Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Smerter i tann som kommer og går? Årsaker og behandling

Smerter i tann som kommer og går kan være intense og dramatisk påvirke din daglige komfort og velvære. Enten det er en mild irritasjon eller uutholdelig smerte, er det viktig å vite hvordan man skal håndtere denne vanlige, men ofte forstyrrende tilstanden.

Denne artikkelen utforsker ulike effektive løsninger for å håndtere tannsmerter, både hjemme og gjennom profesjonell hjelp.

Bilde som illustrerer smerter i tann som kommer og går, person som holder hendene på kinnene.

Vanlige årsaker til smerter i tennene som kommer og går

Smerter i tennene som kommer og går kan virke forvirrende og bekymringsfullt. Disse smertene kan skyldes en rekke årsaker som karies, tannkjøttsykdom, og til og med værforandringer som påvirker tannnervene.

Midlertidlig smerte kan også oppstå fra mer alvorlige tilstander som en abscess eller en sprukket tann.

Slik behandler du ising og tannverk for langvarig lindring

Ising i tennene, kjent for sin skarpe og plutselige natur, kan være ekstremt ubehagelig. Behandlingen krever en tilnærming som adresserer den underliggende sensitiviteten til tannens nerve.

Foruten bruk av tannkrem designet for sensitive tenner, kan andre tiltak som fluorskyllinger, spesielle geler, eller til og med en tannlegebehandling som påføring av en beskyttende dekning eller forsegling på de sensitive områdene, tilby varig lindring.

Når bør du oppsøke tannlege for vedvarende tannsmerter?

Vedvarende tannsmerter som ikke avtar med hjemmebehandlinger er en klar indikator for å søke profesjonell hjelp. Slike smerte kan signalisere alvorlige underliggende problemer som dyptgående infeksjoner, alvorlig tannråte, eller tannskader som krever umiddelbar behandling.

En tannlege kan diagnostisere problemet gjennom røntgenbilder eller andre diagnostiske tester og tilby effektiv behandling som kan inkludere alt fra rotfylling til tanntrekking.

Forebygging av hull og betennelse i tennene for å unngå smerter

Forebygging er absolutt nøkkelen til å unngå tannsmerter. Dette innebærer mer enn bare børsting og tanntråd – det inkluderer også regelmessige tannlegebesøk for rens og kontroller, riktig kosthold som unngår overflødig sukker og syreholdige matvarer, samt bruk av munnvann for å opprettholde en balansert oral flora.

Disse forebyggende tiltakene hjelper til med å hindre utviklingen av hull og betennelser som kan lede til smerte og andre alvorlige tannproblemer.

Bilde av mann i hvitt skjegg som pusser tennene på badet.

Sammendrag

Effektiv håndtering og forebygging av tannsmerter krever en kombinasjon av hjemmepleie og profesjonell behandling. Ved å forstå årsakene til smertene og ta riktige forebyggende skritt, kan du sikre at tennene dine forblir sunne og sterke.

Det anbefales å få utført en grundig tannrens minst én gang i året for optimal munnhelse.

Spørsmål og svar

Hva forårsaker smerter i tennene som kommer og går?

Fluktueringen i smertenivå kan skyldes periodisk inflammasjon, midlertidige endringer i tannens eksponering til stimuli, eller en underliggende infeksjon.

Hvordan kan jeg behandle ising i tennene hjemme?

I tillegg til spesialiserte tannkremer, kan du bruke over-the-counter desensibiliserende munnskyllevann og unngå kostholdsfaktorer som bidrar til sensitivitet.

Når er det nødvendig å oppsøke tannlege for tannsmerter?

Enhver vedvarende smerte som ikke kan håndteres med enkle hjemmebehandlinger eller varer lenger enn et par dager bør evalueres av en tannlege for å utelukke alvorlige tilstander.

Hvordan kan jeg forebygge tannverk og hull?

Regelmessig tannpleie og kontroller, sammen med et tannvennlig kosthold og hyppig bruk av fluorider, er nøkkelstrategier for å forebygge tannverk og hull.

Hva kan gjøres profesjonelt for å behandle tannsmerter?

Profesjonelle behandlinger varierer fra påføring av fluoridlakker, til rotfyllinger, kroner, og tannkjøttbehandlinger, avhengig av smertens årsak.

Er det måter å permanent kurere tannverk på?

Mens behandling ofte kan eliminere tannverk, er forebygging gjennom regelmessig tannhygiene og tannlegebesøk den mest effektive måten å unngå tilbakevendende problemer på.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise