Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

6 tips mot tannkjøttsykdom

Tannkjøttsykdom er en vanlig tilstand som kan føre til alvorlige munnhelseproblemer hvis det blir ubehandlet. Denne artikkelen vil gi deg seks nøkkeltips for hvordan du effektivt kan forebygge og bekjempe tannkjøttsykdom, fra daglige munnhygienerutiner til livsstilsendringer som kan gjøre en stor forskjell for din orale helse.

Vi vil dekke alt fra viktigheten av riktig pussing og bruk av tanntråd, til hvordan et balansert kosthold og regelmessige tannlegebesøk kan bidra til å holde tannkjøttsykdom i sjakk.

Disse tipsene er ikke bare essensielle for å bekjempe eksisterende tannkjøttsykdom, men også for å forebygge fremtidige tilfeller og sikre at ditt smil forblir sunt og attraktivt.

Følg disse tipsene:

 1. Riktig pusseteknikk:
  Bruk en myk tannbørste og fluortannkrem. Puss tennene grundig to ganger daglig, i minst to minutter hver gang. Bruk sirkulære bevegelser for å massere tannkjøttet forsiktig og rense tennene uten å forårsake irritasjon.

 2. Regelmessig bruk av tanntråd:
  Komplementer tannpussen med daglig bruk av tanntråd for å fjerne matrester og plakk mellom tennene og under tannkjøttskanten, hvor tannbørsten ikke når.

 3. Balansert kosthold:
  Et kosthold rikt på vitaminer og mineraler, spesielt vitamin C og kalsium, støtter sunn tannkjøtthelse. Unngå overdreven inntak av sukkerholdig og syreholdig mat og drikke som kan fremme plakkdannelse og tannkjøttsykdom.

 4. Røykeslutt:
  Tobakk er en betydelig risikofaktor for utvikling av tannkjøttsykdom. Å slutte å røyke kan markant redusere risikoen for tannkjøttsykdom og forbedre kroppens evne til å helbrede tannkjøttet.

 5. Regelmessige tannlegebesøk:
  Besøk tannlegen eller tannpleieren regelmessig for profesjonell rengjøring og kontroll. De kan fjerne tannstein som du ikke kan fjerne selv og oppdage tidlige tegn på tannkjøttsykdom.

 6. Bruk av munnskyll:
  Et antiseptisk munnskyll kan bidra til å redusere bakteriene i munnen, redusere plakk og forebygge tannkjøttsykdom. Spør tannlegen din om anbefalinger til produkter som passer best for din munnhelse.

Ved å følge disse seks tipsene kan du aktivt bidra til å forebygge tannkjøttsykdom og opprettholde et sunt og vakkert smil.

Forstå tannkjøttsykdom

Kvinne med betennelse i tannkjøttet


Tannkjøttsykdom begynner vanligvis med en opphopning av bakterieplakk på tennene og under tannkjøttet, som kan forårsake irritasjon og betennelse i tannkjøttet. Dette kan utvikle seg til gingivitt, den første fasen av tannkjøttsykdom, som typisk gir rødhet, hevelse og blødning i tannkjøttet.

Ubehandlet kan gingivitt føre til periodontitt, et mer alvorlig stadium sykdommen som kan skade vevet og benet rundt tennene og i verste fall føre til tap av tenner. Tannkjøttsykdom er en vanlig tilstand hos voksne, men kan forebygges og behandles med god munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk. Ved å forstå risikofaktorene og følge de seks tipsene i denne artikkelen, kan du ta kontroll over din orale helse og unngå potensielt alvorlige konsekvenser. Husk at et sunt smil starter med et sunt tannkjøtt!

Årsaker og risikofaktorer

Noen av de vanligste risikofaktorene for tannkjøttsykdom inkluderer dårlig munnhygiene, røyking, diabetes, hormonelle endringer (som under graviditet eller overgangsalder), visse medisiner som reduserer spyttproduksjon og genetisk disposisjon.

Flere studier har også vist en sammenheng mellom tannkjøttsykdom og andre helseproblemer som hjerte- og karsykdommer, slag og diabetes.

Ved å være oppmerksom på disse risikofaktorene og følge de nevnte forebyggende tiltakene, kan du redusere sjansene for å utvikle tannkjøttsykdom og ivareta din totale helse.

Symptomer å være oppmerksom på

Tannkjøttsykdom kan være vanskelig å oppdage i begynnelsen, da det vanligvis ikke forårsaker smerte eller ubehag. Imidlertid er det noen symptomer du bør være oppmerksom på som kan indikere tannkjøttsykdom, inkludert rødhet, hevelse eller ømhet i tannkjøttet, blødning under tannpuss eller ved bruk av tanntråd, dårlig ånde og løse tenner.

Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du kontakte tannlegen din for en undersøkelse og eventuell behandling. Jo tidligere sykdommen blir påvist, jo bedre er sjansene for å behandle det effektivt og bevare din orale helse.

Forebygging av tannkjøttsykdom

Forebygging er nøkkelen når det gjelder tannkjøttsykdom, og heldigvis er det enkelt å forebygge denne tilstanden ved å følge noen grunnleggende trinn.

Først og fremst bør du ta vare på din daglige munnhygiene ved å pusse tennene grundig to ganger om dagen og bruke tanntråd daglig. Du bør også følge et balansert kosthold som er rikt på vitaminer og mineraler, og unngå mat og drikke som kan fremme plakkdannelse.

Det er også viktig å slutte å røyke og opprettholde regelmessige tannlegebesøk for rengjøring og sjekk av din orale helse. Hvis du allerede har en genetisk disposisjon for tannkjøttsykdom eller lider av andre risikofaktorer, bør du være ekstra oppmerksom og følge disse forebyggende tiltakene nøye.

Daglig munnhygienepraksis

For å opprettholde god munnhelse og forebygge tannkjøttsykdom er det viktig å ha en solid daglig munnhygienepraksis. Dette inkluderer grundig tannpuss to ganger om dagen med en fluorholdig tannkrem, og bruk av tanntråd en gang om dagen for å fjerne matrester og plakk mellom tennene.

Du kan også bruke en interdental børste eller munnskyll for å komplementere din daglige munnhygiene rutine. Det er også viktig å skifte ut tannbørsten din regelmessig for å unngå opphopning av bakterier.

Husk at dårlig munnhygiene er en av de største risikofaktorene for blant annet tannkjøttsykdom, så ta godt vare på dine tenner og tannkjøtt ved å følge disse enkle trinnene hver dag.


Viktigheten av et balansert kosthold for tannhelsen

Et balansert kosthold er avgjørende for god tannhelse og kan også bidra til å forebygge tannkjøttsykdom. Matvarer som inneholder mye sukker eller stivelse, som brus, godteri og chips, kan føre til opphopning av plakk på tennene og langs tannkjøttet.

Et sunt kosthold bør inkludere matvarer som er rike på vitaminer og mineraler, spesielt kalsium og vitamin C, som bidrar til å styrke tenner og tannkjøtt. Grønne grønnsaker, frukt, meieriprodukter og magert kjøtt er alle gode alternativer for en sunn tannhelse.

Unngå også mat og drikke som kan misfarge tennene dine, som kaffe eller rødvin, da dette kan gjøre det vanskeligere å opprettholde et sunt tannkjøtt. Husk at et balansert kosthold er viktig for både din generelle helse og din orale helse, så velg matvarer som fremmer en sunn munn! 

Tidlige tegn på tannkjøttsykdom

Kvinne med tegn på tannkjøttsykdom


Tannkjøttsykdom kan utvikle seg gradvis og ofte uten å forårsake smerte eller ubehag. Imidlertid er det noen tidlige tegn du bør være oppmerksom på, som rødhet, hevelse og blødning i tannkjøttet, dårlig ånde og løse tenner.

Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du kontakte tannlegen din for en undersøkelse og eventuell behandling. Jo tidligere tannkjøttsykdom blir påvist, jo bedre er sjansene for å behandle det effektivt og bevare din orale helse.

Det er også viktig å være klar over eventuelle endringer i tannkjøttet ditt, som fargeendring eller tilbaketrekning. Disse kan også være tidlige tegn på tannkjøttsykdom og bør undersøkes av en tannlege.

Blødende tannkjøtt ved pussing

Blødende tannkjøtt under tannpuss kan være et tidlig tegn på tannkjøttsykdom, men det kan også være forårsaket av andre faktorer som feil pussingsteknikker eller bruk av en hard børste.

Hvis du opplever blødende tannkjøtt under tannpuss, bør du først prøve å endre pussingsteknikkene dine og bruke en mykere bust for å se om det hjelper. Hvis problemet vedvarer, bør du kontakte tannlegen din for en undersøkelse.

Det er også viktig å huske å bruke tanntråd daglig for å fjerne matrester og plakk mellom tennene, da dette kan bidra til å redusere blødning i tannkjøttet. Ikke ignorer blødende tannkjøtt, da det kan være et tegn på et underliggende problem som trenger behandling. Kontakt tannlegen din for råd og behandlingsalternativer hvis du opplever blødende tannkjøtt under tannpuss. 

Vedvarende dårlig ånde

Vedvarende dårlig ånde, også kjent som halitosis, kan være et tegn på tannkjøttsykdom og andre orale helseproblemer. Dette skyldes ofte opphopning av bakterier i munnen som forårsaker betennelse og infeksjon i tannkjøttet.

For å bekjempe dårlig ånde, bør du følge en god munnhygiene rutine som inkluderer daglig tannpuss, bruk av tanntråd og munnskyll. Det er også viktig å opprettholde regelmessige tannlegebesøk for å fjerne plakk og tannstein som kan bidra til dårlig ånde.

Hvis du opplever vedvarende dårlig ånde, bør du diskutere dette med tannlegen din for å utelukke eventuelle underliggende orale helseproblemer. Å bekjempe tannkjøttsykdom og opprettholde god munnhelse kan bidra til å redusere dårlig ånde og føle deg selvsikker med et friskt pust. 

Behandlingsalternativer for tannkjøttsykdom

Hvis du har blitt diagnostisert med tannkjøttsykdom, er det viktig å starte behandling så snart som mulig for å unngå ytterligere skade på tannkjøttet og tennene dine. Behandlingsalternativene vil avhenge av alvorlighetsgraden av tilstanden din.

For mild tannkjøttsykdom kan en tannlege utføre en dyp rengjøring for å fjerne plakk og tannstein fra tannkjøttet og rotoverflaten på tennene. Hvis tilstanden er mer alvorlig, kan tannlegen din anbefale kirurgi for å reparere skadet vev eller feste løse tenner.

Profesjonell rengjøring hos tannlegen

Profesjonell tannrengjøring hos tannlegen er en viktig del av å opprettholde god munnhelse og forebygge tannkjøttsykdom. Selv med en god hjemmepleie rutine, kan det fortsatt være vanskelig å fjerne all plakk og tannstein fra tennene dine.

En profesjonell rengjøring utført av en erfaren tannpleier eller tannlege vil fjerne hardt, klebrig plakk og tannstein som ikke kan fjernes ved vanlig børsting og bruk av tanntråd. Dette er viktig for å unngå betennelse og infeksjon i tannkjøttet, som kan føre til tannkjøttsykdom.

Under en profesjonell rengjøring vil også tannlegen din kunne identifisere eventuelle tidlige tegn på tannkjøttsykdom eller andre orale helseproblemer og gi råd om hvordan du best kan ta vare på din munnhelse. Sørg for å planlegge regelmessige tannlegebesøk for å få en profesjonell rengjøring og holde ditt smil sunt og sterkt. 

Avanserte behandlinger for alvorlige tilfeller av tannkjøttsykdom

I sjeldne tilfeller av alvorlig tannkjøttsykdom, kan mer omfattende behandlinger være nødvendig for å bevare din orale helse og redusere risikoen for tannråte. Dette inkluderer ofte kirurgiske inngrep som rotbehandling, tannimplantater eller tannkjøtttransplantasjoner.

Rotbehandling innebærer å fjerne infisert vev og pusse ut kanalene i roten på en tann for å redusere betennelse og infeksjon. Tannimplantater er kunstige tannrøtter som erstatter tapte tenner, og kan bidra til å bevare beinmasse og forhindre ytterligere skade på tannkjøttet. En tannkjøtttransplantasjon involverer å ta vev fra en del av munnen din og transplantere det til et område med tannkjøtt som er skadet eller mangler.

Avanserte behandlinger for alvorlige tilfeller av tannkjøttsykdom bør alltid utføres av en erfaren og kvalifisert tannlege. Diskuter dine muligheter med din tannlege for å finne den beste behandlingen for din individuelle situasjon. 

Betydningen av tanntråd og munnskyll

Bruken av tanntråd og munnskyll er essensielt i kampen mot tannkjøttsykdommer, som gingivitt og marginal periodontitt, og understrekes av enhver tannlege eller tannpleier.

Tanntråd hjelper med å fjerne matrester og plakk som samler seg mellom tennene, hvor en tannbørste ikke alltid når. Dette forebygger tannkjøttbetennelse, som kan kjennetegnes av symptomer som hovent tannkjøtt, blødning fra tannkjøttet ved lett berøring, og i verste fall, tap av tenner.

Munnskyll tilfører et ekstra lag av beskyttelse ved å redusere bakterienivået i munnen, som også bidrar til å forebygge tannkjøttsykdom. Regelmessig bruk av både tanntråd og munnskyll som del av den daglige munnhygiene, i tillegg til regelmessige besøk hos tannlegen, er derfor viktig for å opprettholde god oral helse og for å forebygge at tannkjøttproblemer utvikler seg til alvorlige tilstander hvor man risikerer å miste en eller flere tenner.

Korrekt bruk av tanntråd og munnskyll

Tannkjøttbetennelse


Selv om det å bruke tanntråd og munnskyll er viktig for god munnhelse, er det også viktig å bruke dem riktig for å få maksimal effekt. Når du bruker tanntråd, bør du passe på å være forsiktig rundt tannkjøttet og ikke bruke for mye kraft, da dette kan føre til skade på tannkjøttet.

Munnskyll bør også brukes i henhold til produsentens instruksjoner og ikke svelges. Det er også viktig å huske at munnskyll ikke bør erstatte tannpuss og bruk av tanntråd, men heller suppleres for å gi en mer omfattende rengjøring.

Hvis du har spørsmål om riktig bruk av tanntråd og munnskyll, bør du kontakte din tannlege for råd og veiledning. Med riktig bruk av disse verktøyene kan du bidra til å opprettholde en sunn og frisk munnhelse. 

Valg av riktig munnskyll for yannkjøtthelse

Når du velger en munnskyll for å opprettholde god tannkjøtthelse, er det viktig å se etter en som inneholder antibakterielle ingredienser som klorhexidin eller fluor. Disse ingrediensene hjelper til med å drepe bakterier og redusere risikoen for tannkjøttsykdom og tannråte.

Det er også viktig å se etter en munnskyll som ikke inneholder alkohol, da dette kan være skadelig for tannkjøttet. Det anbefales også å velge en munnskyll som er merket som “tannkjøttshelse” eller “for sensitivt tannkjøtt”.

Snakk med din tannlege om hvilken type munnskyll som passer best for deg og dine spesifikke behov. Ved å velge riktig munnskyll og bruke det daglig, kan du bidra til å opprettholde en sunn og frisk tannkjøtt. 

Livsstilsendringer for å bekjempe tannkjøttsykdom

I tillegg til god munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk, kan visse livsstilsendringer også bidra til å bekjempe tannkjøttsykdom. Dette inkluderer å unngå tobakksprodukter som sigaretter og snus, da disse kan føre til betennelse og infeksjon i tannkjøttet.

Det er også viktig å ha et balansert kosthold som inneholder næringsstoffer som kalsium, vitamin C og D, som alle bidrar til god munnhelse. Redusering av sukkerinntak kan også være gunstig for å redusere risikoen for tannråte og tannkjøttsykdom.

I tillegg kan stress også påvirke vår orale helse, så det er viktig å finne måter å håndtere stress på gjennom avslapningsteknikker som yoga eller meditasjon. Snakk med din tannlege om hvordan du kan gjøre livsstilsendringer for å bekjempe tannkjøttsykdom og opprettholde en sunn munn. 

Røykeslutt og munnhelsens fordeler

Røyking er en ledende årsak til tannkjøttsykdom, og ved å slutte å røyke kan du redusere risikoen for betennelse og infeksjon i tannkjøttet. Røyking kan også føre til misfargede tenner, dårlig ånde og økt risiko for tannråte.

Ved å slutte å røyke, kan du også oppleve fordeler som en sunnere munnhelse, hvitere tenner og bedre pust. Det kan også bidra til å redusere risikoen for andre helseproblemer som hjertesykdom og kreft.

Snakk med din tannlege om strategier for å slutte å røyke og hvordan du kan opprettholde en sunn munnhelse etter at du har sluttet. Ved å ta skritt mot en tobakksfri livsstil, kan du bidra til å forbedre din generelle helse og oral helse. 


Reduksjon av sukkerinntak og syreholdig mat

Sukkerholdig mat og drikke er en av de største bidragsyterne til tannråte og tannkjøttsykdom. Bakterier i munnen bruker sukker som drivstoff, noe som fører til produksjon av syre som kan skade tannemaljen og føre til hull i tennene.

Det er viktig å redusere sukkerinntaket for å opprettholde en god munnhelse. Dette inkluderer ikke bare søtsaker, men også syreholdig mat og drikke som brus, juice og vin. Det anbefales å begrense inntaket av disse matvarene og å drikke vann mellom måltider for å skylle bort sukkerrester og syre.

Snakk med din tannlege om hvordan du kan redusere sukkerinntaket ditt og opprettholde en sunn munnhelse. Ved å gjøre små endringer i kostholdet ditt, kan du bidra til å redusere risikoen for tannråte og andre orale problemer. 

Spørsmål og svar

Hva er tannkjøttsykdom?

Tannkjøttsykdom, også kjent som gingivit og periodontitt, er infeksjoner i tannkjøttet som kan skade mykt vev og ben som støtter tennene. Uten behandling kan det føre til at tennene løsner eller må fjernes.

Hvordan kan jeg forebygge tannkjøttsykdom?

Forebygging av tannkjøttsykdom starter med god munnhygiene. Dette inkluderer grundig tannpuss to ganger daglig, daglig bruk av tanntråd, regelmessige tannlegebesøk for rensing, og å holde et sunt kosthold med begrenset sukkerinntak.

Hvilke symptomer bør varsle meg om tannkjøttsykdom?

Symptomer på tannkjøttsykdom inkluderer rødt, hovent eller blødende tannkjøtt, dårlig ånde, tilbaketrukket tannkjøtt, løse tenner, og endringer i måten tennene passer sammen på når du biter sammen. Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du kontakte tannlegen din.

Kan tannkjøttsykdom behandles?

Ja, tannkjøttsykdom kan behandles, spesielt i de tidlige stadiene. Behandlingen kan inkludere en dypere rengjøring kjent som rotplaning og skraping, medisiner for å bekjempe infeksjonen, og i alvorlige tilfeller, kirurgi for å gjenopprette tannkjøttet. En individuell behandlingsplan vil bli utarbeidet av din tannlege basert på din spesifikke tilstand.

Har du symptomer på tannkjøttbetennelse?

Konakt oss i dag for å bestille en undersøkelse, så hjelper vi deg med diagnosering, behandlingsplan og prisoverslag. Bestill her.

Utvalgte artikler

Tannkjøttbetennelse

Tannkjøttbetennelse Tannkjøttbetennelse er en vanlig tannhelse tilstand som oppstår når tannkjøttet blir betent. Hva er tannkjøttbetennelse? Tannkjøttbetennelse forekommer vanligvis som følge av dårlig munnhygiene, hvor plakk – en klebrig film

Les mer»

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Scenarie med tre tips for lavere pris på rotfylling: konsultasjon tidlig, sammenligne klinikker, og bruk av moderne teknologi

Pris på rotfylling i 2024

Få innsikt i prisen på rotfylling i 2024 og lær om behandlingsprosessen, fordeler, og vanlige spørsmål og svar. Bestill konsultasjon hos oss i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise