Periodontitt: En alvorlig tannsykdom


Periodontitt er en alvorlig tannsykdom som påvirker tannkjøttet og grunnlaget for dine tenner. Sykdommen kan føre til tap av tannkjøtt og ben, og i verste fall kan det føre til at tenne faller ut. Det er viktig å ta periodontitt på alvor og søke behandling så snart som mulig for å forhindre videre skade.

periodontitt


Hva er periodontitt?

En tannsykdom som påvirker tannkjøttet, det vil si vevet som omgir dine tenner. Sykdommen kan føre til betennelse, sår og dype sprekker i tannkjøttet, noe som gjør at tenne blir løsere og mer sårbare. Hvis ikke behandlet, kan det føre til tap av tannkjøtt og ben, og i verste fall kan tennene falle ut.

Hva er tegn og symptomer på periodontitt?

Tegn og symptomer på periodontitt inkluderer blødende tannkjøtt, dårlig ånde, løse tannråte, tannkjøtt som trekker seg tilbake, og smerte ved biting og spising. Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du kontakte tannlegen din så snart som mulig for å få undersøkt tannkjøttet og dine tenner

Årsaker til periodontitt

Periodontitt skyldes ofte bakterier som samler seg i plakk på dine tenner. Plakk er et hvitt belegg som dannes på tennene når bakterier og spytt blandes sammen. Hvis ikke plakk fjernes regelmessig gjennom tannpuss og tannbørsting, kan den harde tannstenen dannes. Tartar er en hard belegg som sitter fast på dine tenner og kan ikke fjernes med tannbørsting alene. Tartar kan føre til betennelse i tannkjøttet og periodontitt.

Blødende tannkjøtt

  • Dårlig ånde 

  • Løse tenner

  • Tannkjøtt som trekker seg tilbake

  • Smerte ved biting og spising

periodontitt


Risikofaktorer for periodontitt

Noen mennesker har økt risiko for å utvikle periodontitt. Risikofaktorer inkluderer:

Dårlig munnhygiene: Mangel på tannpuss og tannbørsting kan føre til at plakk og tartar bygger seg opp, noe som kan føre til periodontitt.


Røyking og tobakk: Røyking og tobakk øker risikoen for periodontitt. Tobakk kan også gjøre det vanskeligere for tannkjøttet å lege etter skade.


Diabetes: Diabetikere har en økt risiko for å utvikle periodontitt, da diabetes kan gjøre det vanskeligere for kroppen å bekjempe infeksjoner.

Utvikling av periodontitt


Alder: Periodontitt er mer vanlig hos eldre mennesker, men kan også forekomme hos yngre mennesker.

Diagnostisere av periodontitt

For å diagnostisere selve behandling av periodontitt er det viktig undersøke rundt tennene og tannkjøttet og måle dybden på sprekker mellom tannkjøttet og dine tenner. Tannlegen kan også ta røntgenbilder for å se etter skader på tannkjøttet og benet under tannen.


Behandling av periodontitt

Behandling avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen. Noen vanlige behandlingsmetoder inkluderer:

blødning fra tannkjøttet, alvorlig periodontitt


Tannrens: Tannrens involverer å fjerne plakk og tartar fra tennene, og kan gjøres av tannlegen eller tannpleieren.


Medisiner Tannlegen kan forskrive medisiner, som munnvann eller antibiotika, for å hjelpe til med å redusere betennelse og infeksjon i tannkjøttet.


Kirurgi: I alvorlige tilfeller kan tannlegen vurdere kirurgi for å fjerne dype sprekker i tannkjøttet og for å gjenoppbygge benet under tannen.


Regelmessig tannpuss og tannbørsting: Det er viktig å holde tennene og tannkjøttet leie for å forhindre utviklingen av periodontitt eller forverres. Tannlegen din kan blant annet vise deg hvordan du skal pusse tennene og bruke tannråd på riktig måte for å bli kvitt bakterier.utviklingen av periodontitt

Hvordan kan tannkjøttbetennelse påvirke helsen din?


Periodontitt kan påvirke mer enn bare tannkjøttet og tennene. Forskning har vist at det finnes en sammenheng mellom periodontitt og andre helseproblemer, som:


Hjerte- og karsykdommer

Diabetes

Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS)

Graviditetskomplikasjoner, som for tidlig fødsel og lav fødselsvekt hos barn

Dette betyr ikke at periodontitt nødvendigvis fører til disse helseproblemene, men det kan være en faktor som øker risikoen. Derfor er det viktig å ta periodontitt på alvor og søke behandling så snart som mulig.


alvorlig periodontitt

Hvordan kan du forebygge tannkjøttbetennelse?


Det er mulig å forhindre utvikling av periodontitt ved å følge enkle rutiner for munnhygiene. Her er noen tips for å holde tannkjøttet og tennene dine så friske som mulig:


Puss tennene dine to ganger om dagen for å bli kvitt bakterier, med en fluorholdig tannkrem.

Bruk tanntråd eller tannpirker for å fjerne plakk og matrester fra tannkjøttet.

Skyll munnen med munnvann etter tannpuss og tannbørsting.

Unngå sukkerholdige drikker og matvarer, da sukker kan bidra til dannelsen av plakk og tartar.

Spis en balansert diett med masse frukt og grønnsaker.

Røyk ikke og unngå å innta for mye alkohol.

Besøk tannlege regelmessig for å få undersøkt tannkjøttet og tennene dine.

Vær oppmerksom på andre risikofaktorer som diabetes og hjerte- og karsykdommer, og søk behandling hvis du lider av disse tilstandene.

En tannlege kan undersøke tannkjøttet og tennene dine og identifisere eventuelle problemer i de tidlige stadiene, slik at de kan behandles før de utvikler seg til periodontitt. Det anbefales å besøke tannlegen din hvert halvår for en profesjonell tannrens og tannundersøkelse.

Kosthold og munnskylling

Et balansert kosthold med masse frukt, grønnsaker og fiber kan ofte bidra til å holde tannkjøttet ditt sunt. Unngå sukkerholdige matvarer og drikker, da sukker kan bidra til dannelsen av plakk og tartar. Munnskylling med munnvann etter tannpuss kan også bidra til å holde tannkjøttet friskt ved å fjerne bakterier og redusere dårlig ånde.

Slutt å røyke og redusere alkoholinntaket

Røyking og tobakk kan skade tannkjøttet og øke risikoen for tannkjøttbetennelse. Hvis du røyker, bør du vurdere å slutte for å beskytte tannkjøttet ditt og generell helse. Også overdreven alkoholinntak kan øke risikoen, så det er viktig å holde et moderat alkoholinntak for å beskytte tannkjøttet.

Hvis du er bekymret for tannkjøttet ditt eller har symptomer på tannkjøttbetennelse, bør du kontakte en tannlege for en undersøkelse og rådgivning slik at det kan behandles. Ved å ta vare på tannkjøttet og tennene dine, kan du forebygge tannkjøttbetennelse og opprettholde en god oral helse

Kostnader ved behandling av tannkjøttbetennelse


Behandling av tannkjøttbetennelse kan være kostbart, avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen og type behandling som trengs. Det kan være lurt å sjekke med en tannlege om du har rett til refusjon gjennom den offentlige tannhelsetjenesten eller gjennom din private helseforsikring.

Hvis du ikke har rett til refusjon, kan det være lurt å sammenligne priser på behandling hos ulike tannleger for å finne den mest rimelige løsningen. Du kan også vurdere å spare opp til behandlingen ved å sette av penger i en egen tannbehandlingskonto.


Hva skjer etter behandling av tannkjøttbetennelse?


Etter behandling av tannkjøttbetennelse, er det viktig å følge opp med regelmessig tannpuss og tannbørsting for å holde tannkjøttet og tenne dine så friske som mulig. En tannlege kan også gi deg spesifikke instruksjonar for munnhygiene og anbefale regelmessige undersøkelser for å holde betennelsen under kontroll.


Hvis du har hatt periodontal sykdom, vil tannlegen din kanskje anbefale at du går til årlige kontroller for å sikre at tannkjøttet ditt forblir sunt. Dette kan hjelpe deg med å unngå at periodontitt forverres eller at det utvikler seg på nytt.

utviklingen av gingivitt fører ofte til ubehag hos pasienten


Sårbarhet for periodontal sykdom kan også øke med alder, så det er viktig å fortsette å være på tannkjøttet ditt gjennom hele livet.Slik kan du forebygge at periodontitt utvikler seg igjen


Det er mulig å forhindre at periodontitt utvikler seg igjen ved å følge enkle rutiner for munnhygiene og å besøke en tannlege regelmessig. Her er noen tips for å holde tannkjøttet og tennene dine så friske som mulig:


Puss tennene dine to ganger om dagen, med en fluorholdig tannkrem.

Bruk tanntråd eller tannpirker for å fjerne plakk og matrester fra tannkjøttet.

Skyll munnen med munnvann etter tannpuss og tannbørsting.marginal periodontitt fører ofte til dårlig ånde, god munnhygiene er veldig viktig

Besøk tannlegen regelmessig

Det er viktig å være oppmerksom på tegn og symptomer på periodontitt, slik som blødende tannkjøtt, dårlig ånde, løse tannråte og tannkjøtt som trekker seg tilbake, og søke behandling så snart som mulig. Behandling av periodontitt kan inkludere tannrens, bruk av antibiotika og kirurgi, avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen. Det er også viktig å følge opp med regelmessig munnhygiene etter behandling for å forebygge at periodontitt utvikler seg igjen. Du kan forebygge periodontitt ved å pusse tennene regelmessig, bruke tanntråd og skyll munnen med munnvann, unngå sukkerholdige matvarer og røyking, spise en balansert diett.

Bestill time