Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

10 fordeler og ulemper med Skallfasetter (veneers)

Hva er skallfasetter (veneers)?

Skallfasetter, også kjent som “veneers,” er tynne skreddersydde skall laget av porselen eller komposittmateriale, som festes på forsiden av tennene for å forbedre estetikken.

Skallfasetter (veneers)
Denne kosmetiske prosedyren brukes ofte til å korrigere misfarging, ujevnheter eller mindre feil i tannstillingen.

Skallfasetter gir en naturlig og varig forbedring av smil, samtidig som de bevarer tannstrukturen.

Det er et populært valg for de som ønsker et strålende smil med mindre invasivitet.

Tannlegen matcher skallfasettene med dine naturlige tennerFordeler og ulemper

Fordeler

Skallfasetter tilbyr en rekke fordeler som gjør dem attraktive innen kosmetisk tannpleie.

Estetisk forbedring:

Skallfasetter gir en umiddelbar og betydelig estetisk forbedring av smilet, korrigering av misfargede tenner og ujevnheter. Det gir et naturlig resultat.

Mindre invasivitet:

Prosessen er skånsom og krever minimal fjerning av tannsubstans sammenlignet med noen andre kosmetiske alternativer. Et tynt skall settes på tannen og kan byttes ut.

Langvarig løsning:

Skallfasetter er kjent for sin holdbarhet, og de gir langvarige estetiske resultater.

Bevaring av naturlig tannstruktur:

De bevarer den underliggende tannstrukturen mens de skaper et forbedret utseende.

Rask behandlingstid:

Pasienter kan oppleve dramatiske forandringer på kort tid (i forhold til mer invasive prosedyrer), noe som gjør skallfasetter ideelle for de som ønsker raske resultater.

Motstandsdyktighet mot flekker:

Porselen har en naturlig motstand mot flekker, og skallfasetter opprettholder derfor sitt lyse utseende over tid.

Selvtillitsøkning:

Et forbedret smil kan øke selvtilliten og gi pasienter økt livskvalitet.

Korrigering av mindre tannfeil:

Skallfasetter kan rette opp mindre tannfeil, for eksempel små misaligneringer eller ujevnheter, samt mellomrom mellom tennene.

Tilpasningsdyktighet:

Skallfasetter tilpasses individuelt, slik at de passer naturlig inn i pasientens eksisterende tannrekke og ansiktstrekk.

Enkel vedlikehold:

Etter installasjon krever skallfasetter vanlig tannpleie og hygiene for å opprettholde varig effekt.

Ulemper

Det er likevel viktig å tenke på ulempene med prosedyren og hvorfor det ikke plasser til alle.

Kostnad:

Skallfasetter kan være relativt dyre, og kostnadene kan variere avhengig av sted, materialer og omfang av behandlingen.

Irreversibilitet:

Prosessen med å plassere skallfasetter krever ofte fjerning av en del av tannemaljen, og denne endringen er irreversibel. Når emaljen først er fjernet, så får man den ikke tilbake. Det finnes fasetter som man ikke trenger å fjerne emalje, kalt non-prep veneers, men ikke alle kan få disse.

Følsomhet:

Noen pasienter kan oppleve økt tannfølsomhet etter å ha fått skallfasetter, spesielt rett etter behandlingen.

Behov for jevnlig vedlikehold:

Skallfasetter krever regelmessig tilsyn og oppfølging for å sikre at de forblir i god stand over tid.

Potensiell skade:

Skallfasetter kan falle eller løsne etter, for eksempel, tannklemming eller skade. De er generelt sterke og langvarige, men uhell kan skje. Fasetter er skall av porselen som limes, og er derfor ikke usårbare.

Begrenset korreksjon:

Skallfasetter er best egnet for mindre tannfeil og estetiske forbedringer, og de kan ikke korrigere mer alvorlige ortodontiske problemer.

Ikke egnet for alle:

Noen tannforhold eller pasienttilfeller kan gjøre skallfasetter uegnede, og alternative behandlinger må vurderes.

Potensiell for fargesamsvarproblemer:

Over tid kan naturlige tenner endre farge, og dette kan føre til at skallfasettene ikke lenger matcher de omkringliggende tennene.

Tidskrevende prosess:

Selv om skallfasetter gir raskere resultater enn noen andre behandlinger, kan prosessen fortsatt ta flere uker fra konsultasjon til fullføring.

Begrensninger på mat og drikke:

Enkelte matvarer og drikker kan påvirke holdbarheten og utseendet til skallfasettene, og pasienter må være oppmerksomme på begrensningene i kostholdet sitt.

Ofte stilte spørsmål

Hvor lenge varer skallfasetter?

Holdbarheten til skallfasetter varierer, men med adekvat pleie kan de vare i mange år, ca 10-12. Porselensfasetter er generelt mer varige enn komposittfasetter. Regelmessige tannlegebesøk og sunne munnhygienevaner er nøkkelen for å sikre lang levetid og vedvarende estetisk glede fra denne kosmetiske tannprosedyren.

Hvor lang tid tar det å få skallfasetter?

Tidsrammen for å få skallfasetter varierer, men prosessen tar vanligvis flere uker. Etter den første konsultasjonen tar tannlegen avtrykk, og skallfasettene tilpasses individuelt. Deretter installeres de under en annen avtale. Selv om det er en relativt rask kosmetisk løsning, tar nøye tilpasning og produksjon sin tid.

Kan man få skallfasetter uten at tannemaljen slipes bort?

Svaret er ja, på en måte. Med tradisjonelle fasetter må man slipe bort deler av emaljen. Heldigvis finnes det en alternativ metode som kalles non-prep veneers, eller minimal prep. Disse fasettene utføres ved å slipe vekk så lite tannemalje som mulig. Prosessen før påsetting av skallfasetter er faktisk minimal i forhold til tradisjonelle fasetter.

Kan prosessen reverseres?

Har man tradisjonelle fasetter, så kan ikke de reverseres. Det har hendt at noen angres når emaljen først har blitt fjernet. Emalje er beskyttelsen til tannen og kan ikke gro tilbake. Derfor velger mange non-prep veneers istedet for den tradisjonelle typen.

Av den grunn, er det viktig å tenke gjennom om det er behandlingen for deg. Tannlegen din vil hjelpe deg igjennom dette under en konsultasjon.

Får man ubehag under og etter behandling med skallfasetter?

Noen pasienter kan oppleve mildt ubehag under og etter skallfasettbehandling. Følsomhet i tennene er vanlig rett etter prosedyren, men det avtar vanligvis innen kort tid.

Tannlegen kan anbefale smertelindrende medisiner ved behov. For de fleste er ubehaget minimalt, og resultatet oppveier vanligvis eventuelle midlertidige ubehag.

Hva koster skallfasetter?

Prisen på skallfasetter varierer. Det kan koste alt fra noen tusen til flere titusner. Noen velger å dra til utlandet for å få billige fasetter. Dette er populært blandt influensere. Men vi oppfordrer sterkt på å ta behandlingen i Norge da tannlegen som utfører den vil kunne obversere deg over tid og ta grep hvis det er noe galt.

Før og etter skallfasetter


Veneers på en persons naturlige tenner

Non-pep veneers kan lett festes på tennene dineInteressert i fasetter?

Bestill en uforpliktende konsultasjon hos Oppsal Tannlegesenter.

Bestill time / konsultasjon her.

På overflaten kan det å skape hvite tenner, eller til og med helt nye tenner generelt, ikke virke som noe veldig komplisert. Likevel krever kosmetisk tannbehandling et godt øye, en grundig forståelse av dental anatomi, og beherskelse av dentale materialer. Utover det må tannlegen kunne kommunisere hans eller hennes visjon til en laboratorium tekniker, en sentral aktør i realiseringen ved make-over av ens smil.

Utvalgte artikler

Veneers

Veneers

Skalfasetter / Veneers En behanding for deg som vil ha finere tenner og smil. Hva er skalfasetter / veneers? Skallfasertter er en tynn list, spesiallaget av porselen, som er festet

Les mer»

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise