Edge Bonding

Edge Bonding

Gnisser du tenner? Har du skade på noen av tennene i front? Har du noen gang hakket en tann og følt deg så flau over utseendet ditt at hånden din ble en permanent feste over munnen din? Kanskje du har begynt å legge merke til at de en gang så rette tannkantene dine begynner å se litt taggete ut? Eller kan det være at du har en merkelig tann her eller der som bare stikker ut blant resten?

I så fall har du kanskje tenkt på hva slags tannbehandling som kan fikse slike problemer og grøsset ved tanken (og prisen) på å trenge fasetter, en krone eller komplett tannerstatning. Takket være en ganske nylig utvikling av eksisterende teknologi og det dyktige kunstnerskapet til tannleger finnes det nå et annet, rimeligere alternativ.

La oss snakke om Edge Bonding

Hva er edge bonding?

Edge Bonding har eksplodert i popularitet de siste årene som en løsning for å gjenopprette tenner som har blitt skadet eller virker ujevne. Selv om praksisen og bruken av bonding ikke er revolusjonerende i odontologiverdenen, har bruken innen kosmetisk tannbehandling blitt mer produktiv takket være den økende etterspørselen blant Insta-generasjonen for kameraperfekte tenner.

Edge Bonding bruker samme type materiale som en hvit “vanlig” fylling som brukes for å reparere hull og jevne ut overflater som kan ha blitt slitt ned over tid, eller skader etter traume. Det er en enkel behandling som innebærer å ta en liten mengde komposittfylling for å forsiktig fylle rundt kantene på en tann og gjøre små forbedringer i formen. Man konturerer tannen til fasongen som gir et mer funksjonelt og frisk bitt og smil- uten å slipe bort din egen tannsubstans først.

Det generelle resultatet er et mer symmetrisk utseende og et umiddelbart forbedret smil. For mindre ufullkommenheter er det en vinnende løsning.

Hvordan fungerer edge bonding?

Metoden bak edge bonding handler om å bygge opp og tilføre materiale til tannstrukturen i stedet for å ta bort, dette er derfor en tannbevarende behandling. Tannoverflaten pusses og rengjøres før prosessen med å lime på fyllingsmateriale, det er ikke behov for å bore på tennene -og det er derfor svært usannsynlig at en bedøvelse er nødvendig.

Mens bare en kvalifisert tannlege kan tilby Edge Bonding, er behandlingen mer et håndverk enn en vitenskap. År med praksis og ferdigheter spiller inn. Bare de med tilstrekkelig erfaring innen kosmetisk tannbehandling vil ha øyet og presisjonen som kreves for å levere perfekte naturlige resultater.

Kompositten vi bruker skal matches perfekt til din eksisterende tannfarge.  Vi limer dette til tannen ved hjelp av et flytende bindemiddel, noe sånt som et tannvennlig lim. Når bindingen er på plass, men før den herdes, vil tannlegen manuelt forme materialet til en form som passer perfekt inn.

Når ønsket form er oppnådd, bringes et UV-lys i bruk for å herde kompositten på plass, og skaper en sømløs forlengelse som ikke kan oppdages for øyet. Deretter må fyllingen poleres for å åpne glans og slik at den beskyttes mot misfarginger. Det er ikke unormalt at det blir noen kanter etter limet som er brukt, og vi ønsker derfor å ta deg inn på en kontroll etter 1 uke for å etterpolere og kontrollere fargen og bitt.

Hvor lenge varer edge bonding?

Behandlingen kan vare alt fra to til åtte år, noen ganger lenger, avhengig av hvordan du tar vare på tennene dine. Å opprettholde integriteten til kantbindingen er like viktig som din daglige tannhygiene og børsteteknikker. Tenk på at etter behandling bør du ikke bite direkte i hard mat, å bite negler vil garantert være med på å svekke levetiden- generelt er det en fin huskeregel å unngå å bruke tennene som verktøy! Vi lever ikke lenger i steinalderen!

Vår naturlige tannemalje er porøs, mens komposittfyllingen er ikke-porøs. Dette betyr at misfarging sannsynligvis vil utvikle seg raskere enn på naturlige tenner. Den kantbundne tannen i seg selv vil faktisk ikke endre farge, men flekkene vil forbli på overflaten. 

Fyllingen som brukes i denne behandlingen kan ikke blekes, så hvis du ikke passer på, kan du sitte igjen med tenner som er matte i utseende og til og med kan se grå ut.  

Hold deg oppdatert med tannlegen og anbefalinger om hygiene, samt at det fyllingene kan poleres over ved de årlige undersøkelsene ved behov-  og alt dette kan unngås.

Fordeler og ulemper ved edge bonding

Det er mange fordeler med denne tannbehandlingen, men som med alle andre prosedyrer er det også noen ulemper å vurdere:

Fordeler

Denne behandlingen krever ingen bedøvelse, det er en ganske rask behandling i stolen, og pasientene kan fortsette dagen som vanlig etterpå.

 • Smerte:
  Dette er en ikke-invasiv  behandling, så smerte er ikke en faktor og ingen injeksjoner er nødvendig. Hele behandlingen kan vanligvis gjøres i løpet av ett besøk – en stor bonus for alle nervøse!
 • Holdbarhet:
  Tatt i betraktning den korte tiden som trengs i tannlegestolen, har denne behandlingen en stor grad av holdbarhet, så lenge pasienten har generelt gode munnhygienevaner og besøker tannpleieren regelmessig.
 • Tannbevarende / minimal invasiv behandling:
  Vi borer ikke bort din friske tannsubstans, men limer på utsiden. På denne måten skader vi ikke dine egne tenner med denne behandlingen.
 • Pris:
  Edge Bonding er en av de rimeligste kosmetiske tannprosedyrene som er tilgjengelig, med utmerkede resultater.

Ulemper

Ingen behandinger er uten ulemper. Her er grunner til å ikke velge edge bonding:

 • Styrke:
  Selv om det er sterkt, sammenlignet med porselensfiner, er fylling/ kompositt svakere.
 • Farging:
  Fyllingen som brukes til denne behandlingen kan være utsatt for flekker, avhengig av spise – og drikkevaner.
Eksempel på edge bonding - fortenner
Eksempel på Edge Bonding

Er Edge Bonding noe for meg?

Hvis tilstanden til tennene dine generelt er ganske bra, men kanskje litt grove rundt kantene, kan dette være ideelt for deg.

Hvis det er større overflateområder på tennene dine som er skadet, deres plassering ikke er helt riktig, eller du ser etter en mer dramatisk fargeendring, kan det være at komplette komposittbindinger, fasetter, bleking eller regulering kan være mer passende – evt en kombinasjon av disse: ABC- behandling.

Du vet best hva dine ønsker er,  så hvorfor ikke bestille en konsultasjon og diskutere om denne behandlingen kan passe dine spesifikke behov?

Er du interessert i tannbehandling hos oss?

Bestill time / konsultasjon her

Fyll ut skjema så vil en av våre medarbeidere kontakte deg for å sette deg opp din time!

FAQ

Spørsmål og svar om tannkjøttbetennelse.

Bindingen på fortennene kan vare mellom 2 og 8 år, avhengig av plasseringen av den limte tannen, bittet ditt og spisevanene dine. Det er vanligvis bedre å unngå å bite direkte i maten, spesielt harde forbruksvarer som kan kompromittere strukturen til tannbindingen.

Generelt er komposittbinding prosessen med å forbedre tannstrukturen eller restaurering av tennene. Kompositt Edge Bonding (også kjent som Incisal Edge Bonding) betyr spesifikt at kompositten påføres kun på kantene og ikke på hele tennene.

Det er uvanlig at tannbindinger faller av, men det skjer. Dette kan komme av at bittet ikke er optimalt eller at man har uvaner som negel-biting. Noen ganger kan også limet som er brukt feste seg for dårlig til tannen. Vi kartlegger da årsakene og prøver igjen.

Utvalgte artikler

Veneers

Veneers

Skalfasetter / Veneers En behanding for deg som vil ha finere tenner og smil. Hva er skalfasetter / veneers? Skallfasertter er en tynn list, spesiallaget av porselen, som er festet

Les mer»

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise