Snorking og Søvnapné

Snorking og søvnapné

Snorking er vanlig, og nesten halvparten av alle voksne snorker minst av og til1. Og forskning viser at snorking blir verre etter hvert som du blir eldre – påvirker 30 % av mennene og 20 % av kvinnene under 60 år, økende til 60 % og 40 % over 601 år. Snorking er vanligvis ikke en grunn til bekymring, men det kan være frustrerende å leve med. Hvis du snorker, kan du oppleve det som en plage, spesielt hvis det påvirker søvnen din eller vekker de som står deg nær i løpet av natten. Det kan også føre til søvnmangel, noe som kan påvirke din mentale helse, fysiske velvære og din produktivitet og ytelse på jobb. Selv om snorking ikke er noe du vanligvis forbinder med tannlegen, er det noe som din lokale tannlege kanskje kan hjelpe med.

 

Hva forårsaker snorking?

Når du er våken, er det muskler i nesen, munnen og halsen som holder luftveiene åpne. Men når du sover slapper disse musklene av, noe som får luftveiene til å smale. Når luft passerer gjennom, kan det føre til at de omkringliggende vevet vibrerer. Dette resulterer i lyden vi kaller snorking.

Selv om enkel snorking vanligvis ikke er noe å bekymre seg for, kan det være et tegn på en mer alvorlig tilstand kjent som obstruktiv søvnapné (OSA).

Hva er obstruktiv søvnapné?

Obstruktiv søvnapné fører til at luftveiene i halsen smalner eller kollapser fullstendig mens du sover. Dette kan til og med stoppe deg å puste i en kort stund, vanligvis i rundt 10 sekunder. Du kan våkne til en kvelende eller gispende følelse og føle deg andpusten. Med søvnapné sover du ofte ganske raskt igjen og husker ikke at det har skjedd om morgenen.

Dette skjer kontinuerlig gjennom natten, noen ganger hundrevis av ganger. Det kan forstyrre søvnmønsteret ditt, og som et resultat kan du ende opp med å føle deg ekstremt trøtt dagen etter. Dette kan påvirke andre områder av livet ditt, for eksempel ytelsen på jobben eller evnen til å kjøre bil.

I verste fall kan OSA føre til flere tilstander som påvirker hjertet ditt, inkludert hjertesvikt, arytmi, slag og høyt blodtrykk.

Hva forårsaker obstruktiv søvnapné?

Tilstanden er mest vanlig hos personer i alderen 30 til 60 år, selv om du kan få den i alle aldre. I likhet med snorking er det mer vanlig hos menn enn kvinner. Du er mer sannsynlig å utvikle søvnapné hvis du:

 • er eldre
 • Er overvektige. Hvis du overflødig fett rundt halsen, kan det øke trykket til luftveiene og begrense den enda mer
 • Har en nær slektning som lider av søvnapné
 • Er en røyker
 • Drikker mye alkohol, spesielt om kveldene
 • Bruk beroligende midler for å hjelpe deg med å sove
 • Sov på ryggen
 • Har medisinske tilstander, inkludert en underaktiv skjoldbruskkjertel, Downs syndrom, akromegali eller andre tilstander som påvirker kjeve, nese, svelg eller tunge

Hvordan kan en tannlege hjelpe med snorking eller søvnapné?

Hvis snorking kommer i veien for hverdagen din, bør du nevne det til tannlegen din ved neste kontroll, eller du kan bestille time hos en praksis som tilbyr snorkebehandling.

Under avtalen vil tannlegen stille deg noen spørsmål om snorkingen din, og de vil også undersøke munnen din. Tannleger er ikke i stand til å diagnostisere obstruktiv søvnapné, men de kan hjelpe med å gjenkjenne tegnene og kan henvise deg til fastlegen din hvis de tror du har tilstanden.

Hvis du lider av enkel snorking, eller mens du blir henvist til fastlegen din for en offisiell diagnose av søvnapné, kan tannlegen din hjelpe med å lindre problemet med et skreddersydd snorkeapparat.

Snorkeapparater

Et snorkeapparat hjelper til med å holde luftveiene åpne mens du sover. Det åpner baksiden av halsen og får underkjeven og tungen til å sitte lenger frem enn den vanligvis ville gjort. Du bærer det over tennene, som et tannkjøttskjold.

Snorkeapparatet gitt til deg av en tannlege er skreddersydd, så det passer til formen og størrelsen på munnen din for maksimal effekt og komfort. Du finner kanskje snorkeapparater på nettet, men disse er mindre effektive enn skreddersydde fordi de er én størrelse som passer alle.

Langvarig

Å ha et skreddersydd design og passe til apparatet ditt vil sannsynligvis gjøre at det varer i årevis. Det kan hende du trenger sporadiske justeringer, og det kan være utsatt for normal slitasje, men profesjonelle snorkeapparater varer vanligvis i lang tid.

Komfortabel

Siden snorkeapparater er skreddersydd for munnen din, er de generelt behagelige å ha på seg.

Det kan ta litt å bli vant til å bruke et snorkeapparat om natten, men det vil gi en mye bedre natts søvn.

Et bedre helse- og sosialt liv

Snorkeapparater kan bidra til å bekjempe virkningene av snorking, og er derfor til fordel for helsen din.

De kan også bidra til å lette belastningen som snorking kan gi på personlige forhold, spesielt hvis det holder partneren din våken om natten.

Få profesjonell hjelp og veiledning

Bestill gratis konsultasjon

Bestill GRATIS konsultasjon hos Oppsal Tannlegesenter for å få mer informasjon, bli sikker på hva som passer deg best og ikke minst profesjonell hjelp så du føler deg trygg! Fyll ut skjemaet og bli kontaktet av oss angående tid for konsultasjon.

  eller

  Har du tannlegeskrekk?

  Hvis du er nervøs for tannbehandling, gi beskjed når du bestiller. Vi er vant til å behandle mennesker som har tannlegeskrekk, og det er måter en tannlege kan endre tilnærmingen sin for å hjelpe deg på. Våre tannleger er flinke på å roe nervene og gi deg et godt og smertefritt besøk.

  Les mer om tannlegeskrekk her.

  Snorking & Søvnapné FAQ

  Les mer om snorking og søvnapné her.

  Hva er snorking?

  Snorking er støyende pust mens du sover. En innsnevret luftvei forstyrrer luftstrømmen som forårsaker vibrasjoner i bløtvev bak i halsen (drøvelen og myk gane) og tungebunnen. Selv om det ikke er lærebokdefinisjonen på snorking, kan en tett nese også skape plystring eller poppende lyder.

  Er snorking et problem?

  Hvis snorkingen forstyrrer søvnen din eller partnerens søvn, eller har et potensiale for å bli obstruktiv søvnapné, må det behandles. Det er uenighet i den vitenskapelige verden om normal, vanlig snorking (ikke-apneisk) er fysisk skadelig.

  Hvorfor snorker jeg?

  En rotfylling kan ta alt fra 90 minutter til 3 timer. Det kan noen ganger gjøres i én avtale, men kan kreve to. En rotfylling kan utføres av tannlegen din eller en endodontist. Endodontister har mer spesialisert opplæring for rotfylling.

  Hva kan stoppe snorking?

  Det er ikke noe enkelt middel som fungerer for alle som snorker. Å finne en løsning på snorkingen krever en forståelse av hva som får deg til å snorke. Vanlige snorkemidler inkluderer: Vekttap, endring av sovestilling, tungeholdere, underkjevefremføringsenheter (munnstykker), CPAP, spesialputer, kileputer, nesedilatatorer, nesespray, neti potter, hakestropper og munntape.

  Gjør fyllinger vondt dagen etter?

  Det er vanlig at du har noe smerte eller følsomhet i den behandlede tannen etter en fylling. Vanligvis skal ethvert ubehag forsvinne etter en dag eller to.

  OPPSAL TANNLEGESENTER

  Våre behandlinger

  Tannundersøkelse

  Undersøkelse

  En årlig undersøkelse av munnen er viktig for å forebygge sykdom. Munnen er kroppens speil. Under en undersøkelse vil tannlegen eller tannpleieren sjekke din orale helse.

  Tannfylling

  Tannfylling

  Alt du behøver å vite om tannfylling og alt rundt. En tannfylling brukes til å fylle et hulrom (et hull som har dannet seg i tennene) eller andre skader på en tann.

  Tannkjøttbetennelse

  Tannkjøttbetennelse

  Tannkjøttbetennelse er en vanlig og mild form for tannkjøttsykdom (periodontal sykdom) som forårsaker irritasjon, rødhet og hevelse i tannkjøttet rundt tennene.

  Tanntrekking

  Tanntrekking

  Tanntrekking kan være et alternativ om tanna er dårlig plassert i munnen, står for nærme en annen tann, eller om tannen er sterkt forfallen eller rammet av periodontal sykdom.

  Rotfylling

  Rotfylling

  Rotfylling er en nødvendig behandling når nerven i tannen blir betent eller infisert. Rotfylling tar sikte på å fjerne all infeksjon fra den infiserte tannen.

  Tannimplantat

  Tannimplantat

  Tannimplantat behandling er en prosedyre som erstatter tannrøtter med titanskrue og erstatter skadede eller manglende tenner med kunstige tenner som ser ut og fungerer omtrent som ekte tenner.

  Tannblekning

  Tannbleking

  Vi hjelper deg å ta fram smilet du kan være stolt av. Vi tilbyr profesjonell tannbleking skreddersydd for den enkelte, og som gir imponerende resultater.

  Digital Smile Design

  Digital Smile Design

  Estetisk og gjenopprettende tannbehandling blir mer og mer populært, og Eiksmarka Tannlegesenter er glade for å kunne tilby DSD (Digital Smile Design)

  DETTE SIER VÅRE KUNDER

  Hvorfor Oppsal Tannlegesenter?

  Å velge riktig tannlege kan være vrient i blant når det er mange å velge mellom. Vi har mange pasienter som anbefaler oss! Se hva noen av de sier her:

  [trustindex no-registration=google]

  Partnere

  Vi samarbeider med

  Vurderinger av leger og andre behandlere. Del dine egne erfaringer. Se våre vurderinger.

  Eiksmarka Tannlegesenter er vår andre avdeling i Oslo og Bærum. Gå til Eiksmarka her.

  Eiksmarka Tannlegesenter er vår andre avdeling i Oslo og Bærum. Gå til Eiksmarka her.

  Spørsmål eller ønsker å komme i kontakt?

  Kontakt oss

  Vi har rask og god kundebehandling som gjøres via mail, telefon og sosiale medier, i tillegg til chatten du ser nede til høyre! Kontakt oss gjerne om du har spørsmål eller trenger hjelp.

  Oppsal Tannlegesenter

  Haakon Tveters vei 90, 0686 Oslo
  67 49 06 60
  post@oppsaltannlegesenter.no