Kirurgi

Kirurgi

Visdomstannekstraksjon er en kirurgisk prosedyre for å fjerne en eller flere visdomstenner – de fire permanente voksentennene som er plassert i de bakre hjørnene av munnen på toppen og bunnen.

Hvis en visdomstann ikke har plass til å vokse (påvirket visdomstann), noe som resulterer i smerte, infeksjon eller andre tannproblemer, må du sannsynligvis få den trukket. Visdomstenner kan utføres av en tannlege eller en oral kirurg.

For å forhindre potensielle fremtidige problemer, anbefaler noen tannleger og oralkirurger uttrekking av visdomstenner selv om påvirkede tenner for øyeblikket ikke forårsaker problemer.

 
 

Hvorfor fjernes visdomstenner?

Visdomstenner, eller tredje jeksler, er de siste permanente tennene som dukker opp (utbrudd) i munnen. Disse tennene vises vanligvis mellom 17 og 25 år. Noen mennesker utvikler aldri visdomstenner. For andre bryter visdomstennene ut normalt – akkurat som deres andre jeksler gjorde – og forårsaker ingen problemer.

Mange mennesker utvikler påvirkede visdomstenner – tenner som ikke har nok plass til å bryte ut i munnen eller utvikle seg normalt. Påvirkede visdomstenner kan bryte ut bare delvis eller ikke i det hele tatt.


En påvirket visdomstann kan:

 • Vokse i vinkel mot neste tann (andre molar)
 • Voks i en vinkel mot baksiden av munnen
 • Vokser i rett vinkel til de andre tennene, som om visdomstanden “ligger” inne i kjevebenet
 • Voks rett opp eller ned som andre tenner, men hold deg fanget i kjevebenet

Problemer med påvirkede visdomstenner

Du vil sannsynligvis trenge den påvirkede visdomstannen din hvis det resulterer i problemer som:

 • Smerte
 • Fanger mat og rusk bak visdomstanden
 • Infeksjon eller tannkjøttsykdom (periodontal sykdom)
 • Tannråte i en delvis utbrutt visdomstann
 • Skade på en nærliggende tann eller omkringliggende bein
 • Utvikling av en væskefylt sekk (cyste) rundt visdomstanden
 • Komplikasjoner med kjeveortopedisk behandling for å rette ut andre tenner

Forebygging av fremtidige tannproblemer

Tannlegespesialister er uenige om verdien av å trekke ut påvirkede visdomstenner som ikke forårsaker problemer (asymptomatisk).

Det er vanskelig å forutsi fremtidige problemer med påvirkede visdomstenner. Men her er begrunnelsen for forebyggende utvinning:

 • Symptomfrie visdomstenner kan fortsatt inneholde sykdom.
 • Hvis det ikke er nok plass til at tannen kan bryte ut, er det ofte vanskelig å komme til den og rengjøre den ordentlig.
 • Alvorlige komplikasjoner med visdomstenner forekommer sjeldnere hos yngre voksne.
 • Eldre voksne kan oppleve problemer med kirurgi og komplikasjoner etter operasjonen.

Risikoer

De fleste visdomstenner resulterer ikke i langsiktige komplikasjoner. Imidlertid krever fjerning av påvirkede visdomstenner av og til en kirurgisk tilnærming som innebærer å lage et snitt i tannkjøttvevet og fjerne bein. Sjelden kan komplikasjoner omfatte:

 • Smertefull tørr socket, eller eksponering av bein når den post-kirurgiske blodproppen er tapt fra stedet for operasjonssåret (socket)
 • Infeksjon i stikkontakten fra bakterier eller innestengte matpartikler
 • Skade på nærliggende tenner, nerver, kjeveben eller bihuler

Hvordan du forbereder deg

Tannlegen din kan utføre prosedyren på kontoret. Men hvis tannen din er dypt påvirket eller hvis ekstraksjonen krever en grundig kirurgisk tilnærming, kan tannlegen foreslå at du oppsøker en oral kirurg. I tillegg til å gjøre området nummen med lokalbedøvelse, kan kirurgen foreslå sedasjon for å la deg være mer komfortabel under prosedyren.

Få profesjonell hjelp og veiledning

Bestill gratis konsultasjon

Bestill GRATIS konsultasjon hos Oppsal Tannlegesenter for å få mer informasjon, bli sikker på hva som passer deg best og ikke minst profesjonell hjelp så du føler deg trygg! Fyll ut skjemaet og bli kontaktet av oss angående tid for konsultasjon.

  eller

  Har du tannlegeskrekk?

  Hvis du er nervøs for tannbehandling, gi beskjed når du bestiller. Vi er vant til å behandle mennesker som har tannlegeskrekk, og det er måter en tannlege kan endre tilnærmingen sin for å hjelpe deg på. Våre tannleger er flinke på å roe nervene og gi deg et godt og smertefritt besøk.

  Les mer om tannlegeskrekk her.

  OPPSAL TANNLEGESENTER

  Våre behandlinger

  Tannundersøkelse

  Undersøkelse

  En årlig undersøkelse av munnen er viktig for å forebygge sykdom. Munnen er kroppens speil. Under en undersøkelse vil tannlegen eller tannpleieren sjekke din orale helse.

  Tannfylling

  Tannfylling

  Alt du behøver å vite om tannfylling og alt rundt. En tannfylling brukes til å fylle et hulrom (et hull som har dannet seg i tennene) eller andre skader på en tann.

  Tannkjøttbetennelse

  Tannkjøttbetennelse

  Tannkjøttbetennelse er en vanlig og mild form for tannkjøttsykdom (periodontal sykdom) som forårsaker irritasjon, rødhet og hevelse i tannkjøttet rundt tennene.

  Tanntrekking

  Tanntrekking

  Tanntrekking kan være et alternativ om tanna er dårlig plassert i munnen, står for nærme en annen tann, eller om tannen er sterkt forfallen eller rammet av periodontal sykdom.

  Rotfylling

  Rotfylling

  Rotfylling er en nødvendig behandling når nerven i tannen blir betent eller infisert. Rotfylling tar sikte på å fjerne all infeksjon fra den infiserte tannen.

  Tannimplantat

  Tannimplantat

  Tannimplantat behandling er en prosedyre som erstatter tannrøtter med titanskrue og erstatter skadede eller manglende tenner med kunstige tenner som ser ut og fungerer omtrent som ekte tenner.

  Tannblekning

  Tannbleking

  Vi hjelper deg å ta fram smilet du kan være stolt av. Vi tilbyr profesjonell tannbleking skreddersydd for den enkelte, og som gir imponerende resultater.

  Digital Smile Design

  Digital Smile Design

  Estetisk og gjenopprettende tannbehandling blir mer og mer populært, og Eiksmarka Tannlegesenter er glade for å kunne tilby DSD (Digital Smile Design)

  DETTE SIER VÅRE KUNDER

  Hvorfor Oppsal Tannlegesenter?

  Å velge riktig tannlege kan være vrient i blant når det er mange å velge mellom. Vi har mange pasienter som anbefaler oss! Se hva noen av de sier her:

  [trustindex no-registration=google]

  Partnere

  Vi samarbeider med

  Vurderinger av leger og andre behandlere. Del dine egne erfaringer. Se våre vurderinger.

  Eiksmarka Tannlegesenter er vår andre avdeling i Oslo og Bærum. Gå til Eiksmarka her.

  Eiksmarka Tannlegesenter er vår andre avdeling i Oslo og Bærum. Gå til Eiksmarka her.

  Spørsmål eller ønsker å komme i kontakt?

  Kontakt oss

  Vi har rask og god kundebehandling som gjøres via mail, telefon og sosiale medier, i tillegg til chatten du ser nede til høyre! Kontakt oss gjerne om du har spørsmål eller trenger hjelp.

  Oppsal Tannlegesenter

  Haakon Tveters vei 90, 0686 Oslo
  67 49 06 60
  post@oppsaltannlegesenter.no