Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Visdomstenner: Alt du trenger å vite

Visdomstenner er det tredje settet med jeksler som vanligvis kommer i slutten av tenårene eller begynnelsen av tjueårene. De er plassert helt bak i munnen, med ett sett på hver side av over- og underkjeven. Det antas at visdomstenner var nødvendige for våre forfedre som hadde et røft og tøft kosthold, men nå tjener de ingen funksjonell hensikt.

Visdomstenner kan faktisk ofte forårsake problemer og komplikasjoner, noe som fører til at de trekkes ut. Mange har spørsmål om visdomstenner, blant annet hvorfor de må fjernes og hva ekstraksjonsprosessen innebærer. I denne guiden vil vi gi deg all informasjonen du trenger å vite om visdomstenner.

Når og Hvorfor visdomstenner kommer

Visdomstenner kan komme inn skjevt, som på bildet


Visdomstenner, de siste tennene som bryter frem, kan forårsake ubehag når de ikke har nok plass til å vokse normalt i munnen. Ofte opplever folk smerter, ømhet og hevelse rundt visdomstannen når den bryter frem.

Dersom visdomstannen ikke bryter frem helt, kan den bli delvis innesperret under tannkjøttet og føre til infeksjon eller betennelse, som kan forårsake dårlig ånde og smak i munnen.

I slike tilfeller bør du oppsøke tannlegen for vurdering og behandling. Noen ganger kan visdomstenner også føre til problemer med kjeven eller andre tenner, og da kan fjerning være nødvendig for å lindre smerte eller forhindre ytterligere komplikasjoner.

Symptomer på problemer med visdomstenner

Mann som viser fram tennene sine


Ikke alle trener å fjerne visdomstennene sine. Hvis disse tennene vokser inn i riktig posisjon og er sunne, kan de beholdes uten problemer. Men for mange fører visdomstenner til komplikasjoner som kan føre til smerte og ubehag.

Vanlige symptomer på problemer med visdomstenner inkluderer tannverk, ømhet i kjeven, hevelse i tannkjøttet og vanskeligheter med å åpne munnen fullstendig.

Noen ganger kan også visdomstennene være delvis utbrutt, noe som kan føre til infeksjoner og betennelser. Oppsøk tannlege hvis du opplever noen av disse symptomene for å unngå mer alvorlige problemer.

Trekking av visdomstann: Når er det nødvendig?

Mange lurer på om de trenger å fjerne visdomstennene sine, selv om de ikke opplever noen symptomer. Det er vanligvis anbefalt å få dem fjernet hvis de forårsaker smerte, ubehag eller komplikasjoner. Men det er også tilfeller der visdomstennene kan være greie og dermed ikke trenger å bli fjernet.

Tannlegen din vil evaluere dine individuelle behov og bestemme om en ekstraksjon er nødvendig eller ikke. Noen ganger kan det være lurt å fjerne dem for å unngå eventuelle fremtidige problemer. Det er viktig å følge tannlegens råd og ikke utsette fjerning av visdomstenner hvis det er anbefalt for deg.

Må man fjerne visdomstenner?

Spørsmålet om man må fjerne visdomstenner er et vanlig spørsmål. Som nevnt tidligere, er det ikke alltid nødvendig å fjerne dem hvis de vokser inn i riktig posisjon uten problemer. Men det er viktig å følge opp med tannlegen din regelmessig for å overvåke tilstanden til visdomstennene dine, selv om de ikke gir deg problemer.

Din tannlege kan også anbefale fjerning hvis du har en liten kjeve eller andre faktorer som kan føre til komplikasjoner senere. Det er viktig å ta hensyn til anbefalingene fra din tannlege for å sikre at du har en sunn munn og unngår eventuelle fremtidige problemer.

Til slutt, husk å være forsiktig med hva du spiser og drikker for å unngå at visdomstennene blir skadet eller infisert. Det er også viktig å opprettholde god munnhygiene ved å pusse tennene regelmessig og bruke tanntråd for å fjerne matrester som kan føre til infeksjoner. Med riktig omsorg og oppfølging fra tannlegen din, kan du sikre en sunn og smertefri munn.

Ettervirkninger av å trekke visdomstenner og hva du kan forvente

Vistomstennene er de bakerste jekslene i munnen


Etter fjerning av visdomstenner, kan det være en viss grad av ubehag og smerte i noen dager. Du kan også oppleve hevelse og blødning i området hvor tennene ble trukket ut. Dette er en normal del av helbredelsesprosess, og det er viktig å følge tannlegens instruksjoner for å minimere ubehag og redusere risikoen for komplikasjoner.

Det kan også ta noen uker før du føler deg helt normal igjen etter trekkingen. Pass på å spise myke matvarer og unngå å suge gjennom et sugerør for å hindre at blodproppene i såret blir forstyrret. Hvis du opplever uvanlige symptomer eller vedvarende smerte, må du kontakte tannlegen din umiddelbart. Med riktig ettervern vil du kunne fortsette å nyte en sunn munn uten visdomstenner.

Hvordan forberede seg til å fjerne visdomstenner

Hvis du har blitt anbefalt å fjerne visdomstennene dine, er det viktig å forberede deg på prosedyren. Først og fremst bør du snakke med tannlegen din om eventuelle spørsmål eller bekymringer du måtte ha. Det er også viktig å informere tannlegen din om eventuelle medisiner du tar eller helseproblemer du har.

Du bør også lage en plan for hvem som skal følge deg til og fra tannlegen, da du vil være bedøvet under prosedyren og ikke kan kjøre selv. Det er også lurt å ha myke matvarer, smertestillende medisiner og isposer klare for etter prosedyren. Med riktig forberedelse kan du føle deg mer komfortabel og trygg under fjerningen. Så ikke nøl med å stille spørsmål og følge tannlegens instruksjoner for å sikre en vellykket prosedyre.

Spørsmål og svar

 • Når begynner visdomstenner vanligvis å vokse?
  Visdomstenner begynner vanligvis å vokse i slutten av tenårene til tidlig i 20-årene, men tidspunktet kan variere mye fra person til person.

 • Hva er tegn på at jeg kan ha problemer med visdomstennene mine?
  Tegn på problemer med visdomstenner inkluderer smerte og ømhet ved tannkjøttet rundt tannen, vanskeligheter med å åpne munnen, hevelse, og noen ganger infeksjon eller betennelse i området.

 • Er det alltid nødvendig å fjerne visdomstenner?
  Nei, det er ikke alltid nødvendig å fjerne visdomstenner. Hvis de vokser korrekt og ikke forårsaker noen problemer, kan de ofte bli værende. Avgjørelsen avhenger av individuelle forhold og råd fra tannlegen.

 • Hvordan forbereder jeg meg på å trekke en visdomstann?
  Din tannlege eller kirurg vil gi deg spesifikke instruksjoner, men generelle forberedelser kan inkludere å planlegge hvile etter prosedyren, ha noen til å kjøre deg hjem, og følge anbefalinger for faste hvis du skal ha narkose.

 • Hva kan jeg forvente etter å ha fjernet en visdomstann?
  Etter å ha fjernet en visdomstann, kan du forvente noe hevelse, ømhet og mild til moderat smerte. Det er viktig å følge tannlegens anbefalinger for smertelindring, renhold og matinntak for å fremme helbredelse og redusere risikoen for infeksjon.


Har du problemer med visdomstennene dine?

Under en konsultasjon kan man kartlegge hvorfor du opplever ubehag og lage en behandlingsplan. Du kan også nevne plagene under en undersøkelse. Bestill konsutlasjon / undersøkelse her.

Utvalgte artikler

TMD/Kjeveledd

TMD/Kjeveledd

TMD / Kjeveledd Det temporomandibulære (tem-puh-roe-man-DIB-u-lur) leddet (TMJ) fungerer som et glidende hengsel, og kobler kjevebenet til skallen. Du har ett ledd på hver side av kjeven. TMJ-lidelser – en type temporomandibulær

Les mer»
Veneers

Veneers

Skalfasetter / Veneers En behanding for deg som vil ha finere tenner og smil. Hva er skalfasetter / veneers? Skallfasertter er en tynn list, spesiallaget av porselen, som er festet

Les mer»

Tannkjøttbetennelse

Tannkjøttbetennelse Tannkjøttbetennelse er en vanlig tannhelse tilstand som oppstår når tannkjøttet blir betent. Hva er tannkjøttbetennelse? Tannkjøttbetennelse forekommer vanligvis som følge av dårlig munnhygiene, hvor plakk – en klebrig film

Les mer»

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Scenarie med tre tips for lavere pris på rotfylling: konsultasjon tidlig, sammenligne klinikker, og bruk av moderne teknologi

Pris på rotfylling i 2024

Få innsikt i prisen på rotfylling i 2024 og lær om behandlingsprosessen, fordeler, og vanlige spørsmål og svar. Bestill konsultasjon hos oss i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise