Tanntrekking

Tanntrekking

Hvis tannen din er skadet eller ødelagt og ikke kan repareres med en fylling eller krone først, kan tannlegen din bestemme seg for å fjerne (ekstrahere) tannen som en siste utvei. Når tannen din ikke kan repareres, kan tannfjerning være det beste alternativet for deg. Tannlegen din vil imidlertid snakke gjennom alternativene dine med deg under konsultasjonen. Hvis du tror du trenger å trekke ut en tann, ta kontakt med din praksis og bestill time.

 
 

Hvorfor fjernes tenner?

Det er mange grunner til at du kanskje må fjerne en tann. Hvis du for eksempel har:

  • Alvorlig tannråte
  • Tannkjøttsykdom (periodontal sykdom)
  • En brukket tann som ikke kan repareres
  • En abscess (en samling av puss) på tannkjøttet eller rundt tennene
  • Overfylte tenner – når tennene dine ikke har nok plass i kjeven
  • Påvirkede visdomstenner

Tannlegen din vil vanligvis fjerne en tann i tannkirurgien din. Men noen ganger vil en oral kirurg gjøre prosedyren på sykehus hvis ekstraksjonen din er mer komplisert. Du kan vanligvis reise hjem samme dag.

Hvis du opplever smerter eller tror du trenger å fjerne en tann, ta kontakt med din lokale praksis, så hjelper vi deg gjerne.

Forberedning av tanntrekking

Tannlegen din vil forklare hvordan du forbereder deg til prosedyren. De vil spørre om din tannlege og medisinske historie. Det er viktig å fortelle dem om eventuelle medisinske tilstander, allergier eller nylige operasjoner, samt eventuelle medisiner du tar.

Tannlegen din vil diskutere med deg hva som vil skje før, inkludert eventuelle smerter du måtte ha. Hvis du er usikker på noe, spør. Ingen spørsmål er for små. Å være fullt informert vil hjelpe deg å føle deg mer komfortabel og vil tillate deg å gi ditt samtykke til at prosedyren kan fortsette.

Anestesi for fjerning av tenner

Du vil vanligvis få fjernet tannen (eller tennene) under lokalbedøvelse. Dette blokkerer fullstendig smerte fra tannkjøttet ditt, selv om du fortsatt vil føle press. Du vil holde deg våken under prosedyren, så du vil være klar over hva som skjer. Hvis du er veldig engstelig for å få fjernet tannen, kan det være mulig å få et beroligende middel, som lindrer angst, får deg til å føle deg trøtt og hjelper deg å slappe av.

Å ha en generell anestesi for en ekstraksjon er vanligvis bare et alternativ for små barn eller voksne med lærevansker. Tannlegen din kan imidlertid bestemme at det er riktig for deg hvis flere av tennene dine må fjernes, eller ekstraksjonen blir vanskeligere enn vanlig.

Hvis du skal ha en generell anestesi, vil tannlegen henvise deg til et sykehus for å få prosedyren din.

Prosedyren: tanntrekking

Når du sitter komfortabelt i en stol, vil tannlegen injisere lokalbedøvelse i området rundt tannen eller tennene dine. De vil vente noen minutter for å la injeksjonen virke og stille deg noen spørsmål for å se om den har effekt.

Røttene til tannen din sitter i en hulle (hull) i tannkjøttet. Tannlegen din vil utvide tannhulen og løsne tannen forsiktig før de fjerner den. Noen ganger kan det hende at tannlegen må sette et sting i den tomme kontakten for å hjelpe den til å gro.

Du vil føle litt press i munnen når du får fjernet en tann, men det skal ikke være smertefullt. Hvis du føler smerte, gi beskjed til tannlegen umiddelbart.

Hvis du har spørsmål eller bekymringer, vennligst kontakt oss.

Etterbehandling for tannfjerning

Tannkjøttet kan blø i noen minutter etter at du har tatt ut tannen. Tannlegen din vil gi deg et stykke myk polstring å bite på for å stoppe blødningen, og du vil kunne gå hjem når den har stoppet.

Før du reiser hjem, vil tannlegen eller kirurgen gi deg råd om hvordan du tar vare på tennene og tannkjøttet. De kan anbefale smertestillende og antibakteriell munnvann. De kan også foreskrive deg noen antibiotika for å redusere sjansene for å utvikle en infeksjon.

Hvis du har hatt en generell bedøvelse eller et beroligende middel, må du hvile til effekten av bedøvelsen eller beroligende midlet har gått over. Be en venn eller et familiemedlem om å ta deg med hjem og be dem om å bli hos deg i en dag eller så mens bedøvelsen går ut.

Du trenger ikke alltid en oppfølgingstime etter at du har fått fjernet en tann. Men hvis du hadde en komplisert prosedyre, må du kanskje gå tilbake for å se tannlegen din slik at de kan sjekke hvordan du helbreder. Du får en dato for dette mens du er i praksis.

Etter tanntrekking

De fleste kan gå tilbake til sin vanlige rutine samme dag. Bare hvis du har en vanskeligere kirurgisk ekstraksjon, vil det ta noen dager å bli frisk. Se hvordan du føler deg og følg tannlegens råd.

Hvis du har fått lokalbedøvelse, kan det ta noen timer før følelsen kommer tilbake i munnen. Ikke spis varm mat eller drikke før den kommer tilbake, ellers kan du brenne eller skålde munnen. Pass også på å ikke bite deg i tungen, spesielt når du snakker, drikker eller spiser. Hvil så mye som mulig og hold hodet oppe for å redusere blødningen.

Munnen din kan føles sår når bedøvelsen forsvinner. Trenger du smertelindring kan du ta reseptfrie smertestillende som paracetamol eller ibuprofen. Tannlegen din kan foreslå at du tar paracetamol og ibuprofen sammen. Les alltid pakningsvedlegget som følger med medisinene dine. Hvis du har spørsmål, spør en farmasøyt om råd.

Noen opplever at smertene deres er verre omtrent tre dager etter inngrepet, men legger seg deretter igjen innen en uke til 10 dager. Dette er helt normalt. Hvis du har sterke smerter og det blir verre, kontakt tannlegen din. De vil sjekke at ingenting annet forårsaker det, for eksempel en infeksjon.

Ikke skyll munnen i minst 24 timer etter en tannfjerning. Dette kan forstyrre enhver blodpropp som har dannet seg, og du kan begynne å blø igjen.
Etter 24 timer, skyll forsiktig med et saltvannsmunnvann (laget med salt og varmt, men ikke kokende vann), fire ganger om dagen for å holde området rent.
Spis myk mat når du først har fjernet tannen, så du trenger ikke å tygge mye.
Hvis tannkjøttet blør, bit ned på en ren pute av materiale, for eksempel en ren

Få profesjonell hjelp og veiledning

Bestill gratis konsultasjon

Bestill GRATIS konsultasjon hos Oppsal Tannlegesenter for å få mer informasjon, bli sikker på hva som passer deg best og ikke minst profesjonell hjelp så du føler deg trygg! Fyll ut skjemaet og bli kontaktet av oss angående tid for konsultasjon.

    eller

    Har du tannlegeskrekk?

    Hvis du er nervøs for tannbehandling, gi beskjed når du bestiller. Vi er vant til å behandle mennesker som har tannlegeskrekk, og det er måter en tannlege kan endre tilnærmingen sin for å hjelpe deg på. Våre tannleger er flinke på å roe nervene og gi deg et godt og smertefritt besøk.

    Les mer om tannlegeskrekk her.

    Tanntrekking FAQ

    Les mer om tanntrekking her.

    Hva er reglene etter en tanntrekking?

    Hold utvinningsstedet rent. Skyll området forsiktig med en antimikrobiell munnvann to til tre ganger om dagen. Ta alle medisiner som anvist. Tannlegen din kan foreskrive antibiotika og smertestillende midler. Unngå anstrengende aktivitet i minst to dager.

    Hvor lenge må man være forsiktig etter en tanntrekking?

    Omtrent 3 dager etter tanntrekkingen vil tannkjøttet ditt begynne å gro og lukke seg rundt fjerningsstedet. Og til slutt, 7-10 dager etter prosedyren, skal åpningen etter den ekstraherte tannen være lukket (eller nesten lukket), og tannkjøttet skal ikke lenger være ømt eller hovent.

    Hvor smertefullt er en tanntrekking?

    Imidlertid opplever mange pasienter at det er smertefritt og at ubehaget bare varer et brøkdel av et sekund. Fra det tidspunktet skal du ikke føle smerte i det hele tatt. Selv om du kan føle press fra tannbevegelsen, noe bedøvelsen ikke forhindrer.

    OPPSAL TANNLEGESENTER

    Innkalt til årlig tannlegesjekk?

    Tannundersøkelse

    Undersøkelse

    En årlig undersøkelse av munnen er viktig for å forebygge sykdom. Munnen er kroppens speil. Under en undersøkelse vil tannlegen eller tannpleieren sjekke din orale helse.

    Tannfylling

    Tannfylling

    Alt du behøver å vite om tannfylling og alt rundt. En tannfylling brukes til å fylle et hulrom (et hull som har dannet seg i tennene) eller andre skader på en tann.

    Tannkjøttbetennelse

    Tannkjøttbetennelse

    Tannkjøttbetennelse er en vanlig og mild form for tannkjøttsykdom (periodontal sykdom) som forårsaker irritasjon, rødhet og hevelse i tannkjøttet rundt tennene.

    Tanntrekking

    Tanntrekking

    Tanntrekking kan være et alternativ om tanna er dårlig plassert i munnen, står for nærme en annen tann, eller om tannen er sterkt forfallen eller rammet av periodontal sykdom.

    Rotfylling

    Rotfylling

    Rotfylling er en nødvendig behandling når nerven i tannen blir betent eller infisert. Rotfylling tar sikte på å fjerne all infeksjon fra den infiserte tannen.

    Tannimplantat

    Tannimplantat

    Tannimplantat behandling er en prosedyre som erstatter tannrøtter med titanskrue og erstatter skadede eller manglende tenner med kunstige tenner som ser ut og fungerer omtrent som ekte tenner.

    Tannblekning

    Tannbleking

    Vi hjelper deg å ta fram smilet du kan være stolt av. Vi tilbyr profesjonell tannbleking skreddersydd for den enkelte, og som gir imponerende resultater.

    Digital Smile Design

    Digital Smile Design

    Estetisk og gjenopprettende tannbehandling blir mer og mer populært, og Eiksmarka Tannlegesenter er glade for å kunne tilby DSD (Digital Smile Design)

    DETTE SIER VÅRE KUNDER

    Hvorfor Oppsal Tannlegesenter?

    Å velge riktig tannlege kan være vrient i blant når det er mange å velge mellom. Vi har mange pasienter som anbefaler oss! Se hva noen av de sier her:

    [trustindex no-registration=google]

    Partnere

    Vi samarbeider med

    Vurderinger av leger og andre behandlere. Del dine egne erfaringer. Se våre vurderinger.

    Eiksmarka Tannlegesenter er vår andre avdeling i Oslo og Bærum. Gå til Eiksmarka her.

    Eiksmarka Tannlegesenter er vår andre avdeling i Oslo og Bærum. Gå til Eiksmarka her.

    Oppsal Tannlegesenter

    Gå til tannlegen din med et smil

    Oppsal Tannlegesenter er en del av en klinikk kjede med 3 klinikker. Våre 3 topp moderne klinikker sysselsetter over 15 dyktige tannleger, oral kirurger, tannpleiere, tannhelsesekretærer og anestesileger. Vi har et holistisk behandling syn og ser det som skjer i munnhulen i helhet med resten av kroppen. Vi samarbeider derfor tett med allmennleger, fysioterapauter og psykolog. Hos oss har du all kompetansen samlet på et sted. Vi ønsker å tilby deg en unik tannhelse oplevelse, med alt fra utforming av lokale, interiør, lukt, musikk til underholdning med tv på taket. Vi gjør alt for å gi deg en god og mest mulig smertefri opplevelse på våre klinikker.

    Hos Oppsal Tannlegesenter tannlege vil du oppleve en profesjonell og kompetent tannbehandling av høyeste kvalitet til en god pris.

    Spørsmål eller ønsker å komme i kontakt?

    Kontakt oss

    Vi har rask og god kundebehandling som gjøres via mail, telefon og sosiale medier, i tillegg til chatten du ser nede til høyre! Kontakt oss gjerne om du har spørsmål eller trenger hjelp.

    Oppsal Tannlegesenter

    Haakon Tveters vei 90, 0686 Oslo
    67 49 06 60
    post@oppsaltannlegesenter.no