Tannkjøttbetennelse

Tannkjøttbetennelse

 

Hva er hovedtypene for tannkjøttsykdommer?

Det er tre hovedtyper av tannkjøttsykdommer: gingivitt, periodontitt og akutt nekrotiserende ulcerøs gingivitt (ANUG). Gingivitt er en betennelse i vevet som omgir tennene dine. Hvis gingivitt ikke behandles, kan det føre til en annen type tannkjøttsykdom kalt periodontitt, som kan påvirke bein og leddbånd som støtter tennene dine. ANUG er en alvorlig type tannkjøttsykdom som utvikler seg plutselig.

Tannkjøttsykdom er ikke alltid smertefullt, så du er kanskje ikke klar over at du har det. Derfor er det viktig å besøke tannlegen for regelmessige kontroller.

Gingivitt

Gingivitt er forårsaket av opphopning av plakk, et mykt, klebrig stoff forårsaket av bakterier. Hvis du ikke renser plakket av tennene ved å pusse og bruke tanntråd regelmessig, kan det føre til at tannkjøttet blir betent. Tannkjøttet ditt kan blø når du pusser det, men er vanligvis ikke smertefullt.

Hvis du fjerner plakket og tar godt vare på tennene og tannkjøttet, vil tannkjøttbetennelsen sannsynligvis bli bedre. Men hvis du ikke får plakket ordentlig av, kan du utvikle en mer alvorlig type tannkjøttsykdom som kalles periodontitt.

Symptomer på gingivitt er:

 • Blødning etter rengjøring eller bruk av tanntråd, eller etter å ha spist noe hardt som et eple.
 • Enkelte tilfeller av dårlig ånde (halitosis).
 • Du kan også legge merke til rødt eller hovent tannkjøtt.

Hvis du har symptomer på gingivitt, kan du kanskje løse dette hjemme med børsting og bruk av tanntråd. Eller du kan se en hygienist for en profesjonell tannrengjøring. Dette vil innebære å fjerne eventuelle spor av tannstein, plakk eller bakterieprodukter.

Periodontitt

Hvis tannkjøttbetennelsen din ikke blir behandlet, kan betennelsen spre seg til leddbånd og bein som holder tennene dine på plass. Dette er en type tannkjøttsykdom som kalles periodontitt. Tannkjøttet kan begynne å trekke seg vekk fra tennene og etterlate lommer. Disse lommene fanger opp plakk som du kanskje ikke kan nå med en tannbørste.

Over tid stivner plakket til å bli tannstein. Dette kan irritere tannkjøttet enda mer ved å samle mer plakk. Lommene kan da bli dypere og enda vanskeligere å rengjøre, noe som gjør problemet verre. Noen ganger kan du utvikle en infeksjon i tannkjøttet. Pus kan samle seg under tannkjøttet og forårsake en abscess.

Ubehandlet periodontitt kan føre til at tannkjøttet krymper tilbake fra tennene (kalt resesjon). Dette kan da eksponere noen av røttene til tennene dine, og gjøre dem følsomme. Hvis du har tap av bein, kan tennene dine føles løse. Hvis periodontitten din ikke blir behandlet på flere år, kan du til og med miste noen tenner.

Hvis gingivitten din har utviklet seg til periodontitt, kan du oppleve følgende symptomer:

 • Dårlig ånde (halitosis).
 • Tannkjøttresesjon og sensitive tenner.
 • En vaklende tann.
 • En vond smak i munnen.
 • Tannkjøttabscesser (puss som samler seg under tannkjøttet ditt.

Hvis du har noen av disse symptomene, anbefaler vi at du kontakter en tannlege.

Akutt nekrotiserende ulcerøs gingivitt (ANUG)

ANUG er en alvorlig type tannkjøttsykdom som utvikler seg plutselig. Det er en bakteriell infeksjon som forårsaker hevelse, sår, dårlig ånde (halitose) og smerte. ANUG skal behandles av tannlege så snart som mulig.

Symptomene på ANUG inkluderer

 • Svært smertefulle sår som lett blør.
 • Dårlig ånde (halitosis).
 • En metallisk smak i munnen.
 • Vansker med å svelge eller snakke.
 • Har mye spytt i munnen.
 • Du kan også ha høy temperatur og føle deg generelt uvel.

Hvis du har noen av disse symptomene, bør du oppsøke tannlege umiddelbart.

Få profesjonell hjelp og veiledning

Bestill gratis konsultasjon

Bestill GRATIS konsultasjon hos Oppsal Tannlegesenter for å få mer informasjon, bli sikker på hva som passer deg best og ikke minst profesjonell hjelp så du føler deg trygg! Fyll ut skjemaet og bli kontaktet av oss angående tid for konsultasjon.

  eller

  Tannkjøttbetennelse FAQ

  Les mer om tannkjøttbetennelse her.

  Hvordan behandles tannkjøttbetennelse?

  Hvilken type behandling du vil ha vil avhenge av hvor alvorlig tannkjøttsykdommen din er. Målet med behandlingen er å kontrollere eventuelle eksisterende tannkjøttsykdommer og forhindre ytterligere problemer. Du kan kanskje behandle mild tannkjøttsykdom (gingivitt) med en daglig børsting og bruk av tanntråd. Tannlegen eller hygienisten din vil arrangere regelmessige kontroller med deg for å overvåke størrelsen på eventuelle lommer i tannkjøttet, samt hvor lett tannkjøttet blør, for å sikre at disse blir bedre over tid. Hvis tannlegen din tror du har periodontitt: Legen din vil bruke en periodontal sonde for å måle dybden på eventuelle hull mellom tennene og tannkjøttet. De kan sjekke hvor lett tannkjøttet blør og hvor mye plakk og tannstein du har på tennene. Du kan også trenge røntgenbilder for å sjekke tilstanden til tennene og kjevebenet. Rotplanlegging kan være nødvendig for å behandle periodontitt eller akutt nekrotiserende ulcerøs gingivitt (ANUG). Rotplanlegging fjerner plakk, tannstein og skadet tannbelegg. Tannlegen eller hygienisten din kan bruke lokalbedøvelse for å gjøre rotplanleggingen mer komfortabel. Dette vil fullstendig blokkere følelsen fra tannkjøttet ditt. Behandling med antibiotika kan anbefales hvis du har en svært alvorlig infeksjon. Antiseptisk munnvann kan anbefales av en hygienist for å motvirke veksten av bakterier. En munnvann kan imidlertid ikke fjerne plakk som allerede er bygget opp på tennene dine – dette må børstes av eller fjernes av en hygieniker. Hvis du har mer alvorlig periodontitt, og andre behandlinger ikke har fungert, kan tannlegen henvise deg til en periodontitt for tannkjøttkirurgi. Dette er et helsepersonell som spesialiserer seg på behandling av periodontale sykdommer. Vi har mange spesialister gjennom Bupa tannpleienettverk. Tannkjøttkirurgi kan bidra til å fjerne bakterier og reparere tannkjøttet og beinet. Det kan også forbedre hvordan tennene dine ser ut og redusere eventuell følsomhet. For mer informasjon om behandlinger for tannkjøttsykdommer, kontakt oss.

  Hva forårsaker tannkjøttbetennelse?

  Tannkjøttsykdom oppstår når plakk bygger seg opp rundt tenner som ikke er ordentlig renset. Du kan finne det vanskeligere å rense tennene hvis du bruker tannregulering, har implantater eller bruker proteser. Andre ting som kan gjøre deg mer sannsynlig å få tannkjøttsykdom er røyking, diabetes, graviditet, å ta medisiner som gjør munnen din tørr, eller å spise for mye sukkerholdig mat. Å bli eldre eller ha et svakt immunforsvar kan også gjøre deg mer utsatt for tannkjøttsykdommer.