TMD/Kjeveledd

TMD/Kjeveledd

Det temporomandibulære (tem-puh-roe-man-DIB-u-lur) leddet (TMJ) fungerer som et glidende hengsel, og kobler kjevebenet til skallen. Du har ett ledd på hver side av kjeven. TMJ-lidelser – en type temporomandibulær lidelse eller TMD – kan forårsake smerte i kjeveleddet og i musklene som kontrollerer kjevebevegelsen.

Den nøyaktige årsaken til en persons TMJ-lidelse er ofte vanskelig å fastslå. Smertene dine kan skyldes en kombinasjon av faktorer, for eksempel genetikk, leddgikt eller kjeveskade. Noen mennesker som har kjevesmerter har også en tendens til å bite sammen eller gni tenner (bruxisme), selv om mange mennesker vanligvis biter sammen eller sliper tenner og aldri utvikler TMJ-lidelser.

I de fleste tilfeller er smerten og ubehaget forbundet med TMJ-lidelser midlertidig og kan lindres med selvstyrt omsorg eller ikke-kirurgiske behandlinger. Kirurgi er vanligvis en siste utvei etter at konservative tiltak har mislyktes, men noen mennesker med TMJ-lidelser kan ha nytte av kirurgiske behandlinger.

 
 •  

Symptomer

Tegn og symptomer på TMJ-lidelser kan omfatte:

 • Smerter eller ømhet i kjeven
 • Smerter i ett eller begge ledd
 • Verkende smerte i og rundt øret
 • Vanskeligheter med å tygge eller smerte mens du tygger
 • Verkende ansiktssmerter
 • Låsing av leddet, noe som gjør det vanskelig å åpne eller lukke munnen

TMJ-forstyrrelser kan også forårsake en klikkelyd eller en rasende følelse når du åpner munnen eller tygger. Men hvis det ikke er noen smerte eller bevegelsesbegrensning forbundet med at kjeven klikker, trenger du sannsynligvis ikke behandling for en TMJ-lidelse.

Når du skal oppsøke lege

Oppsøk lege hvis du har vedvarende smerter eller ømhet i kjeven, eller hvis du ikke kan åpne eller lukke kjeven helt. Legen din, tannlegen din eller en TMJ-spesialist kan diskutere mulige årsaker og behandlinger for problemet ditt.

Årsaker

Det temporomandibulære leddet kombinerer en hengselvirkning med glidende bevegelser. De delene av knoklene som samhandler i leddet er dekket med brusk og er adskilt av en liten støtdempende skive, som normalt holder bevegelsen jevn.

Smertefulle TMJ-lidelser kan oppstå hvis:

 • Disken eroderer eller beveger seg ut av riktig justering
 • Leddets brusk er skadet av leddgikt
 • Skjøten er skadet av et slag eller annet slag

I mange tilfeller er årsaken til TMJ-lidelser imidlertid ikke klar.

Risikofaktorer

Faktorer som kan øke risikoen for å utvikle TMJ-lidelser inkluderer:

 • Ulike typer leddgikt, som revmatoid artritt og slitasjegikt
 • Kjeveskade
 • Langvarig (kronisk) sliping eller sammenbiting av tenner
 • Visse bindevevssykdommer som gir problemer som kan påvirke kjeveleddet

Få profesjonell hjelp og veiledning

Bestill gratis konsultasjon

Bestill GRATIS konsultasjon hos Oppsal Tannlegesenter for å få mer informasjon, bli sikker på hva som passer deg best og ikke minst profesjonell hjelp så du føler deg trygg! Fyll ut skjemaet og bli kontaktet av oss angående tid for konsultasjon.

  eller

  Har du tannlegeskrekk?

  Hvis du er nervøs for tannbehandling, gi beskjed når du bestiller. Vi er vant til å behandle mennesker som har tannlegeskrekk, og det er måter en tannlege kan endre tilnærmingen sin for å hjelpe deg på. Våre tannleger er flinke på å roe nervene og gi deg et godt og smertefritt besøk.

  Les mer om tannlegeskrekk her.

  TMD/Kjeveledd FAQ

  Les mer om TMD/Kjeveledd her.

  Forsvinner TMJ lidelse noen gang?

  Husk at for de fleste vil ubehag fra TMJ-lidelser til slutt gå over av seg selv. Enkel egenomsorgspraksis er ofte effektiv for å lindre symptomer. Hvis behandling er nødvendig, bør den baseres på en rimelig diagnose, være konservativ og reversibel, og tilpasses dine spesielle behov.

  Kan TMJ forårsake alvorlige problemer?

  Ubehandlet kan TMJ-lidelse føre til betydelige helseproblemer, inkludert kronisk smerte og betennelse. Det kan også forårsake bittproblemer, tannerosjon og langsiktige tilstander som søvnapné, søvnløshet, depresjon og angst.

  Hva bør du unngå hvis du har TMJ?

  Ikke spis hard eller seig mat. Disse inkluderer nøtter, pretzels, popcorn, chips, tyggegummi, karamell, gummigodteri, gulrøtter, hele epler, hardt brød og til og med is. Omplanlegg rutinemessige tannlegebesøk, som rengjøring, hvis kjeven verker. Hvis du har sterke smerter, ring legen din.

  OPPSAL TANNLEGESENTER

  Våre behandlinger

  Tannundersøkelse

  Undersøkelse

  En årlig undersøkelse av munnen er viktig for å forebygge sykdom. Munnen er kroppens speil. Under en undersøkelse vil tannlegen eller tannpleieren sjekke din orale helse.

  Tannfylling

  Tannfylling

  Alt du behøver å vite om tannfylling og alt rundt. En tannfylling brukes til å fylle et hulrom (et hull som har dannet seg i tennene) eller andre skader på en tann.

  Tannkjøttbetennelse

  Tannkjøttbetennelse

  Tannkjøttbetennelse er en vanlig og mild form for tannkjøttsykdom (periodontal sykdom) som forårsaker irritasjon, rødhet og hevelse i tannkjøttet rundt tennene.

  Tanntrekking

  Tanntrekking

  Tanntrekking kan være et alternativ om tanna er dårlig plassert i munnen, står for nærme en annen tann, eller om tannen er sterkt forfallen eller rammet av periodontal sykdom.

  Rotfylling

  Rotfylling

  Rotfylling er en nødvendig behandling når nerven i tannen blir betent eller infisert. Rotfylling tar sikte på å fjerne all infeksjon fra den infiserte tannen.

  Tannimplantat

  Tannimplantat

  Tannimplantat behandling er en prosedyre som erstatter tannrøtter med titanskrue og erstatter skadede eller manglende tenner med kunstige tenner som ser ut og fungerer omtrent som ekte tenner.

  Tannblekning

  Tannbleking

  Vi hjelper deg å ta fram smilet du kan være stolt av. Vi tilbyr profesjonell tannbleking skreddersydd for den enkelte, og som gir imponerende resultater.

  Digital Smile Design

  Digital Smile Design

  Estetisk og gjenopprettende tannbehandling blir mer og mer populært, og Eiksmarka Tannlegesenter er glade for å kunne tilby DSD (Digital Smile Design)

  DETTE SIER VÅRE KUNDER

  Hvorfor Oppsal Tannlegesenter?

  Å velge riktig tannlege kan være vrient i blant når det er mange å velge mellom. Vi har mange pasienter som anbefaler oss! Se hva noen av de sier her:

  [trustindex no-registration=google]

  Partnere

  Vi samarbeider med

  Vurderinger av leger og andre behandlere. Del dine egne erfaringer. Se våre vurderinger.

  Eiksmarka Tannlegesenter er vår andre avdeling i Oslo og Bærum. Gå til Eiksmarka her.

  Eiksmarka Tannlegesenter er vår andre avdeling i Oslo og Bærum. Gå til Eiksmarka her.

  Spørsmål eller ønsker å komme i kontakt?

  Kontakt oss

  Vi har rask og god kundebehandling som gjøres via mail, telefon og sosiale medier, i tillegg til chatten du ser nede til høyre! Kontakt oss gjerne om du har spørsmål eller trenger hjelp.

  Oppsal Tannlegesenter

  Haakon Tveters vei 90, 0686 Oslo
  67 49 06 60
  post@oppsaltannlegesenter.no