Rotfylling

Rotfylling

Tannlegen din kan foreslå rotfylling dersom det er betennelse eller infeksjon inne i en av tennene dine. De vil rense og fylle innsiden av tannen for å forhindre ytterligere skade eller infeksjon. Rotbehandling kan spare tannen din fra å måtte tas ut.

 
 

Hva er en rotfylling?

Tennene dine har “røtter” som forankrer dem i kjevebenet ditt. Inne i hver av tennene dine er det en blanding av blodårer og nerver som kalles pulpa. Pulp sitter inne i et rom som kalles pulpakammeret og dette strekker seg ned i tannrøttene. Massekammeret i roten kalles rotkanalen.

Hvorfor er det nødvendig med rotfylling?

Hvis tannen din er skadet, kan bakterier komme inn i den. Dette forårsaker irritasjon, smerte og hevelse. Hvis pulpa inne i tannen blir infisert, kan dette spre seg inn i pulpa inne i rotkanalen.

Målet med rotbehandling er å forhindre at tannen din tas ut ved å fjerne den skadede pulpa og behandle infeksjonen.

Du kan trenge rotfylling av en rekke årsaker, inkludert:

 • Alvorlig tannråte
 • Gjentatt tannbehandling på tannen
 • En sprukket tann
 • En ødelagt krone
 • Sprukne eller løse fyllinger
 • Tannkjøttsykdom
 • En skade, for eksempel et slag mot munnen

Hvis infeksjonen ikke behandles, kan den spre seg videre og forårsake en abscess, som er en samling av puss. Dette kan være smertefullt, ømt og kan forårsake hevelse rundt tann og kjeve.

Noen ganger kan tannen din se mørkere ut enn de andre tennene dine, noe som betyr at nerven inne i tannen din er død eller døende.

Gjør rotfylling vondt?

Rotbehandling er ikke smertefullt. Lokalbedøvelse brukes vanligvis under behandlingen, og det skal ikke føles annerledes enn å få utført en fylling.

Hvis du føler deg spesielt nervøs for å få rotfylling, gi beskjed til tannlegen slik at de kan berolige deg. Mange av våre praksiser tilbyr også dental sedasjon for å hjelpe deg med å slappe av under behandlingen.

Hvordan bør jeg forberede meg på rotfylling?

Rotbehandling utføres vanligvis av en tannlege. Men hvis tannen din er vanskelig å behandle, kan tannlegen henvise deg til en endodontist. Dette er en tannlege som har spesialisert seg på rotfylling.

Tannlegen din vil undersøke deg og spørre om symptomene dine, inkludert eventuelle smerter du opplever. De kan også spørre deg om sykehistorien din og eventuell tidligere behandling du har hatt på tennene.

I tillegg til dette vil tannlegen ta et røntgenbilde av tannen din. Dette kan bidra til å vise hvilken tann som forårsaker smerte og trenger behandling, og hvor langt en eventuell infeksjon har spredt seg. Røntgen er nødvendig for tannlegen din for å sikre at tannen din ikke er for hardt skadet for rotbehandling.

Selv om noen rotfyllingsbehandlinger kan fullføres innen én avtale, gjøres de fleste over to eller flere økter med tannlegen din.

Hvor mye koster rotfylling?

For å vite hva en rotfylling koster må man vite hva omfanget er. Men om du kommer på undersøkelse hos oss vil du få et prisestimat på hva det vil koste og hva som må gjøres. Se våre priser her.

Hva er alternativene til rotfylling?

Rotbehandling brukes til å redde tenner, slik at du kan beholde et sunt, naturlig smil. Alternativet til rotfylling er å fjerne tannen helt, da infeksjonen ikke vil leges av seg selv.

Tannlegen din vil alltid prøve å redde den naturlige tannen din der de kan, men de kan foreslå at du fjerner tannen hvis den er alvorlig skadet eller hvis du har en alvorlig tannkjøttsykdom, som hindrer tannen din i å gro etter behandlingen.

Hva skjer under rotfylling?

Trinn 1
Når området er nummen, vil tannlegen plassere en tynn gummiduk i munnen din. Dette kalles en dental dam og dekker alt bortsett fra tannen det jobbes med. Det bidrar til å holde området rundt tannen rent og stoppe spredningen av enhver infeksjon.

Trinn 2
Ved hjelp av en drill vil tannlegen lage et hull i toppen av tannen og fjerne fruktkjøttet. De vil rense ut det tomme hullet ved hjelp av små instrumenter og en væske for å desinfisere innsiden av tannen og sørge for at alt infisert materiale skylles ut. Instrumentene bidrar til å gjøre kanalene mer regelmessige, slik at tannen kan fylles og rengjøres mer presist.

Trinn 3
Når tannen er ren, vil tannlegen fylle og forsegle den. Med mindre tannlegen er sikker på at all infeksjon er fjernet, vil de legge inn en midlertidig fylling. Du vil da ha en ny avtale for å få tannen permanent fylt. Hvis tannen din er hardt slitt eller er i fare for ytterligere skade, kan tannlegen foreslå å sette på en krone, som er en kunstig hette som passer over tannen din.

Hvor lang tid tar det å bli frisk etter rotbehandling?

Etter en lokalbedøvelse kan det ta flere timer før følelsen kommer tilbake i kjeven og ansiktet. Vær spesielt forsiktig så du ikke støter eller slår i området. Du kan ta reseptfrie smertestillende midler som paracetamol og ibuprofen for å hjelpe mot ubehag etter at bedøvelsen går ut og de neste par dagene. Du vil kunne gå tilbake til jobb etter prosedyren.

Du kan ha litt ømhet rundt området, men vanligvis varer dette bare i kort tid. Området rundt tannen din kan også være hoven og blåmerke. Dette bør bli bedre innen to uker etter behandlingen.

Når du neste gang trenger å se tannlegen din vil avhenge av årsakene til behandlingen og hvordan prosedyren gikk. Tannlegen din kan be deg om å ta ytterligere røntgenbilder og kontroller for å sikre at tannen gror godt.

Etter behandlingen er det viktig å ta vare på den reparerte tannen.

Hvordan vil tannen min se ut etterpå?

Tradisjonelt er rotbehandling forbundet med å få tennene til å bli mørkere. Men moderne teknikker lar tannlegen din la tannen din se nesten nøyaktig ut som den gjorde før behandlingen. Hvis du har spørsmål om utseendet til tennene dine, snakk med tannlegen din som kan berolige deg.

Er det noen komplikasjoner?

Det meste av rotbehandling er vellykket, men som med alle prosedyrer, kan det forekomme sporadiske komplikasjoner. Disse inkluderer:

 • Skade på rotkanalen eller vevet som omgir tannen
 • Infeksjon
 • Skade på nervene rundt tannen

Få profesjonell hjelp og veiledning

Bestill gratis konsultasjon

Bestill GRATIS konsultasjon hos Oppsal Tannlegesenter for å få mer informasjon, bli sikker på hva som passer deg best og ikke minst profesjonell hjelp så du føler deg trygg! Fyll ut skjemaet og bli kontaktet av oss angående tid for konsultasjon.

  eller

  Har du tannlegeskrekk?

  Hvis du er nervøs for tannbehandling, gi beskjed når du bestiller. Vi er vant til å behandle mennesker som har tannlegeskrekk, og det er måter en tannlege kan endre tilnærmingen sin for å hjelpe deg på. Våre tannleger er flinke på å roe nervene og gi deg et godt og smertefritt besøk.

  Les mer om tannlegeskrekk her.

  Rotfylling FAQ

  Les mer om rotfylling her.

  Hvor mange dager trenger du fri for en rotfylling?

  Mesteparten av tiden kan personer som har hatt rotbehandling, gå tilbake til jobb eller skole neste dag. Men hvis du har hatt sedasjon under tannprosedyren, kan det hende du trenger en ekstra dag eller to for å komme deg helt.

  Er rotfylling smertefull?

  Gjør en rotfylling vondt? Siden pasienter får anestesi, er ikke en rotfylling mer smertefull enn en vanlig tannprosedyre, for eksempel en fylling eller å få fjernet en visdomstann. Imidlertid er en rotfylling vanligvis litt sår eller nummen etter prosedyren, og kan til og med forårsake mildt ubehag i noen dager.

  Hvor lang tid tar en rotfylling?

  En rotfylling kan ta alt fra 90 minutter til 3 timer. Det kan noen ganger gjøres i én avtale, men kan kreve to. En rotfylling kan utføres av tannlegen din eller en endodontist. Endodontister har mer spesialisert opplæring for rotfylling.

  Hvordan skal jeg føle meg etter en rotfylling?

  Snart vil ubehaget forsvinne, men inntil da kan du ta reseptfrie smertestillende midler som paracet eller ibux. Det er noen grunner til at du kan oppleve smerte selv om nerven til tannen din har blitt fjernet under rotfyllingsbehandling.

  OPPSAL TANNLEGESENTER

  Innkalt til årlig tannlegesjekk?

  Tannundersøkelse

  Undersøkelse

  En årlig undersøkelse av munnen er viktig for å forebygge sykdom. Munnen er kroppens speil. Under en undersøkelse vil tannlegen eller tannpleieren sjekke din orale helse.

  Tannfylling

  Tannfylling

  Alt du behøver å vite om tannfylling og alt rundt. En tannfylling brukes til å fylle et hulrom (et hull som har dannet seg i tennene) eller andre skader på en tann.

  Tannkjøttbetennelse

  Tannkjøttbetennelse

  Tannkjøttbetennelse er en vanlig og mild form for tannkjøttsykdom (periodontal sykdom) som forårsaker irritasjon, rødhet og hevelse i tannkjøttet rundt tennene.

  Tanntrekking

  Tanntrekking

  Tanntrekking kan være et alternativ om tanna er dårlig plassert i munnen, står for nærme en annen tann, eller om tannen er sterkt forfallen eller rammet av periodontal sykdom.

  Rotfylling

  Rotfylling

  Rotfylling er en nødvendig behandling når nerven i tannen blir betent eller infisert. Rotfylling tar sikte på å fjerne all infeksjon fra den infiserte tannen.

  Tannimplantat

  Tannimplantat

  Tannimplantat behandling er en prosedyre som erstatter tannrøtter med titanskrue og erstatter skadede eller manglende tenner med kunstige tenner som ser ut og fungerer omtrent som ekte tenner.

  Tannblekning

  Tannbleking

  Vi hjelper deg å ta fram smilet du kan være stolt av. Vi tilbyr profesjonell tannbleking skreddersydd for den enkelte, og som gir imponerende resultater.

  Digital Smile Design

  Digital Smile Design

  Estetisk og gjenopprettende tannbehandling blir mer og mer populært, og Eiksmarka Tannlegesenter er glade for å kunne tilby DSD (Digital Smile Design)

  DETTE SIER VÅRE KUNDER

  Hvorfor Oppsal Tannlegesenter?

  Å velge riktig tannlege kan være vrient i blant når det er mange å velge mellom. Vi har mange pasienter som anbefaler oss! Se hva noen av de sier her:

  [trustindex no-registration=google]

  Partnere

  Vi samarbeider med

  Vurderinger av leger og andre behandlere. Del dine egne erfaringer. Se våre vurderinger.

  Eiksmarka Tannlegesenter er vår andre avdeling i Oslo og Bærum. Gå til Eiksmarka her.

  Eiksmarka Tannlegesenter er vår andre avdeling i Oslo og Bærum. Gå til Eiksmarka her.

  Oppsal Tannlegesenter

  Gå til tannlegen din med et smil

  Oppsal Tannlegesenter er en del av en klinikk kjede med 3 klinikker. Våre 3 topp moderne klinikker sysselsetter over 15 dyktige tannleger, oral kirurger, tannpleiere, tannhelsesekretærer og anestesileger. Vi har et holistisk behandling syn og ser det som skjer i munnhulen i helhet med resten av kroppen. Vi samarbeider derfor tett med allmennleger, fysioterapauter og psykolog. Hos oss har du all kompetansen samlet på et sted. Vi ønsker å tilby deg en unik tannhelse oplevelse, med alt fra utforming av lokale, interiør, lukt, musikk til underholdning med tv på taket. Vi gjør alt for å gi deg en god og mest mulig smertefri opplevelse på våre klinikker.

  Hos Oppsal Tannlegesenter tannlege vil du oppleve en profesjonell og kompetent tannbehandling av høyeste kvalitet til en god pris.

  Spørsmål eller ønsker å komme i kontakt?

  Kontakt oss

  Vi har rask og god kundebehandling som gjøres via mail, telefon og sosiale medier, i tillegg til chatten du ser nede til høyre! Kontakt oss gjerne om du har spørsmål eller trenger hjelp.

  Oppsal Tannlegesenter

  Haakon Tveters vei 90, 0686 Oslo
  67 49 06 60
  post@oppsaltannlegesenter.no