Tannkrone

Tannkrone

En tannkrone er en tannformet hette som settes over tannen din. Det er en permanent løsning, og når den er festet på plass, skal en krone se ut, føles og fungere akkurat som enhver annen tann.Kroner er vanligvis nødvendig hvis du har en skadet eller svekket tann som ikke kan fikses med en fylling. Noen ganger har folk kroner av kosmetiske årsaker, men hovedsakelig er det på grunn av mangel på gjenværende tannstruktur.Oftest er dette fordi en tann har fått en stor fylling, fått et brudd eller har blitt svakere på grunn av rotfylling.

 
 

Hva er fordelene med å få montert en tannkrone?

Hvis tannen din har betydelig skade eller en svekket struktur, kan en krone hjelpe til med å støtte den tannen og forhindre ytterligere forråtnelse, og bevare den naturlige tannen din for fremtiden. Kroner kan også forbedre utseendet til en tann som er avskallet eller flekkete, og gjenopprette tannen til sin vanlige form og farge.

Så lenge du tar ordentlig vare på tennene dine, kan en tannkrone vare i årevis. Tannlegen din vil gi deg råd om hvor lenge du kan forvente at kronen skal vare og hvordan du kan vedlikeholde den.

Ta kontakt med oss for å finne ut mer om kroner. Våre tannpleiere vil gjerne diskutere alternativene dine med deg.

Hva er kroner laget av?

Avhengig av hvor i munnen en krone blir montert, kan tannkroner lages av ett eller en kombinasjon av følgende materialer:

  • Porselen: Porselenskroner brukes vanligvis til tenner nær forsiden av munnen din, da materialet ligner mest på en naturlig tann. Porselen brukes også når en pasient har metallallergi.
  • Zirconia: Zirconia er et sterkt, hvitt, keramisk materiale og kan lages tynt, noe som betyr at mer av din naturlige tannstruktur kan reddes. Siden zirkonium kan virke ugjennomsiktig, brukes det mest til baktenner.
  • Metalllegering: Noen ganger er kroner laget av en kombinasjon av metaller inkludert nikkel, palladium og krom. Metalllegeringer fliser sjelden, er motstandsdyktige mot slitasje og krever bare en minimal mengde naturlig tann for å bli fjernet. De brukes vanligvis til tenner som ikke er synlige, siden de ikke er så estetisk tiltalende som porselen eller keramikk.

Hvis du trenger en krone, vil tannlegen snakke deg gjennom alle alternativene dine, slik at du kan ta en avgjørelse som er riktig for deg.

Hva er alternativene til kroner?

Hvis tannlegen din ikke synes du er egnet for en krone, eller mener en annen behandling kan være bedre egnet, kan de anbefale:

  • Veneers -En finer er en tynn støping skreddersydd av porselen, som er festet til forsiden av en tann. Veneers er en kosmetisk behandling, men kan også brukes til å dekke hull i tenner der kjeveortopedisk behandling kanskje ikke er egnet.
  • Fyllinger – Fyllinger brukes til å fylle hull som har dannet seg i tennene dine. De bidrar til å stoppe tannpine og forhindre ytterligere forråtnelse. Det finnes forskjellige typer fyllinger, men de vanligste er amalgam (metall) og kompositt, som matcher fargen på tennene dine.

Tannlegen din vil kunne gi deg råd om hvilken behandling som er riktig for deg. Dette vil avhenge av omfanget av skaden på tennene dine og hvilke tenner som er berørt.

Hvordan monteres kroner?

Det tar vanligvis to avtaler for å forberede og montere en krone. Under det første besøket vil tannlegen fjerne eventuelle svekkede deler av tannen og forberede den, slik at den er utstyrt for å holde kronen.

Tannlegen din vil da ta et avtrykk og montere en midlertidig krone, skreddersydd av en laboratorietekniker i henhold til tannlegens instruksjoner. Hvis kronen er på en synlig tann, vil tannlegen din farge matche kronen til de omkringliggende tennene så tett som mulig, for å sikre at den ser så naturlig ut som mulig.

Ved ditt andre besøk vil tannlegen din fjerne den midlertidige kronen og sementere den nye kronen på plass, for å sikre at den sitter komfortabelt sammen med resten av tennene dine.

Hva skjer etter at du har montert en krone?

Etter å ha montert en krone kan du oppleve noe ubehag. Tannen kan føles merkelig og følsom i begynnelsen, men dette er normalt, og vil sette seg i løpet av to eller tre dager. Det kan være noe sårhet rundt tannkjøttet; men forsiktig børsting vil tillate tannkjøttet å komme seg til en sunn, rosa tilstand.

Få profesjonell hjelp og veiledning

Bestill gratis konsultasjon

Bestill GRATIS konsultasjon hos Oppsal Tannlegesenter for å få mer informasjon, bli sikker på hva som passer deg best og ikke minst profesjonell hjelp så du føler deg trygg! Fyll ut skjemaet og bli kontaktet av oss angående tid for konsultasjon.

    eller

    Har du tannlegeskrekk?

    Hvis du er nervøs for tannbehandling, gi beskjed når du bestiller. Vi er vant til å behandle mennesker som har tannlegeskrekk, og det er måter en tannlege kan endre tilnærmingen sin for å hjelpe deg på. Våre tannleger er flinke på å roe nervene og gi deg et godt og smertefritt besøk.

    Les mer om tannlegeskrekk her.

    Tannkrone FAQ

    Les mer om tannkrone her.

    Hvor lang tid tar det å venne seg til en tannkrone?

    Pasienten kan føle at den nye kronen blir større umiddelbart etter plassering, og til slutt blir pasienten tilpasset den nye kronen i løpet av litt over 2 uker. Hvis det ikke føles bra etter det, kan det hende han må oppsøke tannlegekontoret igjen.

    Hvor lenge skal en krone sitte på?

    De fleste kroner varer mellom fem og 15 år før de må skiftes ut (eller i det minste repareres). I noen tilfeller er det åpenbart at du må bytte ut en krone fordi den har falt ut eller fått omfattende skade; under andre omstendigheter er det mindre åpenbart at det er et problem med en krone.

    Må man pusse tennene hvis man har kroner?

    Hvor lenge vil tannen min gjøre vondt etter en krone?

    Det er ikke uvanlig at den midlertidige tannkronen din gjør vondt like etter prosedyren. Det kan være følsomt for varme og kalde maler, så pass på å unngå dette når du spiser og drikker, spesielt den første uken. Men igjen, smerte bør ikke vare mer enn to uker og bør bli bedre for hver dag.

    OPPSAL TANNLEGESENTER

    Våre behandlinger

    Tannundersøkelse

    Undersøkelse

    En årlig undersøkelse av munnen er viktig for å forebygge sykdom. Munnen er kroppens speil. Under en undersøkelse vil tannlegen eller tannpleieren sjekke din orale helse.

    Tannfylling

    Tannfylling

    Alt du behøver å vite om tannfylling og alt rundt. En tannfylling brukes til å fylle et hulrom (et hull som har dannet seg i tennene) eller andre skader på en tann.

    Tannkjøttbetennelse

    Tannkjøttbetennelse

    Tannkjøttbetennelse er en vanlig og mild form for tannkjøttsykdom (periodontal sykdom) som forårsaker irritasjon, rødhet og hevelse i tannkjøttet rundt tennene.

    Tanntrekking

    Tanntrekking

    Tanntrekking kan være et alternativ om tanna er dårlig plassert i munnen, står for nærme en annen tann, eller om tannen er sterkt forfallen eller rammet av periodontal sykdom.

    Rotfylling

    Rotfylling

    Rotfylling er en nødvendig behandling når nerven i tannen blir betent eller infisert. Rotfylling tar sikte på å fjerne all infeksjon fra den infiserte tannen.

    Tannimplantat

    Tannimplantat

    Tannimplantat behandling er en prosedyre som erstatter tannrøtter med titanskrue og erstatter skadede eller manglende tenner med kunstige tenner som ser ut og fungerer omtrent som ekte tenner.

    Tannblekning

    Tannbleking

    Vi hjelper deg å ta fram smilet du kan være stolt av. Vi tilbyr profesjonell tannbleking skreddersydd for den enkelte, og som gir imponerende resultater.

    Digital Smile Design

    Digital Smile Design

    Estetisk og gjenopprettende tannbehandling blir mer og mer populært, og Eiksmarka Tannlegesenter er glade for å kunne tilby DSD (Digital Smile Design)

    DETTE SIER VÅRE KUNDER

    Hvorfor Oppsal Tannlegesenter?

    Å velge riktig tannlege kan være vrient i blant når det er mange å velge mellom. Vi har mange pasienter som anbefaler oss! Se hva noen av de sier her:

    [trustindex no-registration=google]

    Partnere

    Vi samarbeider med

    Vurderinger av leger og andre behandlere. Del dine egne erfaringer. Se våre vurderinger.

    Eiksmarka Tannlegesenter er vår andre avdeling i Oslo og Bærum. Gå til Eiksmarka her.

    Eiksmarka Tannlegesenter er vår andre avdeling i Oslo og Bærum. Gå til Eiksmarka her.

    Spørsmål eller ønsker å komme i kontakt?

    Kontakt oss

    Vi har rask og god kundebehandling som gjøres via mail, telefon og sosiale medier, i tillegg til chatten du ser nede til høyre! Kontakt oss gjerne om du har spørsmål eller trenger hjelp.

    Oppsal Tannlegesenter

    Haakon Tveters vei 90, 0686 Oslo
    67 49 06 60
    post@oppsaltannlegesenter.no