Edge Bonding

Edge Bonding

Gnisser du tenner? Har du skade på noen av tennene i front? Har du noen gang hakket en tann og følt deg så flau over utseendet ditt at hånden din ble en permanent feste over munnen din? Kanskje du har begynt å legge merke til at de en gang så rette tannkantene dine begynner å se litt taggete ut? Eller kan det være at du har en merkelig tann her eller der som bare stikker ut blant resten?

I så fall har du kanskje tenkt på hva slags tannbehandling som kan fikse slike problemer og grøsset ved tanken (og prisen) på å trenge fasetter, en krone eller komplett tannerstatning. Takket være en ganske nylig utvikling av eksisterende teknologi og det dyktige kunstnerskapet til tannleger finnes det nå et annet, rimeligere alternativ.

La oss snakke om Edge Bonding…

 
 

Hva er Edge Bonding?

Edge Bonding har eksplodert i popularitet de siste årene som en løsning for å gjenopprette tenner som har blitt skadet eller virker ujevne. Selv om praksisen og bruken av bonding ikke er revolusjonerende i odontologiverdenen, har bruken innen kosmetisk tannbehandling blitt mer produktiv takket være den økende etterspørselen blant Insta-generasjonen for kameraperfekte tenner.

Edge Bonding bruker samme type materiale som en hvit “vanlig” fylling som brukes for å reparere hull og jevne ut overflater som kan ha blitt slitt ned over tid, eller skader etter traume. Det er en enkel behandling som innebærer å ta en liten mengde komposittfylling for å forsiktig fylle rundt kantene på en tann og gjøre små forbedringer i formen. Man konturerer tannen til fasongen som gir et mer funksjonelt og frisk bitt og smil- uten å slipe bort din egen tannsubstans først.

Det generelle resultatet er et mer symmetrisk utseende og et umiddelbart forbedret smil. For mindre ufullkommenheter er det en vinnende løsning.

Hvordan fungerer Edge Bonding?

Metoden bak Edge Bonding handler om å bygge opp og tilføre materiale til tannstrukturen i stedet for å ta bort, dette er derfor en tannbevarende behandling. Tannoverflaten pusses og rengjøres før prosessen med å lime på fyllingsmateriale, det er ikke behov for å bore på tennene -og det er derfor svært usannsynlig at en bedøvelse er nødvendig.

Mens bare en kvalifisert tannlege kan tilby Edge Bonding, er behandlingen mer et håndverk enn en vitenskap. År med praksis og ferdigheter spiller inn. Bare de med tilstrekkelig erfaring innen kosmetisk tannbehandling vil ha øyet og presisjonen som kreves for å levere perfekte naturlige resultater.

Kompositten vi bruker skal matches perfekt til din eksisterende tannfarge.  Vi limer dette til tannen ved hjelp av et flytende bindemiddel, noe sånt som et tannvennlig lim. Når bindingen er på plass, men før den herdes, vil tannlegen manuelt forme materialet til en form som passer perfekt inn.

Når ønsket form er oppnådd, bringes et UV-lys i bruk for å herde kompositten på plass, og skaper en sømløs forlengelse som ikke kan oppdages for øyet. Deretter må fyllingen poleres for å åpne glans og slik at den beskyttes mot misfarginger. Det er ikke unormalt at det blir noen kanter etter limet som er brukt, og vi ønsker derfor å ta deg inn på en kontroll etter 1 uke for å etterpolere og kontrollere fargen og bitt.

Hvor lenge varer edge bonding?

Behandlingen kan vare alt fra to til åtte år, noen ganger lenger, avhengig av hvordan du tar vare på tennene dine. Å opprettholde integriteten til kantbindingen er like viktig som din daglige tannhygiene og børsteteknikker. Tenk på at etter behandling bør du ikke bite direkte i hard mat, å bite negler vil garantert være med på å svekke levetiden- generelt er det en fin huskeregel å unngå å bruke tennene som verktøy! Vi lever ikke lenger i steinalderen!

Vår naturlige tannemalje er porøs, mens komposittfyllingen er ikke-porøs. Dette betyr at misfarging sannsynligvis vil utvikle seg raskere enn på naturlige tenner. Den kantbundne tannen i seg selv vil faktisk ikke endre farge, men flekkene vil forbli på overflaten. Fyllingen som brukes i denne behandlingen kan ikke blekes, så hvis du ikke passer på, kan du sitte igjen med tenner som er matte i utseende og til og med kan se grå ut.  Hold deg oppdatert med tannlegen og anbefalinger om hygiene, samt at det fyllingene kan poleres over ved de årlige undersøkelsene ved behov-  og alt dette kan unngås.

Fordeler og ulemper ved edge bonding

Det er mange fordeler med denne tannbehandlingen, men som med alle andre prosedyrer er det også noen ulemper å vurdere:

La oss først se på fordelene:

 • Denne behandlingen krever ingen bedøvelse, det er en ganske rask behandling i stolen, og pasientene kan fortsette dagen som vanlig etterpå.
 • Smerte – dette er en ikke-invasiv  behandlin, så smerte er ikke en faktor og ingen injeksjoner er nødvendig. Hele behandlingen kan vanligvis gjøres i løpet av ett besøk – en stor bonus for alle nervøse!
 • Holdbarhet – Tatt i betraktning den korte tiden som trengs i tannlegestolen, har denne behandlingen en stor grad av holdbarhet, så lenge pasienten har generelt gode munnhygienevaner og besøker tannpleieren regelmessig.
 • Tannbevarende / minimal invasiv behandling. Vi borer ikke bort din friske tannsubstans, men limer på utsiden. På denne måten skader vi ikke dine egne tenner med denne behandlingen.
 • Pris – Edge Bonding er en av de rimeligste kosmetiske tannprosedyrene som er tilgjengelig, med utmerkede resultater.

Noen av ulempene med kantbinding:

 • Styrke – Selv om det er sterkt, sammenlignet med porselensfiner, er fylling/ kompositt svakere.
 • Farging –fyllingen som brukes til denne behandlingen kan være utsatt for flekker, avhengig av spise- og drikkevaner.

Er Edge Bonding noe for meg?

Hvis tilstanden til tennene dine generelt er ganske bra, men kanskje litt grove rundt kantene, kan dette være ideelt for deg.

Hvis det er større overflateområder på tennene dine som er skadet, deres plassering ikke er helt riktig, eller du ser etter en mer dramatisk fargeendring, kan det være at komplette komposittbindinger, fasetter, bleking eller regulering kan være mer passende- evt en kombinasjon av disse; ABC- behandling.

Du vet best hva dine ønsker er,  så hvorfor ikke bestille en konsultasjon og diskutere om denne behandlingen kan passe dine spesifikke behov?

Få profesjonell hjelp og veiledning

Bestill gratis konsultasjon

Bestill GRATIS konsultasjon hos Oppsal Tannlegesenter for å få mer informasjon, bli sikker på hva som passer deg best og ikke minst profesjonell hjelp så du føler deg trygg! Fyll ut skjemaet og bli kontaktet av oss angående tid for konsultasjon.

  eller

  Har du tannlegeskrekk?

  Hvis du er nervøs for tannbehandling, gi beskjed når du bestiller. Vi er vant til å behandle mennesker som har tannlegeskrekk, og det er måter en tannlege kan endre tilnærmingen sin for å hjelpe deg på. Våre tannleger er flinke på å roe nervene og gi deg et godt og smertefritt besøk.

  Les mer om tannlegeskrekk her.

  Edge Bonding FAQ

  Les mer om Edge Bonding her.

  Hvor lenge varer komposittbinding på fortennene?

  Liming på fortennene kan vare mellom 2 og 8 år, avhengig av plasseringen av den limte tannen, bittet ditt og spisevanene dine. Det er vanligvis bedre å unngå å bite direkte i maten, spesielt harde forbruksvarer som kan kompromittere strukturen til tannbindingen.

  Går bindingen over hele tannen?

  Generelt er komposittbinding prosessen med å forbedre tannstrukturen eller restaurering av tennene. Kompositt Edge Bonding (også kjent som Incisal Edge Bonding) betyr spesifikt at kompositten påføres kun på kantene og ikke på hele tennene.

  Kan tannbindingen falle av?

  Så uvanlig som at tannbindinger faller av, skjer det faktisk. Dette kan komme av at bittet ikke er optimalt eller at man har uvaner som negel-biting. Noen ganger kan også limet som er brukt feste seg for dårlig til tannen. Vi kartlegger da årsakene og prøver igjen.

  OPPSAL TANNLEGESENTER

  Våre behandlinger

  Tannundersøkelse

  Undersøkelse

  En årlig undersøkelse av munnen er viktig for å forebygge sykdom. Munnen er kroppens speil. Under en undersøkelse vil tannlegen eller tannpleieren sjekke din orale helse.

  Tannfylling

  Tannfylling

  Alt du behøver å vite om tannfylling og alt rundt. En tannfylling brukes til å fylle et hulrom (et hull som har dannet seg i tennene) eller andre skader på en tann.

  Tannkjøttbetennelse

  Tannkjøttbetennelse

  Tannkjøttbetennelse er en vanlig og mild form for tannkjøttsykdom (periodontal sykdom) som forårsaker irritasjon, rødhet og hevelse i tannkjøttet rundt tennene.

  Tanntrekking

  Tanntrekking

  Tanntrekking kan være et alternativ om tanna er dårlig plassert i munnen, står for nærme en annen tann, eller om tannen er sterkt forfallen eller rammet av periodontal sykdom.

  Rotfylling

  Rotfylling

  Rotfylling er en nødvendig behandling når nerven i tannen blir betent eller infisert. Rotfylling tar sikte på å fjerne all infeksjon fra den infiserte tannen.

  Tannimplantat

  Tannimplantat

  Tannimplantat behandling er en prosedyre som erstatter tannrøtter med titanskrue og erstatter skadede eller manglende tenner med kunstige tenner som ser ut og fungerer omtrent som ekte tenner.

  Tannblekning

  Tannbleking

  Vi hjelper deg å ta fram smilet du kan være stolt av. Vi tilbyr profesjonell tannbleking skreddersydd for den enkelte, og som gir imponerende resultater.

  Digital Smile Design

  Digital Smile Design

  Estetisk og gjenopprettende tannbehandling blir mer og mer populært, og Eiksmarka Tannlegesenter er glade for å kunne tilby DSD (Digital Smile Design)

  DETTE SIER VÅRE KUNDER

  Hvorfor Oppsal Tannlegesenter?

  Å velge riktig tannlege kan være vrient i blant når det er mange å velge mellom. Vi har mange pasienter som anbefaler oss! Se hva noen av de sier her:

  [trustindex no-registration=google]

  Partnere

  Vi samarbeider med

  Vurderinger av leger og andre behandlere. Del dine egne erfaringer. Se våre vurderinger.

  Eiksmarka Tannlegesenter er vår andre avdeling i Oslo og Bærum. Gå til Eiksmarka her.

  Godtanna Tannlegesenter er vår andre avdeling i innlandet. Gå til Godtanna her.

  Spørsmål eller ønsker å komme i kontakt?

  Kontakt oss

  Vi har rask og god kundebehandling som gjøres via mail, telefon og sosiale medier, i tillegg til chatten du ser nede til høyre! Kontakt oss gjerne om du har spørsmål eller trenger hjelp.

  Oppsal Tannlegesenter

  Haakon Tveters vei 90, 0686 Oslo
  67 49 06 60
  post@oppsaltannlegesenter.no