Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Behov for å trekke tann? Pris i 2024

Har du noen gang gruet deg til tanntrekking på grunn av smerten eller usikkerheten rundt selve prosessen? Tanntrekking er en vanlig, men ofte fryktet tannbehandling som mange går gjennom i løpet av livet.

Denne artikkelen tar for seg alt du trenger å vite om tanntrekking, fra nødvendige forberedelser til hva du kan forvente under og etter inngrepet og prisen for å trekke en tann i 2024.

Vi vil utforske ulike aspekter av tanntrekking, inkludert forberedelser før inngrepet, vanlige komplikasjoner og hvordan du kan minimere smerte og ubehag.

Videre vil vi diskutere kostnadene forbundet med forskjellige typer tanntrekking og hvordan du potensielt kan få dekket en del av disse kostnadene gjennom refusjon fra Helfo.

Med denne kunnskapen vil du kunne møte din neste tanntrekningsprosedyre med større ro og forståelse.

Forberedelser før Tanntrekking

Tannlege forklarer røntgen til ung pasient før en tannuttrekning.

For å forberede deg til å trekke en tann, spesielt hvis det kreves kirurgisk tanntrekking, er det viktig å følge tannlegens råd nøye i forkant av behandlingen. Det kan inkludere å unngå mat og drikke noen timer før inngrepet hvis du skal bedøves.

Sørg for å diskutere eventuelle bekymringer om bedøvelsen eller hvordan tannen skal fjernes med tannlegen din. Det er også viktig å planlegge hvordan du kommer deg hjem fra tannlegen, da du kanskje ikke kan kjøre selv etterpå.

 • Planlegging av transport: Arranger hvordan du kommer deg hjem etter inngrepet, siden du kan være påvirket av bedøvelsen.

 • Spis lett måltid: Spis en lett måltid et par timer før inngrepet hvis du ikke skal ha narkose.

 • Unngå visse medisiner: Unngå blodfortynnende medisiner og andre medikamenter som kan påvirke inngrepet, etter råd fra tannlegen.

 • Forbered hjemmet ditt: Sørg for at du har alt du trenger for en komfortabel restitusjon hjemme.

 • Munnhygiene: Rengjør tennene godt før inngrepet for å redusere risikoen for infeksjon.

Hva du kan forvente under tanntrekking

Kvinne får tann trukket av tannlege, sitter i tannlegestol, ser rolig ut.

Under selve tanntrekkingen vil du være under lokalbedøvelse, og i noen tilfeller sedasjon, avhengig av kompleksiteten av prosedyren og din komfort.

Hvis det er kirurgisk trekking av visdomstenner, vil tannlegen lage et lite snitt i tannkjøttet for å få tilgang til og fjerne tannen. Det er vanlig å føle trykk, men du skal ikke kjenne smerte under inngrepet.

Slik Minimerer Du Smerte og Ubehag

Tannlege gir ung kvinne råd om smertehåndtering etter tannuttrekning.

For å minimere smerte og ubehag etter tanntrekking, anbefales det å ta smertestillende som foreskrevet av tannlegen. Hold et kaldt omslag på utsiden av kinnet for å redusere hevelse.

Det er normalt med litt smerter etter at bedøvelsen går ut, men hvis smerten vedvarer eller blir verre, bør du kontakte tannlegen din for råd.

 • Følg tannlegens instruksjoner: Ta alle foreskrevne smertestillende medisiner etter tannlegens anbefalinger.

 • Bruk kalde omslag: Påfør ispakker på kinnet ved siden av det berørte området for å redusere hevelse og smerte.

 • Myk diett: Spis myk mat som suppe, yoghurt, og potetmos de første dagene etter inngrepet.

 • Unngå røyking og suging: Dette kan forstyrre helingsprosessen og føre til komplikasjoner som dry socket.

 • Hold hodet høyt: Når du ligger, bruk ekstra puter for å holde hodet hevet over hjertenivå.

 • Munnhygiene: Vær forsiktig med munnhygiene, unngå å børste det opererte området direkte, og bruk saltvann til å skylle munnen forsiktig etter måltider.

 • Unngå fysisk anstrengelse: Reduser fysisk aktivitet de første 24 timene for å minimere blødning og hevelse.

Komplikasjoner etter Tanntrekking

Ung kvinne holder kinnet med smertefullt uttrykk, sitter hjemme.

Etter å ha trukket en tann, spesielt visdomstenner, kan det oppstå komplikasjoner som infeksjon eller dry socket, en tilstand hvor blodproppen i såret løsner og forårsaker sterke smerter.

Hold området rent og unngå å røyke eller suge på strå, da dette kan forstyrre helingsprosessen. Ta kontakt med tannlegen hvis du opplever unormal smerte eller tegn på infeksjon.

Omsorg etter tanntrekking: Viktige tips

Ung kvinne forbereder restitusjonsområde hjemme med pleiepakke og instruksjoner.

Etter å ha trukket en tann, er det viktig å følge tannlegens instruksjoner for å sikre en smidig helingsprosess. Dette kan inkludere å spise myk mat, unngå varm mat og drikke de første dagene, og å holde hodet hevet når du hviler.

Skift ut gasbindet i munnen som tannlegen ga deg for å kontrollere blødning, og unngå å skylle munnen for hardt de første 24 timene for å beskytte blodproppen som dannes i såret.

Trekke en Tann: Prisinformasjon

Prisen for å trekke en tann hos Oppsal Tannlegesenter i Oslo kan variere betydelig avhengig av flere faktorer, som kompleksiteten i tanntrekkingen og om det er nødvendig med kirurgisk inngrep.

For enkel tanntrekking, hvor tannen er fullstendig frembrutt og lett tilgjengelig, pris kr 2190,-

Kirurgisk tanntrekking, som ofte involverer visdomstenner eller dyptliggende rot, er vanligvis dyrere på grunn av den økte kompleksiteten og tiden det tar. Pris for denne type tanntrekking er kr 2690,- (Egenandel,trygderefusjon trukket fra)

For fjerning av visdomstann hos spesialist/oralkirurg er prisen kr 3990,- (Egenandel,trygderefusjon trukket fra)

For nøyaktige priser anbefales det å ta kontakt med din tannlege, da de kan gi en detaljert kostnadsoversikt basert på den spesifikke situasjonen og behovene dine.

Refusjon fra Helfo kan dekke deler av kostnadene dersom visse kriterier er oppfylt, så dette bør undersøkes i forbindelse med tanntrekkingen.

Spørsmål og svar om tanntrekking

Tannlege forklarer tannuttrekning til ung kvinne, viser røntgenbilde.

Hva er forskjellen på å trekke en tann og kirurgisk tanntrekking?

Kirurgisk tanntrekking er nødvendig når tannen ikke kan fjernes med enkel trekking. Dette kan være tilfelle med visdomstenner som ikke har brutt helt frem, eller hvis tannen har brutt av under tannkjøttlinjen.

Når er det nødvendig å trekke visdomstenner?

Det er ofte nødvendig å trekke visdomstenner dersom de skaper problemer som infeksjon, smerter eller påvirker andre tenner. Kirurgisk fjerning kan være nødvendig hvis de ikke har kommet helt ut.

Hva er dry socket og hvordan kan det unngås?

Dry socket er en smertefull tilstand som kan oppstå når blodproppen i såret etter tanntrekking løsner for tidlig. For å unngå dette, bør man unngå røyking og sugebevegelser i munnen etter trekkingen.

Hva bør man gjøre før tanntrekking for å forberede seg?

Før tanntrekking er det viktig å informere tannlegen om all medisinsk historikk og eventuelle medisiner du tar. Det kan også være lurt å spise en lett måltid et par timer før behandlingen, siden bedøvelsen kan påvirke magen.

Hvordan håndterer man sterke smerter etter å ha trukket tannen?

Etter tanntrekking kan man oppleve sterke smerter. Tannlegen vil vanligvis forskrive smertestillende, og det kan også hjelpe å holde hodet høyt og bruke ispakker på kinnet nær det berørte området.

Kan man få refusjon fra Helfo for kirurgisk trekking av en visdomstann?

Ja, i visse tilfeller kan du få delvis refusjon fra Helfo for kirurgisk tanntrekking, avhengig av årsaken til at tannen må fjernes. Det er viktig å ta kontakt med Helfo eller din tannlege for mer spesifikk informasjon.

Hva skjer hvis bedøvelsen går ut før tannlegen er ferdig?

Hvis bedøvelsen begynner å avta før tannlegen er ferdig, kan det være mulig å få mer bedøvelse. Det er viktig å gi beskjed til tannlegen om at du begynner å kjenne smerte.

Er det vanlig å ha smerter rundt tannen etter trekking?

Ja, det er helt normalt å føle smerter og ubehag i området rundt tannen som er trukket. Dette kan vare i noen dager og kan håndteres med smertestillende medisiner som tannlegen anbefaler.

Hva skal man gjøre dersom tannen blir infisert etter trekking?

Hvis du merker tegn på infeksjon som økt smerte, hevelse, feber, eller puss fra såret, er det viktig å kontakte tannlegen umiddelbart. Du kan trenge antibiotika eller ytterligere behandling.

Hva kan man forvente i forkant av behandlingen for å fjerne visdomstenner?

I forkant av behandlingen for å fjerne visdomstenner, vil tannlegen ofte ta røntgenbilder for å vurdere tannens posisjon og rotstruktur. Du vil også få detaljert informasjon om selve prosedyren, forventet bedøvelsestype, og eventuelle forholdsregler du må ta.

Hvordan påvirker trekking av visdomstenner de andre tennene?

Normalt påvirker ikke trekking av visdomstenner de andre tennene direkte. Men, hvis visdomstenner er innvekst eller skaper press mot andre tenner, kan deres fjerning faktisk hjelpe til med å lindre ubehag og forhindre videre tannskader.

Hvordan kan man best håndtere kommunikasjonen med tannlegen hvis man er nervøs for inngrepet?

Det er viktig å være åpen om din nervøsitet med tannlegen. Mange tannleger kan tilby beroligende midler eller sedasjon for de som føler seg svært engstelige. Å stille spørsmål og forstå nøyaktig hva inngrepet innebærer, kan også hjelpe med å redusere angst.

Utvalgte artikler

Kirurgi

Kirurgi

Kirurgi Det vanligste kirurgiske inngrepet hos tannlegen er fjerning av visdomstenner. Fjerning av visdomstenner er en type kirurgi Visdomstannekstraksjon er en kirurgisk prosedyre for å fjerne en eller flere visdomstenner –

Les mer»
Veneers

Veneers

Skalfasetter / Veneers En behanding for deg som vil ha finere tenner og smil. Hva er skalfasetter / veneers? Skallfasertter er en tynn list, spesiallaget av porselen, som er festet

Les mer»

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise