Rotfylling

Kirurgi

Det vanligste kirurgiske inngrepet hos tannlegen er fjerning av visdomstenner.

Fjerning av visdomstenner er en type kirurgi

Visdomstannekstraksjon er en kirurgisk prosedyre for å fjerne en eller flere visdomstenner – de fire permanente voksentennene som er plassert i de bakre hjørnene av munnen på toppen og bunnen.

Hvis en visdomstann ikke har plass til å vokse (påvirket visdomstann), noe som resulterer i smerte, infeksjon eller andre tannproblemer, må du sannsynligvis få den trukket. Visdomstenner kan utføres av en tannlege eller en oral kirurg.

For å forhindre potensielle fremtidige problemer, anbefaler noen tannleger og oralkirurger uttrekking av visdomstenner selv om påvirkede tenner for øyeblikket ikke forårsaker problemer

Hvorfor fjernes visdomstenner?

Visdomstenner, eller tredje jeksler, er de siste permanente tennene som dukker opp (utbrudd) i munnen. Disse tennene vises vanligvis mellom 17 og 25 år. Noen mennesker utvikler aldri visdomstenner. For andre bryter visdomstennene ut normalt – akkurat som deres andre jeksler gjorde – og forårsaker ingen problemer.

Mange mennesker utvikler påvirkede visdomstenner – tenner som ikke har nok plass til å bryte ut i munnen eller utvikle seg normalt. Påvirkede visdomstenner kan bryte ut bare delvis eller ikke i det hele tatt.


En påvirket visdomstann kan:

 • Vokse i vinkel mot neste tann (andre molar)

 • Voks i en vinkel mot baksiden av munnen

 • Vokser i rett vinkel til de andre tennene, som om visdomstanden “ligger” inne i kjevebenet

 • Voks rett opp eller ned som andre tenner, men hold deg fanget i kjevebenet

Problemer med påvirkede visdomstenner

Du vil sannsynligvis trenge å fjerne den påvirkede visdomstannen din hvis det resulterer i problemer som:

 • Smerte

 • Fanger mat og rusk bak visdomstanden

 • Infeksjon eller tannkjøttsykdom (periodontal sykdom)

 • Tannråte i en delvis utbrutt visdomstann

 • Skade på en nærliggende tann eller omkringliggende bein

 • Utvikling av en væskefylt sekk (cyste) rundt visdomstanden

 • Komplikasjoner med kjeveortopedisk behandling for å rette ut andre tenner

Hvis du opplever noen av disse plagene i ved eller på visdomstennene, er det lurt å kontakte tannlege for å finne ut av årsaken – og om du burde fjerne tannen. 

Fjerne eller beholde visdomstann?

Historisk har visdomstenner blitt fjernet, selv om de ikke har skapt problemer. Nå er det mer vanlig å vente. 

Her er fordelene og risikoene:

Fordeler

Tannlegespesialister er uenige om verdien av å trekke ut påvirkede visdomstenner som ikke forårsaker problemer (asymptomatisk). Men det kan forebygge fremtidige tannproblemer​.

Det er vanskelig å forutsi fremtidige problemer med påvirkede visdomstenner. Men her er begrunnelsen for forebyggende utvinning:

 • Symptomfrie visdomstenner kan fortsatt inneholde sykdom

 • Hvis det ikke er nok plass til at tannen kan bryte ut, er det ofte vanskelig å komme til den og rengjøre den ordentlig

 • Alvorlige komplikasjoner med visdomstenner forekommer sjeldnere hos yngre voksne

 • Eldre voksne kan oppleve problemer med kirurgi og komplikasjoner etter operasjonen

Risikoer

De fleste visdomstenner resulterer ikke i langsiktige komplikasjoner. Imidlertid krever fjerning av påvirkede visdomstenner av og til en kirurgisk tilnærming som innebærer å lage et snitt i tannkjøttvevet og fjerne bein. 

Sjelden kan komplikasjoner omfatte:

 • Smertefull tørr socket, eller eksponering av bein når den post-kirurgiske blodproppen er tapt fra stedet for operasjonssåret (socket)

 • Infeksjon i stikkontakten fra bakterier eller innestengte matpartikler

 • Skade på nærliggende tenner, nerver, kjeveben eller bihuler
Kirurgi - Visdomstenner bak kjeven

Hvordan du forbereder deg

Tannlegen din kan utføre prosedyren på kontoret. Men hvis tannen din er dypt påvirket eller hvis ekstraksjonen krever en grundig kirurgisk tilnærming, kan tannlegen foreslå at du oppsøker en oral kirurg. I tillegg til å gjøre området nummen med lokalbedøvelse, kan kirurgen foreslå sedasjon for å la deg være mer komfortabel under prosedyren.

Er du interessert i tannbehandling hos oss?

Bestill time / konsultasjon her

Fyll ut skjema så vil en av våre medarbeidere kontakte deg for å sette deg opp din time!

FAQ

Spørsmål og svar om tannkjøttbetennelse.

Etter fjerning av visdomstenner, anbefales det vanligvis å vente med å spise til bedøvelsen avtar for å unngå utilsiktet biting eller skade på det behandlede området. Det er vanligvis trygt å starte med myke, kjølige matvarer etter noen timer. Unngå varme drikker og mat den første dagen, da dette kan øke hevelsen. Gradvis kan du introdusere mer fast mat etter noen dager, i tråd med tannlegens råd. Det er viktig å følge tannlegens instruksjoner nøye for å fremme helbredelse og unngå komplikasjoner.

Smerteopplevelsen ved fjerning av visdomstenner varierer fra person til person. Mange opplever minimal smerte under selve inngrepet på grunn av bedøvelse som tannlegen gir. Bedøvelsen sørger for at du ikke skal føle smerte under selve trekkingen av tannen.

Etter inngrepet kan det imidlertid være noe ubehag, hevelse og smerter. Tannlegen kan forskrive smertestillende medisiner for å hjelpe med å håndtere dette ubehaget. Vanligvis avtar smertene i løpet av de første dagene etter fjerning, og mange mennesker kan vende tilbake til normal aktivitet relativt raskt.

Noen faktorer som kan påvirke smerteopplevelsen inkluderer kompleksiteten av tannutvinningen, individuelle smertetoleranse og etterlevelse av tannlegens etterbehandlingsråd. Det er viktig å diskutere eventuelle bekymringer om smerte med tannlegen din, slik at de kan tilby deg passende smertelindring og veiledning før og etter inngrepet.

Ved fjerning av visdomstenner bruker tannlegen vanligvis lokalbedøvelse for å sikre at du ikke føler smerte under inngrepet. Lokalbedøvelsen administreres vanligvis ved injeksjon i området rundt den aktuelle tannen. Dette fører til midlertidig tap av følelse i tannen og det omkringliggende vevet.

I tillegg til lokalbedøvelse, kan tannlegen også tilby beroligende midler eller lystgass (kalt lattergass) for å hjelpe deg å slappe av under prosedyren. I noen tilfeller, spesielt hvis det er en mer omfattende inngrep eller hvis du føler deg spesielt engstelig, kan tannlegen vurdere å tilby generell anestesi, men dette er mindre vanlig for rutinemessig fjerning av visdomstenner. Generell anestesi betyr at du ville være helt bevisstløs under inngrepet.

Hvilken type bedøvelse som brukes, avhenger av tannlegen, pasientens helse, og kompleksiteten av inngrepet. Det er viktig å diskutere med tannlegen din hva slags bedøvelse som vil være mest hensiktsmessig for din situasjon og eventuelle bekymringer du måtte ha.

Utvalgte artikler

Veneers

Veneers

Skalfasetter / Veneers En behanding for deg som vil ha finere tenner og smil. Veneers er en populær kosmetisk tannbehandling som kan forbedre utseendet på tennene dine. De er tynne

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise