Tannrens

Tannrens

God munnhygiene kommer ikke av seg selv. Som et minimum krever det regelmessig børsting og bruk av tanntråd. I tillegg bør du få renset tennene fra tid til annen. Dette skjer i forbindelse med ditt rutinemessige tannlegebesøk. Regelmessig tannrens er i utgangspunktet obligatorisk, enten du har sunne og fine tenner, eller om du sliter med en tannsykdom.

Tanken med å utføre en tannrens er å fjerne misfarging, tannstein og plakk for å forebygge tannsykdommer og andre tannproblemer. Ønsker vi å hjelpe deg med å opprettholde god munnhygiene, bestill time for en grundig tannrens. Tennene dine vil definitivt takke deg for det.

Hva er en tannrens?

Under en tannrens vil tannlegen eller tannpleieren skånsomt sørge for at myke avleiringer i form av plakk og harde avleiringer i form av tannstein fjernes. Ettersom overflaten på tennene blir glatt og ren, blir det lettere å holde munnen fri for bakterier i fremtiden. I fortsettelsen av rengjøringen vil tennene bli polert. Hensikten med denne poleringen er å fjerne misfarging på tennene. På samme måte vil vi se etter tegn på tannkjøttbetennelse og periodontitt, som bør behandles umiddelbart.

En tannrens tar ikke lang tid, gjør ikke vondt eller bør fryktes av andre grunner. Rent økonomisk er det også en svært beskjeden investering.

Hold tennene rene og oppretthold god munnhygiene

Å holde tennene og tannkjøttet rent er ikke rakettvitenskap. Likevel må du innarbeide noen sunne vaner slik at du kan redusere risikoen for tannkjøttbetennelse, periodontitt, hull osv. Bakterier vil forekomme naturlig, men kan og bør fjernes ved bruk av tannbørste og tanntråd. I tillegg bør det følges opp med en vanlig tannrens, som kan fjerne bakteriene som ikke får tatt lett hjemme.

Du kan gjøre følgende for å opprettholde sunn munnhygiene:

  • Børst tenner to ganger om dagen

  • Suppler børsting med tanntråd

  • Gå til tannlegen regelmessig

  • Se en tannlege for smerte og ubehag

  • Tannlegen din vil kunne gi deg ytterligere gode råd om stell av tenner og tannkjøtt.

Hvor ofte bør tennene rengjøres?

Det er ingen regler for hvor ofte du bør ta en tannrens. Det er heller noe som vurderes individuelt. Er du flittig nok til å stelle og pleie tenner og tannkjøtt, vil du i utgangspunktet kunne nøye deg med å få renset tennene en gang i året hos tannlegen. Hvis du lider av tannkjøttbetennelse, som skyldes dårlig munnhygiene, må du gå til tannlegen noe oftere.

Siden mange tannsykdommer og tannproblemer kan forebygges med en tannrens, er det sunn fornuft å følge tannlegens anvisninger og anbefalinger.

tenner med plakk og tannstein

Hvor mye koster profesjonell tannrens hos tannlegen?

Hos Oppsal Tannlegesenter gir vi deg alltid god økonomisk oversikt, uansett om du trenger en tannrens eller rotbehandling. Hvis du bare trenger en rens, kan du finne gjeldende pris via vår offentlige prisliste

Hos oss kan du få en grundig tannrens uten å gå på akkord med hverken kvalitet eller pris. Du bør benytte deg av den muligheten hvis du ønsker å beholde dine vakre og sunne tenner i mange år fremover.

Nyt smertefri tannrengjøring

Vi tilbyr 100 % smertefri tannrens. Du kan derfor trygt oppsøke klinikken for den planlagte behandlingen uten å måtte være redd for å reise herfra med mye smerte og en dårlig opplevelse rikere.

Dersom du ikke har benyttet deg av dette tiltaket før nå fordi du lider av tannlegeskrekk, så bør du være klar over at vi er spesialister på å behandle pasienter som lider av dette. Trenger du å vite nøyaktig hvordan en tannrens utføres steg for steg, kan vi fortelle deg dette. 

Du er velkommen til å stille spørsmål. Vi vil gjøre vårt beste for å møte dine individuelle behov.

Hvilke tannsykdommer og tannproblemer kan forebygges med tannrens?

Muligheten for å forebygge smertefulle og kostbare tannsykdommer og tannproblemer bør vekke interessen til enhver person. Når uhellet er ute og du har fått en tannsykdom av en eller annen art, må du gjennom en eller annen form for behandling, som kan være både smertefull og kostbar. 

Hvis du ikke er interessert i dette, så bør du benytte deg av muligheten til å få utført en profesjonell tannrens.

Å forebygge tannproblemer er i utgangspunktet enkelt. De aller fleste problemene kan forebygges med god munnhygiene. Som nevnt tidligere, er det lurt å huske på å pusse tenner to ganger om dagen og bruke tanntråd. Dette kan så suppleres med tannrens, hvor overflødig belegg og plakk fjernes. 

Det er vanskelig å fjerne alt av plakk og harde avleiringer selv, derfor bør du la en tannlege håndtere dette.

En tannrens – og annen sunn munnhygiene – kan bidra til å forebygge svært mange problemer. Dette gjelder blant annet følgende:

  • Gingivitt

  • Hulrom

  • Periodontitt

  • I tillegg vil du med sunn munnhygiene kunne skape økt velvære og bedre pust. Dårlig ånde oppstår typisk som en konsekvens av dårlig hygiene, derfor er det verdt å bruke ressurser på dette.

En utvidet tannrens kan være nødvendig

Som utgangspunkt vil det være tilstrekkelig å gjennomføre en generell tannrens, hvor fokus er på å fjerne plakk og harde avleiringer.

Hvis det er tegn på begynnende periodontitt, kan en utvidet tannrens tas i bruk. Her vil plakk og tannstein ikke bare fjernes, men fokus vil også være på misfarging i posen og på kronene. I visse tilfeller vil det også være ideelt med en tannrotrens.

Hvis du har periodontitt, kan du få behandlingen dekket av Helfo. Les mer om vilkårene her

Dersom det ikke er tegn til uregelmessigheter, så holder du deg til den tradisjonelle tannrengjøringen, som helst bør utføres en gang i året, med mindre annet er avtalt. Om du trenger det ene eller det andre vil avklares ut fra en kort spørreundersøkelse.

Er det snart tid for den årlige tannrensen, kan du bestille time med en gang. Dette gjøres enkelt med online booking.

Er du interessert i tannbehandling hos oss?

Bestill time / konsultasjon her

Fyll ut skjema så vil en av våre medarbeidere kontakte deg for å sette deg opp din time!

FAQ

Spørsmål og svar om tannrens

Fordelen med en tannrens er at du får fjernet plakk og tannstein, slik at du forebygger mulig gingivitt. Tannrengjøring er en viktig del av å holde munnen ren og sunn. Det spiller også en viktig rolle for å holde resten av kroppen frisk og forebygger sykdommer som hjertesykdom, demens eller diabetes.

Prisen på en tannrens avhenger blant annet av om det er en vanlig eller utvidet tannrens. I tillegg kan medlemmer av den danske helseforsikringen også få tilskudd til behandlinger. Du kan se en oversikt over prisene på vår prisliste.

Vi anbefaler at du får renset tennene hver 6. måned. Dette er fordi tannstein som dannes kan risikere å skade tannkjøttet. Hvis ikke tannstein fjernes med jevne mellomrom, kan det også påvirke tannen din på sikt.

Det er veldig enkelt å bytte til oss som din nye foretrukne tannlege. Du kan enten gjøre det på nett, ved å avtale time, eller ringe oss på telefonen og fortelle oss at du ønsker å bytte til oss. Vi innhenter automatisk dine gamle journaler, røntgenbilder og lignende fra din gamle tannlege, og administrerer alt for deg.

Utvalgte artikler

TMD/Kjeveledd

TMD/Kjeveledd

TMD / Kjeveledd Det temporomandibulære (tem-puh-roe-man-DIB-u-lur) leddet (TMJ) fungerer som et glidende hengsel, og kobler kjevebenet til skallen. Du har ett ledd på hver side av kjeven. TMJ-lidelser – en type temporomandibulær

Les mer»

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Consultation phase with a dentist, the crafting of veneers by a dental technician, and the final application of the veneers to a patient’s teeth

Choosing and Caring for Veneers

If you’re seeking to improve your smile’s appearance, veneers could be the answer. This article cuts through the complexities, offering you a direct insight into the role veneers play in

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise