Tannfylling

Tannfylling

Når du har hull eller en skadet tann, kan tannfylling brukes for å fikse tannen.

Hva er en tannfylling?

En tannfylling brukes til å fylle en skadet tann. En tann kan være skadet på grunn av bakterier (karies/ “hull” i tannen), den kan ha blitt skadet av et traume hvor deler av tanna har knekt av eller en tann kan være sprukket av andre årsaker. 

Hull i tanna grunnet karies blir større over tid, så jo før de blir oppdaget og behandlet, jo mindre sannsynlig er det at du får problemer senere fordi tannen da trenger mindre behandling. Dette er noe av grunnen til at er regelmessige kontroller av munnhulen er viktige.

Uten behandling kan et hull eller en skadet tann føre til tannpine, dårlig ånde, infeksjon og til og med brudd eller tap av hele tannen.

Dine egne tenner er best

Selv om det finnes mange måter å erstatte en tapt tann på, er det ingenting som blir like bra som dine egne tenner. Derfor jobber vi hele tiden for at du skal beholde dine egne tenner resten av livet.

Før og etter tannfylling

Hvordan vet du om du trenger en tannfylling?

Folk i alle aldre, selv små barn, kan trenge en tannfylling. Kanskje du har en irriterende tannpine, plutselige smerter når du biter, eller følsomhet for varmt og kaldt. Du kan til og med ha lagt merke til et hulrom, eller mat som setter seg fast i en skadet tann.

Veldig ofte kan hull i en tann utvikle seg helt symptomfritt, uten noe smerter eller ising. Derfor er det viktig å ta de årlige undersøkelsene med røntgenbilder for å avdekke slike begynnende hull og behandle dem før de ødelegger tannen for mye. Det aller beste er om vi kan oppdage dem som begynnende hull og forebygge at de utvikler seg videre.

Grunner til å trenge en tannfylling

Det kan være mange grunner til at man trenger å fylle en tann. Her er de vanligste: 

Tannråte / karies

Karies er den vanligste årsaken til fyllinger. Plakk dannes når bakterier lever av sukker og stivelse som blir igjen på tennene av mat eller drikke. Syren mykner og løser opp emaljen din (det harde beskyttende belegget på tennene), og forårsaker små hull som deretter vokser seg større.

Små kariesangrep/hull som kategoriseres som grad 1 eller 2 hull, kan forebygges for videre utvikling uten at man borer i tanna. Spør din tannlege eller tannpleier om tips for dette.

Slitasje og skade

Attrisjonsskader / abrasjonsskader. Dette er når tennene blir slitt,  kanskje hvis du pusser dem for aggressivt eller hvis du gnisser tenner på natt. Det ytterste laget i tennene blir gradvis borte og tanna mister både sin høyde og kan i noen tilfeller miste sin funksjon og estetikk.

Det heldigvis mange behandlingsmetoder som er med på å bevare mest mulig tannsubstans og de tilfellene med store skader på tennene får deler av behandlingen dekt av HELFO.

Snakk med din tannlege for mer informasjon om de ulike behandlingsmulighetene.

Tannråte / Karies i en tann
Syreskader på tenner

Chipping 

Du kan ha en brukket eller sprukket tann som en del av en skade, eller etter å ha spist noe veldig hardt. Dette kan eksponere de indre delene av tannen og føre til ytterligere skade av tann og nerve over tid.

Syreerosjon

Det beskyttende emaljebelegget ditt kan bli slitt bort av syrer i visse matvarer og drikker, eller med noen medisinske tilstander som gir økt syre i munn som refluks eller hiatus brokk. Syreskader sliter bort emaljen og kan gi ising i tennene, samt at tanna nå blir mindre beskyttet og lettere utsatt for infeksjon.

Hva gjøres ved en tannfylling?

I noen tilfeller krever ikke moderne fyllingsmaterialer tannfjerning for å reparere tennene, men om nødvendig kan tannlegen bedøve området som skal behandles, vanligvis med overflatebedøvelse, deretter nærmest smertefrie injeksjoner av lokalbedøvelse.

Deretter vi den ødelagte eller svekkede delen av tannen fjernes med et bor. Deretter vil de forme, rense og tørke den gjenværende tannen slik at fyllingen binder seg til tannen og kan sitte der i mange år.

Til slutt repareres hulrommet / kariesangrepet / hullet  med en hvit komposittfylling og deretter sjekke at bittet ditt fortsatt føles riktig når du setter tennene dine. Når en god fylling legges, vil man ikke kunne se forskjell på tann og fylling etter behandlingen.

Bestill time for tannfylling her.

Hva slags fylling er tilgjengelig?

Hvilken type behandling du trenger vil avhenge av hvor mye skade det er, og hvilken tann som er rammet. Tannlegen din vil gå gjennom alle alternativer med deg:

Kompositt

Komposittfyllinger er det folk ofte kaller “hvite fyllinger”, men faktisk kan de matches tett til fargen på tennene dine. De ser naturlige ut, så de er flotte hvis fyllet ditt vil være synlig når du smiler, ler eller snakker.

Innlegg og overlegg

Hvis en standard fylling ikke er egnet, kan tannlegen anbefale et innlegg eller overlegg (noen ganger også kalt “overlay/ inlay”)). De er mer egnet for større tyggeflater, for eksempel baktennene dine. Innlegg passer inn i hullet i tannen din, mens overlegg bygger opp formen på tannen. De kan være laget av metall, kompositt eller porselen. Porselen kan være ideelt hvis du leter etter noe som er praktisk talt usynlig.

Hvis tannhulen er veldig dyp, eller midten av tannen din er skadet, kan det hende du trenger rotbehandling for å unngå å trekke tannen. Selv om de ofte kalles “rotkanalfyllinger”, er disse ikke det samme som en standardfylling.

Derimot må en tann som har vært rotfylt ha en “toppfylling” etter rotfyllingen. Dette er en fylling som reparerer hullet tannlegen måtte lage for å komme ned til den infiserte nerven i midten av tannen din.

Tenner som er rotfylte lenger bak i munn bør ofte vurderes å ha en krone på for å sikre gode langtidsprognoser.

Hva bør du gjøre etter at du har fått en fylling?

Lokalbedøvelsen vil få tannkjøttet, tungen, kinnene og til og med leppene til å føles nummen en stund. Inntil dette går over, kan du ha problemer med å snakke, tygge og drikke.

Når følelsen kommer tilbake, kan du føle noe prikking. Unngå å tygge på den siden en stund, dels for å beskytte fyllet ditt, men også for å unngå å bite deg selv ved et uhell.

I opptil en uke etter fyllingen kan tannen din være mer følsom for kulde og varme. Hvis det blir mye verre eller varer lenger, fortell tannlegen din – dette kan tyde på endringer i nerven, som kan trenge behandling.

Tannlege pusser tenner

Hvordan kan du unngå fyllinger i fremtiden?

Tannfyllinger er en veldig god måte å reparere tannhull på, og de kan stoppe tannpine samtidig som de forhindrer ytterligere tannråte. Men det er mye bedre å unngå tannfyllinger i utgangspunktet. Du kan hjelpe til med dette, med råd fra din tannpleier eller tannlege, ved å:

  • Unngå/kutt ned inntaket av sukkerholdig eller sur mat og drikke. Hvis du nipper til en sukkerholdig drink i løpet av dagen, for eksempel, eksponeres tennene dine for sukkeret lenger, og munnen din har ikke mulighet til å komme seg.

  • Oppsøk tannlegen og tannpleieren regelmessig.

  • Rengjøring mellom tennene før du børster.

  • Pusser tennene to ganger om dagen i to minutter.

  • Bruk av riktig tannkrem; din tannlege eller tannpleier kan gi deg råd om hva som er best for deg.

  • Bytt tannbørste (eller elektrisk tannbørstehode) minst en gang hver tredje måned

Tannlegen din er den beste personen til å gi deg råd om hvordan du tar vare på tennene dine.

Er du interessert i tannbehandling hos oss?

Bestill time / konsultasjon her

Fyll ut skjema så vil en av våre medarbeidere kontakte deg for å sette deg opp din time!

FAQ

Spørsmål og svar om fyllinger.

Følsomhet fra en tannfylling bør forsvinne innen to til fire uker. Hvis følsomheten ikke ser ut til å bli bedre i løpet av den tiden, eller den varer i mer enn fire uker, kontakt tannlegen din.

Det er best å unngå hard, seig eller klissete mat etter en tannfylling i opptil to uker. Hvis du opplever tannfølsomhet, kan du også ha nytte av å unngå varme eller kalde drikker og mat. Det er ingen grunn til å vente med å pusse tennene etter en tannfylling.

Det er ikke uvanlig å føle frykt eller bekymring for å få et hulrom fylt. Tannfyllinger kan gjøre vondt i noen tilfeller. Men de fleste forårsaker lite eller ingen ubehag under prosedyren. Hvis du unngår tannsjekken din på grunn av bekymringer om smerte, ta et dypt pust og kontakt oss.

Det er vanlig at du har noe smerte eller følsomhet i den behandlede tannen etter en fylling. Vanligvis skal ethvert ubehag forsvinne etter en dag eller to.

Utvalgte artikler

Edge Bonding

Edge Bonding

Edge Bonding Gnisser du tenner? Har du skade på noen av tennene i front? Har du noen gang hakket en tann og følt deg så flau over utseendet ditt at hånden

Les mer»

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Et rolig tannlegekontor med en tannlege som viser en tannmodell til en pasient.

Behov for å trekke tann? Pris i 2024

Har du noen gang gruet deg til tanntrekking på grunn av smerten eller usikkerheten rundt selve prosessen? Tanntrekking er en vanlig, men ofte fryktet tannbehandling som mange går gjennom i

Les mer»
Scenarie med tre tips for lavere pris på rotfylling: konsultasjon tidlig, sammenligne klinikker, og bruk av moderne teknologi

Pris på rotfylling i 2024

Få innsikt i prisen på rotfylling i 2024 og lær om behandlingsprosessen, fordeler, og vanlige spørsmål og svar. Bestill konsultasjon hos oss i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise