Tannfylling

Tannfylling

En tannfylling brukes til å fylle en skadet tann. En tann kan være skadet på grunn av bakterier (karies/ “hull” i tannen), den kan ha blitt skadet av et traume hvor deler av tanna har knekt av eller en tann kan være sprukket av andre årsaker.  Hull i tanna grunnet karies blir større over tid, så jo før de blir oppdaget og behandlet, jo mindre sannsynlig er det at du får problemer senere fordi tannen da trenger mindre behandling. Dette er noe av grunnen til at er regelmessige kontroller av munnhulen er viktige. Uten behandling kan et hull eller en skadet tann føre til tannpine, dårlig ånde, infeksjon og til og med brudd eller tap av hele tannen.

Selvom det finnes mange måter å erstatte en tapt tann på, er det ingenting som blir like bra som dine egne tenner. Derfor jobber vi hele tiden for at du skal beholde dine egne tenner resten av livet.

Hvordan vet du om du trenger en tannfylling?

Folk i alle aldre, selv små barn, kan trenge en tannfylling. Kanskje du har en irriterende tannpine, plutselige smerter når du biter, eller følsomhet for varmt og kaldt. Du kan til og med ha lagt merke til et hulrom, eller mat som setter seg fast i en skadet tann. Veldig ofte kan hull i en tann utvikle seg helt symptomfritt, uten noe smerter eller ising. Derfor er det viktig å ta de årlige undersøkelsene med røntgenbilder for å avdekke slike begynnende hull og behandle dem før de ødelegger tannen for mye. Det aller beste er om vi kan oppdage dem som begynnende hull og forebygge at de utvikler seg videre.

Grunner til å trenge en tannfylling

Tannråte/ karies – Karies er den vanligste årsaken til fyllinger. Plakk dannes når bakterier lever av sukker og stivelse som blir igjen på tennene av mat eller drikke. Syren mykner og løser opp emaljen din (det harde beskyttende belegget på tennene), og forårsaker små hull som deretter vokser seg større. Små kariesangrep/hull som kategoriseres som grad 1 eller 2 hull, kan forebygges for videre utvikling uten at man borer i tanna. Spør din tannlege eller tannpleier om tips for dette.

Syreerosjon – Det beskyttende emaljebelegget ditt kan bli slitt bort av syrer i visse matvarer og drikker, eller med noen medisinske tilstander som gir økt syre i munn som refluks eller hiatus brokk. Syreskader sliter bort emaljen og kan gi ising i tennene, samt at tanna nå blir mindre beskyttet og lettere utsatt for infeksjon.

Chipping – Du kan ha en brukket eller sprukket tann som en del av en skade, eller etter å ha spist noe veldig hardt. Dette kan eksponere de indre delene av tannen og føre til ytterligere skade av tann og nerve over tid.

Slitasje og skade – Attrisjonsskader/ abrasjonsskader. Dette er når tennene blir slitt,  kanskje hvis du pusser dem for aggressivt eller hvis du gnisser tenner på natt. Det ytterste laget i tennene blir gradvis borte og tanna mister både sin høyde og kan i noen tilfeller miste sin funksjon og estetikk. Her finnes det heldigvis mange behandlingsmetoder som er med på å bevare mest mulig tannsubstans og de tilfellene med store skader på tennene får deler av behandlingen dekt av HELFO. Snakk med din tannlege for mer informasjon om de ulike behandlingsmulighetene.

Hva gjøres ved en tannfylling?

I noen tilfeller krever ikke moderne fyllingsmaterialer tannfjerning for å reparere tennene, men om nødvendig kan tannlegen bedøve området som skal behandles, vanligvis med overflatebedøvelse, deretter nærmest smertefrie injeksjoner av lokalbedøvelse.

Deretter vi den ødelagte eller svekkede delen av tannen fjernes med et bor. Deretter vil de forme, rense og tørke den gjenværende tannen slik at fyllingen binder seg til tannen og kan sitte der i mange år.

Til slutt repareres hulrommet/ kariesangrepet/ hullet  med en hvit komposittfylling og deretter sjekke at bittet ditt fortsatt føles riktig når du setter tennene dine. Når en god fylling legges, vil man ikke kunne se forskjell på tann og fylling etter behandlingen.

Bestill time for tannfylling her.

Få profesjonell hjelp og veiledning

Bestill gratis konsultasjon

Bestill GRATIS konsultasjon hos Oppsal Tannlegesenter for å få mer informasjon, bli sikker på hva som passer deg best og ikke minst profesjonell hjelp så du føler deg trygg! Fyll ut skjemaet og bli kontaktet av oss angående tid for konsultasjon.

  eller

  Hva slags fylling er tilgjengelig?

  Hvilken type behandling du trenger vil avhenge av hvor mye skade det er, og hvilken tann som er rammet. Tannlegen din vil gå gjennom alle alternativer med deg:

  Kompositt – Komposittfyllinger er det folk ofte kaller “hvite fyllinger”, men faktisk kan de matches tett til fargen på tennene dine. De ser naturlige ut, så de er flotte hvis fyllet ditt vil være synlig når du smiler, ler eller snakker.

  Innlegg og overlegg – Hvis en standard fylling ikke er egnet, kan tannlegen anbefale et innlegg eller overlegg (noen ganger også kalt “overlay/ inlay”)). De er mer egnet for større tyggeflater, for eksempel baktennene dine. Innlegg passer inn i hullet i tannen din, mens overlegg bygger opp formen på tannen. De kan være laget av metall, kompositt eller porselen. Porselen kan være ideelt hvis du leter etter noe som er praktisk talt usynlig.

  Hvis tannhulen er veldig dyp, eller midten av tannen din er skadet, kan det hende du trenger rotbehandling for å unngå å trekke tannen. Selv om de ofte kalles “rotkanalfyllinger”, er disse ikke det samme som en standardfylling. Derimot må en tann som har vært rotfylt ha en “toppfylling” etter rotfyllingen. Dette er en fylling som reparerer hullet tannlegen måtte lage for å komme ned til den infiserte nerven i midten av tannen din. Tenner som er rotfylte lenger bak i munn bør ofte vurderes å ha en krone på for å sikre gode langtidsprognoser.

  Hva bør du gjøre etter at du har fått en fylling?

  Lokalbedøvelsen vil få tannkjøttet, tungen, kinnene og til og med leppene til å føles nummen en stund. Inntil dette går over, kan du ha problemer med å snakke, tygge og drikke. Når følelsen kommer tilbake, kan du føle noe prikking. Unngå å tygge på den siden en stund, dels for å beskytte fyllet ditt, men også for å unngå å bite deg selv ved et uhell.

  I opptil en uke etter fyllingen kan tannen din være mer følsom for kulde og varme. Hvis det blir mye verre eller varer lenger, fortell tannlegen din – dette kan tyde på endringer i nerven, som kan trenge behandling.

  Hvordan kan du unngå fyllinger i fremtiden?

  Tannfyllinger er en veldig god måte å reparere tannhull på, og de kan stoppe tannpine samtidig som de forhindrer ytterligere tannråte. Men det er mye bedre å unngå tannfyllinger i utgangspunktet. Du kan hjelpe til med dette, med råd fra din tannpleier eller tannlege, ved å:

  • Unngå/kutt ned inntaket av sukkerholdig eller sur mat og drikke. Hvis du nipper til en sukkerholdig drink i løpet av dagen, for eksempel, eksponeres tennene dine for sukkeret lenger, og munnen din har ikke mulighet til å komme seg.
  • Oppsøk tannlegen og tannpleieren regelmessig.
  • Rengjøring mellom tennene før du børster.
  • Pusser tennene to ganger om dagen i to minutter.
  • Bruk av riktig tannkrem; din tannlege eller tannpleier kan gi deg råd om hva som er best for deg.
  • Bytt tannbørste (eller elektrisk tannbørstehode) minst en gang hver tredje måned

  Tannlegen din er den beste personen til å gi deg råd om hvordan du tar vare på tennene dine.

  Tannfylling FAQ

  Les mer om tannfylling her.

  Hvor lang tid tar det før tannfylling legger seg?

  Følsomhet fra en tannfylling bør forsvinne innen to til fire uker. Hvis følsomheten ikke ser ut til å bli bedre i løpet av den tiden, eller den varer i mer enn fire uker, kontakt tannlegen din.

  Hva er reglene etter å ha fått fylling?

  Det er best å unngå hard, seig eller klissete mat etter en tannfylling i opptil to uker. Hvis du opplever tannfølsomhet, kan du også ha nytte av å unngå varme eller kalde drikker og mat. Det er ingen grunn til å vente med å pusse tennene etter en tannfylling.

  Hvor smertefullt er en tannfylling?

  Det er ikke uvanlig å føle frykt eller bekymring for å få et hulrom fylt. Tannfyllinger kan gjøre vondt i noen tilfeller. Men de fleste forårsaker lite eller ingen ubehag under prosedyren. Hvis du unngår tannsjekken din på grunn av bekymringer om smerte, ta et dypt pust og kontakt oss.

  Gjør fyllinger vondt dagen etter?

  Det er vanlig at du har noe smerte eller følsomhet i den behandlede tannen etter en fylling. Vanligvis skal ethvert ubehag forsvinne etter en dag eller to.

  OPPSAL TANNLEGESENTER

  Våre behandlinger

  Tannundersøkelse

  Undersøkelse

  En årlig undersøkelse av munnen er viktig for å forebygge sykdom. Munnen er kroppens speil. Under en undersøkelse vil tannlegen eller tannpleieren sjekke din orale helse.

  Tannfylling

  Tannfylling

  Alt du behøver å vite om tannfylling og alt rundt. En tannfylling brukes til å fylle et hulrom (et hull som har dannet seg i tennene) eller andre skader på en tann.

  Tannkjøttbetennelse

  Tannkjøttbetennelse

  Tannkjøttbetennelse er en vanlig og mild form for tannkjøttsykdom (periodontal sykdom) som forårsaker irritasjon, rødhet og hevelse i tannkjøttet rundt tennene.

  Tanntrekking

  Tanntrekking

  Tanntrekking kan være et alternativ om tanna er dårlig plassert i munnen, står for nærme en annen tann, eller om tannen er sterkt forfallen eller rammet av periodontal sykdom.

  Rotfylling

  Rotfylling

  Rotfylling er en nødvendig behandling når nerven i tannen blir betent eller infisert. Rotfylling tar sikte på å fjerne all infeksjon fra den infiserte tannen.

  Tannimplantat

  Tannimplantat

  Tannimplantat behandling er en prosedyre som erstatter tannrøtter med titanskrue og erstatter skadede eller manglende tenner med kunstige tenner som ser ut og fungerer omtrent som ekte tenner.

  Tannblekning

  Tannbleking

  Vi hjelper deg å ta fram smilet du kan være stolt av. Vi tilbyr profesjonell tannbleking skreddersydd for den enkelte, og som gir imponerende resultater.

  Digital Smile Design

  Digital Smile Design

  Estetisk og gjenopprettende tannbehandling blir mer og mer populært, og Eiksmarka Tannlegesenter er glade for å kunne tilby DSD (Digital Smile Design)

  DETTE SIER VÅRE KUNDER

  Hvorfor Oppsal Tannlegesenter?

  Å velge riktig tannlege kan være vrient i blant når det er mange å velge mellom. Vi har mange pasienter som anbefaler oss! Se hva noen av de sier her:

  [trustindex no-registration=google]

  Partnere

  Vi samarbeider med

  Vurderinger av leger og andre behandlere. Del dine egne erfaringer. Se våre vurderinger.

  Eiksmarka Tannlegesenter er vår andre avdeling i Oslo og Bærum. Gå til Eiksmarka her.

  Eiksmarka Tannlegesenter er vår andre avdeling i Oslo og Bærum. Gå til Eiksmarka her.

  Spørsmål eller ønsker å komme i kontakt?

  Kontakt oss

  Vi har rask og god kundebehandling som gjøres via mail, telefon og sosiale medier, i tillegg til chatten du ser nede til høyre! Kontakt oss gjerne om du har spørsmål eller trenger hjelp.

  Oppsal Tannlegesenter

  Haakon Tveters vei 90, 0686 Oslo
  67 49 06 60
  post@oppsaltannlegesenter.no