Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

3 måter bittskinne forbedrer søvnen din- Pris i 2024

Sliter du med dårlig søvn? Våkner du opp om morgenen og føler deg fortsatt trøtt? I så fall kan det hende du ikke engang innser at problemet ligger i munnen din!

Å prioritere tannhelsen kan gi en strålende start på dagen. Integrering av gode tannpleierutiner, som for eksempel bruk av bittskinne om natten, kan være avgjørende for ikke bare å forbedre kvaliteten på søvn, men også for generell trivsel.

Dette kan redusere risikoen for tannskader og bidra til å dempe symptomer på tilstander som tannpressing eller TMJ (kjevetilstander). En god natts søvn, takket være forebyggende tannhelse, kan hjelpe deg å våkne opp følelsen avslappet og klar for dagen som ligger foran.

Hva er en bittskinne ?

Behandling med bittskinne er en anerkjent metode for å redusere tannpressing og tanngnissing, spesielt om natten. En bittskinne, som brukes mens du sover, kan beskytte dine tenner mot slitasje og skader som følge av at du presser eller gnisser tenner. 

Hvordan skal en bittskinne sitte på tennene?

En bittskinne skal sitte stramt og komfortabelt på tennene dine. Når skinnen settes på plass i munnen, kan du kjenne at den presser litt mot enkelte tenner, noe som er normalt.

Denne følelsen kan løsne litt i løpet av natten, men skinnen må ikke være så løs at den beveger seg eller forårsaker ubehag.

Hva er fordelene ved bruk av bittskinne om natten?

Bruk av bittskinne mens du sover kan betraktelig redusere risikoen for tannskader og slitasje. Skinnen fungerer ved å fordele trykket jevnt over tennene, redusere spenninger i kjeven, og beskytte mot de skadelige effektene av tannpressing og gnissing.

Hvordan vedlikeholder og rengjør man en bittskinne?

God munnhygiene er viktig når man bruker en bittskinne. Skinnen bør rengjøres daglig med varmt vann og en myk børste. For å sikre at skinnen oppbevares korrekt, bør den tørkes helt og oppbevares i en lukket beholder. Dette hindrer bakterievekst og forlenger skinnens levetid.

Hvilken støtte tilbyr HELFO for behandling med bittskinne?

En pasient konsulterer med en tannlege med bærbar PC og dokumenter på bordet i en lys klinikk

Støtte fra HELFO kan dekke en del av kostnadene ved behandling med bittskinne, avhengig av diagnose og behandlingsbehov. Det er viktig å konsultere med tannlegen for å forstå hva slags støtte du kan forvente og hvordan prosessen for å søke støtte foeregår.

Hva koster behandling med bittskinne og hvor lenge varer den?

Kostnadene for en bittskinne kan variere, og brukeren kan ofte trenge å bruke skinnen fra noen uker til flere måneder, avhengig av graden av tannpressing og gnissing. I enkelte tilfeller kan en mer permanent bruk være nødvendig for å forebygge langvarige skader.

Hvordan kan en bittskinne hjelpe ved temporomandibulær dysfunksjon?

Pedagogisk bilde som viser en bittskinne som hjelper mot kjeveproblemer, med fokus på avslappet kjeve.

En bittskinne kan lindre symptomer på temporomandibulær dysfunksjon ved å redusere spenningene og støtte kjeveleddet. Dette kan føre til mindre smerter og ubehag, samtidig som det bidrar til bedre kjevefunksjon.

Hvilke typer bittskinner finnes, og hvordan velger man?

Det finnes hovedsakelig to typer bittskinner: myke og harde. Myke bittskinner er ofte brukt for milde tilfeller av tannpressing, mens harde bittskinner anbefales for mer intens tannpressing og gnissing. Valget mellom disse bør gjøres i samråd med tannlegen, som kan vurdere hvilken type som er mest hensiktsmessig basert på dine spesifikke behov og tilstand.

Med korrekt bruk og vedlikehold, kan behandling med bittskinne være et effektivt tiltak for å beskytte tennene og redusere ubehag forårsaket av tannpressing og gnissing.

 

3 måter bittskinne kan forbedre søvnen din på:

   1. Reduserer tannpressing og at man gnisser tenner: Mange mennesker presser eller gnir tennene sammen om natten, noe som ikke bare kan føre til tannskader, men også forstyrre søvnkvaliteten. En bittskinne demper effekten av disse handlingene ved å gi en beskyttende barriere mellom tennene, noe som kan lede til en mer uforstyrret og dypere søvn.

   1. Lindrer kjevesmerter og spenningshodepine: Ved å hindre overdreven tannpressing og gnissing, kan en bittskinne bidra til å redusere smerter og ubehag i kjeven, ansiktet, og hodet. Dette fører til mindre smerterelaterte oppvåkninger og kan hjelpe deg med å sove bedre og våkne opp mer uthvilt.

   1. Forbedrer kjevens stilling: Bittskinnen kan hjelpe til med å posisjonere kjeven i en mer naturlig og avslappet stilling under søvn. Dette kan forbedre luftstrømmen og potensielt redusere snorking og andre søvnrelaterte pusteproblemer, noe som fører til en roligere og mer regelmessig søvn.

  Spørsmål og svar om bittskinne

  En tannlege forklarer om tannbeskyttere til lyttende pasienter i en klinikk.

  Hva er en bittskinne?

  En bittskinne er et dentalapparat laget for å beskytte tennene mot slitasje forårsaket av tannpressing og gnissing. Den brukes ofte om natten for å forhindre skade og lindre symptomer på temporomandibulær leddssyndrom (TMJ).

  Hvordan kan en bittskinne forbedre søvnkvaliteten?

  Bittskinnen kan redusere eller forhindre tannpressing og gnissing under søvn, noe som fører til mer avslappende søvn og mindre sjanse for å våkne på grunn av kjevesmerter eller hodepine.

  Hvor lenge varer en bittskinne?

  Levetiden til en bittskinne avhenger av flere faktorer, inkludert materialets kvalitet og intensiteten av tannpressing eller gnissing. Generelt kan en godt vedlikeholdt bittskinne vare i flere år.

  Kan man bruke bittskinne hele dagen?

  Mens noen bittskinner er designet for nattbruk, er det også dagtidsskinner for de med alvorlig tannpressing eller TMJ-symptomer. Det er viktig å følge anbefalingene fra en tannlege.

  Er det ubehagelig å bruke bittskinne?

  I begynnelsen kan det føles uvant å bruke en bittskinne, men de fleste tilpasser seg raskt. Tilpassede bittskinner fra en tannlege gir vanligvis bedre komfort enn generiske løsninger.

  Hva er forskjellen på en bittskinne og en snorkeskinne?

  Bittskinnen er designet for å beskytte tennene og redusere kjevespenninger, mens en snorkeskinne er designet for å holde luftveiene åpne for å redusere snorking. Noen apparater kombinerer begge funksjoner.

  Hvordan vedlikeholder man en bittskinne?

  Rengjøring av en bittskinne bør gjøres regelmessig med mild såpe og vann eller en spesiell rensevæske anbefalt av tannlegen. Den bør også oppbevares tørt og i et beskyttende etui når den ikke er i bruk.

  Utvalgte artikler

  TMD/Kjeveledd

  TMD/Kjeveledd

  TMD / Kjeveledd Det temporomandibulære (tem-puh-roe-man-DIB-u-lur) leddet (TMJ) fungerer som et glidende hengsel, og kobler kjevebenet til skallen. Du har ett ledd på hver side av kjeven. TMJ-lidelser – en type temporomandibulær

  Les mer»

  Komplett tannundersøkelse

  En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

  Nå kun Kr. 990,- 

  Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

  Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

  Mer å lese

  Sjekk ut artikler fra vår blogg

  Ingen flere innlegg å vise