Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Munntørrhet | Årsaker, symptomer og behandlinger

Munntørrhet, også kjent som xerostomi, er en vanlig tilstand som oppstår når spyttkjertlene i munnen din ikke produserer nok spytt. Spytt spiller en viktig rolle i å opprettholde god munnhelse ved å smøre og beskytte vevet i munnen. Det hjelper også med svelging og fordøyelse.

Når du har tørr munn, kan du oppleve ubehag, problemer med å snakke eller svelge, og økt risiko for tannproblemer. Det kan være en bivirkning av visse medisiner, et symptom på underliggende helsetilstander, eller rett og slett på grunn av dehydrering.

Munntørrhet er vanlig når man ikke har nok spyttproduksjon


Tørr tunge

Tørr tunge er et vanlig symptom på munntørrhet. Det er når tungen føles ru og ubehagelig, og kan også ha en hvit eller gråaktig farge. Dette skyldes mangel på spytt som normalt renser og beskytter overflaten av tungen. Foruten å være et ubehagelig symptom, kan tørr tunge også føre til dårlig ånde og problemer med smaksløkene.

Det kan være flere årsaker til tørr tunge, inkludert dehydrering, bruk av visse medisiner som har en uttørkende effekt, og underliggende helseproblemer. Det er viktig å identifisere den underliggende årsaken for å finne et effektivt behandlingsregime.

Tørre lepper

Tørre lepper oppstår vanligvis på grunn av mangel på fuktighet, værforhold som kulde eller vind, dehydrering, overdreven soling, bruk av irriterende produkter eller medisiner, og mangel på pleie. Dette kan føre til sprukne, såre lepper som krever regelmessig hydrering og beskyttelse for å forhindre ytterligere irritasjon.

Hvis du sliter med tørre lepper, kan mer veske hjelpe. Andre ting man kan gjøre er å bruke lleppepomade. Sjekk om ikke noen legemidler du bruker påvirker fuktigheten i munnen og rundt den.

Tørr i munnen og halsen

Mange som lider av en tørr munn, opplever også tørrhet i halsen. Dette skyldes ofte at spyttmengden ikke er tilstrekkelig for å fukte og beskytte slimhinnene i halsen.

For å lindre tørrhet i halsen, kan du prøve å øke inntaket av væske og unngå drikker som kan virke vanndrivende. Du kan også bruke en oral fuktighetsgel eller spray for å lindre ubehaget.

Munntørrhet om natten

Tørr munn om natten kan gjøre at man føler seg plaget. Dette kan være mer enn bare ubehagelig; det påvirker også evnen til å fordøye mat ordentlig og kan være et symptom på andre underliggende helseproblemer.

Husk å drikke nok vann og unngå mat og drikke som kan forverre tørrheten rett før sengetid. Dersom munntørrheten vedvarer, kan det være tegn på en sykdom, og man bør da søke medisinsk råd. Bruker du medisiner og får munntørrhet som en bivirkning, bør du diskutere dette med legen din, da det kan være nødvendig med justeringer eller alternativ behandling.

Råd mot munntørrhet om natten

For å unngå ubehag og problemer som dårlig ånde, kan du prøve å sove med en luftfukter i rommet ditt. Dette hjelper med å øke fuktigheten i luften og man vil da puste inn bedre luft.

Du kan også prøve å puste gjennom nesen istedenfor munnen mens du sover, da dette kan bidra til å redusere tørrhet. Hvis du bruker en CPAP-maskin for søvnapné, kan det også hjelpe å bruke en fuktighetsgivende munn- og nesespray.

Husk at det beste rådet mot munntørrhet er å identifisere og behandle den underliggende årsaken. Snakk med legen din for å finne ut hva som kan være den beste behandlingen for deg.

Tørr i munnen om morgenen

Hvis du ofte våkner opp med en tørr munn om morgenen, kan det være flere årsaker til dette. For eksempel kan alkoholinntak før sengetid bidra til dehydrering. I tillegg kan snorking eller å sove med munnen åpen gi tørrhet.

For å forebygge dette problemet, kan du prøve å unngå alkohol og røyking før sengetid, og sørge for god luftfuktighet i soverommet. Det kan også hjelpe å drikke et glass vann før du legger deg, og eventuelt bruke en fuktighetsgivende munn- og nesespray.

Hva hjelper mot munntørrhet?

For å lindre tørrhet, kan du øke inntaket av væske gjennom dagen. Det kan også være lurt å unngå koffeinholdige drikker som kaffe og brus, da disse kan virke vanndrivende og bidra til dehydrering. Tannleger anbefaler også å unngå sukkerholdige drikker som kan føre til hull i tennene.

Det finnes også behandlinger som kan hjelpe med å øke spyttproduksjonen, som for eksempel munnskyll eller tyggegummi spesielt laget for personer med dette problemet. I noen tilfeller kan legen din også anbefale å endre eller justere doseringen av medisiner som kan være en årsak.

Hvis tørr tunge er et problem, kan du prøve å rense tungen grundig hver dag og bruke en tungeskrape for å fjerne bakterier. Det kan også hjelpe med regelmessig bruk av en tannbørste med tungepensel, som er spesielt designet for å rense tungen og fremme spyttproduksjonen.

Det er ikke bare munnhulen som kan være tørr, da leppene kan føles ru og flakete


Behandling for munntørrhet

Som nevnt kan det være flere årsaker til munntørrhet, og dermed finnes det også ulike behandlingsalternativer. Å identifisere den underliggende årsaken er viktig for å finne et effektivt behandlingsregime.

Noen av behandlingene som kan hjelpe mot munntørrhet inkluderer å øke væskeinntaket, unngå visse matvarer og drikker, endre medisiner eller justere doseringen, bruke fuktighetsgivende munn- og nesespray, og øke spyttproduksjonen gjennom munnskyll eller spesielle produkter som tyggegummi og sugetabletter.

Det er også viktig å sørge for god munnhygiene og regelmessig besøke tannlegen for forebyggende tiltak. Snakk med legen eller tannlegen din for å finne den beste behandlingen for deg basert på din spesifikke årsak. Effektiv behandling kan bidra til å forbedre den generelle munnhelsen og forebygge tannproblemer.

Spørsmål og svar

Hva er munntørrhet?

Munntørrhet er en tilstand der det er utilstrekkelig spyttproduksjon i munnen. Dette kan føre til tørrhet og ubehag i munnen.

Hva er noen vanlige symptomer på munntørrhet?

Vanlige symptomer på munntørrhet inkluderer tørr munn, tørr tunge, sår eller sprukne lepper, dårlig ånde, problemer med å svelge og hyppig tørstfølelse.

Hva kan være årsakene til munntørrhet?

Årsakene til munntørrhet kan variere og inkluderer medisinske tilstander og sykdommer, medikamenter, stress, røyking, alkoholforbruk, strålebehandling, og hormonelle endringer.

Hvordan kan man lindre munntørrhet om natten?

For å lindre munntørrhet om natten, kan du prøve å drikke rikelig med vann, bruke en luftfukter på soverommet, og unngå alkohol og koffein før sengetid. Bittskinne kan også bidra til å beskytte tennene.

Sliter du med munntørrhet?

Tannlegen din kan gi deg råd og anbefale produkter som øker spyttproduksjonen. De kan også sjekke om det er noe uvanlig i munnhulen eller sende deg vidre til lege om det er nødvendig. Under en konsultasjon eller tannlegetime kan du nevne disse problemene og tannlegen vil hjelpe deg. Bestill time her.

Utvalgte artikler

Kvinne med munnskold

Munnskold: Alt du trenger å vite

Munnskold (after) er små og smertefulle sår i munnhulen som ofte er lokalisert på tungen eller innsiden av kinnene. Disse sårene kan gi betydelig ubehag og påvirke evnen til å

Les mer»

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Scenarie med tre tips for lavere pris på rotfylling: konsultasjon tidlig, sammenligne klinikker, og bruk av moderne teknologi

Pris på rotfylling i 2024

Få innsikt i prisen på rotfylling i 2024 og lær om behandlingsprosessen, fordeler, og vanlige spørsmål og svar. Bestill konsultasjon hos oss i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise