Skalfasetter / veneers

Skalfasetter / Veneers

En behanding for deg som vil ha finere tenner og smil.

Veneers er en populær kosmetisk tannbehandling som kan forbedre utseendet på tennene dine. De er tynne skall som festes til forsiden av tennene for å dekke misfarging, slitasje eller ujevnheter. Porcelain veneers er kjent for sin holdbarhet og naturlige utseende.

Et alternativ til porselensfasader er composite veneers, som også kan gi et flott resultat.

Hva er skalfasetter / veneers?

Skallfasetter er et tynt skall, spesiallaget av porselen, som er festet til frontflaten av en tann. Det er en rask og effektiv løsning på flekkete, flisete, misformede eller skjeve tenner. Som et alternativ til porselen kan også komposittfasetter brukes. De kan også brukes til å dekke hull i tenner der kjeveortopedisk behandling kanskje ikke er egnet. Veneers er en kosmetisk behandling.

De dekker kun den fremre overflaten av tannen og vil etterligne størrelsen, formen og fargen på tennene dine, og skaper et veldig naturlig utseende. En presis nyanse av porselen kan velges for å gi den riktige fargen for å forbedre en enkelt misfarget tann eller for å gjøre fortennene lysere.

Hva er fordelene med behandlingen?

Veneers gir en veldig naturlig finish. Hvis du er bekymret for misformede, flisete eller misfargede tenner, kan veneer tilby en langvarig kosmetisk løsning.

Fargen på porselensfineren kan velges for å matche dine eksisterende tenner eller for å få dem til å virke hvitere.

Porselensfinishen etterligner også de lysreflekterende egenskapene til naturlige tenner, og hjelper deg å oppnå et lysere, naturlig utseende smil.

Porselensfiner er også mer flekkbestandige og holdbare enn komposittliming, og hvis de tas godt vare på, kan de vare i mange år. Sammenlignet med komposittfiner, som er rimeligere og kan repareres enklere, gir porselensfiner en mer naturlig estetikk og lengre varighet.

Behandlingen tilbyr en skånsommere tilnærming til å endre en tanns form eller farge enn kroner, da bare en liten mengde emalje må fjernes for å passe fineren. Likevel tilbyr de lignende styrke og svært naturlige resultater.

Hva er ulempene ved behandlingen?

Veneers anses som en langsiktig løsning på ufullkomne tenner, når du først har fått dem montert, er det en irreversibel prosedyre. Det kan ta noen uker å venne seg til den nye følelsen av å ha tannfiner.

Tannlegen din må endre strukturen og formen på tennene dine for å påføre veneere og fjerne det ytre laget av emalje.

I noen tilfeller kan pasienter også oppleve økt følsomhet etter å ha montert veneer.

Det er også viktig å merke seg at komposittfiner kan være mindre holdbare og mer utsatt for flekker sammenlignet med porselensfiner.

Så du må tenke nøye gjennom alternativene dine og sørge for at du velger den riktige løsningen for dine behov.

Hvis du har spørsmål, bekymringer eller spørsmål, snakk oss hos Oppsal Tannlegesenter.

Det finnes to typer skallfasetter / veneers

Du kan enten få satt på skallfasetter uten sliping, hvor mesteparten av tannen din blir bevart, eller med sliping, hvor tennene dine blir slip ned for at fasettene skal sitte best på.

En annen type fasett er komposittfasetter, som også kan være et alternativ avhengig av dine behov.

Veneers

eneers, også kjent som skallfasetter, er tynne, tilpassede skall laget av porselen eller komposittmaterialer, inkludert composite veneers. Disse fasettene festes vanligvis på forsiden av tennene for å forbedre utseendet.

Det brukes ofte til å korrigere misfarginger, ujevnheter, små skjevheter eller skader på tannemaljen. Denne kosmetiske tannbehandlingen gir en naturlig og varig forbedring av tannutseendet og krever vanligvis minimal fjerning av tannsubstans.

Non-prep veneers

Non-prep veneers, eller minimalt invasive veneers, er en variant av den tradisjonelle typen. Det som skiller dem er at non-prep krever minimal eller ingen fjerning av tannsubstans før påføring.

Dette gjør dem til et skånsomt alternativ, bevare mer av den naturlige tannen. Non-prep er ideelle for de som ønsker en kosmetisk forbedring uten å måtte gjennomgå betydelig preparering av tannsubstans. De gir fortsatt de samme estetiske fordelene som den tradisjonelle typen. Et annet alternativ til non-prep veneers er composite veneers, som også kan gi gode estetiske resultater.

Finnes det alternativer?

  • Sammensatt binding:
    Binding er en rask, ikke-invasiv prosedyre som vanligvis kan gjennomføres i en enkelt avtale. En komposittharpiks festes til tannen for å gjenopprette dens naturlige form og farge.

  • Kroner:
    En krone er en tannformet hette som er plassert over hele den synlige delen av tannen din. En krone vil føles og fungere akkurat som alle andre tenner. Og hvis du velger å ha et porselen. krone, vil den nesten ikke kunne skilles fra de andre tennene dine.

  • Tannregulering: 
    Faste eller avtagbare tannreguleringer kan brukes til å rette ut feiljusterte tenner og tette hull. Fremskritt innen kjeveortopedi gjør at tannregulering nå kan være praktisk talt usynlig.

Det er viktig å vurdere alle alternativene som er tilgjengelige for deg. Tannlegen din vil kunne forklare de ulike prosessene og gi deg råd om hvilken behandling som passer best for dine individuelle behov.

Hvordan monteres veneers?

Du vil først ha en konsultasjon med tannlegen din for å sikre at det er den riktige behandlingen for deg.

Når behanding er avtalt, kan tannen din forberedes til å holde fineren. Dette innebærer å ta av et tynt lag av emaljen slik at fineren kan festes sømløst til tannen din, uten å endre størrelsen på tannen.

For komposittfasetter er prosessen litt annerledes, da materialet legges direkte på tannen og formes deretter.

Du kan få lokalbedøvelse som en forholdsregel, men prosedyren skal ikke forårsake smerte.

Tannlegen din vil deretter ta et avtrykk av munnen din slik at det kan lages et skreddersydd skall som passer perfekt til tannen din. Et midlertidig deksel kan legges over tannen din mens dette forberedes.

Skallet vil deretter festes til tannen din og justeres etter behov, før den festes permanent på plass.

Du må ta vare på din nye fasetter på samme måte som de andre tennene dine. Med riktig pleie kan veneers vare i årevis, men de kan erstattes dersom det skulle oppstå skader.

Hvis du vil vite mer, snakk med oss om de ulike mulighetene.

Hvordan tar jeg vare på veneers?

Etter prosedyren kan tannkjøttet føles litt sårt. Dette er normalt og vil sette seg etter noen dager med forsiktig børsting.

Skallene er enkle å vedlikeholde – de krever rett og slett samme pleie som de andre tennene dine. Regelmessig børsting, bruk av tanntråd, tannkontroller og hygieneavtaler vil bidra til å holde fasettene dine fine i årevis.

Skalfasetter / veneers eksempel

Er du interessert i tannbehandling hos oss?

Bestill time / konsultasjon her

Fyll ut skjema så vil en av våre medarbeidere kontakte deg for å sette deg opp din time!

FAQ

Spørsmål og svar om tannkjøttbetennelse.

Et av de mest stilte spørsmålene vi får er om porselensfasetter er om de ødelegger tennene dine. Som en av de mest populære kosmetiske tannbehandlingene, er dette naturligvis noe mange lurer på. Enkelt sagt er svaret nei. Porselensfasetter ødelegger ikke tennene dine.

Levetiden til tannfasetter avhenger av om du har porselens – eller komposittfasetter, og hvor godt du tar vare på dem. Porselenslaminatfiner kan vare fra 10 til 12 år. Komposittharpiksfinér må skiftes ut tidligere, siden de varer i rundt 4 til 8 år.

Mens tannfasetter fester seg til tennene, kan de falle av i visse situasjoner. Tannfasetter kan gli rett av hvis tannlegen bruker dem feil. Fysisk kontakt med tennene og aldringsprosessen kan også føre til at porselensfasetter faller av.

Utvalgte artikler

Edge Bonding

Edge Bonding

Edge Bonding Gnisser du tenner? Har du skade på noen av tennene i front? Har du noen gang hakket en tann og følt deg så flau over utseendet ditt at hånden

Les mer»

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise