Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

3 måter du kan opprettholde friske og fine tenner

Oppretthold et strålende smil med 3 praksiser: riktig ernæring, daglig munnhygiene og regelmessig profesjonell tannpleie. Besøk oss for en grundig sjekk!

Ved å forstå disse tipsene, kan du ta skritt mot å forbedre din munnhygiene og forebygge vanlige tannproblemer. Målet med denne artikkelen er å gi leserne verdifull innsikt i hvordan de kan beskytte og styrke sine tenner, og dermed bidra til deres generelle helse og selvtillit.

Gjør disse 3 tingene:

 1. Riktig ernæring:
  Hemmeligheten til sterke tenner ligger ikke bare i hva du unngår, men også i hva du inkluderer i kostholdet ditt. Kalsiumrike matvarer, som melk og ost, samt fosfor og vitamin D, er essensielle for å opprettholde tannhelsen og fremme remineralisering av tannemaljen.

 2. Regelmessig og grundig rengjøring:
  Sunne tenner krever mer enn bare sporadisk børsting. Tannbørsting to ganger daglig med fluoridtannkrem, daglig bruk av tanntråd, og regelmessig bruk av antiseptisk munnvann kan fjerne plakk og forhindre tannråte.

 3. Profesjonell tannpleie:
  Å besøke tannlegen regelmessig for kontroller og rengjøring er avgjørende. Disse besøkene kan tidlig identifisere og behandle problemer som hull i tennene eller tannkjøttsykdommer før de blir alvorlige.


Grunnleggende om tannhelse

Å ha sunne og sterke tenner er avgjørende for vår generelle helse og velvære. Tannhelsen påvirker ikke bare vårt utseende, men også vår evne til å spise og snakke ordentlig. Det er viktig å ta vare på tennene våre ved å følge grunnleggende praksis som riktig ernæring, regelmessig rengjøring og profesjonell tannpleie.

For å opprettholde sunne tenner, er det viktig å inkludere kalsiumrike matvarer i kostholdet vårt, samt fosfor og vitamin D. Disse næringsstoffene er essensielle for å styrke tannemaljen og forebygge tannråte.

I tillegg må vi sørge for å børste tennene våre to ganger om dagen med fluoridtannkrem, bruke tanntråd daglig og bruke antiseptisk munnvann for å fjerne plakk og bakterier som kan føre til tannproblemer.

Viktigheten av fluor

Fluor er et naturlig mineral som finnes i vann, jord og noen matvarer. Det har vist seg å være effektivt for å forebygge tannråte ved å styrke tannemaljen og redusere risikoen for syreangrep fra plakk og bakterier.

De fleste tannkremer inneholder fluor, og det anbefales å bruke en tannkrem med minst 1350 ppm (del per million) av fluorid for voksne. Det er også viktig å huske på at det kan være farlig å svelge større mengder fluorid, derfor bør tannkrem og munnvann aldri svelges.

TannbørsteRiktig ernæring for sterke tenner

Som nevnt tidligere, inkludering av riktig ernæring i kostholdet ditt er en viktig faktor for å opprettholde sunne og sterke tenner. Kalsium, fosfor og vitamin D er de viktigste næringsstoffene som bidrar til å styrke tannemaljen og beskytte tennene.

Matvarer som melk, ost, yoghurt, grønne bladgrønnsaker og nøtter er alle gode kilder til kalsium. Fosfor finnes i fisk, egg og belgfrukter, mens vitamin D kan fås gjennom eksponering for sollys eller ved å spise fet fisk, egg og sopp.

Kalsiumrike matvarer for tannhelse

Kalsium er et viktig mineral som bidrar til å styrke bein og tenner. Når det gjelder tannhelse, spiller kalsium en avgjørende rolle i å opprettholde sterke og sunne tenner.

Melk og meieriprodukter er de mest kjente kildene til kalsium, men det finnes også mange andre matvarer som kan bidra til å oppfylle ditt daglige behov. Dette inkluderer fisk med bein, som sardiner og laks, samt grønne bladgrønnsaker som brokkoli og spinat.

For de som ikke kan inkludere disse matvarene i kostholdet sitt, finnes det også kalsiumtilskudd tilgjengelig. Det er imidlertid alltid viktig å konsultere en lege eller tannlege før du tar noen form for kosttilskudd. Med en balansert diett som inkluderer kalsiumrike matvarer, kan du bidra til å styrke tannemaljen og redusere risikoen for tannråte.

Daglig munnhygiene

Å opprettholde god munnhygiene er en avgjørende del av å ta vare på tannhelsen vår. Dette inkluderer regelmessig børsting og bruk av tanntråd for å fjerne matrester og plakk som kan føre til tannråte og tannkjøttsykdommer.

Det er også viktig å bruke en fluoridholdig tannkrem for å styrke tannemaljen og beskytte mot syreangrep. I tillegg bør du unngå bruk av tobakksprodukter og begrense inntaket av sukkerholdige matvarer og drikke.

Ved å følge en god munnhygienerutine hver dag, kan du bidra til å forhindre tannproblemer og opprettholde en sunn munnhelse. Husk også å planlegge regelmessige besøk hos tannlegen for profesjonell rengjøring og sjekk, slik at eventuelle problemer kan oppdages og behandles tidlig.

Rollen til tanntråd og munnvann forr god munnhygiene

Som nevnt tidligere, er bruk av tanntråd en viktig del av god munnhygienerutine. Dette skyldes at børsting alene ikke kan fjerne matrester og plakk som samler seg mellom tennene. Ved å bruke tanntråd daglig, kan du sikre at disse områdene blir rengjort og beskyttet mot tannråte.

I tillegg kan bruk av et fluoridholdig munnvann være en god måte å forsterke effekten av tannbørstingen din. Munnvannet kan nå områder som tannbørsten ikke kommer til, og bidra til å beskytte tennene mot syreangrep.

Forebygging av tannsykdommer

Tannkjøttsykdom


Forebygging er alltid bedre enn behandling, og dette gjelder spesielt for tannhelse. Å ta vare på tennene dine og unngå utvikling av tannsykdommer kan spare deg for mye smerte, tid og penger i det lange løp. Her er noen enkle måter å forebygge tannsykdommer:

 • Følg en sunn og balansert diett som inneholder kalsiumrike matvarer og vitaminer for tannhelse

 • Oppretthold god munnhygiene ved å børste tennene regelmessig, bruke tanntråd og munnvann

 • Begrens inntaket av sukkerholdige matvarer og drikke, og unngå bruk av tannen tobakksprodukter

 • Planlegg regelmessige besøk hos tannlegen for profesjonell rengjøring og sjekk

 • Vær oppmerksom på eventuelle endringer eller symptomer i munnen, og søk hjelp fra tannlegen din hvis du har bekymringer


Profesjonell tannpleie og kontroller

Å besøke tannlegen regelmessig for profesjonell rengjøring og kontroller er en viktig del av å opprettholde god munnhelse. Tannlegen din kan hjelpe med å fjerne plakk og tannstein som du ikke kan fjerne hjemme, og sjekke for eventuelle tegn på tannproblemer.

I tillegg kan tannlegen diagnostisere og behandle tannsykdommer i en tidlig fase, noe som kan forhindre at de utvikler seg til mer alvorlige problemer.

Profesjonell tannrengjøring

teeth, dental care, white


Profesjonell tannrengjøring og tannbehandling er essensielt for å opprettholde god munnhygiene og forebygge tannproblemer. Det gjelder ikke bare når man har alle tennene sine, men også de med manglende tenner, tannimplantat, broer og gjennomgått andre behandlinger. Det er spesielt viktig for å opprettholde behandlingene man har fått, slik at man tar vare på de naturlige tennene man har igjen i lang tid framover.

Livsstilens innvirkning på tannhelsen

Livsstilen din kan ha en direkte innvirkning på tannhelsen din. Røyking, dårlig kosthold og mangel på munnhygiene kan alle føre til tannproblemer som karies og tannkjøttsykdommer.

Tobakksprodukter inneholder skadelige kjemikalier som kan skade tannkjøttet og føre til tannavfall. I tillegg kan et kosthold som er høyt i sukker bidra til utviklingen av karies.

For å opprettholde en sunn munnhelse, bør du unngå eller redusere bruken av tobakksprodukter og spise et balansert kosthold som inkluderer frukt, grønnsaker og magre proteiner.

Røyking og alkohols innvirkning

Røyking og overdreven alkoholforbruk kan ha alvorlige konsekvenser for tannhelsen din. Røyking kan føre til tannkjøttsykdommer, tannavfall og dårlig ånde, mens alkohol kan føre til tannslitasje og tannfarging.

Både røyking og alkohol kan også redusere kroppens evne til å bekjempe infeksjoner, noe som gjør det vanskeligere for munnen å helbrede seg selv fra skader eller sykdommer. Dette kan føre til mer alvorlige og vedvarende tannproblemer.

Fem spørsmål og svar

 • Hvorfor er det viktig å børste tennene to ganger om dagen?
  Det er viktig å børste tennene to ganger daglig for å fjerne plakk og matrester som samler seg på tennene og langs tannkjøttlinjen. Dette hjelper til å forebygge tannråte, tannkjøttsykdommer og tannbro dårlig ånde, samtidig som det opprettholder sunn munnhygiene.

 • Hva er den beste måten å forebygge tannråte på?
  Den beste måten å forebygge tannråte på er gjennom regelmessig og riktig munnhygiene, som inkluderer børsting av tennene to ganger daglig med fluortannkrem, daglig bruk av tanntråd, og regelmessige tannlegebesøk for profesjonell rengjøring og kontroll. Å redusere inntaket av sukkerholdig og syreholdig mat og drikke bidrar også til å beskytte tennene mot råte.

 • Hvor ofte bør man bytte tannbørste?
  Det anbefales å bytte tannbørste eller tannbørstehode (for elektriske tannbørster) hver tredje til fjerde måned, eller tidligere hvis børstehodet viser tegn til slitasje. Regelmessig bytte av tannbørste sikrer at du alltid bruker et effektivt verktøy for munnhygienen din.

 • Hva er tegn på tannkjøttsykdom?
  Tegn på tannkjøttsykdom inkluderer rødt, hovnet eller ømt tannkjøtt, blødning ved børsting eller bruk av tanntråd, vedvarende dårlig ånde, tilbaketrukket tannkjøtt, løse tenner, og endringer i måten tennene passer sammen på når du biter sammen. Ved disse symptomene bør man kontakte tannlege.

 • Kan voksne få nye tenner naturlig?
  Nei, voksne kan ikke få nye tenner naturlig. Mennesker får to sett med tenner i løpet av livet: melketenner som vanligvis begynner å falle ut rundt 6-årsalderen, og permanente tenner som erstatter dem. Hvis en permanent tann går tapt eller må fjernes, kan den ikke vokse ut igjen, og man må vurdere tannerstatninger som implantater, broer eller proteser.


Trenger du en tannundersøkelse?

Det er lurt å ha regelmessige undersøkelser hos tannlegen. De kan gi deg tips og råd for hvordan du opprettholder din munnhygiene. Bestill time her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise