Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

3 enkle løsninger mot ising i tennene

Sliter du med ising i tennene? Les her for tre enkle løsninger som gir rask lindring og forbedrer tannhelsen din. Oppdag effektive tiltak mot tannfølsomhet!

Ising i tennene kan være en ubehagelig opplevelse som påvirker hverdagen din. Denne artikkelen vil dekke tre enkle løsninger for å lindre smertene og forbedre din generelle tannhelse. Disse løsningene er enkle å implementere og kan gi rask lindring.

Bilde av en middelaldrende kvinne som vinker litt mens hun holder et glass med isvann nær munnen sin, noe som viser ubehag

Sensitivitet kan oppstå av ulike årsaker. Noen av de vanligste årsakene inkluderer følsom eller tynn emalje, tannskader eller hull i tennene, og periodontal sykdom.

Følsom tannemalje er en av de vanligste årsakene. Tannemaljen er den harde overflaten på tennene våre som beskytter dem mot skader. Når denne emaljen blir slitt ned eller skadet, kan nerveendene inne i tannen bli utsatt for eksterne stimuli som varme, kulde eller søt mat og drikke. Kald luft kan også virke ubehagelig. Tannskader eller hull i tennene kan også forårsake ising.

Periodontal sykdom, også kjent som tannkjøttsykdom, er en infeksjon i tannens støttevev som kan føre til blant annet betennelse og tap av beinvev rundt tennene. Tannkjøttet trekker seg tilbake og kan eksponere tannhalser, som er de skjulte delene av tennene. Dette kan gjøre tennene mer følsomme. I tillegg til disse årsakene, kan også dårlig tannhygiene og bruk av for harde tannbørster være medvirkende faktorer. Derfor er det viktig å opprettholde god munnhygiene og unngå overflødig børsting som kan skade tannemaljen.

Følg disse rådene:

 1. Bruk Fluortannkrem for sensitive tenner: Fluortannkrem spesielt utviklet for sensitive tenner kan bidra til å styrke emaljen og redusere ising. Bruk denne tannkremen regelmessig for best resultat.

 2. Unngå mat og drikke som forårsaker problemet: Vær oppmerksom på hva du spiser og drikker. Unngå mat og drikke som er spesielt kalde eller varme, da dette kan trigge ising i tennene.

 3. Besøk tannlegen regelmessig: Regelmessige besøk hos tannlegen kan hjelpe med å identifisere og behandle årsaker, som hull i tennene eller tannkjøtt som trekker seg tilbake. Tannlegen kan gi råd om de beste behandlingene for dine sensitive tenner.

Behandling av sensitive tenner

Moderne tannbehandlingsrom for behandling av sensitive tenner, med komfortabel stol og spesialprodukter for sensitiv tannpleie

Det finnes flere enkle løsninger for å behandle og lindre smertene. Det første trinnet er å identifisere årsaken til isingen. Dette kan gjøres ved å besøke en tannlege for en undersøkelse og eventuelt røntgenbilder. Tannlegen kan da gi en nøyaktig diagnose og anbefale den beste behandlingen for deg.

En vanlig behandling er bruk av fluor. Fluor hjelper til med å styrke emaljen på tennene og redusere følsomheten. Dette kan enten gjøres ved å bruke en fluorholdig tannkrem eller ved å få påført et fluormiddel hos tannlegen.

En annen behandlingsmetode er bruk av spesielle tannkremer, som er designet for sensitive tenner. Disse inneholder aktive ingredienser som kan bidra til å redusere ubehag i tennene.

For mer alvorlige tilfeller, kan tannlegen foreskrive en spesiell tannbeskyttelse som kan brukes om natten for å beskytte tennene mot ytre stimuli. I tillegg kan tannlegen også anbefale fyllinger eller rotbehandling for å reparere skadde tenner.

Råd for forebygging

Person praktiserer tannpleie utendørs i et vinterlandskap

For å forebygge ising i tennene er det viktig å opprettholde god munnhygiene. Dette inkluderer regelmessig pussing og bruk av tanntråd for å fjerne matrester og plakk som kan føre til tannråte og periodontal sykdom. Det anbefales også å begrense inntaket av sure matvarer og drikke, da disse kan bidra til å svekke emaljen på tennene.

Det er også viktig å bruke en myk tannbørste og unngå overdreven børsting, spesielt ved bruk av en hard tannbørste. Dette kan forårsake slitasje på emaljen og føre til skade på emaljen og ubehag. Besøk hos tannlegen for regelmessig sjekk og rens er også viktig for å forebygge tannproblemer. Tannlegen kan les mer oppdage eventuelle problemer tidlig og gi råd om hvordan du kan opprettholde god oral helse.

I tillegg kan det være nyttig å redusere inntaket av mat og drikke med høyt sukkerinnhold, da dette kan bidra til å utvikle tannråte og forverre problemene. Det er også viktig å unngå skadelige vaner som å tygge på is eller bite negler, da dette kan føre til skader på tennene.

Ved å følge disse enkle løsningene og rådene, kan du lindre symptomer på ising i tennene og forebygge ytterligere ubehag. Husk at det er viktig å oppsøke en tannlege dersom isingen blir for ille, da dette kan være et tegn på mer alvorlige tannproblemer som må behandles raskt.

Spørsmål og svar

 • Hva er årsaken til ising i tennene?
  Årsaken kan være tynn emalje, hull i tennene, eller tannkjøttet som trekker seg tilbake.

 • Hvordan kan jeg redusere ising i tennene?
  Bruk en tannkrem for sensitive tenner, unngå veldig kald eller varm mat og drikke, og besøk tannlegen regelmessig.

 • Hva bør jeg unngå dersom jeg opplever ising?
  Unngå kald mat og drikke, som iskrem og kaldt vann, samt veldig varm mat og drikke som kaffe og suppe.

 • Hvor ofte bør jeg besøke tannlegen for å behandle ising?
  Besøk tannlegen minst to ganger i året for å holde tennene sunne og få behandling mot sensitivitet dersom det oppstår.

 • Kan jeg bruke munnskyll mot dette?
  Ja, munnskyll spesielt formulert for sensitive tenner kan hjelpe med lindring.

 • Hva kan tannlegen gjøre for å behandle ising?
  Tannlegen kan tilby behandlinger som fyllinger, fluor, eller andre prosedyrer for å beskytte tennene.

 • Hvorfor er det viktig å bruke riktig tannkrem for sensitive tenner?
  Riktig tannkrem kan styrke emaljen, beskytte tennene og redusere sensitivitetsproblemer effektivt.

Sliter du med ising i tennene?

Det kan vi hjelpe deg med. Under en tannundersøkelse vil vi se nøye på tennene og tannkjøttet ditt, for å finne ut hva som kan være årsaken til sensitiviteten. Du vil få råd og en eventuell behandlingsplan. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise