Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Tannverk | Årsaker og hvordan du kan lindre smerten

Tannpine er et vanlig problem som mange mennesker opplever på et tidspunkt i livet. Det kan variere fra mildt ubehag til alvorlig smerte og kan i stor grad påvirke daglige aktiviteter som å spise, snakke og sove.

Vanlige årsaker til tannverk er tannproblemer som hull, tannkjøttsykdom eller en abscessert tann. Andre potensielle årsaker inkluderer tanngnissing, bihuleinfeksjoner og til og med hjerteproblemer.

I denne artikkelen skal vi diskutere de ulike årsakene til tannpine og hvordan du kan lindre smertene. Vi vil også dele noen tips om hvordan du kan forhindre smerter i å oppstå i utgangspunktet. En av hovedårsakene til disse smertene er dårlig munnhygiene. Å ikke pusse og bruke tanntråd regelmessig kan føre til plakkoppbygging, som til slutt kan forårsake hull og tannkjøttsykdom. Man burde opprettholde gode munnhygienevaner for å forhindre tannpine
.

Årsaker til tannverk og hvordan behandle de

Kvinne som opplever tannverk


Selv om det kan være fristende å bare ta en smertelindrende pille når man har vondt, burde man først forstå og behandle rotårsaken for å få varig lindring. Identifisering av årsaken til ditt spesifikke problem kan hjelpe deg med å velge den mest effektive smertelindrende strategien.

En vanlig rotårsak er karies, eller hull i tennene. Dette oppstår når bakterier i munnen bryter ned sukker og stivelse fra maten vi spiser og danner syrer som angriper tannemaljen. Over tid kan dette føre til dype hull som når nervesystemet i tennene.

Tannkjøttbetennelse, som gingivitt og periodontitt, er en annen vanlig årsak. Dette skjer når bakterier bygger seg opp i tannkjøttet og forårsaker betennelse. Gingivitt og periodontitt bør behandles tidlig for å forhindre alvorlig tannverk og tap av tenner.


Karies og tannpine

Forebygning er alltid bedre enn å fikse problemet i ettertid. For å forebygge hull i tennene, bør man følge en god hygiene rutine som inkluderer pussing to ganger om dagen, bruk av tanntråd og regelmessig besøk til tannlegen for rengjøring og kontroller.

Hvis du allerede har hull i tennene, anbefales det å behandle hullene med en gang. Behandlingen kan inkludere fyllinger, rotfylling eller til og med tannuttrekning, avhengig av alvorlighetsgraden.

Følg også et sunt kosthold som begrenser inntaket av sukker og stivelsesholdige matvarer. Dette kan bidra til å redusere mengden bakterier og forhindre utvikling av karies.


Tannkjøttbetennelse – Gingivitt og periodontitt

Gingivitt er en betennelse i tannkjøttet som kan føre til smerte, blødning og rødhet. Det kan også være et tidlig tegn på periodontitt, som er en værre form av betennelsen, hvis det ikke behandles. Årsakene til tannkjøttbetennelse inkluderer dårlig oral hygiene, røyking, hormonelle endringer og visse medisiner.

Behandling av tannkjøttbetennelse kan inkludere en grundig tannrengjøring hos tannlegen, regelmessig pussing og bruk av tanntråd hjemme. Hold deg unna røyking og oppretthold et sunt kosthold for å redusere betennelse i tannkjøttet.

Visdomstenner

Pasient som har vondt i visdomstennne


Visdomstenner kan også være en årsak til smerter. Dette skyldes ofte at de ikke har nok plass til å vokse og presser mot andre tenner.

Gjør visdomstennene dine vondt, konsulter tannlegen din. Du vil få anbefalt en behandling. Dette kan inkludere uttrekning visdomstennene eller i noen tilfeller justering av andre tenner for å gi plass til de. Å ignorere smerten kan føre til mer alvorlige problemer som infeksjon og tannkjøttsykdom.

Husk også å holde deg hydrert, unngå dårlige vaner som tanngnissing og besøke tannlegen regelmessig for undersøkelser. Med riktig kunnskap og omsorg kan smerter håndteres effektivt og forebygges i fremtiden.


Munntørrhet

Munntørrhet er en tilstand der munnen ikke produserer nok spytt. Dette kan føre til tannproblemer som dårlig ånde, økt risiko for hull i tennene og problemer med å tygge og svelge mat.

Den vanligste årsaken til tørr munn er medisiner, men den kan også være forårsaket av andre faktorer som strålebehandling og autoimmune sykdommer. For å lindre ubehaget og redusere risikoen for tannproblemer, kan det hjelpe å holde seg hydrert, tygge sukkerfritt tyggegummi og bruke munnskyll spesielt utviklet for personer med tørr munn.

Konsulter din tannlege dersom du opplever kronisk tørr munn, da dette kan være et tegn på underliggende tannproblemer som trenger behandling.

Smerter etter tannbehandling

Mens noen grad av smerte er vanlig etter tannbehandling, bør du kontakte tannlegen din hvis smerten vedvarer i mer enn et par dager eller blir verre over tid. Dette kan være et tegn på komplikasjoner som infeksjon eller betennelse.

Det kan også være lurt å kontakte tannlegen din dersom du opplever symptomer som hevelse eller feber etter en tannbehandling. Følg rådene til tannlegen din for etter behandlingen og ta eventuelle medisiner for å unngå komplikasjoner.

Tannverk om kvelden

Hvis du opplever tannverk om kvelden, kan det være flere årsaker til dette. En vanlig årsak er tanngnissing eller kjevespenning som skjer ubevisst mens vi sover. Dette kan føre til økt press på tennene og forårsake smerte.

For å forebygge dette, kan det hjelpe å bruke en biteskinne eller å trene på avspenningsteknikker før sengetid. Ikke innta koffein eller alkohol rett før sengetid, da dette kan føre til økt kjevespenning og tanngnissing.

Hvis problemene vedvarer, bør du kontakte tannlegen din for å undersøke om det kan være underliggende problemer som må behandles.

Skade på tennene etter ulykker

Ulykker som fører til tannskader kan skje når som helst, og det er viktig å vite hva man skal gjøre for å lindre smerten og minimere eventuelle varige konsekvenser. Hvis en tann blir slått ut, bør du umiddelbart kontakte tannlegen din og forsiktig håndtere tannen ved kronen. Skyll den forsiktig, ikke ta på røttene og plasser den tilbake i munnen hvis mulig.

Ved en bristet eller løs tann, bør du kontakte tannlegen din så snart som mulig for å få den fikset og eventuelt få en midlertidig fylling. Ved mindre skader som sår i munnen, kan det hjelpe å skylle med saltvann for å holde såret rent og lindre smerte.

Husk alltid å søke profesjonell hjelp ved tannskader for å unngå komplikasjoner og sikre best mulig helbredelse. Forebygging er også nøkkelen, så vær forsiktig og bruk beskyttende utstyr når du driver med aktiviteter som kan føre til tannskader.

Person som opplever smerter i tannen


Følsomme tenner

Tannfølsomhet er en vanlig tilstand som kan forårsake smerte og ubehag når man spiser eller drikker noe varmt, kaldt eller søtt. Dette skyldes ofte eksponering av dentin, det sensitive laget under tannemaljen.

Årsaker til tannfølsomhet kan være å pusse tennene for hardt, for mange syreholdige matvarer og drikke, eller tannkjøttsykdommer som gingivitt. For å behandle tannfølsomhet kan det hjelpe å bruke spesielle sensitive typer tannkrem og ikke spise mat som kan forverre tilstanden.

Hvis tannfølsomheten vedvarer, bør du kontakte tannlegen din for en undersøkelse. De kan anbefale behandlingsalternativer som fluorbehandling eller fyllinger for å styrke tannemaljen og redusere følsomheten.

Spørsmål og svar

Hva kan forårsake tannverk?

Årasker til tannverk inkluderer karies, tannkjøttbetennelse, tannskader, visdomstenner og tannfølsomhet. Identifisering av den underliggende årsaken er viktig for riktig behandling.

Hva hjelper mot smerter i tennene?

For å redusere smerter, kan man bruke reseptfrie smertestillende midler, en kald kompress, skylle munnen med varmt saltvann og unngå varme eller kalde matvarer som kan forverre smerten.

Hvorfor gjør visdomstenner vondt?

Visdomstenner kan forårsake tannverk når de ikke har nok plass til å vokse ordentlig. Behandling kan inkludere smertelindring, antibiotika eller fjerning av visdomstennene, spesielt hvis det er komplikasjoner.

Har du vondt i tennene?

Ikke vent. På en undersøkelse kan tannlegen kartlegge hvorfor du har vondt og foreslå behandlinger. Bestill en tannundersøkelse i dag. 

Utvalgte artikler

Tannkjøttbetennelse

Tannkjøttbetennelse Tannkjøttbetennelse er en vanlig tannhelse tilstand som oppstår når tannkjøttet blir betent. Hva er tannkjøttbetennelse? Tannkjøttbetennelse forekommer vanligvis som følge av dårlig munnhygiene, hvor plakk – en klebrig film

Les mer»

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Scenarie med tre tips for lavere pris på rotfylling: konsultasjon tidlig, sammenligne klinikker, og bruk av moderne teknologi

Pris på rotfylling i 2024

Få innsikt i prisen på rotfylling i 2024 og lær om behandlingsprosessen, fordeler, og vanlige spørsmål og svar. Bestill konsultasjon hos oss i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise