Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

De beste fyllingene for sensitive tenner | Tannfylling

Tannfyllinger er en av de vanligste og viktigste behandlingene innen oral helse. De brukes til å reparere skadede eller ødelagte tenner, og gjenopprette deres funksjon og utseende. For personer med sensitive tenner kan det imidlertid være en smertefull opplevelse å få tannfyllinger. Sensitivitet er forårsaket av eksponerte nerver på grunn av slitt emalje eller tilbaketrukket tannkjøtt.

Dette gjør det avgjørende å velge riktig fyllmateriale, siden noen typer kan forverre følsomheten. I denne guiden vil vi diskutere de de beste fyllingene for sensitive tenner. Vi vil utforske fordelene og ulempene deres, samt gi tips om hvordan du kan gjøre fyllingsprosessen mer behagelig for pasienter.

Hva er en tannfylling?

De beste tannfyllingene for sensitive tenner


En tannfylling er et materiale som brukes til å reparere skadede eller ødelagte tenner. Den plasseres i det berørte området for å gjenopprette tannens funksjon og forhindre ytterligere skade. Prosessen med å få en fylling innebærer å fjerne eventuelle ødelagte eller skadede deler av tannen, rense området og deretter fylle det med et passende materiale.

Det finnes forskjellige typer tannfyllinger tilgjengelig, for eksempel amalgam, komposittharpiks, porselen og gull. Hvert materiale har sine egne fordeler og ulemper, men det endelige målet er å gjenopprette tannens styrke og form samtidig som det gir et naturlig utseende. Å velge riktig fyllmateriale er avgjørende for pasienter med sensitive tenner for å unngå ubehag eller forverring av følsomheten.

I tillegg, med fremskritt innen moderne tannbehandling, er det nå mange tilgjengelige alternativer for å imøtekomme ulike behov og preferanser. Så la oss se nærmere på de beste tannfyllingsmaterialene for sensitive tenner.

Hvorfor er sensitive tenner et problem for fyllmaterialer?

Sensitive tenner kan være en stor bekymring når det gjelder å få tannfyllinger. Personer med dette har utsatte nerver, noe som gjør dem mer utsatt for smerte og ubehag under tannprosedyrer. Denne følsomheten kan være forårsaket av ulike faktorer som emaljeerosjon, tilbaketrukket tannkjøtt, sprukne eller flisete tenner eller tannråte.

Pasienter med sensitive tenner opplever ofte ubehag eller smerte når de spiser varm, kald eller søt mat og drikke. Derfor må fyllmaterialet som brukes ikke bare effektivt gjenopprette tannen, men også være skånsomt mot sensitive nerver for å unngå ytterligere forverring av følsomheten. Unnlatelse av å vurdere dette kan føre til langvarig ubehag for pasienten og kan til og med føre til mislykket fylling. Derfor er det viktig å velge riktig fyllmateriale.

Type fyllinger

 • Komposittharpiksfyllinger:
  Denne typen fylling er laget av en blanding av plast- og glasspartikler og kan tilpasses tannens naturlige farge. Det er et populært valg for pasienter med sensitivitet siden det ikke leder varme eller kulde, noe som gjør det mindre sannsynlig at det forverrer følsomheten.

 • Porselensfyllinger:
  Porselensfyllinger er kjent for sin holdbarhet og estetiske appell. De kan tett etterligne det naturlige utseendet til tennene og forårsaker ingen temperaturfølsomhet. Imidlertid er de dyrere enn andre fyllingsalternativer.

 • Glassionomerfyllinger:
  Denne typen fylling er laget av en blanding av akryl- og glassmaterialer. Det frigjør fluor, som kan bidra til å forhindre fremtidig tannråte. Glasionomerer er også skånsomme mot følsomme nerver og forårsaker ingen temperaturfølsomhet.

 • Gullfyllinger:
  Gullfyllinger er svært holdbare og langvarige, men er det dyreste alternativet. De forårsaker ingen følsomhet og tolereres godt av kroppen.

 • Amalgamfyllinger:
  Amalgamfyllinger er laget av en blanding av metaller, inkludert sølv, kvikksølv og kobber. De er sterke og langvarige, men kan forårsake temperaturfølsomhet for enkelte personer. Denne typen fylling er faset ut i Norge og er forbudt i de fleste tilfeller.

 • Keramiske fyllinger:
  Keramiske fyllinger er laget av et tannfarget materiale og anses som mer estetisk tiltalende enn andre fyllinger. De forårsaker ingen følsomhet og er svært biokompatible.

Det er viktig å merke seg at plasseringsteknikken til fyllingen også spiller en betydelig rolle for å mindre følsomheten. Tannleger kan bruke spesielle metoder som isolasjonsteknikker og desensibiliserende midler for å minimere ubehag under fylleprosedyren.

Bør jeg konsultere tannlegen min for det beste fyllmaterialet?

Ja, det anbefales sterkt å konsultere din tannlege før du velger et fyllmateriale. Tannlegen vil evaluere munnhelsen din og bestemme det beste alternativet basert på plasseringen, størrelsen og alvorlighetsgraden av hulrommet eller skaden. De vil også vurdere eksisterende sensitiviteter og anbefale det mest passende materialet for å minimere ubehag.

Dessuten har tannleger ekspertisen og erfaringen til å plassere fyllingen på riktig måte, slik at den ikke forårsaker ytterligere følsomhet. De kan også gi tips om hvordan man opprettholder god munnhygiene og forebygger fremtidig tannråte, noe som også kan bidra til sensitivitet.

Fordeler med å velge riktig fyllmateriale

Riktig fylling kan redusere ising i tennene og annet ubehag


Å velge riktig tannfyllingsmateriale for din munn har mange fordeler. Det bidrar ikke bare til å unngå ubehag eller smerte under og etter prosedyren, men sikrer også vellykket gjenoppretting av tannens funksjon og utseende. I tillegg kan bruk av et skånsomt og biokompatibelt fyllmateriale forhindre ytterligere forverring av følsomheten, og fremme bedre munnhelse.

Videre, med fremskritt av teknologi og materialer innen tannbehandling, er det nå flere alternativer tilgjengelige for pasienter med sensitivitet å velge mellom. Dette gir mulighet for en personlig tilnærming og sikrer at hver enkelts spesifikke behov og preferanser blir møtt. Til syvende og sist kan riktig tannfyllingsmateriale forbedre den generelle komforten og tilfredsheten til pasienter.

Vanlige spørsmål

Hva er de beste fyllingene for sensitive tenner?

De beste tannfyllingsmaterialene er vanligvis de som gir en lengre tid med beskyttelse mot ising i tennene. Dette skyldes at de er utformet for å forsegle hull eller skader i tannen. Imidlertid er det viktig å merke seg at riktig behandling og bruk av spesifikke tannkremer også kan hjelpe med å minske isingen.

Kan tannfyllingsmaterialer bidra til å redusere ising i tennene?

Ja, riktige tannfyllingsmaterialer kan bidra til å redusere isingen i tennene. Dette skyldes at de tetter hullene i tannen og beskytter de følsomme nervene fra ytre irritanter. Samtidig bør du bruke en egnet tannkrem for for ising i tillegg til behandlingen for å oppnå best mulig resultat.

Hvorfor opplever jeg så mye ising i tennene etter en tannbehandling?

Ising i tennene etter en tannbehandling kan skyldes ulike faktorer, inkludert midlertidig følsomhet i tannen som følge av prosedyren. Noen ganger kan tannlegen bruke fyllingsmaterialer som ikke er spesielt utviklet for sensitivitet, noe som kan forverre isingen. Det er viktig å diskutere sensitivitet med tannlegen din slik at de kan velge riktig materialer og gi deg råd om etterbehandling.

Kan en tannkrem for følsomme tenner bidra til å lindre isingen uten tannbehandling?

Ja, en spesielt egnet tannkrem kan hjelpe med å lindre isingen uten behov for tannbehandling i noen tilfeller. Disse tannkremene inneholder ofte ingredienser som kan redusere tannfølsomhet ved daglig bruk. Imidlertid, hvis isingen vedvarer eller er svært smertefull, er det viktig å søke råd fra tannlegen din for en grundig vurdering og eventuell behandling.

Konklusjon

Følsomhet kan være en kilde til ubehag og smerte, spesielt under tannprosedyrer. Det er avgjørende å velge riktig fyllmateriale for å minimere eventuell forverring av følsomheten og sikre vellykket gjenoppretting av tannens funksjon og utseende. Alternativer som komposittharpiks, porselen, glassionomer, gull og keramiske fyllinger gir ulike fordeler for pasienter med ising og annen sensitivitet.

Sliter du med overfølsomhet i tennene?

Det kan alltids fikses. Bestill time eller konsultasjon hos Oppsal Tannlegesenter i dag.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise