Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Skallfasetter: Din vei til et perfekt smil

Forandre smilet ditt med estetiske skallfasetter som dekker skjønnhetsfeil. Utforsk prosessen, fordeler, vedlikehold og kostnader i vår detaljerte guide.

Skallfasetter, også kalt fasetter eller veneers, er en populær kosmetisk tannbehandling som kan transformere smilet ditt ved å dekke til skjønnhetsfeil på tennene.

Denne artikkelen vil utforske hvordan behandlingen fungerer, deres fordeler, og hva du kan forvente av behandlingen, samt gi en detaljert innsikt i hvordan denne løsningen kan være veien til det perfekte smilet du alltid har ønsket deg.

Moderne og innbydende tannklinikkinteriør med naturlig lys og minimalistisk møblering

Hva er skallfasetter og hvordan fungerer de?

Skallfasetter er tynne skall laget av porselen eller komposittmateriale som legges over forsiden av tennene for å forbedre deres utseende. Disse skallene er spesielt tilpasset til hver enkelt tann for å sikre en naturlig og estetisk tiltalende passform. De brukes ofte til å korrigere en rekke kosmetiske problemer, inkludert misfarging, skjeve tenner, slitte tenner, ujevn tannstørrelse og mellomrom mellom tennene.

Fordelene med skallfasetter for ditt smil

Kunstnerisk fremstilling av et smil forbedret med fasetter

Skallfasetter tilbyr en rekke fordeler som kan forbedre både utseendet og funksjonen til tennene dine. Først og fremst gir de et naturlig utseende, ettersom de er spesialtilpasset for å tilpasse fargen, formen og størrelsen på dine naturlige tenner. Dette betyr at de blander seg sømløst med resten av tannsettet ditt, slik at ingen vil kunne se at du har hatt en kosmetisk behandling.

En annen betydelig fordel er holdbarheten. De som er laget av porselen er spesielt robuste og motstandsdyktige mot misfarging, noe som innebærer at de kan vare i mange år med riktig pleie. Dette er spesielt gunstig for personer som regelmessig inntar mat og drikke som kan forårsake misfarging, som kaffe, te eller rødvin.

I tillegg kan de styrke tennene dine. Når det tynne lag med emalje blir fjernet for å plassere skallet, kan de faktisk bidra til å beskytte den gjenværende tannstrukturen mot skader og slitasje. Denne beskyttende effekten kan være svært fordelaktig for personer med svak eller skadet tannemalje.

De kan også korrigere flere kosmetiske problemer samtidig. Enten du har misfargede, skjeve, eller ujevne tenner, kan fasetter gi en jevn, hvit og symmetrisk tannlinje. Dette gjør dem til en allsidig løsning for de som ønsker en dramatisk forbedring av sitt smil.

Til slutt er de en relativt rask og minimalt invasiv behandlingsmetode. I motsetning til andre tannrestaureringer, som kan kreve omfattende tannarbeid og flere tannlegetimer, kan prosessen vanligvis fullføres i løpet av noen få avtaler. Dette gjør dem til et praktisk valg for travle personer som ønsker å oppnå et vakkert smil uten store forstyrrelser i hverdagen.

Prosess

Detaljert fremstilling av prosessen med å få fasetter i en moderne tannklinikk.                                                                                    fordeler og ulemper dersom hullet er stort deler av porselenet knekker behandling med skallfasetter fasett eller en krone føre til at deler skallfasetter kan falle tynt skall hull i tannen slipes bort

Behandlingen starter vanligvis med en konsultasjon hos tannlegen, hvor du diskuterer dine ønsker og mål. Tannlegen vil deretter utføre en grundig undersøkelse av tennene dine og ta røntgenbilder for å sikre at du er en god kandidat. Hvis du er egnet, vil tannlegen begynne ved å fjerne en liten mengde emalje fra forsiden av tennene dine, slik at det er plass til fasettene.

Neste trinn er å ta avtrykk av tennene dine, som sendes til et dentallaboratorium hvor skallene blir laget. I mellomtiden kan du få midlertidige skall for å beskytte de preparerte tennene. Når de permanente fasettene er klare, vil tannlegen plassere dem på tennene dine ved hjelp av et sterkt lim og justere dem etter behov for å oppnå optimal passform og estetikk.

Prosessen med å plassere og justere fasettene kan ta noen timer, og det er vanligvis ikke nødvendig med bedøvelse. Du kan oppleve litt ubehag under denne delen av behandlingen, men det er vanligvis minimalt og midlertidig. Etter at skallene er plassert, vil tannlegen din gi deg instruksjoner om hvordan du bør ta vare på dem for å sikre lang levetid og optimal estetikk.

Etter noen uker vil du returnere til tannlegen din for en oppfølgingsavtale, hvor de vil undersøke tennene dine og eventuelt gjøre justeringer hvis nødvendig.

Vedlikehold og varighet

For å sikre at fasettene dine forblir vakre og funksjonelle i mange år fremover, er det viktig å ta godt vare på dem. Dette inkluderer å følge en god munnhygiene rutine med daglig tannpuss og bruk av tanntråd, samt regelmessige besøk hos tannlegen for profesjonell rengjøring.

Det er også viktig å være forsiktig med hva du spiser og drikker. De som er laget av komposittmateriale kan bli misfarget av mat og drikke som inneholder mye pigment, så det er best å unngå eller begrense inntaket av disse. Porselensfasetter er mer motstandsdyktige mot misfarging, men det er fortsatt lurt å være forsiktig med for eksempel rødvin eller kaffe.

Varigheten av behandlingen vil avhenge av flere faktorer, som din generelle tannhelse og hvor godt du tar vare på dem. Generelt sett kan de vare i 7-15 år før de eventuelt må byttes ut. Hvis du opplever problemer som løse skall eller misfarging, bør du kontakte tannlegen din for en undersøkelse.

Ved å følge disse tipsene og ta godt vare på dine tenner kan du nyte et strålende smil og økt selvtillit i mange år fremover! Husk også å opprettholde god oral hygiene generelt for å sikre at alle tennene dine holder seg sunne og vakre.

Hva koster skallfasetter og alternative behandlinger

Kostnadene vil variere avhengig av faktorer som geografisk beliggenhet, type fasetter og din tannleges priser. Generelt sett er dette en kosmetisk behandling som ikke dekkes av forsikring eller Helfo, så du må betale hele kostnaden selv.

Det kan være lurt å få prisoverslag fra flere tannleger før du bestemmer deg for hvilken du skal gå til. Det er også verdt å sjekke om tannlegen din tilbyr betalingsplaner eller finansieringsmuligheter for å gjøre kostnadene mer overkommelige. Vi bilbyr finansierer her på Oppsal Tannlegesenter.

Hvis behandlingen ikke er innenfor ditt budsjett, finnes det også alternative behandlingsmetoder som kan gi lignende resultater. Tannbleking og edge-bonding er to populære alternativer for å korrigere misfargede eller ujevne tenner. Imidlertid kan disse behandlingene ikke endre formen eller størrelsen på tennene dine på samme måte.

Uansett hvilken metode du velger, er det viktig å huske at et strålende smil kan ha en stor innvirkning på både din fysiske og mentale helse.

Spørsmål og svar

Hva koster skallfasetter?

Kostnaden kan variere avhengig av antall og hvor du får dem utført. Generelt kan prisen variere fra noen tusen til over 7 tusen kroner per fasett.

Hvor lenge varer skallfasetter?

Med riktig vedlikehold kan de vare fra 10 til 15 år, noen ganger enda lengre. Regelmessig tannlegebesøk og god munnhygiene er nødvendig for å maksimere levetiden.

Er fasetter et godt valg for alle?

Det er et godt valg for mange, men ikke for alle. De er ideelle for personer som ønsker å forbedre estetikken til tennene sine raskt og effektivt. Personer med aktiv tannråte, alvorlig tannslitasje eller som lider av tannkjøttsykdommer kan trenge annen behandling først.

Hvordan forbereder jeg tennene mine for fasetter?

Forberedelse inkluderer en grundig tannundersøkelse, en profesjonell tannrensing, og en diskusjon om dine estetiske mål. Tannlegen vil også slipe bort en veldig tynn lag av emaljen for å gjøre plass til fasettene.

Kan fasetter falle av?

Selv om det ikke er vanlig, kan de løsne eller falle av hvis de blir utsatt for stor kraft, som fra tanngnissing eller å bite i harde matvarer. Hvis dette skjer, er det viktig å kontakte tannlegen din umiddelbart.

Hvordan vedlikeholder jeg mine fasetter?

Vedlikehold involverer vanlig tannpuss med tannkrem, bruk av tanntråd, og unngåelse av å bite direkte på svært harde objekter. Det anbefales også å besøke tannlegen regelmessig for kontroller.

Hva skjer hvis en fasett knekker eller skades?

Hvis en fasett blir skadet, kan den ofte repareres eller erstattes av tannlegen. Det er viktig å håndtere skadede fasetter raskt for å unngå ytterligere skade på tannen under.

Er prosessen med å få fasetter smertefull?

Prosessen involverer minimalt med ubehag. Lokal bedøvelse kan brukes under forberedelsesfasen for å minimere eventuell ubehag.

Kan jeg velge fargen på mine fasetter?

Ja, du kan velge fargen. Tannlegen vil hjelpe deg med å velge en farge som passer best til fargen på dine naturlige tenner for et så naturlig resultat som mulig. Hvis du vil ha en lysere farge enn dine naturlige tenner, kan du bli anbefalt å bleke tennene først.

Hvordan påvirker fasetter følsomheten i tennene mine?

Noen mennesker kan oppleve midlertidig økt følsomhet etter å ha fått fasetter, spesielt til varme eller kalde temperaturer. Dette bør gradvis avta over tid.

Er du interessert i å skaffe skallfasetter?

Våre tannleger på Oppsal har lang erfaring med denne behandlingen. Kom på en konsultasjon med tannlege, så finner vi ut om dette er riktig behandling for deg. Vi vil diskutere dine forventninger, materiale, pris, tid, fordeler og ulemper. Bestill konsultasjon her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise