Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Sliter du med refluks? 5 tips mot tannerosjon

Oppdag hvordan du kan beskytte tennene dine mot tannerosjon forårsaket av refluks med disse tipsene. Bevar tannhelsen. unngå syreskader og forebygg tannhelsen!

Tannerosjon er en vanlig, men ofte oversett tilstand som kan forårsake betydelig skade på dine tenner. Disse er kalt syreskader. Denne artikkelen vil utforske hvordan refluks kan føre til erosjon av tannemaljen, og hvilke tiltak som kan tas for å beskytte tennene mot disse skadelige effektene. Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) kan føre til at syre fra magen kommer opp i munnen, da lukkemuskelen ikke fungerer ordentlig, og bryter ned tannemaljen med magesyren.

Refluks kan være forårsaket av flere faktorer, inkludert kosthold, stress og medisinske tilstander. Med fokus på forebygging og behandling, vil leserne få innsikt i hvordan de kan opprettholde et sunt og sterkt smil gjennom regelmessig tannpleie, endringer i livsstil, og eventuelle medisinske intervensjoner.

Hva du kan gjøre:

Effektiv beskyttelse og behandling av tannerosjon involverer flere viktige steg:

   1. Forstå årsakene: Oppstøt og gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) kan føre til at magesyre kommer opp i spiserøret og munnen, noe som eroderer tannemaljen.

   1. Forebyggende tiltak: Begrens inntaket av sure matvarer og drikker, unngå mat og drikke som utløser refluks, og vent med tannbørsting etter å ha inntatt sure stoffer for å unngå å børste bort myknet emalje.

   1. Riktig munnhygiene: Bruk fluortannkrem og skyll munnen med vann etter å ha inntatt sure matvarer eller drikker for å nøytralisere syren.

   1. Regelmessige tannlegebesøk: Gå til tannlegen for regelmessig sjekk og behandling, og diskuter eventuelle bekymringer om refluks og erosjon.

   1. Behandlingsalternativer: I tilfeller av alvorlig erosjon kan tannlegen anbefale behandlinger som edge-bonding, kroner, eller skallfasetter/veneers for å beskytte de eroderte tennene og gjenopprette tannens funksjon og estetikk.

  Årsaker til tannerosjon

  Detaljert og vakkert bilde som viser effektene av tannerosjon på tenner, med fokus på synlige tegn på erosjon forårsaket av sure stoffer

  Tilstanden kan oppstå når syre fra mat, oppstøt, eller oppkast kommer i kontakt med tennene over tid. Dette kan føre til at tannemaljen blir svakere og mer utsatt for skade, som for eksempel karies (hull i tennene). Sure oppstøt og refluks er vanlige årsaker til denne tilstanden, men det finnes også andre faktorer som kan bidra, slik som overdreven bruk av syreholdige drikker og matvarer.

  Det er viktig å være klar over at sure oppstøt ikke bare påvirker tannemaljen, men kan også føre til andre tannproblemer som sensitivitet og misfarging. Derfor er det viktig å identifisere og behandle sure oppstøt for å beskytte dine tenner mot erosjon.

  Det finnes ulike behandlingsmuligheter, inkludert medisiner som reduserer magesyreproduksjonen og endringer i kostholdet. Imidlertid er det også viktig å ta forebyggende tiltak for å unngå sure oppstøt og minimere risikoen for erosjon.

  Forebyggende tiltak

  Mann med tannerosjon på øvre deler av tennene

  For å beskytte tennene mot tannerosjon forårsaket av syre, er det viktig å ta forebyggende tiltak. Dette inkluderer en god oral hygiene rutine, som regelmessig børsting og bruk av fluorbaserte produkter.

  I tillegg kan det være lurt å redusere inntaket av syreholdige drikker og matvarer, spesielt rett før sengetid. Når du konsumerer disse typene matvarer og drikker, kan det være lurt å skylle munnen med vann etterpå for å fjerne eventuelle rester på tennene.

  Endringer i livsstil kan også bidra til å redusere forekomsten og dermed beskytte mot tannerosjon. Dette inkluderer å unngå matvarer som utløser oppstøt, spise mindre måltider gjennom dagen, og å unngå å legge seg rett etter et stort måltid.

  Behandlingsalternativer

  Tannklinikk hvor tannlege forklarer behandlingsalternativer for tannerosjon til en pasient i en moderne og lys klinikk

  Hvis du allerede har erosjonsskader, er det viktig å få profesjonell hjelp fra en tannlege. De kan utføre behandlinger som tannfyllinger eller kroner for å reparere skadede tenner og beskytte dem mot ytterligere skade.

  I tillegg kan de også gi råd og reseptbelagte medisiner for å behandle underliggende helseproblemer som kan bidra til problemene, som for eksempel GERD.

  Det er også viktig å fortsette med forebyggende tiltak for å sikre at tannerosjon ikke blir et tilbakevendende problem. Fortsett med en god oral hygiene rutine og følg rådene fra din tannlege om kosthold og livsstilsendringer for å beskytte dine tenner mot oppstøt og tannerosjon.

  Spørsmål og svar

    • Hva er tannerosjon, og hvordan oppstår det?
     Det er tapet av tannemalje forårsaket av direkte kontakt med syre fra magesekken (gastroøsofageal reflukssykdom) eller fra mat og drikke. Når syren kommer i kontakt med tennene, oppløses emaljen gradvis over tid.

    • Hva er gastroøsofageal reflukssykdom (GERD), og hvordan kan det påvirke tennene?
     GERD er en tilstand der mageinnholdet, inkludert surt magesaft, ofte kommer opp i spiserøret og noen ganger når munnen. Dette kan forårsake erosjon av tannemaljen på grunn av syrens korrosive natur.

    • Hvilke symptomer bør jeg se etter?
     Symptomer inkluderer følsomhet for varme eller kalde temperaturer, merkbare forandringer i fargen på tennene (gulere tenner), samt ujevnheter og ruhet på tannoverflaten.

    • Hvordan kan jeg beskytte tennene mine mot erosjon?
     For å beskytte tennene mot erosjon, reduser inntaket av sure matvarer og drikker, unngå å spise rett før sengetid (spesielt sure eller krydrede matvarer), og bruk en strå for å minimere kontakt mellom syre og tenner.

    • Er det trygt å børste tennene umiddelbart etter å ha spist sur mat?
     Det anbefales å vente minst 30 minutter etter å ha inntatt sur mat eller drikke før du børster tennene, da syren kan myke opp emaljen og gjøre den mer utsatt for slitasje under børsting.

    • Hvordan kan tannlegen hjelpe med syreskader?
     Tannlegen kan gi råd om hvordan du kan forbedre din munnhygiene, foreslå fluortilskudd eller andre beskyttende behandlinger, og overvåke tennene dine regelmessig for å fange opp og behandle erosjon så tidlig som mulig.

    • Kan syreskader repareres?
     Når tannemaljen er erodert, kan den ikke gjenopprettes naturlig. Men tannlegen kan anvende behandlinger som edge-bonding, kroner, eller veneers for å beskytte den gjenværende tannstrukturen og gjenopprette estetikken.

    • Kan endringer i kostholdet hjelpe med å kontrollere erosjon?
     Ja, ved å redusere inntaket av sure matvarer og drikker, og ved å spise mindre måltider som er mindre sannsynlig å forårsake refluks, kan du redusere risikoen for erosjon.

    • Hva mer kan jeg gjøre for å forhindre erosjon?
     Oppretthold god munnhygiene ved regelmessig børsting med fluortannkrem, bruk tanntråd daglig, og skyll munnen med vann etter å ha inntatt sure matvarer eller drikker. Vurder også regelmessige kontroller hos tannlegen for å holde tennene beskyttet mot erosjon.

   Sliter du med syreskader?

   Kom til oss på en tannundersøkelse, så gir vi deg tips og behandlingsalternativer. Bestill her.

   Komplett tannundersøkelse

   En undersøkelse inkluderer:

   • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
   • 2 røntgenbilder
   • Enkel rens
   • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

   Nå kun Kr. 990,- 

   Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

   Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

   Mer å lese

   Sjekk ut artikler fra vår blogg

   Ingen flere innlegg å vise