Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Rotfylling pris i 2024

Få innsikt i prisen på rotfylling i 2024 og lær om behandlingsprosessen, fordeler, og vanlige spørsmål og svar. Bestill konsultasjon hos oss i dag!

Få innsikt i prisen på rotfylling i 2024 og lær om behandlingsprosessen, fordeler, og vanlige spørsmål og svar. Bestill konsultasjon hos oss i dag!

Rotfylling er en tannbehandling som utføres for å redde en skadet eller infisert tann ved å fjerne det ødelagte vevet fra innsiden av tannen og erstatte det med et tannmateriale. Prosessen innebærer å rengjøre og desinfisere rotkanalene for å fjerne eventuelle bakterier eller infeksjoner som kan føre til ytterligere skade på tannen.

Selv om rotfylling høres dramatisk ut, er prosedyren faktisk smertefri og effektiv. Inne i tannen finnes det et hulrom med nerver og blodårer (pulpa). Under rotfylling fjernes den skadede eller døde pulpaen og erstattes med et bakterieresistent materiale for å forhindre betennelse og spredning av bakterier til resten av kroppen.

Dette er vanligvis en flertrinnsprosess som kan ta flere timer og kreve flere besøk hos tannlegen. Det er viktig å fullføre behandlingen for å forhindre tilbakefall av infeksjon og sikre at tannen kan bevares.

I tillegg til å redde en skadet tann, kan behandlingen også bidra til å lindre smerter og ubehag som følge av en infeksjon i tannen. Det er derfor viktig å søke behandling så snart som mulig hvis du opplever symptomer på en infisert tann.

Når er rotfylling av tann nødvendig?

 

Det er nødvendig når en tann har en skadd eller død tannerve på grunn av karies (hull i tannen) eller traumer, og hvis ikke behandlet, kan føre til tap av tannen. Karies, eller hull i tennene, utvikles når bakterier produserer syrer som bryter ned tannens emalje og dentin.

Hvis karies ikke behandles i tide, kan det føre til en infeksjon i tannens pulpakammer, som inneholder nerver og blodårer. Traumer, for eksempel en slag eller et hardt fall, kan også skade tannen og føre til en infeksjon.

De vanligste symptomene på behandling av roten kan være nødvendig, inkluderer alvorlige tannsmerter, hevelse i tannkjøttet og/eller ansiktet, ømhet ved berøring eller tygging, og misfarging av tannen.

Detaljert visning av rotfyllingsprosess med tannlege som bruker instrumenter på en tann i en klinikk


Behandlingsprosess

 1. Undersøkelse og røntgen: Tannlegen undersøker tannen og tar røntgenbilder for å bestemme om behandling er nødvendig.

 2. Bedøvelse: Lokalbedøvelse gis for å sikre at du ikke føler smerte under prosessen.

 3. Fjerning av det ødelagte vevet: Tannlegen fjerner det ødelagte vevet fra innsiden av tannen med spesielle verktøy.

 4. Rengjøring og desinfisering: Rotkanalene blir grundig rengjort og desinfisert for å fjerne eventuelle bakterier eller infeksjoner.

 5. Fylling : Et tannmateriale blir brukt til å fylle de rensede rotkanalene for å forhindre videre infeksjon.

 6. Restaurering: Du kan trenge en krone eller annen form for restaurering for å gjenopprette tannens form og funksjon.

Bilde av trinn i rotfyllingsbehandling: diagnose, rensing, fylling og restaurering av tann

Hva kan du forvente under behandlingen?

Under en rotfyllingsbehandling kan du forvente å føle litt ubehag, men smerte skal ikke være til stede på grunn av bedøvelsen som er gitt. Hvis du opplever smerter eller ubehag under prosessen, bør du umiddelbart gi beskjed til tannlegen din.

I ettertid kan det hende at du føler litt ømhet eller ubehag i området rundt den behandlede tannen, men dette bør forsvinne etter noen dager. Tannlegen din kan også foreskrive smertestillende medisiner for å lindre eventuell smerte etter behandlingen.

Fordeler

Den største fordelen med rotfylling er at det kan redde en skadet eller infisert tann som ellers ville måtte trekkes. Bevare den naturlige tannen har flere fordeler, inkludert å opprettholde et godt bitt og unngå problemer med kjeveleddet.

Et deksel over den rotfylte tannen er ofte nødvendig for å beskytte den mot ytterligere skade.

En annen fordel er at rotfylling kan lindre smerter og ubehag som følge av en infeksjon i tannen. Det kan også forhindre spredning av infeksjonen til andre deler av munnen eller kroppen.

Selv om rotfylling kan være en kostbar prosedyre, gir den en langsiktig løsning for å bevare tannen i stedet for å måtte få satt inn et kunstig alternativ som en bro eller implantat.

Langsiktige fordeler med rotfylling

Bilde viser langsiktige fordeler med rotfylling: smilende person spiser, sover fredelig, og snakker trygt rotfylling av tann

I tillegg til å redde en skadet tann, kan rotfylling også ha langsiktige fordeler for din munnhelse. Ved blant annet bevare den naturlige tannen, opprettholdes kjevebenstrukturen og forebygger problemer med kjeveleddet. Dette kan også bidra til å opprettholde et sunt bitt og forhindre tannslitasje og andre problemer som kan føre til ytterligere tannproblemer.

Med riktig etterbehandling og regelmessige kontroller hos tannlegen, kan en rotfylt tann vare livet ut og gi deg glede av sunne tenner og en god munnhelse. Det er viktig å vite hvor lenge holder en rotfylling, da regelmessige oppfølgingsbesøk kan være nødvendige for å sikre at tannen helbreder riktig og forblir symptomfri.

Rotfylling kan også være en kostnadseffektiv løsning på lang sikt, da det forebygger behovet for mer omfattende og kostbare behandlinger som broer eller implantater.

Det er viktig å opprettholde god munnhygiene og besøke tannlegen regelmessig for å sikre at rotfyllte tenner forblir sunne og funksjonelle i mange år fremover. Husk å ta kontakt hvis du skulle få komplikasjoner.

Kostnader og økonomiske tips

Illustrasjon av en person som analyserer økonomiske dokumenter og grafer med sparegris på skrivebordet

Rotfylling kan være en kostbar tannbehandling, avhengig av hvilken tann som må behandles og hvor omfattende infeksjonen eller skaden er. Prisen kan også variere fra tannlege til tannlege og fra land til land.

Plastfylling markant oftere må repareres eller fjernes sammenlignet med tenner med en krone.

Her på Oppsal Tannlegesenter kan en rotfylling koste fra 4500 – 8500 kr, avhenging av hvor mange flater og kompleksiteten til behandlingen.

For å redusere kostnadene, kan du vurdere å søke om offentlig støtte eller tilskudd for tannbehandling hvis det er tilgjengelig i ditt område.

Det er viktig å diskutere kostnadene med tannlegen din før behandlingen for å unngå uventede utgifter. På en konsultasjon hos oss vil du få et kostnadsoverslag og vurdering om du kan få Helfo refusjon. Vi tilbyr også lån til tannbehandling.

Spørsmål og svar

 • Hva innebærer rotfylling av en tann ?
  Det er en behandling som brukes for å redde en tann der nerven, eller pulpa, er skadet på grunn av infeksjon eller betennelse. Behandlingen innebærer å fjerne den skadede pulpaen inne i tannen, rense rotkanalene for bakterier, og deretter fylle og forsegle tannen for å forhindre videre infeksjon.

 • Når må tannen rotfylles?
  En tann må rotfylles når det er betennelse eller infeksjon i pulpaen inne i tannen. Dette kan skyldes dype hull i tennene, slag mot tannen, store fyllinger, eller sprekkdannelser som gjør tannen mer utsatt for bakterieinvasjon. Symptomer kan inkludere smerter, følsomhet for varmt og kaldt, og hevelse.

 • Hvor lang tid tar en behandlingen?
  Varigheten av en rotfyllingsbehandling kan variere, men ofte tar det rundt en til to timer fordelt på ett eller flere besøk hos tannlegen. Kompleksiteten av rotfyllingen og tannens tilstand påvirker hvor lang tid behandlingen tar.

 • Hva koster en rotfylling ?
  Prisen kan variere betydelig basert på flere faktorer, inkludert tannens plassering, omfanget av skaden, og hvorvidt ytterligere prosedyrer som krone er nødvendig. Hos oss koster det fra 4500 – 8500, avhengig av flater og kompleksiteten. Det er viktig å ta kontakt med din tannlege for mer nøyaktig prisinformasjon.

 • Kan en rotfylt tann få hull igjen?
  Ja, en rotfylt tann kan få hull på nytt. Selv om selve den rotfylte delen av tannen er beskyttet, er resten av tannen fortsatt utsatt for hull og forfall. God munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk er viktig for å beskytte både den rotfylte tannen og andre tenner.

 • Hva skjer dersom tannen blir infisert etter en rotfylling?
  Dersom en rotfylt tann blir infisert på nytt, kan det være nødvendig med en ny fylling eller andre behandlinger, som for eksempel fjerning av tannen eller en apikotomi (kirurgisk fjerning av tannens rotspiss). Tannlegen din vil vurdere situasjonen og anbefale den beste løsningen.

 • Er det normalt med smerter i ettertid?
  Noe ubehag eller lett smerte etter en rotbehandling er normalt og kan vare i noen dager. Dette kan ofte håndteres med reseptfrie smertestillende. Vedvarende eller alvorlig smerte bør rapporteres til din tannlege, da det kan indikere en komplikasjon.

 • Hvordan kan jeg best ta vare på min rotfylte tann?
  Etter at tannen er rotfylt, er det viktig å følge god munnhygiene og besøke tannlegen regelmessig for kontroller. I noen tilfeller kan det være nødvendig å bygge opp igjen tannen med en fylling eller en krone for å beskytte tannen mot fremtidig skade og for å gjenopprette full funksjonalitet.

Har du en infisert tann?

Ikke nøl med å gå til tannlegen. Bestill tannundersøkelse hos oss i dag.

Utvalgte artikler

Tannkjøttbetennelse

Tannkjøttbetennelse Tannkjøttbetennelse er en vanlig tannhelse tilstand som oppstår når tannkjøttet blir betent. Hva er tannkjøttbetennelse? Tannkjøttbetennelse forekommer vanligvis som følge av dårlig munnhygiene, hvor plakk – en klebrig film

Les mer»

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise