Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Blødende tannkjøtt? Hva det kan være

Blødende tannkjøtt kan være et vanlig og ubehagelig problem for mange. Det er preget av blod på tannbørsten din eller når du spytter mens du pusser tennene. Denne tilstanden skyldes vanligvis gingivitt, som er en betennelse i tannkjøttet på grunn av bakterieoppbygging. Hvis det ikke behandles, kan det føre til mer alvorlige tannkjøttsykdommer som periodontitt.

Blødende tannkjøtt er ikke bare et tegn på dårlig munnhygiene, men kan også være en indikasjon på underliggende helseproblemer som vitaminmangel eller visse medisiner. I denne veiledningen vil vi diskutere årsaker, symptomer og behandlingsalternativer for blødende tannkjøtt for å hjelpe deg med å forstå og løse dette problemet.

Blødende Tannkjøtt: En innføring

Person med blødende tannkjøtt


Som sagt, er blødende tannkjøtt er vanligvis et tegn på betennelse i tannkjøttet. Den vanligste årsaken er mangelfull tannpuss, spesielt rengjøring mellom tennene der tannbørsten ikke når.

Tanntråd er viktig for å fjerne plakk og matrester rundt tennene. Blødning fra tannkjøttet bør tas på alvor, da det kan føre til mer alvorlige problemer som periodontitt, der tannkjøttet trekker seg tilbake, og tennene kan løsne. God oral hygiene, inkludert regelmessig tannpuss i to minutter to ganger om dagen og besøk hos tannlegen for profesjonell rengjøring, kan bidra til å forebygge og behandle blødende tannkjøtt.

 

Normalt vs. blødende tannkjøtt

Det er viktig å kunne skille mellom normalt tannkjøtt og blødende tannkjøtt. Normalt tannkjøtt vil være fast, rosa i fargen og ha en stram passform rundt tennene. Blødende tannkjøtt derimot vil være rødt, hovnet og blør lett ved berøring eller når du pusser tennene.

Hvis du opplever blødende tannkjøtt, bør du ta det som et tegn på at noe ikke er riktig. Dette kan skyldes dårlig munnhygiene, bruk av tanntråd feil, overbørsting eller underliggende helseproblemer. Det er viktig å kontakte tannlegen din for en undersøkelse og behandling dersom blødende tannkjøtt vedvarer. Ignorering av problemet kan føre til alvorligere tannkjøttsykdommer og tap av tenner.

Forebygging av blødning i tannkjøttet

For å forebygge blødning i tannkjøttet burde man opprettholde god munnhygiene. Dette inkluderer daglig pussing av tennene, bruk av tanntråd og regelmessige besøk hos tannlegen. Det er også viktig å spise et balansert kosthold og unngå tobakksprodukter som kan irritere tannkjøttet.

Hvis du allerede opplever blødende tannkjøtt, kan forebygging være mer utfordrende, men det er fortsatt mulig å redusere blødning ved å følge en streng munnhygiene rutine og kontakte tannlegen din for behandlingsmuligheter
.

Hva gjør du når tannkjøttet blør ved tannpuss?

Hvis tannkjøttet ditt blør når du pusser tennene, er det viktig å ikke ignorere problemet og fortsette som normalt. Dette kan føre til mer alvorlige problemer i fremtiden.

I stedet bør du kontakte tannlegen din for en undersøkelse og mulig behandling. I mellomtiden bør du være forsiktig med å pusse tannkjøttet, og heller bruke et mykere trykk når du børster. Det kan også hjelpe å skylle munnen med saltvann for å berolige irritasjonen.

Plutselig blødning i tannkjøttet: Når skal du bekymre deg?

Hvis du plutselig opplever blødning i tannkjøttet uten åpenbar grunn, kan dette være et tegn på en underliggende medisinsk tilstand som bør tas alvorlig.

Du bør også være oppmerksom på andre symptomer som følger blødende tannkjøtt, som smerter, hevelse eller dårlig ånde. Slike symptomer kan indikere mer alvorlige tannkjøttsykdommer som krever rask behandling. Ikke nøl med å kontakte en helsepersonell dersom du opplever plutselig blødning i tannkjøttet for å få riktig diagnose og behandling. `

Daglig blødning Fra fannkjøttet

Hvis du opplever daglig blødning fra tannkjøttet, er det viktig å finne ut av årsaken. Dette kan være en indikasjon på en underliggende tann- eller helseproblem som krever behandling.

Noen vanlige årsaker til daglig blødning fra tannkjøttet inkluderer dårlig munnhygiene, bruk av tanntråd feil, vitaminmangel, hormonelle endringer eller visse medisiner. Ved å forbedre din munnhygiene rutine og følge en sunn livsstil kan du redusere blødning og ta vare på tann- og tannkjøttshelsen din.

Hvis daglig blødning fortsatt vedvarer, bør du kontakte tannlegen din for en grundig undersøkelse og mulige behandlingsmuligheter. Ignorering av problemet kan føre til alvorligere konsekvenser i fremtiden.

Sår i tannkjøttet

Dame med betennelse i tannkjøttet


Sår i tannkjøttet kan være smertefulle og ubehagelige, og det er viktig å behandle dem raskt for å unngå infeksjoner eller mer alvorlige problemer. Behandlingen avhenger vanligvis av årsaken til såret, men kan inkludere antibiotika, munnskyll eller kirurgi.

For å forebygge sår i tannkjøttet er det viktig å opprettholde god munnhygiene og unngå irritasjoner som bruk av tanntråd feil, overbørsting eller skade på tannkjøttet.

Ved å følge en sunn livsstil og ta godt vare på munn- og tannhelsen, kan du redusere risikoen for sår og andre tannkjøttproblemer. Konsulter alltid med din tannlege hvis du opplever problemer med ditt tannkjøtt, da tidlig behandling kan hjelpe deg å unngå alvorlige konsekvenser.

Blødning i munnen om natta: Hva kan det bety?

Blødning i munnen om natten kan være et tegn på underliggende problemer som bør tas alvorlig. Det kan være forårsaket av tannkjøttsykdom, munnsår, traumer eller til og med søvnapné.

Hvis du opplever blødning i munnen om natten, er det viktig å kontakte tannlegen din for en undersøkelse og riktig behandling. Det kan også hjelpe å føre en dagbok over symptomene dine, slik at du kan identifisere eventuelle mønstre eller utløsere.

I tillegg til å oppsøke profesjonell hjelp, kan du også redusere risikoen for blødning i munnen om natten ved å følge en sunn livsstil og opprettholde god munnhygiene. Ikke overse problemet bruker tanntråd
med blødende tannkjøtt, da det kan indikere mer alvorlige problemer som bør behandles.

Våkner med blod i munnen

Å våkne opp med blod i munnen kan være skremmende og ubehagelig, men det er viktig å finne ut av årsaken for riktig behandling. Dette kan være et resultat av tannkjøttsykdom, tanninfeksjoner eller annen tann- og munnhelseproblemer.

Ved å følge en sunn livsstil og opprettholde god munnhygiene, kan du redusere risikoen for blødning i munnen om natten. Ikke overse problemet med blod i munnen, da det kan være et tegn på alvorlige problemer som bør tas på alvor. Sov godt og ta vare på tann- og munnhelsen din for å unngå slike ubehagelige opplevelser. Kontakt også tannelge eller lege snarest.

Hull i tannkjøttet

Hull i tannkjøttet kan være et tegn på en underliggende tann- og munnhelseproblem som bør tas alvorlig. Dette kan føre til infeksjoner, betennelser og tap av tenner hvis det ikke behandles raskt.

For å forhindre hull i tannkjøttet, er det viktig å opprettholde god munnhygiene og følge en sunn livsstil. Dette inkluderer å pusse to ganger om dagen, bruk av tanntråd hver dag og regelmessige besøk hos tannlegen.

Hvis du allerede har et hull i tannkjøttet, bør du kontakte tannlegen din for riktig diagnose og behandling. Dette kan inkludere antibiotika, kirurgi eller andre behandlingsalternativer avhengig av alvorlighetsgraden av hullet. Ikke ignorere tegn på hull i tannkjøttet, da det kan føre til alvorlige konsekvenser. Ta vare på tann- og munnhelsen din for å unngå slike problemer i fremtiden.

Sår på tannkjøttet

Sår på tannkjøttet kan være smertefulle og ubehagelige, men det er viktig å ta hånd om dem raskt for å unngå infeksjoner eller andre komplikasjoner. Årsakene til slike sår kan variere fra tannkjøttsykdom og munnsår til hormonelle endringer eller traumer.

For å ta hånd om sår på tannkjøttet, bør du kontakte tannlegen din for en grundig undersøkelse og riktig behandling. I mellomtiden kan du bruke munnskyll med saltvann eller kald kompress for å lindre smerte og hevelse.

For å forebygge sår på tannkjøttet, er det viktig å opprettholde god munnhygiene og unngå irritasjoner som bruk av tanntråd feil. Ved å følge en sunn livsstil og ta godt vare på tann- og munnhelsen din, kan du redusere risikoen for sår og andre tannkjøttproblemer. Ikke nøl med å kontakte tannlegen din hvis du opplever sår på tannkjøttet, da tidlig behandling kan hjelpe deg å unngå alvorlige konsekvenser.

Sunt tannkjøtt: Tips for å opprettholde god munnhygiene

Person med betent tannkjøtt


Å opprettholde sunt tannkjøtt er avgjørende for en god munn- og tannhelse. Dette kan bidra til å forhindre problemer som blødning, sår eller hull i tannkjøttet.

For å holde tannkjøttet ditt sunt, er det viktig å børste tennene to ganger om dagen, bruke tanntråd daglig og regelmessig besøke tannlegen din. Det er også viktig å følge tannlege eller tannpleier en sunn livsstil ved å spise et balansert kosthold og begrense inntaket av sukkerholdige matvarer og drikkevarer.

Hvis du opplever noen problemer med tannkjøttet, som blødning eller sår, bør du kontakte tannlegen din for en undersøkelse og riktig behandling. Ved å følge disse tipsene og ta godt vare på tann- og munnhelsen din, kan du opprettholde et sunt tannkjøtt og bidra til å forebygge alvorlige problemer i fremtiden. Husk at god munnhygiene er nøkkelen til en sunn og frisk munn!

Spørsmål og svar

 • Hvorfor blør tannkjøttet mitt når jeg pusser tennene?
  Blødende tannkjøtt ved tannpuss kan skyldes flere årsaker, inkludert gingivitt (tannkjøttbetennelse), bruk av en for hard tannbørste, eller ikke å bruke riktig pusseteknikk. Det er viktig med god munnhygiene og bruk av en myk tannbørste for å forebygge dette.

 • Kan blødende tannkjøtt være et tegn på noe alvorlig?
  Ja, vedvarende blødende tannkjøtt kan være et tidlig tegn på tannkjøttbetennelse eller periodontitt, som uten behandling kan føre til tap av tenner. Det kan også indikere andre helseproblemer, så det er viktig å konsultere en tannlege.

 • Hva kan jeg gjøre for å stoppe blødning fra tannkjøttet?
  For å stoppe blødning fra tannkjøttet, er det viktig å opprettholde god munnhygiene ved å pusse tennene forsiktig med en myk tannbørste og bruke tanntråd daglig. Vurder også å bruke en munnvask som er spesifikt designet for å behandle tannkjøttbetennelse.

 • Er det normalt at tannkjøttet blør plutselig uten å pusse tennene?
  Plutselig blødning fra tannkjøttet uten å pusse tennene er ikke tennene løsner normalt og bør undersøkes av en tannlege. Det kan være et tegn på en underliggende tannkjøttsykdom eller annen helsemessig tilstand.

 • Hvordan kan jeg forebygge blødende tannkjøtt i fremtiden?
  For å forebygge blødende tannkjøtt, er det essensielt med regelmessig og riktig munnhygiene, inkludert pussing av tennene to ganger daglig med en myk tannbørste, daglig bruk av tanntråd, regelmessige tannlegebesøk for kontroll og rens, samt å unngå tobakk og redusere sukkerinntaket.


Har du blødende tannkjøtt?

Vi hjelper deg med å diagnosere og behandle problemet Bestill time her.

Utvalgte artikler

Kvinne med munnskold

Munnskold: Alt du trenger å vite

Munnskold (after) er små og smertefulle sår i munnhulen som ofte er lokalisert på tungen eller innsiden av kinnene. Disse sårene kan gi betydelig ubehag og påvirke evnen til å

Les mer»
TMD/Kjeveledd

TMD/Kjeveledd

TMD / Kjeveledd Det temporomandibulære (tem-puh-roe-man-DIB-u-lur) leddet (TMJ) fungerer som et glidende hengsel, og kobler kjevebenet til skallen. Du har ett ledd på hver side av kjeven. TMJ-lidelser – en type temporomandibulær

Les mer»
Veneers

Veneers

Skalfasetter / Veneers En behanding for deg som vil ha finere tenner og smil. Veneers er en populær kosmetisk tannbehandling som kan forbedre utseendet på tennene dine. De er tynne

Les mer»

Tannkjøttbetennelse

Tannkjøttbetennelse Tannkjøttbetennelse er en vanlig tannhelse tilstand som oppstår når tannkjøttet blir betent. Hva er tannkjøttbetennelse? Tannkjøttbetennelse forekommer vanligvis som følge av dårlig munnhygiene, hvor plakk – en klebrig film

Les mer»

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise