Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Trekke tann – Pris på tanntrekning i 2024

Oppdag alt om å trekke tann i 2024: prosessen, grunner til trekking, etterbehandling, spesielle hensyn for visdomstenner, erstatningsalternativer og pris.

I denne artikkelen vil vi dekke prosessen, grunner til å trekke tenner, etterbehandling og oppfølging, spesielle hensyn ved trekking av visdomstenner, alternativer for erstatning av trukket tann, samt vanlige spørsmål og misforståelser om emnet.

Formålet med denne artikkelen er å gi leseren en grundig forståelse av tanntrekking, inkludert hvorfor det er nødvendig, hvordan prosessen foregår, hva man kan forvente under og etter behandlingen, og hvilke alternativer som finnes for å erstatte en trukket tann, samt pris. Du kan forvente å lære om moderne teknikker for smertelindring, spesielle hensyn ved trekking av visdomstenner, og hva som kan gjøres for å minimere risikoen for komplikasjoner.

Prosessen med å trekke tann

Prosessen med tanntrekking er en relativt enkel og vanlig prosedyre som utføres av tannleger over hele verden. Det innebærer å fjerne en tann fra munnen, enten helt eller delvis. Prosessen kan variere litt avhengig av hvilken type tann som trekkes, men generelt sett følger den samme grunnleggende prosedyren.

I forkant av behandlingen vil tannlegen først vurdere hvorvidt det er nødvendig å trekke tannen. Dette kan være på grunn av en rekke årsaker, som for eksempel alvorlig tannråte, skade på tannen, plassmangel i munnen eller forberedelse til protetisk arbeid. Deretter vil tannlegen gi pasienten et lokalbedøvelsesmiddel rundt området der tannen skal trekkes. Dette bidrar til å redusere smerte og ubehag under prosedyren.

Når bedøvelsen har tatt effekt, vil tannlegen bruke spesielle instrumenter for å løsne tannen fra beinet og tannkjøttet. Deretter kan tannlegen trekke ut hele tannen eller dele den i mindre biter hvis det er nødvendig. Etter at tannen er helt fjernet, vil tannlegen sy sammen området for å fremme helbredelse og hindre infeksjon.

Grunner til å trekke tenner

Det er flere grunner til å trekke tenner, og det avhenger ofte av den enkelte pasients situasjon. Noen ganger kan en tann ikke reddes på grunn av alvorlig skade eller tannråte. I slike tilfeller vil tanntrekking være nødvendig for å hindre ytterligere skade på tannkjøttet og kjeven. Andre ganger kan plassmangel i munnen være en grunn til å trekke tenner, spesielt hvis det er for mange tenner som presser mot hverandre.

Noen pasienter må også trekke visdomstenner, som er de siste tennene som vokser ut i munnen. Disse tennene kan ofte være vanskelig å nå og rengjøre ordentlig, noe som kan føre til tannråte eller infeksjoner. I tillegg kan visdomstenner også presse mot andre tenner og forårsake ubehag eller tannskader.

Det er også tilfeller der tanntrekking er en del av forberedelsene til protetisk arbeid, som implantater eller proteser. Dette kan være nødvendig for å oppnå et bedre resultat og sørge for at protesen passer godt i munnen.

Etterbehandling og oppfølging

Etter trekking vil tannlegen gi pasienten instruksjoner for hvordan man kan ta vare på området og redusere ubehag. Det er vanlig å oppleve noe smerte, hevelse og blødning i det behandlede området de første dagene etter tanntrekkingen. Tannlegen kan også foreskrive smertestillende eller antibiotika for å redusere risikoen for infeksjoner.

Det er viktig å følge disse instruksjonene nøye og holde området rent for en raskere helbredelse. Pasienter bør også unngå å spise eller drikke varme, krydrede eller harde matvarer i noen dager etter prosedyren for å unngå ubehag og irritasjon.

Det er vanligvis nødvendig med en oppfølgingsavtale hos tannlegen en uke etter trekkingen for å sikre at området helbreder som det skal. Hvis det oppstår komplikasjoner som vedvarende smerte eller infeksjon, bør pasienten kontakte tannlegen umiddelbart.

Potensielle komplikasjoner

Tannlegekontor med utdanningsverktøy om komplikasjoner ved å trekke tann

Å trekke en tann, spesielt når det gjelder kirurgisk tanntrekking, kan være en nødvendig prosedyre men innebærer visse risikoer. De vanligste komplikasjonene er infeksjon, alveolitt, kjent som “dry socket”, hvor det oppstår betennelse i benet der tannen ble fjernet, samt skade på omkringliggende tenner.

For å minimere risikoene er det viktig å nøye følge våre tannlegers instrukser og ta godt vare på området rundt tannen etter prosedyren. Dette er spesielt kritisk ved fjerning av visdomstenner, da disse ofte er vanskelig tilgjengelige og kan kreve mer bedøvelse eller en mer omfattende prosess for å fjerne tannen helt.

Hvis det er behov for å fjerne en tann som må trekkes på grunn av skade eller sykdom, vil behandlingen noen ganger skje under kirurgisk trekking. Det er helt normalt å føle ubehag når bedøvelsen går ut, og våre tannleger vil sørge for å gi deg nødvendig smertestillende og eventuelle antibiotika for å forebygge infeksjon.

Hvis du har spørsmål eller bekymringer foran behandlingen, er det viktig å ta kontakt med tannlegen din. Du få mer informasjon og sjekke om du kvalifiserer til refusjon fra Helfo. Det er avgjørende å ha god kommunikasjon med tannlegen dersom tannen ikke kan fjernes på tradisjonell måte og kirurgisk inngrep blir nødvendig.

Spesielle hensyn

Ung voksen sitter nervøst på tannlegekontor mens tannlegen undersøker en røntgen av en visdomstann

Å fjerne visdomstenner kan være mer komplisert enn andre tenner på grunn av deres plassering og størrelse. Disse tennene er vanligvis de siste som vokser ut i munnen, og noen ganger har ikke nok plass til å vokse riktig. Dette kan føre til at de vokser skjevt eller presser mot andre tenner, noe som kan forårsake ubehag og tannskader.

Trekking av visdomstenner krever ofte en mer invasiv prosedyre, og pasienten kan oppleve økt smerte og ubehag etterpå. Det er derfor viktig å følge tannlegens instruksjoner nøye for å sikre en raskere helbredelse.

Noen ganger kan det også være nødvendig med kirurgi for å fjerne visdomstennene hvis de er dypt plassert eller har kompliserte røtter. Dette bør kun utføres av en erfaren tannlege eller oral kirurg.

Det er også viktig å huske på at visdomstenner kan bli værende i munnen uten å forårsake problemer, og det kan være tryggere å ikke trekke dem hvis de ikke forårsaker ubehag eller skade. Tannlegen din vil kunne gi deg råd om hva som er best i ditt tilfelle.

Om prosedyren er nødvendig for din helse og du har underliggende sykdommer, kan også trekking av tann være en behandling som gir refusjon fra helfo.

Pris på tanntrekking

Prisen varierer avhengig av flere faktorer som tannens plassering, kompleksiteten av inngrepet, og tannlegens priser. Generelt kan prisen for en enkel tanntrekking ligge mellom 800 og 1500 kroner. Hvis tanntrekkingen er mer komplisert, som ved visdomstenner eller tannerotinfeksjon, kan kostnadene øke til mellom 1500 og 3000 kroner eller mer. I tillegg kan det tilkomme ekstra kostnader for bedøvelse, røntgenbilder og etterbehandling. Det anbefales å få en detaljert kostnadsoversikt fra tannlegen før inngrepet, slik at man er forberedt på de totale kostnadene.

Erstatning av trukket tann

Moderne tannlegekontor med tannlegestol og forskjellige instrumenter, profesjonelt og rent

Etter en tanntrekking vil tannlegen diskutere alternativene for erstatning av den tapte tannen. Dette kan være nødvendig for å unngå problemer med tygging, tale og estetikk.

De vanligste alternativene er implantater, broer og proteser. Implantater er et permanent alternativ der en titanskrue blir satt inn i kjevebenet og fungerer som en kunstig tannrot. En protese eller bro kan også være mulig, men disse må byttes ut eller justeres fra tid til annen.

Det er viktig å diskutere fordeler og ulemper ved de forskjellige alternativene med tannlegen din for å finne den beste løsningen for dine individuelle behov. Det er også viktig å ta godt vare på prostesene eller broer for å sikre at de varer så lenge som mulig.

Vanlige spørsmål og misforståelser

Det er mange myter og misforståelser rundt tanntrekking som kan føre til unødvendig bekymring eller frykt. Her er noen vanlige spørsmål og svar for å hjelpe deg å forstå prosessen bedre:

 • Blir det alltid satt inn en protese eller bro etter trekking av en tann?
  Nei, dette avhenger av den individuelle situasjonen og behovene til pasienten. Noen ganger er ikke erstatning nødvendig hvis tannen som ble trukket ikke forårsaket problemer. Tannlegen din vil diskutere alternativene med deg etter prosedyren.

 • Er tanntrekking smertefullt?
  Moderne teknikker og smertelindring gjør at prosedyren vanligvis ikke er smertefull. Lokalbedøvelse brukes for å sikre at du ikke føler smerte under prosessen, enten det er vanlig eller kirurgisk tanntrekking.

 • Hvor lang tid tar det å helbrede etter en tanntrekking?
  Helbredelsestiden kan variere, men det er vanligvis nødvendig med en uke for å sikre at området har grodd riktig. Tannlegen din vil gi deg spesifikke instruksjoner for oppfølging og smertelindring.

 • Hvorfor må man noen ganger trekke en tann?
  Noen ganger må tenner trekkes på grunn av alvorlig tannråte, tannkjøttsykdom, eller for å skape plass til andre tenner.

 • Hva er etterbehandlingen etter en tanntrekking?
  Etter tanntrekking må man ofte holde området rent, unngå å spise hard mat og følge tannlegens instruksjoner for bedring.

 • Hvilke komplikasjoner kan oppstå etter en trekking av tann?
  Mulige komplikasjoner inkluderer infeksjon, blødning eller problemer med helbredelsen.

 • Er det vanlig å erstatte en trukket tann med en protese?
  Ja, hvis en tann er trukket og det er nødvendig for å opprettholde funksjon og estetikk, kan en protese eller implantat være et alternativ for erstatning.

Lenge siden du har vært hos tannlegen?

Bestill en tannundersøkelse hos oss. Vi hjelper med diagnosering, rens, behandling og kostnadsoverslag for fremtidige prosedyrer. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise