Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Tannundersøkelse | 3 grunner til å ha regelmessige sjekker

Denne artikkelen vil utforske hvorfor hyppige besøk til tannlegen er viktig, hvor ofte du bør gå til tannlegen, hva du skal gjøre hvis du har tannråte, hvordan du kan opprettholde munnhygiene, hva som skjer under en tannlegeundersøkelse, og hvilke etterfølgende tiltak som bør tas.

Hvorfor er regelmessige tannundersøkelser viktige?

Årlig tannsjekk er ikke bare en rutine; de er en investering i din generelle helse og økonomi. Regelmessige besøk hos tannlegen gir mulighet til å oppdage og behandle tannproblemer tidlig, før de utvikler seg til mer alvorlige tilstander. Forebygging er nøkkelen til å unngå smertefulle og kostbare tannbehandlinger.

1. Tidlig oppdagelse av problemer:

Tannleger er i stand til å oppdage potensielle problemer som tannråte, tannkjøttsykdommer og andre munnhelseproblemer på et tidlig stadium under undersøkelsen. Dette gjør det mulig å ta tak i problemene før de forverres, noe som kan føre til mer omfattende behandlinger. Derfor er det viktig å gå for tannundersøkelse hos tannlege når det er på tide. Ikke utsett timene dine, da det vil gå utover din tannhelse.

2. Bevaring av naturlige tenner:

Regelmessig tannsjekk bidrar til å bevare dine tenner. Tidlig behandling av tannråte eller tannskader kan forhindre behovet for blant annet trekking eller omfattende restaureringer.

3. Forebygging av tannkjøttsykdommer:

Tannkjøttsykdommer, som gingivitt og periodontitt, kan føre til tap av tenner og har også blitt knyttet til andre helseproblemer som hjerte- og karsykdommer. En tannundersøkelse hos tannlegen kan bidra til å forebygge og kontrollere tannkjøttsykdommer, som er positivt for din tannhelse.

Tannkjøttsykdom


Hvor ofte bør man gå til tannlegen?

Mange eksperter anbefaler at man drar på undersøkelse hos tannlegen minst to ganger i året. Det er også vanlig med årlig kontroll. Dette sikrer at tannlegen kan følge med på eventuelle endringer i munnhelsen din og foreta nødvendige tiltak i tide. Imidlertid kan hyppigheten av besøk variere avhengig av individuelle behov. Noen mennesker med spesifikke munnhelseproblemer kan trenge hyppigere tilsyn, som for eksempel de med visse sykdommer.

En tannlege eller tannpleier vil også fjerne tannstein som har bygget seg opp siden sist du var på kontroll, samt annen rens, som vil være positivt for deg. Du vil også vite hvor sundt ditt tannkjøtt er og risiko for å utvikle sykdom, samt vikle tiltak du burde ta etter undersøkelsen.

Hva gjør du hvis du har hull i tennene?

Hull i tennene er vanlige, men de må behandles så snart som mulig for å forhindre ytterligere skade. Hvis du opplever smerte eller følsomhet, eller ser synlige tegn på karies, bør du kontakte tannlegen umiddelbart. Behandlingsalternativene kan inkludere fyllinger, kroner eller rotbehandlinger, avhengig av alvorlighetsgraden av hullet.

Tannråte oppdaget under en undersøkelse


Hvordan opprettholde tannhygiene?

Tannhygiene starter hjemme og er en kontinuerlig innsats. Her er noen tips for å opprettholde en sunn munn:

1. Regelmessig tannpuss:

Børst tennene dine grundig minst to ganger om dagen, helst om morgenen og før sengetid.

2. Bruk tanntråd:

Tanntråd daglig for å fjerne plakk og matrester mellom tennene, hvor børsten ikke når. Her er det også viktig i være grundig.

Mann som bruker tanntråd


3. Munnskyll:

Skyll munnen med et antibakterielt munnvann for å drepe bakterier og opprettholde frisk pust. Det er ikke alltid munnskyll er nødvendig, så spør din tannlege.

4. Kosthold og hydrering:

Spis et balansert kosthold rikt på frukt, grønnsaker og meieriprodukter. Drikk mye vann for å opprettholde fuktighet i munnen.

5. Unngå tobakk og begrens alkoholinntak:

Tobakksbruk og overdreven alkoholforbruk er risikofaktorer for tann- og tannkjøttsykdommer.

Drikking kan føre til tannhelseproblemer


Hva skjer under en tannlegeundersøkelse?

Under en vanlig tannundersøkelse gjennomfører tannlegen en rekke viktige trinn:

1. Undersøkelse av dine tenner og tannkjøtt:

Tannlegen sjekker for karies, tannråte, plakk og tannkjøttsykdommer.

2. Røntgenbilder:

Om nødvendig, kan røntgenbilder tas for å avdekke skjulte problemer som ikke er synlige ved en vanlig visuell tannundersøkelse.

Røntgen


3. Rengjøring og fjerning av plakk:

Tannlegen eller tannpleieren rengjør tennene for å fjerne plakk og tannstein.

Tannlegen fjerner plakk under undersøkelser


4. Instruksjoner og råd:

Tannlegen gir råd om riktig tannpuss, bruk av tanntråd og andre individuelle munnhygienepraksiser.


Etter tannlegetimen:

Munnhygiene er ikke bare noe man tenker på hos tannlegen, men også om hva du gjør etter tannlegetimen:

1. Følg tannlegens råd:

Ta hensyn til eventuelle råd eller retningslinjer gitt av tannlegen din for å opprettholde munnhygienen.

2. Planlegg neste avtale:

Avtal din neste tannlegeavtale for å sikre at du holder deg på toppen av din munnhelse. Det er lett å glemme, så gjør deg selv en tjeneste å planlegg neste time slik at du går 2 ganger i året.

3. Oppretthold gode munnhygienerutiner:

Fortsett å følge en grundig munnhygienerutine hjemme for å forhindre utvikling av problemer. Det er den viktigste delen av å ta vare på tennene dine.

4. Følg opp på anbefalte behandlinger:

Hvis tannlegen har anbefalt behandlinger som fyllinger eller rotbehandlinger, følg opp med videre behandling for å sikre fullstendig helbredelse.


Økonomiske fordeler av god munnhygiene:

Å opprettholde god munnhelse kan ikke bare redusere risikoen for dyre tannbehandlinger, men det kan også føre til betydelige besparelser på lang sikt. Forebygging er nøkkelen til å unngå kostbare inngrep som rotkanaler eller tannimplantater. Ved å investere i regelmessige tannundersøkelser og vedlikeholde sunne munnhygienerutiner, kan du spare betydelige summer på tannlegekostnader over tid.

Regelmessige tannundersøkelser ikke bare en ting du må gjøre som koster mye, men en viktig investering i din generelle helse og økonomi. Å prioritere munnhelsen din gjennom regelmessige besøk hos tannlegen, god hjemmepleie og oppfølging av tannlegens råd, kan bidra til å sikre et liv med sunne tenner og et smil som varer livet ut.

Undersøkelse er billig men annet innen tannhelse kan være dyrt


Bestill tannlegeundersøkelse i dag

Hos Oppsal Tannlegesenter får du en fullstendig tannsjekk til en grei pris. Vi setter opp regelmessige timer for deg om du ønsker det, slik at du kan opprettholde tannhelsen din.

Bestill time her.

Utvalgte artikler

Veneers

Veneers

Skalfasetter / Veneers En behanding for deg som vil ha finere tenner og smil. Veneers er en populær kosmetisk tannbehandling som kan forbedre utseendet på tennene dine. De er tynne

Les mer»

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise