Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Hvordan beskytte tennene mot syreskader

Tennene dine er avgjørende for mange daglige aktiviteter, fra å spise til å snakke. Men de er også sårbare for syreskader, som kan føre til ulike tannproblemer som tannråte og erosjon. Den gode nyheten er at det finnes måter å beskytte tennene dine mot skadelige syrer og opprettholde et sunt smil.

I denne artikkelen skal vi avdekke tannlegenes hemmeligheter når det gjelder å forebygge syreskader. Vi vil diskutere årsakene til skadene, vanlige tegn og symptomer, og viktigst av alt, hvordan du kan beskytte tennene dine mot det. Ved å følge disse tipsene kan du sikre at tennene dine forblir sterke og sunne i årene som kommer.

Syreskade på tennene: En introduksjon

Tann som syreskader og fårråtelse


Syreskade på tenner oppstår når tannemaljen blir svekket av hyppig eksponering for sure stoffer, som finnes i sure drikker som brus, juice eller sure oppstøt. Symptomer inkluderer ising i tennene og følsomhet.

Forebygging av syreskade innebærer å begrense inntaket av sure drikker, bruke sugerør for å begrense kontakt med tennene, og skylle munnen med vann etter å ha drukket eller spist syreholdige matvarer. Myk tannbørste og regelmessig tannpuss er også viktig.

Personer med spiseforstyrrelser eller omfattende skade bør oppsøke tannlege for behandling. Å beskytte tennene mot syreskade er avgjørende for å opprettholde god munnhelse og unngå behovet for omfattende behandlinger.

Hva er tannemalje?

Emaljen på tennene dine er det ytre laget som beskytter dem mot skader og syrer. Det er det hardeste vevet i kroppen din, men det betyr ikke at det er uendelig holdbart.

Når emaljen blir angrepet av sure stoffer, kan det føre til skader som hull og tannråte. Derfor er det viktig å ta vare på emaljen ved å opprettholde en god munnhygiene rutine og unngå mat og drikke som kan forårsake syreskader.

Hvis du allerede har emaljeskader, kan det også ha en estetisk effekt på tennene dine. Dette kan gjøre at tennene ser misfargede og ujevne ut. Derfor er det viktig å søke behandling for å beskytte både tannhelsen og utseendet ditt.

Årsaker til syreskader på tenner

Et av de vanligste årsakene til syreskader er et høyt forbruk av sure matvarer og drikke, som brus, juice og eddikbaserte dressinger. Disse stoffene inneholder syrer som kan angripe tannemaljen over tid. En annen årsak kan være sure oppstøt eller kvalme, som følge av sykdom eller halsbrann.

Dårlig munnhygiene kan også føre til syreskader på tennene. Når du ikke pusser og renser tennene regelmessig, kan surt plakk bygge seg opp og forårsake skade på emaljen. Derfor bør man opprettholde gode munnhygieniske vaner for å beskytte mot syreangrep.

Behandling av syreskader på tennene

Hvis du allerede har skader, bør du søke behandling så snart som mulig for å unngå ytterligere skade. Din tannlege kan utføre en undersøkelse og bestemme den beste behandlingsmetoden for deg.

En vanlig behandling for syreskader er tannfylling, der et hulrom på tannen fylles med en tannfarge materiale for å gjenopprette dens form og funksjon. Hvis skaden er mer alvorlig, kan det være nødvendig med en rotfylling eller tannkroner for å styrke tannen.

Imidlertid kan det beste tiltaket være å forebygge syreskader på tennene i første omgang. Ved å følge de råd og tips som blir diskutert senere i artikkelen, kan du redusere risikoen og unngå behovet for behandling.

Forebygging

Den beste måten å beskytte tennene dine er å forebygge dem. Dette inkluderer å unngå inntak av sure drikker og mat, og hvis du likevel inntar disse, bør du begrense mengden og skylle munnen med vann etterpå.

Følg en god munnhygiene rutine, inkludert å pusse tennene to ganger om dagen i minst to minutter hver gang, bruke tanntråd daglig, og besøke tannlegen regelmessig for kontroller og profesjonell tannrengjøring.

Man bør vente minst en time etter inntak av syrer før du pusser tennene, da det kan føre til ytterligere skade på emaljen. Det kan også være lurt å bruke en tannkrem som er spesielt formulert for å beskytte mot syreskader.

Kostnaden for behandling av syreskader på tenner

Behandling av syreskader på tennene kan variere i kostnad, avhengig av alvorlighetsgraden av skaden og hvilken behandlingsmetode som er nødvendig. En vanlig tannfylling kan koste mellom 1000 – 2500 kr, mens en rotfylling eller tannkroner kan være dyrere. Rotfyllinger ligger på 4500 – 8000 og tannkroner 2500 – 3000 per tann.

Kan man få tannemalje tilbake?

Når emaljen på tennene dine er skadet av syre, får man den ikke tilbake. Emalje er ikke et vev som kan regenerere seg selv, så en gang den er borte, er den borte for alltid.

Imidlertid finnes det noen ting man kan gjøre som kan bidra til å beskytte og styrke tannen din, inkludert fluorpåfyllinger og bruk av tannkrem med ekstra fluor.

Når skaden allerede er gjort, finnes det heldigvis behandlinger som kan “fikse” utseendet og stryken til tennene. Det inkluderer skallfasetter, tannkroner og edge-bonding.

Syreskader på tenner hos barn

Barn er spesielt utsatt for syreskader på tennene, da de ofte har et høyt inntak av sure matvarer og drikke som juice og brus. I tillegg kan mangel på god munnhygiene rutine også føre til økt risiko.

Forebygging av syreskader hos barn involverer å begrense inntaket av sure matvarer og drikke, opprettholde en god munnhygiene rutine og regelmessig tannlegebesøk for kontroll og rengjøring. Det er også viktig å oppmuntre til riktig pusseteknikk og bruk av tanntråd fra en ung alder.

Hvis syreskader allerede har oppstått, kan behandlingsalternativer inkludere fyllinger eller fluorpåfyllinger for å styrke og beskytte tennene.

Effekten av syre på tenner og hvordan unngå det

Syre er en av de største truslene mot tannhelsen, da den kan føre til skade på tannemaljen og resultere i hull og tannråte. For å unngå disse problemene, er det viktig å begrense inntaket av sure matvarer og drikke som brus, sitrusfrukter og juice.

I tillegg er det viktig å opprettholde en god munnhygiene rutine ved å pusse tennene regelmessig og bruk av tanntråd. Dette vil bidra til å fjerne syre som kan ha festet seg til tennene. Skyll munnen med vann etter du har spist, så hjelper det også å få vekk plakk og syre.

Det er også viktig å huske på at sur mat og drikke bør nytes i moderasjon og ikke over lengre perioder. Vær også oppmerksom på sure kosttilskudd eller medisiner som kan føre til syreskader på tennene. Snakk med din tannlege for å lære mer om hvordan du kan unngå effekten av syre på tennene dine.

Kvinne som pusser tennerMat og drikke som forårsaker syreskader

Mat og drikke som er høye i syre, kan føre til syreskader på tannemaljen. Dette inkluderer brus, juice, sitrusfrukter, energidrikker og sure godterier.

For å begrense skaden på tennene dine, er det viktig å være oppmerksom på inntaket av disse matvarene og drikkevarene. Prøv å begrense eller unngå dem helt hvis mulig. Hvis du velger å nyte disse matvarene og drikkene, er det viktig å skylle munnen med vann etterpå for å fjerne syren fra tennene.

I tillegg er det også viktig å opprettholde en god munnhygiene rutine ved regelmessig tannpuss og bruk av tanntråd. Dette vil bidra til å fjerne eventuell syre som har festet seg til tennene. Snakk med din tannlege for mer informasjon om hvordan du kan beskytte tennene dine mot syreskader forårsaket av mat og drikke.

Hjemmebehandlinger for syreskadede tenner

Hjemmebehandlinger kan også være effektive for å redusere syreskader på tennene. Dette inkluderer å skylle munnen med vann etter å ha spist eller drukket sure matvarer og drikke, samt bruk av fluorholdige produkter som tannkrem og munnskyll.

 

Livsstilsendringer for å redusere risikoen for syreskader

Mann får en tannundersøkelse


For å redusere risikoen for syreskader på tannemaljen, kan det være nødvendig å gjøre noen livsstilsendringer. Dette inkluderer å begrense eller unngå sure matvarer og drikke, som brus, juice, sitrusfrukter og energidrikker.

Å redusere inntaket av sukkerholdige matvarer og drikke kan også bidra til å forebygge syreskader på tennene. I stedet bør du velge sunne alternativer som vann, melk og grønnsaker.

Husk også å opprettholde en god munnhygiene rutine ved regelmessig tannpuss og bruk av tanntråd. Dette vil bidra til å fjerne eventuell syre som har festet seg til tennene, og styrke emaljen.

Spørsmål og svar

 • Hva forårsaker syreskader på tennene?
  Syreskader på tennene, også kjent som tannerosjon, kan forårsakes av syrer i mat og drikke, som brus, sitrusfrukter og vin. Syre fra magesyre ved oppkast eller gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) kan også føre til erosjon.

 • Kan syreskader repareres?
  I de tidlige stadiene av syreskade kan noen tiltak hjelpe med å remineralisere emaljen, men en gang emaljen er alvorlig erodert, kan den ikke gjenopprettes. Behandlinger kan omfatte edge-bonding, kroner, eller skallfasetter for å beskytte tennene og forbedre estetikken.

 • Hvordan kan jeg forhindre syreskader på mine tenner?
  For å forhindre syreskader, unngå hyppig inntak av syreholdig mat og drikke, vent med å pusse tennene i minst 30 minutter etter å ha spist eller drukket syreholdige ting, bruk et sugerør, og øk inntaket av matvarer som nøytraliserer syrer, som melk eller ost.

 • Hva er tegnene på syreskader på tennene?
  Tegn på syreskader inkluderer følsomhet for varmt eller kaldt, misfarging eller gjennomsiktighet av tennene, kantene på tennene blir mer avrundet, og i alvorlige tilfeller kan tennene begynne å knekke eller bli gropt.

 • Er syreskader det samme som hull i tennene?
  Nei, syreskader og hull i tennene (karies) er ikke det samme. Syreskader skyldes direkte kontakt med syre som sliter ned emaljen, mens hull i tennene er forårsaket av bakterier som produserer syre fra sukker, som deretter bryter ned emaljen.

 • Kan munnskyllevann hjelpe mot syreskader?
  Munnskyllevann som inneholder fluor kan hjelpe med å styrke tannemaljen og redusere risikoen for syreskader. Det er imidlertid viktig å velge et produkt uten alkohol, da alkohol kan tørke ut munnen og faktisk øke risikoen for syreskader.

 • Hva skal jeg gjøre hvis jeg merker syreskader på mine tenner?
  Hvis du merker tegn på syreskader, bør du konsultere tannlegen din. De kan gi deg råd om de beste behandlingsalternativene for å beskytte tennene dine og forhindre ytterligere erosjon.


Sliter du med syreskader?

På en tannundersøkelse kan tannlegen se hvor stor skaden er og diskutere med deg hvordan du kan fikse skadene. Bestill time her.

Utvalgte artikler

TMD/Kjeveledd

TMD/Kjeveledd

TMD / Kjeveledd Det temporomandibulære (tem-puh-roe-man-DIB-u-lur) leddet (TMJ) fungerer som et glidende hengsel, og kobler kjevebenet til skallen. Du har ett ledd på hver side av kjeven. TMJ-lidelser – en type temporomandibulær

Les mer»

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise