Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Hva du skal gjøre med en knekt tann – 3 steg

Opplevde du nettopp en tannulykke? Les vår guide på 3 trinn for å håndtere en knekt tann. Lær hvordan du lindrer smerte og søker riktig behandling!

Når man knekker en tann, er det viktig å vite at det finnes flere behandlingsalternativer tilgjengelig. Hvilken løsning som er best for deg vil avhenge av hvor alvorlig skaden er og hvilken del av tannen som er knekt.

Her er tre raske løsninger som kan hjelpe deg å håndtere en knekt tann:

1. Smertelindring

En av de første tingene du må gjøre når du har knekt en tann er å lindre smerten. Dette kan gjøres ved å ta smertestillende medikamenter som Ibuprofen eller Paracetamol. Du kan også prøve å påføre en kald kompress på det skadede området for å redusere hevelse og smerte.

Det er viktig å ikke ta aspirin, da dette kan øke blødningen hvis tannen har et brudd.

2. Beskyttelse av tannen

Etter å ha lindret smerten, er det viktig å beskytte tannen fra ytterligere skade. Hvis tannen er løs eller har en stor flis som henger, bør du unngå å tygge på den siden. Du kan også prøve å dekke tannen med et vokspapir eller en tannbeskytter for å unngå at den blir utsatt for trykk.

Hvis du har mistet en del av tannen, bør du prøve å finne den og oppbevare den i melk eller fuktet gasbind. Dette vil bidra til å holde tannen fuktig og øke sjansene for at den kan festes tilbake av tannlegen.

3. Besøk tannlegen så snart som mulig

Selv om smerten er lindret og tannen er beskyttet, bør du fortsatt oppsøke tannlegen så snart som mulig. En knekt tann krever profesjonell behandling for å forhindre infeksjon og ytterligere skade.

Tannlegen vil undersøke tannen og avgjøre om den kan repareres eller må trekkes ut. Hvis det er nødvendig, kan de også gi deg en midlertidig løsning som en fylling eller krone for å beskytte tannen mens du venter på permanent behandling.

Tannfylling og rekonstruksjon

I de fleste tilfeller vil en knekt tann kunne repareres med en fylling eller krone. En fylling brukes når bare en liten del av tannen er skadet, mens en krone brukes når det er et større brudd på tannen.

Hvis det for eksempel bare er en liten flis av tannen som har knekt, kan tannlegen reparere dette ved å fylle hullet med et komposittmateriale. Dette vil bidra til å styrke tannen og forhindre ytterligere skade.

Hvis det derimot er et større brudd på tannen, kan det være nødvendig med en krone. En krone er en tannprotese som dekker hele tannen og gjenoppretter dens form og funksjon.

Forebygging av tannskader

Utstilling av munnbeskyttere for forebygging av tannskader - unngå knekt tann

Selv om uhell kan skje, er det noen forholdsregler du kan ta for å redusere risikoen for å knekke en tann. Noen av de vanligste årsakene til tannskader inkluderer tygging på harde gjenstander som isbiter og nøtter, samt å delta i aktiviteter uten bruk av tannbeskyttelse.

Ved å unngå disse og andre risikofylte vaner, kan du redusere sjansene for å skade tennene dine. Det er også viktig å opprettholde god munnhygiene og regelmessig gå til tannlegen for forebyggende behandlinger.

Vaner som kan føre til knekte tenner

Akkurat som med forebygging av tannskader, er det også visse vaner du bør unngå for å beskytte tennene dine mot å knekke.

Noen av disse inkluderer:

 • Bitting på negler eller penner

 • Bruke tennene til å åpne ting

 • Tygging på isbiter, nøtter eller annet hardt mat

 • Ikke bruke tannbeskyttelse under aktiviteter som fotball, boksing eller sykling

Å være bevisst på disse vanene og å ta forholdsregler kan bidra til å holde tennene dine sterke og sunne.

Etterbehandling og gjenoppretting

Etter behandling av en knekt tann kan du oppleve en viss grad av ubehag og smerte, som kan vare i noen dager. For å fremskynde gjenopprettingsprosessen er det viktig å nøye følge tannlegens instruksjoner for etterbehandling. Dette inkluderer å ta eventuelle foreskrevne medisiner og å unngå mat som kan skade den reparerte tannen. Det anbefales også å unngå å pusse eller berøre området rundt tannen for å forhindre ytterligere irritasjon.

Hvis tannen knekker, kan det være nødvendig med en tannkrone eller en stor fylling for å gjenopprette tannens funksjon og utseende. Dersom smerten vedvarer eller forverres, er det viktig å kontakte tannlegen din for en akutt time, da dette kan kreve en umiddelbar undersøkelse.

Pris på behandling av en knekt tann kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av skaden og den spesifikke behandlingen som er nødvendig. I Oslo, som i mange andre steder, kan du vanligvis få en time på dagen ved akutte tilfeller. Det er viktig å kontakte din tannlegekontor for å få en nøyaktig tannen må prisestimat og planlegge en time som passer for deg. Dette kan innebære å fikse bare en liten bit av tannen, eller det kan kreve mer omfattende arbeid hvis flere tenner knekker.

Langsiktig oppfølging og tannhelse

Etter å ha fått en knekt tann og behandlet den, er det viktig å fortsette å ta vare på tennene dine for å unngå ytterligere skader. Dette inkluderer regelmessig børsting og bruk av tanntråd, samt besøk til tannlegen for rutinemessige kontroller.

Hvis du opplever vedvarende smerter eller problemer med den tannen som var knekt, bør du også kontakte tannlegen din for oppfølging og eventuell ytterligere behandling. Å ta vare på tannhelsen din kan bidra til å forebygge fremtidige tannskader og sikre et sunnere smil.

Spørsmål og svar

 • Hva skal jeg gjøre umiddelbart hvis jeg knekker en tann?
  For behandling av knekt tann, bør du umiddelbart skylle munnen med varmt vann for å rense området og bruke en kald kompress på utsiden av kinnet for å redusere hevelse. Oppsøk tannlege så snart som mulig for å få vurdert skaden og motta nødvendig behandling.

 • Kan en knekt tann repareres?
  Ja, en knekt tann kan ofte repareres, avhengig av skadens omfang. Behandlingen kan variere fra enkel bonding eller fylling til mer omfattende prosedyrer som en krone eller rotfylling hvis nerven er skadet.

 • Hva skjer hvis jeg ikke behandler en knekt tann?
  Uten behandling kan en knekt tann føre til videre skade eller infeksjon, som kan resultere i tannsmerter, tap av tannen, og potensielt alvorlige helseproblemer. Det er derfor viktig å få tannen undersøkt av en tannlege.

 • Hvor raskt må jeg søke behandling for en knekt tann?
  Du bør søke behandling for så raskt som mulig, helst innen noen timer, spesielt hvis det er smerte eller tannen har en betydelig skade. Dette kan minske risikoen for ytterligere skader eller infeksjon. Hvis du merker at en tann knekker, men ingenting har fallt av, bør du oppsøke tannlege, da det kan hende tannen kan reddes.

 • Hvordan kan jeg forebygge knekte tenner?
  For å forebygge knekte tenner, unngå å bruke tennene til å åpne ting eller bite på harde gjenstander. Bruk av munnbeskyttelse under sport eller fysiske aktiviteter kan også beskytte tennene mot skader. God munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk hjelper med å opprettholde tennenes styrke og helse.

Har du knekt en tann?

Oppsøk tannlege umiddelbart. Vi har mulighet for akutt behandling. Se mulighetene her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise