Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Få vakre tenner med porselen veneers!

Oppnå et strålende smil med porselen veneers. Behandling som skjuler misfarging, fyller mellomrom og gir økt selvtillit. Langvarig og estetisk forbedring.

Porselen veneers, også kalt skallfasetter, er en populær og effektiv kosmetisk behandling for å forbedre estetikken til dine tenner. Disse tynne skallene av høykvalitets porselen tilbyr en langvarig løsning for ulike estetiske problemer, inkludert misfarging, mellomrom mellom tennene, og ujevne tenner.

De er spesielt nyttige for de som ønsker å oppnå et naturlig og feilfritt smil uten omfattende tannbehandlinger. Denne artikkelen vil utforske hvordan denne behandlingen kan transformere ditt smil, hvilke fordeler og ulemper det innebærer, og hva du kan forvente gjennom behandlingsprosessen.

Hva er porselen veneers og hvordan fungerer de?

Før og etterbilde av porselen veneers

Veneers er tynne, tilpassede skall laget av porselen som festes til forsiden av tennene for å forbedre deres utseende. Disse skallene er laget for å ligne naturlige tenner, og de er svært slitesterke. Prosessen begynner med en konsultasjon hos tannlegen, der du og tannlegen diskuterer dine estetiske mål og bestemmer om behandlingen er riktig valg for deg.

Deretter forbereder tannlegen tennene dine ved å fjerne en liten mengde emalje fra forsiden av hver tann som skal behandles. Dette er nødvendig for å gi plass til skallene og sikre at de ser naturlige ut. Etter at tennene er forberedt, tar tannlegen en avstøpning eller digital skanning av tennene dine, som sendes til et laboratorium der skallene blir laget.

I løpet av noen uker vil du få midlertidige skall for å beskytte de preparerte tennene mens dine permanente blir laget. Når de permanente skallene er klare, vil tannlegen rense og etse tennene for å skape en bedre overflate for festing. Deretter påføres en spesiell lim på skallene, og de plasseres forsiktig på tennene. En UV-lys brukes for å herde limet raskt, som sikrer en solid festing.

Med riktig pleie, som inkluderer regelmessig børsting, bruk av tanntråd, og tannlegebesøk, kan dine nye tenner vare i mange år, noe som gir et strålende smil og økt selvtillit.

Fordeler og ulemper

Tannlege som forklarer fordelene med skallfasetter til en smilende pasient i en lys og moderne tannklinikk.

Behandlingen tilbyr en rekke fordeler som gjør dem til et attraktivt valg for mange som ønsker å forbedre smilet sitt. En av de største fordelene er at de gir umiddelbare estetiske forbedringer. Veneers kan effektivt skjule misfargede tenner, fylle ut mellomrom, og rette opp små ujevnheter og skader. Dette resulterer i et jevnere og mer harmonisk smil som ser naturlig ut.

En annen viktig fordel er holdbarheten. Porselen er et svært slitesterkt materiale som ikke bare tåler daglig slitasje, men også motstår misfarging. Dette betyr at smilet ditt vil se strålende ut i mange år med riktig pleie. I tillegg, siden skallene er motstandsdyktige mot flekker fra mat og drikke som kaffe, te, og rødvin, vil du ha fordelen av et hvitt smil uten behov for hyppige blekebehandlinger.

De krever minimalt med tannforberedelser sammenlignet med andre kosmetiske behandlinger. Dette betyr at mer av din naturlige tannstruktur bevares, noe som er gunstig for tannhelsen på lang sikt. Prosedyren er også relativt rask og smertefri, ofte bare tre besøk til tannlegen nødvendig.

Til slutt, men ikke minst, kan de forbedre din selvtillit og livskvalitet. Et vakkert smil kan ha en betydelig positiv effekt på hvordan du oppfattes av andre, og hvordan du ser på deg selv. Med et forbedret smil kan du føle deg mer trygg i sosiale og profesjonelle settinger.

Det finnes også noen ulemper, som med alle behandlinger. En er at det vanligvis er nødvendig å skrape vekk tannemalje for å at fasettene skal sitte ordentlig på. Det finnes noe som heter non-prep veneers, men de er ikke like slitesterke som den vanlige varianten. Når du har fått denne behandlingen, må du også fortsette med det, da tannemalje ikke kan gro tilbake.

En tannklinikk hvor en tannlege forsiktig plasserer en skallfasett på en pasients tann, med moderne utstyr og verktøy synlig

Vedlikehold og varighet

Nærbilde av tannlege som vedlikeholder skallfasetter, med fokus på nøyaktig polering og kontroll tynt skall behandling med skallfasetter

For å sikre at skallene dine forblir både vakre og funksjonelle over mange år, er riktig vedlikehold essensielt. Selv om porselen er et svært slitesterkt og flekkbestandig materiale, kreves det regelmessig oral hygiene og pleie for å bevare utseendet og funksjonaliteten. Børst tennene dine minst to ganger daglig med en myk tannbørste og bruk fluorholdig tannkrem. Det anbefales også å bruke tanntråd daglig for å fjerne plakk og matrester mellom tennene, inkludert områdene hvor fasettene er festet.

Det er viktig å planlegge regelmessige besøk hos tannlegen din for profesjonell rengjøring og oppfølging. Dette vil hjelpe med å fange opp eventuelle problemer tidlig og sikre at skallfasettene forblir intakte. Unngå å bite direkte i harde gjenstander som is, nøtter eller åpne pakker med tennene, da dette kan skade både dine naturlige tenner og skallene.

Unngå også overdreven inntak av mat og drikke som kan misfarge tenner, som rødvin, kaffe, og te, selv om porselen er svært motstandsdyktig mot flekker. For de som driver med sport eller andre aktiviteter som kan utsette tennene for slag eller støt, er det viktig å bruke munnbeskyttelse for å forhindre skade.

Med riktig pleie og vedlikehold kan disse vare i 10-15 år eller mer. Det er likevel viktig å merke seg at veneers, som enhver tannrestaurering, kan ha en begrenset levetid og kan trenge å bli erstattet eller justert over tid. Investeringen gir imidlertid et varig bidrag til et strålende smil og økt selvtillit med relativt liten innsats for vedlikehold.

Spørsmål og svar

Hva er porselen veneers?

Det er tynne lag av porselen som er designet for å dekke forsiden av tennene for å forbedre estetisk utseende. De tilpasser formen, størrelsen og fargen på dine naturlige tenner.

Hvordan foregår behandlingsprosessen?

Behandlingsprosessen starter med en konsultasjon hvor tannlegen vurderer dine tenners estetiske behov. Deretter fjernes en liten mengde emalje for å gjøre plass til fasettene. En nøyaktig avstøpning av tennene dine tas, som brukes til å lage dine skreddersydde skall. Ved det siste besøket festes de til tennene.

Hvor lenge kan jeg forvente at de varer?

Med riktig vedlikehold kan porselen veneers vare i 10-15 år eller lenger. Lengden avhenger av munnhygienepraksis, din livsstil og hvordan du tar vare på de.

Hva koster skallfasetter/porselen veneers?

Kostnaden varierer avhengig av antall tenner som behandles, kompleksiteten i din spesifikke situasjon, og geografisk beliggenhet. Det er best å diskutere prising med din tannlege for en nøyaktig kostnadsestimering. Hos koss koster de vanligvis kr 7900,- per tann.

Hva er fordelene og ulempene?

Fordelene inkluderer estetisk forbedring, varighet, og minimal invasivitet. Ulempene kan inkludere kostnaden, behovet for noen grad av emaljefjerning (men tannlegen vil prøve å fjerne så lite tannemalje som mulig), og at prosessen ikke kan angres fullstendig en gang emaljen er fjernet.

Kan en fasett falle av?

Selv om det er sjeldent, kan skallene løsne eller falle av. Dette kan skje hvis veneeret ikke er festet ordentlig, eller hvis det utsettes for stor mekanisk belastning som biting av harde gjenstander.

Krever veneers spesiell omsorg?

Ja, selv om de er holdbare, krever de forsiktig behandling. Unngå å bite ned på veldig harde matvarer, bruk en myk tannbørste, og ikke bruk tennene som verktøy.

Hvordan velger jeg den rette fargen på mine veneers?

Fargen bør velges for å passe dine naturlige tenner for et harmonisk og naturlig utseende. Tannlegen din vil hjelpe deg med å velge den beste fargen basert på din eksisterende tannfarge og dine personlige preferanser.

Kan jeg bleke mine veneers?

Nei, de kan ikke blekes. Hvis du vurderer tannbleking, bør dette gjøres før du får behandlingen slik at de nye skall kan passe til den blekede tannfargen.

Er behandlingen egnet for alle?

Ikke alle er gode kandidater for denne behandlingen. Ideelle kandidater er de som har grunnleggende god oral helse, uten alvorlige tannproblemer som tannråte eller alvorlig tannkjøttsykdom.

Hvikle andre materialer finnes det?

Fasetter kan også bli laget i kompositt. Kompositt er samme materiale de fleste tannfyllinger lages av. De er vanligvis billigere enn porselen, men mindre slitesterke. Kompositt fasetter koster kr 3500-4500,- per tann hos oss.

Er du interessert i å få porselen veneers?

Kom på en konsultasjon hos oss. Vi sjekker din tannhelse og vurderer om dette er en god løsning for deg. Tannlegen vil gi deg alternative behandlinger hvis du ikke er kandidat. Ellers får du en behandlingsplan og et kostnadsoverslag. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise