Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Hvorfor får vi sår inni munnen – og hva kan vi gjøre for å forebygge dem?

Sår inni munnen, også kjent som munnsår eller aftøse sår, kan ha ulike årsaker. De kan være resultatet av en skade, som å bite seg i kinnet, eller skyldes mer komplekse faktorer som stress eller mangel på viktige næringsstoffer. Noen sår kan til og med være forbundet med andre helseproblemer.

Det finnes imidlertid flere effektive metoder for rask lindring, samt tiltak for å forhindre at sårene oppstår igjen.

En person som opplever ubehag fra sår inni munnen, forsiktig holder på leppene for å lindre smerte.

Vanlige årsaker til sår i munnen og hvordan de oppstår

Det er flere vanlige årsaker til at sår inni munnen oppstår. Selv om de fleste sår ikke er farlige, kan de noen ganger være et symptom på underliggende problemer som bør tas på alvor. Her er noen av de vanligste årsakene:

1. Skader i munnen

En av de vanligste årsakene til sår inni munnen er mekaniske skader. Dette kan være noe så enkelt som å bite seg i tungen eller kinnet ved et uhell, eller å få sår på grunn av skarpe kanter på mat eller tenner. Slike sår er vanligvis overfladiske og gror raskt, men de kan være smertefulle i de første dagene.

2. Stress

Stress er en annen viktig årsak til sår i munnen. Når kroppen er under stress, kan immunforsvaret svekkes, noe som gjør deg mer utsatt for å utvikle munnsår. Stressrelaterte sår er ofte små, men smertefulle, og kan dukke opp uten noen åpenbar årsak. Dette er vanligvis tilfellet ved aftøse sår, som kan være vanskelige å forhindre, men det finnes behandlinger for å lindre smerten.

3. Mangel på vitaminer og mineraler

Mangel på viktige næringsstoffer, spesielt B-vitaminer, jern og sink, kan bidra til at sår i munnen oppstår. Kroppen trenger disse næringsstoffene for å opprettholde et sunt immunforsvar og cellereparasjon. Når det er en mangel, kan slimhinnene i munnen bli mer sårbare for irritasjon og sår.

4. Matallergier og sensitivitet

Noen mennesker opplever sår i munnen som et resultat av allergiske reaksjoner på visse matvarer. Sure frukter som sitrusfrukter, tomater og ananas kan irritere slimhinnene i munnen og føre til sår. I tillegg kan krydret mat og varme retter forverre eksisterende sår og gjøre det vanskelig å spise normalt.

En person som sitter ved et bord med fersk frukt og grønnsaker i et naturlig hjemmekjøkken, som fremhever viktigheten av et sunt kosthold for å forebygge munnsår.

Effektive metoder for å lindre smertefulle sår inni munnen

Selv om sår i munnen kan være plagsomme, er det heldigvis mange effektive metoder som kan gi rask lindring. Her er noen av de mest populære og pålitelige metodene:

1. Munnskylling med saltvann

En av de enkleste og mest effektive måtene å behandle sår i munnen på er å skylle munnen med en saltvannsløsning. Saltvann har antibakterielle egenskaper som kan bidra til å rense såret og redusere betennelse.

For å lage en saltvannsløsning blander du en halv teskje salt i et glass lunkent vann, og skyller munnen forsiktig med løsningen flere ganger om dagen.

2. Smertestillende gel

En annen rask metode for å lindre smerter fra sår inni munnen er å bruke en smertestillende gel. Disse gelene er tilgjengelige på apotek uten resept og kan påføres direkte på såret. Gelen danner en beskyttende barriere som reduserer smerten og beskytter såret mot irritasjon fra mat og drikke.

3. Unngå irriterende mat

For å forhindre at sårene blir verre, er det viktig å unngå matvarer som kan irritere munnen ytterligere. Unngå krydret, salt eller syrlig mat, da disse kan forverre smerten. Velg i stedet mykere matvarer som yoghurt, suppe og smoothier, som ikke vil irritere munnslimhinnen.

4. Naturlige midler

Honning er kjent for sine antibakterielle og betennelsesdempende egenskaper. Ved å påføre honning direkte på såret kan du bidra til å redusere betennelsen og fremskynde helbredelsen. Andre naturlige midler inkluderer aloe vera og kamille-te, som kan påføres sårene for å lindre smerten.

En person som skyller munnen med saltvannsløsning på et rent og komfortabelt bad hjemme, med typiske baderomsartikler som håndkle og speil synlige i bakgrunnen, som fremhever den rensende effekten av saltvann som en del av munnpleien.

Når bør du kontakte lege for behandling av sår i munnen?

De fleste munnsår leges på egen hånd innen 1 til 2 uker uten behov for profesjonell behandling. Imidlertid er det visse tilfeller der du bør oppsøke lege eller tannlege for videre vurdering. Her er noen situasjoner hvor det kan være nødvendig med profesjonell hjelp:

1. Vedvarende sår

Hvis sårene ikke begynner å gro etter to uker, eller hvis de blir større eller mer smertefulle, bør du kontakte lege. Vedvarende sår kan være tegn på en underliggende infeksjon eller et mer alvorlig helseproblem som krever behandling.

2. Sår med feber

Dersom du utvikler feber sammen med munnsårene, kan dette være et tegn på en bakteriell eller viral infeksjon som trenger behandling med antibiotika eller antivirale medisiner.

3. Hyppige eller alvorlige sår

Hvis du ofte får sår i munnen som er store eller svært smertefulle, bør du kontakte lege for å utelukke underliggende tilstander som Crohns sykdom, cøliaki eller andre autoimmune lidelser. Det kan også være lurt å få testet blodnivåene av vitaminer og mineraler for å identifisere eventuelle mangler.

En person som opplever ubehag fra munnsår og feber, sitter ned og holder forsiktig på kjeven. Personen ser synlig uvel ut, med et lett rødmet ansikt som understreker smerten fra munnsår og feber, i et hjemmemiljø med dempet belysning.

Selvhjelpstips for å unngå tilbakevendende sår og blemmer

For å forhindre at sår inni munnen kommer tilbake, er det viktig å ta visse forholdsregler og opprettholde gode rutiner for munnhygiene. Her er noen enkle, men effektive selvhjelpstips:

1. Oppretthold god munnhygiene

Regelmessig børsting av tennene og bruk av tanntråd kan bidra til å fjerne bakterier som kan føre til sår i munnen. Sørg for å bruke en myk tannbørste og en fluortannkrem som ikke irriterer slimhinnene.

2. Reduser stress

Siden stress er en kjent trigger for munnsår, er det viktig å finne metoder for å redusere stressnivåene i hverdagen. Avslapningsteknikker som yoga, meditasjon eller dyp pusting kan bidra til å redusere stress og dermed også risikoen for munnsår.

3. Oppretthold et balansert kosthold

Sørg for å inkludere rikelig med frukt, grønnsaker og matvarer rike på vitaminer som B-kompleks, C-vitamin og jern. Dette vil bidra til å opprettholde et sunt immunforsvar og redusere risikoen for sår.

En person som pusser tennene i et koselig, naturlig baderom hjemme, med myk belysning og hverdagslige gjenstander som håndkle, speil og tannbørsteholder i bakgrunnen. Scenen understreker en komfortabel og naturlig tilnærming til daglig munnhygiene.

Sammendrag

Sår inni munnen er vanlige, men kan være svært plagsomme. Heldigvis finnes det mange effektive måter å lindre smerten på, inkludert bruk av saltvann, smertestillende gel og naturlige midler som honning. Det er også viktig å opprettholde god munnhygiene og unngå irriterende matvarer for å fremskynde helbredelsen.

Hvis sårene vedvarer eller oppstår ofte, bør du kontakte lege for en grundigere vurdering.

Spørsmål og svar

Hva er de vanligste årsakene til sår i munnen?

Vanlige årsaker til sår i munnen inkluderer mekaniske skader som å bite seg i kinnet, stress, mangel på vitaminer som B-vitamin og jern, samt matallergier eller irritasjoner fra krydret eller syrlig mat.

Hvordan kan jeg lindre smerter fra sår inni munnen raskt?

Du kan lindre smertene ved å skylle munnen med saltvann, bruke smertestillende gel, unngå irriterende matvarer og påføre naturlige midler som honning eller aloe vera direkte på såret.

Når bør jeg kontakte lege for behandling av sår i munnen?

Hvis sårene ikke gror etter to uker, blir større eller mer smertefulle, eller hvis du har hyppige utbrudd med feber, bør du kontakte lege for videre vurdering.

Er det noen matvarer jeg bør unngå hvis jeg har sår i munnen?

Ja, du bør unngå krydret, salt eller syrlig mat som kan irritere såret ytterligere. Velg heller mykere og mildere matvarer som ikke vil forverre smerten.

Hvordan kan jeg forhindre at sår i munnen kommer tilbake?

For å forhindre tilbakevendende sår, er det viktig å opprettholde god munnhygiene, redusere stress og sørge for at kostholdet ditt er rikt på viktige vitaminer og mineraler, som B-vitaminer, jern og C-vitamin.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise