Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Forebygg plakk: Tenner uten plakk er mindre utsatt for hull og gir deg et sunnere smil.

Plakk er en myk, klebrig film som samler seg på tennene etter måltider. God munnhygiene er avgjørende for å forhindre opphopning av plakk. Tenner som er dekket av plakk, risikerer å utvikle karies og tannkjøttsykdommer.

Denne artikkelen gir deg enkle tips for å fjerne plakk effektivt og forebygge tannstein, slik at du kan bevare tannhelsen din.

Slik fjerner du plakk og tannstein fra tennene dine

Slik fjerner du plakk og tannstein fra tennene dine ved riktig børsteteknikk uten å skade tannkjøttet.

Å fjerne plakk og tannstein fra tennene dine krever en kombinasjon av gode vaner og regelmessig pleie. For det første, bør du børste tennene to ganger om dagen med fluortannkrem, og ikke glemme å bruke tanntråd daglig.

Tanntråd bidrar til å fjerne matrester og plakk mellom tennene, der tannbørsten ikke når. Det er også viktig å besøke tannlegen for profesjonell rengjøring minst én gang i året. Tannlegen kan fjerne tannstein som har bygget seg opp, og gi råd om riktig munnhygiene.

"Nærbilde av tannstein og plakk som fjernes fra tennene med tannlegeverktøy. Fokuserer på rensing av tennene."

Kostholdet spiller også en rolle; begrens inntaket av sukkerholdige matvarer og drikker, da disse kan fremme plakkdannelse. Ved å følge disse tipsene kan du holde tennene dine sunne og frie for plakk, noe som bidrar til et strålende smil.

Forebygging av hull i tennene

Plakk er ikke bare en estetisk bekymring, men det kan også føre til tannråte eller karies. Når plakkbakteriene bryter ned sukker i maten vi spiser, produserer de syrer som kan skade tannemaljen og forårsake hull i tennene.

Nærbilde av tannpuss med tannbørste som fokuserer på riktig teknikk for å forebygge hull i tennene. Grundig rengjøring."

Å pusse tennene grundig er en viktig del av å forebygge hull i tennene. Det anbefales å børste tennene i minst to minutter hver gang, og bruke en mykntannbørste for å unngå skade på tannemaljen. Du bør også bytte ut tannbørsten din hver 3-4 måned, eller når busten begynner å bli slitt.

I tillegg til god munnhygiene, er det viktig å begrense inntaket av søtsaker og ha et balansert kosthold som inkluderer kalsiumrik mat. Kalsium bidrar til å styrke tannemaljen og beskytte mot syreskader.

Bruk av tanntråd for å fjerne plakk langs tannkjøttet

Plakk kan også oppstå langs tannkjøttet, og dette kan føre til betennelse og blødninger. For å unngå dette, er det viktig å bruke tanntråd regelmessig.

For å fjerne plakk fra tannkjøttet, bør du trå tanntråden forsiktig mellom hver tann og bevege den frem og tilbake i en C-formet bevegelse. Dette hjelper med å fjerne matrester og plakk som har samlet seg langs tannkjøttet.

Det finnes ulike typer av tanntråd tilgjengelig, inkludert voksbelagt og mintsmakende tanntråd. Velg den typen som fungerer best for deg og sørg for å bruke det regelmessig.

Hvordan mat og drikke påvirker dannelsen av plakk og tannstein

Som nevnt tidligere, kan sukkerholdige matvarer og drikker bidra til plakkdannelse. Men det er også andre typer mat og drikke som kan ha en negativ effekt på tannhelsen.

Sure matvarer og drikker, som for eksempel sitrusfrukter eller brus, kan føre til syreskader på tennene. Det anbefales å begrense inntaket av disse typene matvarer og drikke, eller skylle munnen med vann etter å ha konsumert dem.

På den andre siden, finnes det også matvarer og drikker som kan bidra til å holde tennene sunne. Kalsiumrike matvarer, som melk og yoghurt, styrker tannemaljen. Kostholdet bør også inkludere friske grønnsaker og frukt for å sikre et godt inntak av viktige næringsstoffer.

Ved å være bevisst på hva du spiser og drikker, kan du hjelpe til med å forebygge plakkdannelse og opprettholde et sunt smil.

For å oppnå plakkfrie tenner og et strålende smil, er det viktig å følge gode daglige rutiner og bruke de riktige verktøyene. Her er noen enkle tips:

  1. Puss tennene to ganger daglig: Puss tennene grundig minst to ganger om dagen med en fluortannkrem for å fjerne plakk før det blir til forkalket plakk, som kan føre til tannstein.
  2. Bruk tanntråd daglig: Tanntråd hjelper med å fjerne plakk mellom tennene, der tannbørsten ikke når. Dette er viktig for å forebygge tannstein og tannkjøttsykdommer.
  3. Skyll munnen med munnskyll: Et antibakterielt munnskyll kan bidra til å redusere plakk og holde munnen frisk.
  4. Unngå sukkerholdig mat og drikke: Sukker kan bidra til plakkdannelse, som igjen kan føre til hull i tennene. Prøv å begrense inntaket av sukker for å forebygge tannproblemer.
  5. Spis en balansert kost: Matvarer som er rike på kalsium og fosfor kan styrke tennene og bidra til å redusere plakk.
  6. Besøk tannlegen regelmessig: Regelmessige tannlegebesøk er avgjørende for å oppdage og fjerne tannstein tidlig, før det fører til mer alvorlige problemer.
  7. Bruk en elektrisk tannbørste: En elektrisk tannbørste kan være mer effektiv enn en manuell tannbørste for å fjerne plakk og forebygge tannstein.
  8. Vurder profesjonell tannrens: Hvis du er mer utsatt for tannstein, kan profesjonell tannrens hos tannlegen bidra til å holde tennene fri for forkalket plakk.

Sammendrag

Å opprettholde plakkfrie tenner er nøkkelen til et sunt og strålende smil. Ved å følge enkle daglige rutiner som å pusse tennene to ganger daglig, bruke tanntråd, og besøke tannlegen regelmessig, kan du effektivt fjerne plakk og forebygge tannstein. Å spise et sunt kosthold og bruke en elektrisk tannbørste kan også hjelpe med å holde plakk under kontroll. Denne artikkelen har gitt deg de beste tipsene for å bevare tannhelsen og unngå tannproblemer.

Spørsmål og Svar

Hva er plakk, og hvordan påvirker det tannhelsen?

Plakk er en myk, klebrig film som dannes på tennene etter måltider. Hvis det ikke fjernes, kan plakk føre til tannstein og tannkjøttsykdommer.

Hvordan kan jeg forebygge tannstein?

Ved å pusse tennene to ganger daglig, bruke tanntråd, og skylle munnen med et antibakterielt munnskyll.

Hva bør jeg gjøre for å forebygge plakk?

For å forebygge plakk bør du opprettholde god munnhygiene, inkludert daglig tannpuss og tanntrådbruk, samt regelmessige tannlegebesøk.

Hvordan fjerner jeg tannstein?

Tannstein fjernes best av en tannlege eller tannpleier under en profesjonell tannrens, da tannstein er forkalket plakk som ikke kan fjernes med vanlig tannbørsting.

Hvorfor er det viktig å bruke tanntråd?

Tanntråd fjerner plakk mellom tennene der tannbørsten ikke når, noe som er avgjørende for å forebygge tannstein og hull i tennene.

Kan plakk føre til hull i tennene?

Ja, plakk kan føre til hull i tennene hvis det ikke fjernes regelmessig, da bakteriene i plakk produserer syrer som angriper tannemaljen.

Hvorfor er jeg mer utsatt for tannstein?

Du kan være mer utsatt for tannstein på grunn av genetiske faktorer, dårlig munnhygiene, eller kosthold med høyt sukkerinnhold.

Hva er den beste tannbørsten for å fjerne plakk?

En elektrisk tannbørste kan være mer effektiv enn en manuell tannbørste for å fjerne plakk og forebygge tannstein.

Hvor ofte bør jeg besøke tannlegen?

Det anbefales å besøke tannlegen minst to ganger i året for å oppdage og behandle tannproblemer tidlig.

Hva er forkalket plakk, og hvordan kan jeg unngå det?

Forkalket plakk, også kjent som tannstein, er plakk som har blitt hardt over tid. Du kan unngå det ved å fjerne plakk regelmessig med tannpuss og tanntråd.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise