Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

5 effektive metoder mot pustestopp om natten

Pustestopp om natten skyldes vanligvis søvnapné, en tilstand som påvirker millioner av mennesker over hele verden.

Det kjennetegnes ved pauser i pusten under søvn, noe som kan føre til dårlig søvnkvalitet og øke risikoen for andre helseproblemer. I denne artikkelen vil vi utforske fem effektive metoder for å håndtere dette. Disse strategiene kan bidra til å forbedre søvnkvaliteten og minske helsekomplikasjonene forbundet med denne tilstanden. Les videre for å oppdage hvordan du kan oppnå en bedre og sunnere natts søvn.

Disse 5 punktene kan hjelpe:

 1. Posisjonsendringer under søvn:
  Å sove på siden i stedet for ryggen kan redusere risikoen for pustestopp ved å forhindre at tungen og bløtvevet i halsen blokkerer luftveiene.

 2. Vektreduksjon:
  Overvekt kan øke risikoen for søvnapné ved å legge press på luftveiene. Vekttap kan bidra til å redusere antall pustestopp episoder for noen mennesker.

 3. Bruk av CPAP-maskin:
  Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) er en behandling som bruker mild lufttrykk for å holde luftveiene åpne under søvn, noe som er svært effektivt for mange med søvnapné.

 4. Unngå alkohol og sovepiller:
  Alkohol og visse medikamenter kan slappe av musklene i halsen, noe som kan forverre tilstanden.

 5. Oral apparatur:
  En tannlege kan tilpasse en munnbeskytter som holder underkjeven fremover under søvn. Dette kan hjelpe med å åpne opp luftveiene og forhindre pustestopp.


Hva er søvnapné?

Søvnapné er en søvnlidelse som preges av periodiske pauser i pusten under søvn. Disse pausene kan vare fra noen få sekunder til flere minutter og kan skje opptil hundrevis av ganger per natt. Dette fører til dårlig søvnkvalitet og kan ha alvorlige konsekvenser for helsen, inkludert økt risiko for hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og diabetes.

Lidelsen kan påvirke mennesker i alle aldre, men er vanligere hos menn over 40 og kvinner etter overgangsalderen. Overvekt, røyking og bruk av alkohol og visse medikamenter kan også øke risikoen.

Det er viktig å få behandling for dette problemet, da det kan bidra til å forbedre søvnkvaliteten og redusere risikoen for alvorlige helsekomplikasjoner. Ved å følge disse effektive metodene, kan du ta kontroll over din søvnlidelse og oppnå en bedre og sunnere natts søvn.

Symptomer på søvnapné

Vanlige symptomer inkluderer høyt snorking, tretthet og søvnighet på dagtid, hyppig oppvåkning om natten og hodepine om morgenen. Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du kontakte legen din for en riktig diagnose og behandlingsplan.

Årsaker til obstruktiv søvnapné

Det er flere faktorer som kan bidra til utviklingen av tilstanden. Overvekt og fedme er en vanlig årsak, da det ekstra fettet rundt nakken kan blokkere luftveiene under søvn. Alder, kjønn og genetikk spiller også en rolle, da menn og eldre personer har større risiko.

Røyking og bruk av alkohol og beroligende midler kan også øke risikoen, da de kan føre til slapphet i halsmusklene og blokkering av luftveiene. Anatomiske faktorer, som for eksempel en stor tunge eller smal hals, kan også påvirke risikoen.

 

Vektreduksjon og livsstilsendringer

Pustestopp om natten kan skyldes overvekt


Vektreduksjon og endring av livsstil er avgjørende for å håndtere søvnapné. Overvekt legger press på luftveiene og kan føre til blokkering under søvn, så ved å redusere vekten kan du redusere symptomene.

Det er også viktig å unngå alkohol og bruk av beroligende midler, samt å slutte å røyke. Disse vanene kan føre til slapphet i halsmusklene og økt risiko for søvnapné. Øvelser som per time styrker halsmusklene kan også hjelpe til å holde luftveiene åpne under søvn.


Tips for å opprettholde en god sovestilling

Kvinne som sover i rar stilling


For å opprettholde en god sovestilling og redusere risikoen for pustestopp, kan det være lurt å følge disse tipsene:

 • Prøv å sove på siden eller mage i stedet for ryggen.

 • Unngå store måltider og alkohol før sengetid.

 • Bruk ekstra puter eller en justerbar seng for å heve hodet og holde luftveiene åpne.

 • Prøv å implementere nye søvnvaner, som å begynne å sove på siden eller bruke spesielle puter/madrasser.

 • Vær oppmerksom på eventuelle tegn på søvnapné og søk hjelp fra en lege eller annen helsepersonell for å få riktig diagnose og behandling.


CPAP-maskinens rolle i behandling

Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) er en vanlig behandling for søvnapné som bruker en maskin til å levere et konstant lufttrykk gjennom nesen og munnen under søvn.

CPAP-maskiner er tilgjengelige i ulike størrelser og kan tilpasses individuelt. Det er viktig å følge instruksjonene for bruk og vedlikehold av maskinen, samt planlegge regelmessige kontroller med helsepersonell for å sikre at behandlingen er effektiv.

Tips for å tilpasse seg til CPAP-behandling

For noen kan det ta tid å tilpasse seg CPAP-behandlingen, spesielt når det kommer til å sove med en maske og følelsen av et konstant lufttrykk. Her er noen tips som kan hjelpe deg i prosessen:

 • Start sakte ved å bruke maskinen i korte perioder om dagen før du prøver å sove med den.

 • Bruk en behagelig maske som passer godt til ansiktet ditt.

 • Juster lufttrykket etter behov, og ikke vær redd for å kontakte helsepersonell for hjelp med dette.

 • Prøv avslapningsteknikker som dyp pusting eller muskelavslapping før sengetid for å redusere følelsen av ubehag.


Unngå alkohol og sovepiller for bedre søvn

Mange bruker alkohol og sovepiller som en måte å falle raskere i søvn på. Men disse stoffene kan faktisk føre til dårligere søvnkvalitet og forverre symptomer på søvnapné.

Alkohol kan føre til slapphet i halsmusklene, noe som igjen kan blokkere luftveiene og forårsake pustestopp. Sovepiller kan også føre til avslapping i muskler som styrer pusting, noe som øker risikoen for stopp i pust.

Bruk av oral apparatur; snorkeskinne

For de som ikke kan bruke en CPAP-maskin, kan en snorkeskinne være et alternativt middel for behandling. Dette er en individuelt tilpasset enhet som ligner på en munnbeskytter og bidrar til å holde luftveiene åpne ved å justere posisjonen på tungen og kjeven.

Oral apparatur er vanligvis lettere å tilpasse seg enn en CPAP-maskin, men det kan ta tid å finne den riktige innstillinger for optimal effekt. Det er også viktig å følge anbefalte rutiner for rengjøring og vedlikehold av enheten, samt søke hjelp fra helsepersonell hvis det oppstår problemer.

En tannlege kan hjelpe deg med å få en tilpasset snorkeskinne og undersøke munnen din for andre problemer, samt henvise til lege. Les mer om hvordan tannlegen kan hjelpe deg her.

Mann med søvnapne


Prosessen med å få en tilpasset snorkeskinne

En tilpasset munnbeskytter for behandling av søvnapné krever vanligvis flere steg:

 1. Du må først få en henvisning fra en lege eller tannlege.

 2. En kjevespesialist (ortodontist) vil deretter ta et avtrykk av tennene dine for å lage en individuelt tilpasset enhet.

 3. Du vil deretter prøve enheten og justere den til riktig passform og innstillinger.

 4. Det kan være nødvendig med flere justeringer for å finne den optimale effekten.

 5. Fortsett regelmessige kontroller hos helsepersonell for å sikre at enheten fungerer som den skal.


Spørsmål og svar

 • Hva er pustestopp under søvn, og hvorfor skjer det?
  Pustestopp under søvn, eller søvnapné, er en tilstand der en person midlertidig stopper å puste mens de sover. Dette kan skje flere ganger gjennom natten og varer ofte fra noen få sekunder til et minutt eller mer.

 • Hvilke symptomer bør jeg se etter hvis jeg mistenker pustestopp under søvn?
  Vanlige symptomer på søvnapné inkluderer høylydt snorking, plutselige oppvåkninger med en kvelnings- eller gispefølelse, overdreven dagslighet, morgenhodepine, irritabilitet, problemer med konsentrasjon, og ofte våkne opp med en tørr munn eller sår hals. Hvis du eller noen du kjenner opplever disse symptomene, er det viktig å søke medisinsk rådgivning.

 • Hvordan kan pustestopp under søvn behandles?
  Behandling av søvnapné kan variere avhengig av alvorlighetsgrad og årsak. Enkelte livsstilsendringer, som vekttap, unngåelse av alkohol og sovemedisiner, samt å sove på siden, kan hjelpe. Medisinsk utstyr som CPAP-maskiner er ofte effektive for å holde luftveiene åpne mens du sover. I noen tilfeller kan snorkeskinner eller kirurgi være nødvendig.


Sliter du med snorking?

Det kan være søvnapné. Snakk med tannlegen din neste gang du er på undersøkelse, eller bestill en gratis konsultasjon her, så hjelper vi deg med henvisning, behandling og mer.

Utvalgte artikler

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Scenarie med tre tips for lavere pris på rotfylling: konsultasjon tidlig, sammenligne klinikker, og bruk av moderne teknologi

Pris på rotfylling i 2024

Få innsikt i prisen på rotfylling i 2024 og lær om behandlingsprosessen, fordeler, og vanlige spørsmål og svar. Bestill konsultasjon hos oss i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise