Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

3 fordeler med å trekke visdomstann

Oppdag hvorfor mange velger å trekke visdomstann til tross for bekymringer. Utforsk fordelene og bryt ned vanlige myter i denne informative artikkelen.

Trekking av visdomstenner er en vanlig tannkirurgisk prosedyre som mange gjennomgår. Selv om tanken på å trekke en tann kan virke avskrekkende, er det flere gode grunner til at denne behandlingen ofte er nødvendig og til og med fordelaktig for din orale helse. I denne artikkelen vil vi utforske de positive sidene ved å trekke visdomstenner.

Vi vil dekke tre hovedfordeler med prosedyren og hvorfor den kan være relevant for din generelle velvære og helse. Ved å forstå disse fordelene, vil du kanskje føle deg mer forberedt og positiv til denne vanlige tannbehandlingen.

Grunnene til det at man trekker visdomstenner er:

 1. Forebygging av overfyllelse av tenner:
  Visdomstenner kan forårsake tranghet når de vokser inn, noe som kan føre til at andre tenner blir skjeve eller forskyvet. Ved å fjerne visdomstenner kan man forebygge disse problemene og opprettholde en sunnere tannstilling og -estetikk.

 2. Reduserer risikoen for infeksjoner og tannkjøttsykdommer:
  Tenner som bare delvis bryter gjennom tannkjøttet, kan skape et miljø hvor bakterier lett samler seg, noe som øker risikoen for infeksjoner og tannkjøttsykdommer. Trekking av visdomstenner kan bidra til å holde munnhulen renere og sunnere.

 3. Unngåelse av fremtidige tannproblemer:
  Ved å fjerne visdomstenner tidlig, kan man unngå en rekke fremtidige tannproblemer, som rotinfeksjoner, skader på nabotenner og cystedannelse. Dette bidrar til langvarig oral helse og kan redusere behovet for mer komplekse tannbehandlinger i fremtiden.


Hva er visdomstenner?

Visdomstenner er de siste tennene som vanligvis dukker opp i munnen vår, vanligvis mellom 17 og 25 års alder. De kalles også for “de tredje jekslene” og finnes bakerst i munnen, bak de andre tennene våre.

Disse tennene var nyttige for våre forfedre som hadde større kjever og behov for å tygge på mer hardt og tøff mat. Men i dagens moderne samfunn, har våre kjever blitt mindre og vi er ikke like avhengige av visdomstennene som før.

Samtidig er det vanlig at disse tennene ikke har nok plass til å vokse skikkelig eller bryter gjennom tannkjøttet på en feil måte, noe som kan føre til smerte og problemer. Derfor er det ofte nødvendig å fjerne de for å opprettholde god oral helse.

Vanlige problemer forårsaket av visdomstenner

Visdomstenner kan forårsake en rekke problemer når de vokser inn eller forsøker å bryte gjennom tannkjøttet. Disse problemene inkluderer tranghet og press på andre tenner, infeksjoner og betennelser i tannkjøttet, dårlig plassering og utvikling av cyster.

Tranghet kan føre til at andre tenner blir skjeve eller forskyvet, noe som kan påvirke tannstillingen og estetikken i munnen din. Infeksjoner og betennelser kan oppstå når disse tennene bare delvis bryter gjennom tannkjøttet og skaper et miljø som er lett for bakterier å samle seg i. Dette kan føre til smerte, hevelse og ubehag.

Fordeler med å trekke visdomstann

Som nevnt tidligere, kan trekking av visdomstenner gi flere fordeler for din orale helse. Det er viktig å merke seg at disse fordelene ikke gjelder for alle mennesker, og det er viktig å konsultere med tannlegen din for å bestemme om trekking er nødvendig for deg.

Forebygging av at det blir for trangt

Mann som har vondt i tennene


Overfylthet skjer når det ikke er nok plass i munnen til at visdomstennene kan vokse ut ordentlig, noe som fører til at andre tenner blir presset ut av posisjon. Dette kan føre til tannstillingproblemer, som skjeve eller overlappende tenner.

Ved å fjerne visdomstenner tidlig, før de kan forårsake tranghet og trykk på andre tenner, kan man unngå disse problemene i fremtiden. Det vil også bidra til å opprettholde en sunn og balansert tannstilling, noe som er viktig for både oral helse og estetikk.

Redusert risiko for tannkjøttsykdommer og infeksjoner


En annen fordel med å trekke visdomstenner er redusert risiko for tannkjøttsykdommer og infeksjoner. Dette skyldes at disse tennene ofte ikke bryter gjennom tannkjøttet på en riktig måte og kan skape en perfekt grobunn for bakterier å samle seg i.

Bakteriell oppbygging rundt dette området kan føre til infeksjoner, betennelser og tannkjøttsykdommer som gingivitt eller periodontitt. Dette kan føre kirurgisk tanntrekking til smerte, hevelse og ubehag i munnen. Ved å fjerne tennene kan man unngå disse komplikasjonene og opprettholde god oral helse.

Vanlige myter og misforståelser

Det er mange myter og misforståelser rundt visdomstenner, som kan føre til unødvendig bekymring eller frykt for å få dem fjernet. En av de vanligste mytene er at alle må fjerne visdomstennene sine, noe som ikke er tilfelle. Disse tennene bør bare fjernes hvis de forårsaker problemer eller komplikasjoner.

Det er også en vanlig misforståelse at alle får de, men faktisk har noen mennesker aldri disse tennene i det hele tatt. Mange tror også at de er ansvarlige for kjeveutvikling eller bidrar til tannstillingproblemer, men dette er ikke vitenskapelig bevist.

Myter rundt smerte og komplikasjoner

Hos tannlegen kan du få informasjon om prosedyren


En av de største bekymringene mange har om fjerning av visdomstenner er smerte og komplikasjoner. Men sannheten er at prosedyren er relativt smertefri takket være lokalbedøvelse som brukes under inngrepet.

Komplikasjoner som blødning eller infeksjoner kan oppstå, men disse er sjeldne og kan unngås gjennom riktig etterbehandling og følge tannlegens instruksjoner. Hvis du føler uvanlig smerte eller ubehag etter prosedyren, bør du kontakte tannlegen din for råd.

Hvordan forberede seg til inngrepet


Før du gjennomgår behandlingen, er det noen viktige forberedelser som kan hjelpe deg med å føle deg mer komfortabel og rolig under prosedyren. Først bør du diskutere eventuelle spesielle behov eller bekymringer med tannlegen din, slik at de kan gi deg riktig informasjon og veiledning.

Du bør også sørge for å følge alle instruksjonene fra tannlegen din om eventuelle medisiner du må ta før inngrepet. Å sørge for at du har en pålitelig person til å kjøre deg hjem etter prosedyren og har noen som kan hjelpe deg i de første dagene av helbredelsesprosessen, er også viktig.

Hva å forvente under og etter inngrepet


Fjerning av visdomstenner er en rutineprosedyre som vanligvis tar mindre enn en time å fullføre. Under prosedyren vil tannlegen din bruke lokalbedøvelse for å sikre at du ikke føler smerte eller ubehag.

Etter fjerningen, kan du forvente å føle noe ubehag og hevelse i området. Dette vil gradvis gå ned de neste dagene, men tannlegen din kan også gi deg smertestillende medisiner for å lindre eventuell smerte.

Langsiktige fordeler og oral helse

Det er mange fordeler ved tanntrekking


Mens det kan være noen midlertidige ubehag og komplikasjoner knyttet til tanntrekking, er de langsiktige fordelene for din oral helse vel verdt det. Å fjerne de kan bidra til å forebygge problemer som overbefolkning av tennene, kjevekramper og til og med hodepine.

I tillegg kan du forvente å ha bedre munnhygiene etter fjerning, da det vil være lettere å rengjøre området uten disse skjulte tennene. Dette kan også føre til færre karies- og tannkjøttproblemer.

Å ta vare på din orale helse betyr å ta viktige beslutninger for fremtiden, og dette inngrepet kan hjelpe med det.

Tips for å opprettholde oral helse etter tnngrepet

Når du trekt en tann, er det viktig å fortsette å ta vare på din orale helse for å unngå eventuelle komplikasjoner eller problemer. Noen tips for å opprettholde en sunn munn etter inngrepet inkluderer:

 • Følg tannlegens instruksjoner for etterbehandling nøye.

 • Unngå å spise harde eller klebrige matvarer til området er helt leget.

 • Ha god munnhygiene ved å børste og bruke munnskyll regelmessig.

 • Unngå røyking og bruk av alkohol som kan forsinke helbredelsesprosessen.


Spørsmål og svar

 • Når er det nødvendig å trekke en visdomstann?
  Det kan være nødvendig å trekke tannen hvis den forårsaker smerte, infeksjoner, tannkjøttbetennelse, skader på nabotennene, dannelse av cyster, eller det er ikke nok plass i munnen for at den skal vokse frem på en normal måte. Tannlegen eller kjeveortopeden vil kunne vurdere behovet for uttrekking gjennom røntgenbilder og klinisk undersøkelse.

 • Hvorfor vokser visdomstenner ut i voksen alder?
  De siste tennene som vokser ut, vanligvis i alderen 17 til 25 år. Det antas å ha vært nyttige for våre forfedre som mistet tenner tidlig og trengte ekstra molare for å tygge hard mat. I moderne tid har vi ofte ikke behov for disse tennene, og de kan skape problemer ved å vokse ut i en allerede full tannrekke.

 • Hva kan jeg forvente under og etter trekking av tann?
  Under operasjonen vil du bli bedøvet, så du skal ikke føle smerte. Prosedyren kan variere fra enkel uttrekking til kirurgisk trekking, avhengig av tannens posisjon og tilstand. Etter operasjonen kan du forvente noe hevelse, mild til moderat smerte, og muligens blødning de første dagene. Det er viktig å følge tannlegens råd for etterbehandling for å fremme helbredelse og redusere risikoen for infeksjon.

 • Hvordan bør jeg forberede meg til å trekke en visdomstann?
  Før du trekker en tann, bør du sørge for å ha en god munnhygiene og følge alle instruksjoner fra tannlegen din angående matinntak og medisinering før operasjonen. Det kan også være lurt å planlegge litt hviletid etter operasjonen og forberede myk mat og kalde omslag for å hjelpe med helbredelsesprosessen.

 • Er det risiko forbundet med å trekke visdomstenner?
  Som med alle kirurgiske inngrep, er det noen risikoer forbundet med å trekke disse tennene, inkludert infeksjon, skade på nærliggende tenner eller nerver, og sjelden, utvikling av alveolitt, hvor blodproppen som skal beskytte uttrekkingsstedet blir oppløst eller forstyrret. Din tannlege vil informere deg om disse risikoene og hvordan de kan minimeres før prosedyren.


Sliter du med visdomstennene?

Bestill en gratis konsultasjon i dag så hjelper vi deg med behandling og kostnadsoverslag. Bestill her.

Utvalgte artikler

TMD/Kjeveledd

TMD/Kjeveledd

TMD / Kjeveledd Det temporomandibulære (tem-puh-roe-man-DIB-u-lur) leddet (TMJ) fungerer som et glidende hengsel, og kobler kjevebenet til skallen. Du har ett ledd på hver side av kjeven. TMJ-lidelser – en type temporomandibulær

Les mer»
Kirurgi

Kirurgi

Kirurgi Det vanligste kirurgiske inngrepet hos tannlegen er fjerning av visdomstenner. Fjerning av visdomstenner er en type kirurgi Visdomstannekstraksjon er en kirurgisk prosedyre for å fjerne en eller flere visdomstenner –

Les mer»

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise