Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Alt du trenger å vite om Munntørrhet

Munntørrhet, også kjent som xerostomi, er en vanlig tilstand som rammer millioner av mennesker over hele verden. Det oppstår når det er en nedgang i spyttproduksjonen, noe som fører til en tørr og ubehagelig følelse i munnen. Denne tilstanden kan være midlertidig eller kronisk og kan være forårsaket av ulike faktorer som medisinbivirkninger, dehydrering og visse helsemessige forhold.

Selv om det kan virke som en mindre ulempe, kan tørr munn faktisk ha en betydelig innvirkning på ens generelle munnhelse. Spytt spiller en avgjørende rolle for å opprettholde helsen til tennene og tannkjøttet ved å nøytralisere syrer i munnen og vaske bort matpartikler. Uten nok spytt blir vi mer utsatt for tannråte, tannkjøttsykdommer og dårlig ånde.

I denne veiledningen vil vi utforske årsakene, symptomene og behandlingsalternativene for munntørrhet for å hjelpe deg bedre å forstå denne tilstanden og hvordan du kan håndtere den.

Munntørrhet: Årsaker og Symptomer

Munntørrhet kan føre til en tørr tunge


Tørrhet i munnen kan være forårsaket av flere faktorer, inkludert medisiner, sykdommer som diabetes eller Sjøgrens syndrom, og vanligvis er hull i tennene en vanlig årsak.

Symptomer inkluderer tørrhet i munnen, hyppig tørst og dårlig ånde. Å drikke vann jevnlig og suge på sugetabletter eller tyggegummi kan hjelpe til med å fukte munnen. Hyppige besøk hos tannlegen eller tannpleieren er også viktig for å opprettholde tannhelsen.

Munntørrhet kan føre til økt risiko for tannråte og andre munnrelaterte problemer, derfor bør det tas på alvor og behandles med gode råd og nødvendig oppfølging.

Spyttprøve hos tannlege: Diagnostisering av munntørrhet

Spyttprøver er en viktig del av diagnostiseringen av munntørrhet. Tannlegen din kan be om at du tar en spyttprøve for å få et bedre inntrykk av mengden og kvaliteten på ditt spyttnivå. Dette kan hjelpe tannlegen din med å bestemme om du lider av xerostomi, og i tilfelle hvor alvorlig tilstanden din er.

En spyttprøve innebærer vanligvis at pasienten spytter inn i en liten beholder flere ganger over en kort periode. Dette spyttet vil deretter bli undersøkt for å måle spyttnivået og se om det er noen unormale sammensetninger eller bakterier.

Etter at spyttprøven er gjennomført, vil tannlegen din kunne diskutere resultatene med deg og legge frem eventuelle behandlingsalternativer basert på diagnosen. Det er viktig å følge instruksjonene fra tannlegen din for å sikre en nøyaktig diagnose og effektiv behandling av munntørrhet.

Tørr i munnen: Vanlige klager og løsninger

For personer som lider av munntørrhet, kan det være en daglig utfordring å håndtere de ubehagelige følelsene som følger med tilstanden. De vanligste klager inkluderer tørr munn og hals, problemer med å tygge og svelge mat, samt følelsen av en konstant tørst.

For å lindre disse symptomene, er det viktig å hydrere seg godt ved å drikke rikelig med vann gjennom dagen. Tygge sukkerfritt tyggegummi eller sugetabletter kan også bidra til å stimulere spyttproduksjonen. Unngå koffein, tobakk og alkoholholdige drikker da disse kan forverre tørrhet i munnen.

Det finnes også ulike behandlingsalternativer som kan hjelpe med å lindre ubehaget av xerostomi, inkludert reseptbelagte medisiner og munnfuktighetsgivere. Snakk med tannlegen din for å finne den beste løsningen for deg og din tilstand.

Årsaker til munntørrhet om natten og hvordan takle det

Munntørrhet er ofte et merkbart problem om natten, da spyttproduksjonen naturlig reduseres mens vi sover. Dette kan føre til en ubehagelig og tørr følelse i munnen, samt økt risiko for tannråte og tannkjøttsykdom.

For å håndtere munntørrhet om natten, kan det være lurt å unngå tunge måltider og drikker rett før leggetid. Du kan også prøve å sove med en luftfukter på for å øke fuktigheten i rommet og redusere tørrheten i munnen.

Dersom du bruker medisiner som kan forårsake xerostomi, kan det være lurt å diskutere muligheten for å endre doseringen eller bytte til et annet alternativ med legen din. Tannlegen din kan også anbefale bruk av munnfuktighetsgivere eller spyttstimulerende midler før du legger deg for å hjelpe med å lindre tørrheten i munnen om natten.

Munntørrhet og HELFO refusjon

Munntørrhet kan være en kostbar tilstand å behandle, spesielt hvis du trenger regelmessige tannlegebesøk og reseptbelagte medisiner. Men det er noen former for økonomisk hjelp som kan gjøre behandlingen mer overkommelig.

Hvis munntørrheten skyldes en medisinsk tilstand forårsaket av sykdom eller medisiner, kan du kvalifisere for refusjon for behandling av hull.

Øke spyttproduksjon: Tips og triks for å bekjempe munntørrhet

Et av de beste måtene å håndtere munntørrhet på er ved å øke spyttproduksjonen. Dette kan gjøres gjennom ulike metoder, inkludert tygge sukkerfri tyggegummi eller sugetabletter, drikke rikelig med vann, og unngå tørre og krydret matvarer.

Det finnes også en rekke naturlige midler som kan bidra til å stimulere spyttproduksjonen, som å tygge på sitronskall eller å drikke ingefær-te. Imidlertid bør du diskutere disse metodene med tannlegen din først, da noen naturlige midler kan forårsake bivirkninger eller påvirke visse medisiner.

Prøv også å puste gjennom nesen i stedet for munnen, da dette kan bidra til å holde munnen fuktig. Og sørg for å opprettholde en god munnhygiene ved å pusse tennene og bruke tanntråd regelmessig for å unngå ytterligere komplikasjoner av xerostomi.

Munntørrhet og angst: Forstå sammenhengen

Tannbehandling hos tannlegen


Mange mennesker med angst lider også av munntørrhet, og det er en klar sammenheng mellom de to tilstandene. Angst kan føre til økt stress og spenning i kroppen, noe som igjen kan påvirke spyttproduksjonen.

Det er viktig å adressere både angst og munntørrhet for å få bedre kontroll over begge tilstandene. Terapeutiske teknikker som avslapning og meditasjon kan bidra til å redusere angstnivået og dermed lindre tørrheten i munnen.

Snakk også med din tannlege om eventuelle bekymringer eller frykt du har i forhold til tannbehandling, da de kan hjelpe deg med å utvikle en behandlingsplan som er mer behagelig og mindre stressende. Husk at å ta vare på både din mentale og fysiske helse er viktig for et godt liv.

Seigt spytt: Årsaker og behandlingsmetoder

For noen mennesker kan munntørrhet føre til seigt spytt, som er en tykk og vanskelig å svelge konsistens av spyttet. Dette kan være ubehagelig og føre til problemer med å spise og snakke.

Den vanligste årsaken til seigt spytt er dehydrering, så det er viktig å drikke rikelig med vann hele dagen for å unngå dette. Spyttet kan også påvirkes av visse medisiner, så snakk med din tannlege eller lege om eventuelle endringer i dine medisiner.

Du kan også prøve å suge på sure godterier eller tygge sukkerfri tyggegummi for å øke spyttproduksjonen og tynne ut seigt spytt. Ved alvorlige tilfeller kan din tannlege anbefale bruk av munnfuktighetsgivere eller spyttstimulerende midler. Husk å snakke med en helsepersonell for råd og veiledning om hvordan du best kan takle seigt spytt for din individuelle tilstand.

Munntørrhet og medisiner: Vanlige medikamenter som kan forårsake tørrhet i munnen

En rekke medisiner kan føre til xerostomi som en bivirkning, inkludert antihistaminer, smertestillende midler og antidepressiver.

Hvis du tar noen av disse medisinene og opplever tørrhet i munnen, kan du snakke med legen din om muligheten for å endre doseringen eller bytte til et annet alternativ. Det er også viktig å fortelle tannlegen din om alle medisiner du tar, slik at de kan tilpasse behandlingen din basert på dine spesifikke behov.

Hvis det ikke er mulig å endre medisinen, kan tannlegen din anbefale bruk av munnfuktighetsgivere eller spyttstimulerende midler for å lindre ubehaget. Husk å følge anvisningene for bruk av disse midlene og snakke med helsepersonell hvis du opplever noen bivirkninger.

Hva kan munntørrhet føre til? Langtidseffekter og komplikasjoner

Munntørrhet kan føre til en rekke komplikasjoner og langtidseffekter hvis den ikke behandles riktig. Tørrheten i munnen kan føre til problemer med å tygge og svelge mat, hvert måltid samt økt risiko for karies og tannkjøttsykdom på grunn av mangel på spyttets beskyttende egenskaper.

Ubehandlet munntørrhet kan også føre til dårlig ånde, sprukne lepper og sår i munnen, som alle kan påvirke din generelle livskvalitet. Langsiktig munntørrhet kan også føre til problemer med å snakke og uttale ord på grunn av mangel på fuktighet i munnen.

Det er derfor viktig å søke behandling for munntørrhet så tidlig som mulig, og følge råd fra tannlege og helsepersonell for å unngå alvorlige komplikasjoner.

Når du er tørr i munnen, kan du prøve å puste mer med nesen


Spørsmål og svar

 • Hva er den vanligste årsaken til munntørrhet?
  Munntørrhet kan skyldes flere faktorer, inkludert dehydrering, bruk av visse medikamenter, medisinske tilstander som Sjøgrens syndrom, og livsstilsvaner som røyking. Stress og angst kan også spille en rolle.

 • Hvordan kan en spyttprøve hos tannlegen hjelpe med diagnosen munntørrhet?
  En spyttprøve kan hjelpe tannlegen å vurdere mengden og kvaliteten på spyttet ditt. Dette kan gi viktig informasjon om spyttproduksjonen og bidra til å identifisere tannlege eller tannpleier underliggende årsaker til munntørrhet.

 • Hvilke behandlingsmuligheter finnes for munntørrhet?
  Behandling av munntørrhet kan inkludere å øke væskeinntaket, bruke kunstig spytt eller fuktighetsgivende munnspray, justere medisiner som forårsaker tørrhet, og praktisere god munnhygiene for å forebygge tannproblemer.

 • Kan munntørrhet føre til andre helseproblemer?
  Ja, munntørrhet kan øke risikoen for tannråte, tannkjøttsykdom, og munninfeksjoner. Det kan også gjøre det vanskelig å snakke, svelge, og smake maten ordentlig.

 • Er det noen livsstilsendringer som kan hjelpe mot munntørrhet?
  Å drikke mer vann, unngå tobakk og alkohol, redusere koffein, bruke en luftfukter om natten, og tygge sukkerfri tyggegummi for å stimulere spyttproduksjonen kan alle bidra til å lindre symptomer på munntørrhet.


Sliter du med munntørrhet?

Bestill en konsutlasjon, så hjelper vi deg med undersøkelse, tips og behandlingsplan. Bestill her.

Utvalgte artikler

Kvinne med munnskold

Munnskold: Alt du trenger å vite

Munnskold (after) er små og smertefulle sår i munnhulen som ofte er lokalisert på tungen eller innsiden av kinnene. Disse sårene kan gi betydelig ubehag og påvirke evnen til å

Les mer»
TMD/Kjeveledd

TMD/Kjeveledd

TMD / Kjeveledd Det temporomandibulære (tem-puh-roe-man-DIB-u-lur) leddet (TMJ) fungerer som et glidende hengsel, og kobler kjevebenet til skallen. Du har ett ledd på hver side av kjeven. TMJ-lidelser – en type temporomandibulær

Les mer»

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Scenarie med tre tips for lavere pris på rotfylling: konsultasjon tidlig, sammenligne klinikker, og bruk av moderne teknologi

Pris på rotfylling i 2024

Få innsikt i prisen på rotfylling i 2024 og lær om behandlingsprosessen, fordeler, og vanlige spørsmål og svar. Bestill konsultasjon hos oss i dag!

Les mer»
Ingen flere innlegg å vise