Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Tanntråd: Din beste venn for sunne tenner

Tanntråd er avgjørende for sunn munnhygiene, fjerner plakk og matrester mellom tennene, forebygger karies og tannkjøttsykdommer. Lær riktig bruk og type.

Tanntråd er et essensielt verktøy i daglig munnhygiene, men ofte undervurdert og oversett. Denne artikkelen vil forklare viktigheten av å bruke tanntråd, hvordan det bidrar til sunnere tenner og tannkjøtt, og hvorfor det er en uunnværlig del av den daglige tannpleierutinen. Vi vil utforske ulike typer og gi praktiske tips for effektiv bruk.

Hvorfor er tanntråd så viktig?

Nærbilde av en person som bruker tanntråd mellom tennene, viktig for tannhelse i et rent baderomsmiljø rengjør jordan tannstikker

Tanntråd er en tynn, ofte voksbehandlet tråd som brukes til å fjerne matrester og bakteriebelegg fra mellomrommene mellom tennene. Selv om du nøye pusser tennene dine to ganger om dagen, kan det være vanskelig for tannbørsten å nå alle steder i munnen din. Dette er spesielt tilfelle når det kommer til de smale og trange områdene mellom tennene, hvor matrester kan samle seg og føre til dannelse av plakk, tannstein og hull i tennene.

Det er et viktig verktøy for å fjerne matpartikler og bakterier som har samlet seg mellom tennene dine gjennom dagen. Hvis dette ikke blir fjernet, kan det føre til utvikling av karies, tannkjøttsykdommer og dårlig ånde. Tråden bidrar også til å styrke tannkjøttet ved å stimulere blodsirkulasjonen og fjerne plakk langs tannkjøttlinjen, noe som reduserer risikoen for tannkjøttsykdommer.

Riktig bruk

Illustrasjon av riktig bruk av tanntråd, viser trinnene med å bruke tanntråd mellom tennene med fokus på teknikk, hender som holder tanntråd, nærbilde av tenner og tannkjøtt, og rene, sunne tenner etter bruk av tanntråd

For å få mest mulig ut av rutinen, er det viktig å bruke tråden riktig. Her er noen praktiske tips for effektiv bruk:

 • Bruk en armelengde med tråd og hold endene rundt tommelfingrene på hver hånd.

 • Før tråden forsiktig mellom tennene med en sagging bevegelse, uten å presse for hardt eller dypt inn i tandkjøttet.

 • Når du når tannkjøttlinjen, bøy tråden i en C-form og forsiktig dra den opp og ned langs tannens overflate, som å polere.

 • Vær nøye med å bruke ren tråd mellom hvert tann for å unngå spredning av bakterier.

 • Etter ferdig bruk bør du kaste tråden, da den kan inneholde matrester og bakterier.

Ulike typer tanntråd og hvordan velge

Ulike typer tanntråd på en flat overflate med forskjellige farger og design, med en ren og minimalistisk bakgrunn

Det finnes ulike typer tanntråd tilgjengelig på markedet, inkludert voksbehandlet, u-behandlet og teflonbelagt. Voksbehandlet tråd er den vanligste og enkleste å bruke, da voksen gjør det lettere å gli mellom tennene uten å skade tannkjøttet.

Når du velger en type, er det viktig å ta hensyn til dine personlige preferanser og behov. Hvis du har tett plass mellom tennene, kan en type med en flat profil være mer effektiv. Hvis du har følsomt tannkjøtt, kan det å bruke en mykere tråd være mer behagelig.

Det er også viktig å velge en som passer din personlige rutine og livsstil. For eksempel, hvis du ofte reiser eller er på farten, kan engangs tannstikker være et praktisk alternativ.

Vanlige feil og hvordan unngå dem

Selv om tanntråd er en viktig del av munnhygienerutinen, er det mange som bruker den feil eller ikke i det hele tatt. Her er noen vanlige feil og hvordan du kan unngå dem:

 • Ikke bruke lang nok lengde på tråden: For å være effektiv må tråden være lang nok til å bruke frisk tråd mellom hvert tann.

 • For hardhendt bruk: Å presse for hardt kan føre til skade på tannkjøttet og skader på emaljen.

 • Bruk av samme tråd mellom flere tenner: Dette kan spre bakterier, og er derfor viktig å bruke ny tråd mellom hvert tann.

For å unngå disse feilene, må du sørge for å følge instruksjonene for riktig bruk og være forsiktig når du bruker den. Det er også viktig å bruke en ny lengde med ren tråd mellom hver tann.

Spørsmål og svar

Hvordan bør jeg bruke tanntråd effektivt?

For effektiv bruk, ta omtrent 45 cm tråd og vikle de fleste av endene rundt hver av dine to pekefingre. Før tanntråden forsiktig ned mellom tennene med en sagende bevegelse, og form den rundt hver tann i en “C”-form for å maksimere kontakt med tannflaten og forsiktig fjerne plakk.

Hvor ofte bør jeg bruke tanntråd?

Det anbefales å bruke det minst én gang daglig, helst før sengetid, for å fjerne matrester og plakk som har bygget seg opp i løpet av dagen.

Hvilken type er best?

Valget avhenger av dine personlige preferanser og behov. Vokset tråd er lettere å føre mellom tettstående tenner, mens uvokset tråd kan være bedre til å fjerne plakk på grunn av sin tekstur. For de med større mellomrom kan bred, flat dental tape være et godt valg.

Kan jeg bruke tanntråd hvis jeg har tannregulering?

Ja, du kan og bør bruke det hvis du har tannregulering. Spesielle ortodontiske tråder, som har en stiv ende som kan træs under bøyler, gjør det lettere å rengjøre rundt reguleringer og mellom tennene.

Hva gjør jeg hvis tanntråden river seg eller setter seg fast?

Hvis den river seg, kan det være et tegn på at det er en defekt i en fylling eller mellomrom mellom tennene. Kontakt tannlegen hvis dette skjer og du kan få en type som kanskje ikke setter seg fast like lett.

Kan det forårsake skade på tennene eller tannkjøttet?

Korrekt bruk er veldig trygt, men hvis du bruker for mye kraft eller en feil teknikk, kan det tre
føre til skade på tannkjøttet eller tennene. Det er viktig å være forsiktig og unngå å skyve tråden for hardt mot tannkjøttet eller tennene.

Hva skal jeg gjøre hvis tannkjøttet blør?

Noe blødning kan forekomme hvis du ikke rengjort mellom tennene regelmessig, og tannkjøttet kan være litt betent. Fortsett å tråd eller alternativ daglig, og blødningen bør minske etter noen dager. Hvis blødningen vedvarer, bør du kontakte tannlegen din.

Er det noen alternativer til tradisjonell tanntråd?

Ja, for de som finner vanlig tråd vanskelig å håndtere, finnes det flere alternativer som tannstikkere interdentalbørster, og vannflossere. Disse kan være enklere å bruke, spesielt for de med fysiske begrensninger eller de som sliter med å nå bakre deler av munnen.

Hvordan velger jeg riktig tanntråd?

Velg type basert på størrelsen på mellomrommet mellom tennene dine. Tynnere tråd er bedre for mindre mellomrom, mens tannbånd eller tape kan være mer effektivt for større mellomrom. Vurder også din personlige komfort og preferanse for vokset eller uvokset.

Hva er TePe, og hvordan er det annerledes enn vanlig tanntråd?

Tepe refererer ofte til en merkevare av interdentalbørster som er designet for å rengjøre mellom tennene. Disse er forskjellige fra vanlig tråd ved at de har en liten børste på en ståltråd, noe som kan være mer effektivt for å rengjøre større mellomrom og rundt tannreguleringer.

Har du ikke vært hos tannlegen på en stund?

Tannlegen kan gi deg råd om hvordan du tar godt vare på tennene dine, hilken type rengøringsmetode du kan bruke mellom tennene og andre ting du lurer på. Du får også enkel rengøring for plakk og tannstein under en tannundersøkelse. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise