Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Hull i tennene? Oppsøk tannlege for fylling i dag

Hull i tennene? Les om effektive metoder for tannfylling, hvordan opprettholde fyllingene, og hvorfor regelmessige tannlegebesøk er viktige for din tannhelse.

Komposittfyllinger

Moderne tannlegekontor fokuserer på komposittfyllinger, med avansert utstyr

En av de mest brukte fyllingsmetodene i dag er komposittfyllinger. Dette er en moderne løsning som gir estetisk tiltalende resultater, samtidig som den er holdbar og pålitelig. Komposittmaterialet består av en blanding av kvarts- eller glasspartikler blandet med et plastmateriale, og kan matche tennenes naturlige farge for et mer naturlig utseende. Det finnes også porselens og metallfyllinger som gull, men de brukes mindre.

Fordelene med komposittfyllinger inkluderer:

 • Estetisk tiltalende: Som nevnt kan komposittmaterialet matches til fargen på dine egne tenner, noe som gjør det umulig å se forskjell på den naturlige tannen og fyllingen. I tillegg til å være en populær metode for fyllinger, brukes også komposittmaterialet ofte til kosmetiske behandlinger som tannbleking og edge-bonding.

 • Holdbarhet: Selv om de ikke er like holdbare som metallfyllinger, kan komposittfyllinger vare i opptil 10 år hvis de blir ordentlig vedlikeholdt. Dette gjør dem til et godt alternativ for mindre hull eller skader på tenner.

 • Minimal invasivitet: Komposittmaterialet krever minimal fjerning av tannsubstans sammenlignet med andre typer fyllinger. Dette betyr at tannen bevares i større grad, noe som kan bidra til å opprettholde dens styrke og struktur.

 • Mindre risiko for allergiske reaksjoner: Komposittmaterialet er ikke bare estetisk tiltalende og holdbart, det er også hypoallergent. Dette betyr at det er lite sannsynlig å utløse en allergisk reaksjon hos pasienter.

Etter å ha fått en komposittfylling, er det viktig å følge disse beste praksisene for å sikre langvarige resultater:

 • Unngå tygging på harde eller klebrige matvarer i de første 24 timene etter behandlingen.

 • Børst tennene forsiktig etter måltider for å unngå å skade fyllingen.

 • Bruk tanntråd daglig for å fjerne matrester rundt fyllingen og under tannkjøttet.

 • Unngå overdreven inntak av sukkerholdige og syreholdige matvarer, da disse kan føre til at fyllingen mister sin styrke over tid.

 • Gå til regelmessige tannlegebesøk for å sjekke fyllingen og forebygge eventuelle problemer.

Følge disse praksisene kan du bidra til å sikre at komposittfyllingene dine varer i lang tid og opprettholde god tannhelse.

Hvordan vedlikeholde fyllinger

I tillegg til å følge beste praksisene nevnt ovenfor, er det viktig å opprettholde en god tannhygiene for å sikre langvarige fyllinger. Dette inkluderer:

1. Børsting av tennene minst to ganger om dagen

Børsting av tennene minst to ganger om dagen er en viktig del av å opprettholde god tannhelse og langvarige fyllinger. Dette gjøres best med en myk eller medium bustete tannbørste og fluortannkrem. Det anbefales også å bytte ut tannbørsten hver 3-4 måned for å unngå bakterieoppbygging.

Det er viktig å børste alle overflater av tennene, inkludert langs kanten av fyllingen hvor bakterier kan samle seg. Ved å børste regelmessig bidrar du til å fjerne plakk og matrester som kan føre til tannråte og forverring av fyllingen.

2. Bruk av tanntråd daglig

Tanntråd er et essensielt verktøy for å opprettholde god tannhelse og langevarige fyllinger. Det bidrar til å fjerne matpartikler og plakk fra områder som er vanskelige å nå med en tannbørste, spesielt rundt tannkjøttet og mellom tennene der karies ofte oppstår.

For å bruke tanntråd riktig, trenger du å følge disse trinnene:

 1. Riv av ca. 45 cm tanntråd og vikle endene rundt pekefingrene slik at det er en liten lengde mellom dem.

 2. Før tanntråden forsiktig opp og ned langs kanten av fyllingen, og sørg for å komme under tannkjøttet.

 3. Gjenta prosessen for alle tennene dine, og sørg for å bruke et rent område av tanntråden hver gang.

Det kan ta litt øvelse å få til riktig teknikk med tanntråd, men det er verdt innsatsen for å opprettholde sunn tannhelse og fyllinger.

3. Begrense inntaket av sukkerholdige og syreholdige matvarer

Et av de viktigste aspektene ved å opprettholde langvarige fyllinger er å begrense inntaket av sukkerholdige og syreholdige matvarer. Disse matvarene kan føre til at tennene mister mineraler og karies utvikles, noe som igjen kan svekke fyllingen.

Det anbefales å velge sunnere alternativer som frukt, grønnsaker, meieriprodukter og magert kjøtt i stedet for sukkerholdige snacks eller drikkevarer. Når du spiser sukkerholdig mat, er det viktig å pusse tennene godt etterpå for å fjerne eventuelle rester og beskytte tennene dine.

Det samme gjelder for syreholdige matvarer som brus, juice og vin. Disse kan også føre til skade på tennene og fyllingene over tid. Det anbefales å drikke disse i begrensede mengder, og alltid skylle munnen med vann eller pusse tennene etter å ha konsumert dem.

Å opprettholde en sunn diett vil ikke bare bidra til å bevare fyllinger, men også hele din generelle tannhelse. Det kan også bidra til å forebygge andre tannproblemer som hull og tannkjøttsykdom.

4. Unngå å bite eller tygge på harde gjenstander som kan skade fyllingen

Selv om komposittfyllinger er holdbare, kan de likevel bli skadet hvis de utsettes for overdreven belastning. Derfor bør du unngå å bite eller tygge på harde gjenstander som isbiter, negler eller penner. Dette kan føre til at fyllingen løsner eller sprekker.

Hvis du driver med idretter eller andre aktiviteter der munnen din kan være i fare for slag eller fall, bør du bruke en munnbeskytter for å beskytte tennene og fyllingene dine.

5. Besøk tannlegen regelmessig for profesjonell rengjøring og undersøkelse

Pasient får profesjonell tannrengjøring og undersøkelse hos tannlege i en moderne klinikk

Selv om du følger alle beste praksisene for å opprettholde langvarige fyllinger, er det viktig å regelmessig besøke tannlegen for profesjonell rengjøring og undersøkelse. Tannleger kan identifisere eventuelle problemer tidlig og ta nødvendige tiltak før de utvikler seg til større problemer.

Under en undersøkelse, vil tannlegen sjekke fyllingene dine for å sikre at de sitter godt og ikke har blitt skadet. De vil også utføre en profesjonell rengjøring for å fjerne plakk og tannstein som ikke kan fjernes ved børsting alene.

Å gå til regelmessige tannlegebesøk bidrar også til å bygge et langsiktig forhold med din tannlege, noe som kan være nyttig hvis du noensinne opplever et problem med dine fyllinger eller andre tannproblemer.

I sum, er det viktig å følge beste praksisene og ta godt vare på dine komposittfyllinger for å sikre langvarige resultater. Ved å opprettholde god tannhygiene og regelmessig besøke din tannlege, kan du bidra til å sikre at fyllingene dine varer i mange år, samtidig som du sikrer god tannhelse. Husk å ta vare på tennene dine, så vil de ta vare på deg!

Spørsmål og svar

 • Hva er en fylling?
  En fylling er en behandling som brukes for å reparere hull i tennene forårsaket av karies.

 • Hvordan velger jeg riktig fyllingsmateriale?
  Valget av fyllingsmateriale avhenger av plasseringen og størrelsen på hullet, anbefalingene hos tannlege eller tannpleier, samt dine estetiske preferanser. Tannlegen kan gi store fyllinger anbefalinger basert på dine behov.

 • Hvor lenge varer en tannfylling?
  Levetiden til en tannfylling varierer avhengig av materialet som brukes og hvordan du vedlikeholder tennene dine. Komposittfyllinger varer vanligvis 5-7 år.

 • Hva kan jeg gjøre for å vedlikeholde fyllingene mine?
  Oppretthold god munnhygiene ved å pusse tennene to ganger daglig, bruke tanntråd, og gå regelmessig til tannlegen for sjekk og rengjøring.

 • Kan fyllinger forårsake skader på tennene?
  De skal ikke forårsake skader hvis de er riktig plassert og vedlikeholdt. Det er viktig å følge tannlegens råd og besøke tannlegen regelmessig.

 • Er porselensfyllinger dyrere enn andre typer fyllinger?
  Ja, porselensfyllinger er vanligvis dyrere på grunn av deres estetiske fordeler og holdbarhet. De gir hos tannlegen imidlertid langvarige og naturlig utseende resultater.

Har du hull i en tann eller mistet en fylling?

Vi hjelper deg. Kom på en tannundersøkelse, så finner vi ut hvor alvorlig det er og gir deg en oversikt over kostnadder og behandlingsalternativer. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise