Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Få perfekte tenner med edge-bonding

Edge-bonding forbedrer tennenes utseende raskt og skånsomt. Perfekt for korrigering av små ujevnheter og misfarging. Naturlige, langvarige resultater.

Edge-bonding er en moderne og minimalt invasiv kosmetisk tannbehandling som tilbyr en effektiv løsning for å forbedre utseendet på dine naturlige tenner. Denne innovative teknikken innebærer å påføre et tannfarget komposittmateriale på overflaten av tennene for å skape et jevnere og mer estetisk tiltalende smil.

Denne artikkelen vil utforske hvordan behandlingen kan brukes til å korrigere små ujevnheter som mellomrom mellom tennene, misfarging, og uønskede tannformer. Behandlingen er rask, effektiv og tilpasset den enkeltes behov, noe som gjør den til et populært valg for de som ønsker å oppnå perfekt tannestetikk uten omfattende inngrep.

I tillegg til å være et estetisk inngrep, kan det også styrke tennene og forbedre deres funksjonalitet. Prosedyren er skånsom mot tannemaljen og krever vanligvis ikke bedøvelse. Resultatet er en naturlig og holdbar forbedring som kan vare i mange år med riktig pleie og vedlikehold.

Hva er edge-bonding og hvordan fungerer det?

Før og etter behandling for mellomrom mellom tennene

Det er en kosmetisk tannbehandling som brukes for å korrigere mindre feil og ujevnheter i tennene. Den består av et tynt lag med komposittmateriale som påføres på overflaten av tennene ved hjelp av en spesiell limteknikk.

Før prosedyren begynner, vil tannlegen først preparere overflaten av tennene ved å røffe den opp og fjerne eventuelt plakk eller tannstein. Deretter påføres et spesielt lim som fungerer som en binding mellom komposittmaterialet og tannen. Til slutt formes og herdes komposittet ved hjelp av en spesiell lyskilde, noe som gir det en sterk og holdbar overflate.

Fordeler og ulemper

Edge-bonding tilbyr en rekke fordeler innen kosmetisk tannbehandling, som gjør det til et populært valg for mange pasienter. For det første er prosedyren minimalt invasiv og krever vanligvis lite til ingen fjerning av naturlig tannemalje. Dette gjør den skånsom mot tennene, samtidig som den oppnår imponerende estetiske resultater.

En annen betydelig fordel er at dette er en relativt rask behandling. Mange pasienter kan oppnå ønsket estetisk forbedring i løpet av én tannlegetime, noe som gjør det til et effektivt alternativ for de med en travel timeplan. Kostnadene er også ofte lavere sammenlignet med andre kosmetiske prosedyrer som porselensfasetter, noe som gjør det til et mer økonomisk valg.

Det gir også umiddelbare resultater, slik at pasienter kan forlate tannlegekontoret med et forbedret smil samme dag. I tillegg til estetiske fordeler, kan behandlingen også forbedre tannens strukturelle integritet, noe som kan være spesielt nyttig for tynne eller svake tenner.

Noen ulemper er, selv om det er billigere enn andre kostmetiske behandlinger, er det fortsatt en kostbar prosess på grunn av den høye presisjonen og teknologien som kreves. Det kan også være tidkrevende, noe som fører til lengre produksjonstider. Selv små feiljusteringer under prosessen kan føre til synlige defekter i det ferdige produktet. Materialet i kantene kan være mer utsatt for skader og delaminering over tid, spesielt hvis limingen ikke er utført korrekt. I tillegg kan kantene som er limt sammen, vise seg å være mindre estetisk tiltalende sammenlignet med sømløse alternativer.

Forberedelser før behandlingen

En tannklinikk hvor en tannlege og pasient forbereder seg til en edge bonding-behandling med moderne utstyr og verktøy

Forberedelser er viktige for å sikre et vellykket resultat. Først og fremst bør pasienten avtale en konsultasjon med tannlegen for å diskutere sine estetiske mål og forventninger. Under denne konsultasjonen vil tannlegen evaluere tannhelsen og vurdere om dette er den mest hensiktsmessige behandlingen.

Før prosedyren påbegynnes, er det viktig å ha god munnhygiene. Pasienten bør pusse tennene grundig og bruke tanntråd for å fjerne plakk og matrester. Tannlegen kan også utføre en profesjonell rengjøring for å fjerne tannstein og sikre at tannoverflatene er rene og klare for behandlingen.

Det kan også være nødvendig å gjøre små justeringer av tennenes overflater for å forbedre bindingen mellom komposittmaterialet og tannen. Tannlegen vil forsiktig røffe opp tannemaljen for å skape en bedre vedheft. Dette gjøres med minimal smerte og krever normalt ikke bedøvelse.

Videre vil tannlegen ta hensyn til naturlige tannnyanser og farge for å velge riktig komposittmateriale som smelter sømløst med pasientens eksisterende tenner.

Vedlikehold og varighet av resultater

Nærbilde av tannlege som utfører kantforsegling på en tann, med fokus på presisjon

For å opprettholde resultatene, er det viktig å følge god munnhygiene og regelmessige besøk hos tannlegen. Komposittmaterialet kan misfarges over tid på grunn av mat, drikke eller røyking, så det anbefales å unngå fargestoffer som for eksempel kaffe eller te. Det er også viktig å unngå harde gjenstander som kan skade eller løsne komposittet, for eksempel åpne flasker med tennene.

Varigheten av resultatene varierer fra person til person, avhengig av munnhygiene og andre vaner. I gjennomsnitt kan resultatene vare i 4-8 år før en ny behandling er nødvendig. Imidlertid kan de vare lenger hvis pasienten tar godt vare på tennene sine og unngår uheldige vaner som kan skade det behandlede området.

Hvis et problem skulle oppstå, som et løst eller ødelagt komposittmateriale, bør pasienten kontakte tannlegen umiddelbart for å få det reparert. Dette vil sikre at resultatet varer lenger og unngå større problemer i fremtiden.

Med riktig vedlikehold og regelmessige besøk hos tannlegen, kan edge-bonding være en langsiktig og effektiv løsning for estetiske forbedringer av smilet. Det er viktig å diskutere mulighetene med tannlegen din og følge deres instruksjoner for å oppnå det beste resultatet. Sammen kan dere finne den beste behandlingsmetoden for å gi deg et sunt og vakkert smil som varer lenge.

Spørsmål og svar

Hva er edge-bonding?

Det er en kosmetisk tannbehandling der en komposittresin brukes til å forbedre utseendet på tennene ved å korrigere små estetiske feil som mellomrom, deler som er hakket av, eller misfarging.

Hvor lang tid tar behandlingen?

En typisk behandling kan fullføres på så lite som 30 til 60 minutter per tann, avhengig av omfanget av korreksjonene som er nødvendige.

Hvor lenge varer edge-bonding?

Resultatene kan vare i mange år, men varigheten kan variere basert på faktorer som dine munnhygienerutiner og matvaner. Regelmessige tannlegebesøk er anbefalt for å vedlikeholde resultatene.

Kan jeg bleke tennene mine før jeg får utført edge-bonding?

Ja, det er anbefalt å bleke tennene før for å oppnå et jevnere og mer ønskelig resultat. Kompositten vil bli tilpasset fargen på de nylig blekede tennene.

Hvordan vedlikeholder jeg mine tenner etter edge-bonding?

Vedlikehold av tenner inkluderer god munnhygiene med regelmessig pussing og bruk av tanntråd, samt unngåelse av hard mat, unngå å bite negler og andre ting som kan skade dine egne tenner og kompositten.

Er edge-bonding smertefullt?

Det er vanligvis ikke smertefullt da det er en minimalt invasiv prosedyre. Noen pasienter kan oppleve mild sensitivitet umiddelbart etter behandlingen.

Hva er fordelene og ulempene med edge-bonding?

Fordelene inkluderer rask behandlingstid, minimal invasivitet, og evnen til å reversere prosedyren. Ulemper kan være at komposittmaterialer over tid kan slites eller misfarge, spesielt hvis ikke godt vedlikeholdt.

Kan edge-bonding fikse alle typer tannproblemer?

Behandlingen er mest effektivt for små kosmetiske endringer. For mer omfattende tannskader eller misfarging, kan andre behandlingsalternativer som kroner eller veneers være mer passende.

Hvordan forbereder jeg meg til en edge-bonding behandling?

Forberedelser kan inkludere en grundig tannrens, diskusjoner med din tannlege om tennene dine og estetiske mål, og en eventuell tannbleking for å sikre et uniformt utseende.

Hvorfan utføres edge-bonding?

Først tar tannlegen å sammenligner fargen på tennene fine og kompositt. Deretter tar de å nøye lime sammen materiale på tennene ved hjelp av UV-herdende lim eller annen presisjonslim for å skape en jevn, sterk og nesten usynlig overflate.

Hvem er en god kandidat for edge-bonding?

En god kandidat er noen som ønsker å forbedre estetikken til sine tenner gjennom små justeringer, og som har god generell tannhelse.

Hva er pris på edge-bonding?

Hvor mye edge-bonding koster varierer. Hos oss koster behandlingen fra kr. 2690-2990,-.

Er du interessert i edge-bonding?

Bestill en konsultasjon hos oss. Vi ser om du er en god kandidat under en undersøkelse og lager deg en behandlingsplan og kostnadsoverslag. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise