Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Behandling av snorking – 5 effektive tips

Oppdag effektive tips for behandling av snorking. Forbedre søvnkvaliteten din med enkle løsninger og forstå årsakene bak snorking og hvordan de kan behandles.

Snorking er et vanlig problem som påvirker søvnkvaliteten for både personen og deres partner. Dette kan føre til tretthet, irritabilitet, og i alvorlige tilfeller, tilstander som søvnapné. Denne artikkelen vil utforske effektive behandlinger, hvordan de fungerer, og hvorfor de er viktige for å oppnå bedre søvn.

Årsaker og behandling av snorking

Snorking er et vanlig fenomen som oppstår når luftstrømmen blir blokkert mens man sover, og dermed fører til vibrasjoner i nesen eller halsen. Dette kan skyldes en rekke årsaker, inkludert anatomiske faktorer som for eksempel store mandler, svake muskler i svelget, en stor tunge eller en smal hals. Overvekt og fedme er også en risikofaktor, da det overskytende fettet kan blokkere luftpassasjen.

Det finnes ulike behandlinger som kan hjelpe med å redusere eller eliminere problemet. En av de vanligste behandlingene er bruk av en CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) maskin, som leverer en konstant luftstrøm for å holde luftveiene åpne under søvn. Denne behandlingen er effektiv for personer med søvnapné, men kan være ubehagelig og distraherende for noen.

En annen populær behandlingsmetode er kirurgi, hvor man fjerner deler av vevet i nesen eller halsen som blokkerer luftstrømmen. Dette kan være et effektivt alternativ for personer med anatomiske problemer, men det er også en risikofylt og invasiv prosedyre.

For de som søker en mindre aggressiv løsning, finnes det også en rekke hjemmebehandlinger. Dette inkluderer å endre soveposisjon, redusere alkoholforbruket før sengetid, unngå matvarer som kan irritere slimhinnene i luftveiene og bruke en spesialdesignet snorkeskinne. Denne skinnen fungerer ved å plassere underkjeven fremover for å holde luftpassasjen åpen.

Søvnapné

Søvnapné er en alvorlig søvnforstyrrelse hvor man får pustestopp gjentatte ganger under søvnen. Denne tilstanden kan føre til dårlig søvnkvalitet og dagtidsutmattelse. Snorking er et vanlig symptom på søvnapné, men ikke alle som snorker har søvnapné.

Søvnapné kan øke risikoen for høyt blodtrykk, hjerteproblemer og andre helsekomplikasjoner. Behandlingsalternativer inkluderer livsstilsendringer, bruk av CPAP-maskiner og kirurgiske inngrep for å forbedre luftstrømmen og sikre bedre søvnkvalitet.

Medisinske behandlinger

Medisinske behandlinger og enheter for snorking, inkludert nesestrips og CPAP-maskin

Her er noen andre medisinske behandlinger og enheter for snorking som kan hjelpe deg med å få en bedre natts søvn:

Nesesprayer

Nesesprayer er et vanlig reseptfritt medisin som kan brukes for å redusere problemet. Disse sprayene inneholder ofte en blanding av saltvann og andre aktive ingredienser som hjelper til med å lindre neseblokkeringer og åpne luftveiene. De kan også være effektive for personer med allergier eller bihuleproblemer.

Det finnes også nesesprayer som er spesielt designet for å redusere snorking. Disse sprayene fungerer ved å stramme vevet i nesen og dermed øke luftpassasjen. De kan være et godt alternativ for de som har blokkerte neseganger eller en krum neseskillevegg.

Det er viktig å merke seg at mens nesesprayer kan være effektive, bør de ikke brukes over lengre perioder da de kan føre til tørrhet og irritasjon i nesen. Det er også viktig å følge instruksjonene nøye og å diskutere bruken av nesesprayer med en lege eller apotek før du begynner å bruke dem.

Oralt apparat

Et oralt apparat, også kjent som en snorkeskinne, fungerer som en tannbeskytter og er designet for å optimalisere posisjonen av kjeven og tungen under søvn. Ved å plasseres i munnen om natten, hjelper det med å holde øvre luftveier åpne ved å forhindre at tungen sklir bakover og blokkerer luftstrømmen. Dette kan være en effektiv behandling, spesielt blant menn som ofte opplever at musklene i svelget slapper av for mye under søvn.

Disse apparatene er tilgjengelige både gjennom profesjonelle tannleger og på apotek. De er spesielt nyttige for å få nok søvn uten forstyrrelser, og kan bidra til å gjøre natten roligere for både brukeren og partneren. Ved å opprettholde en optimal kjeve- og tungeposisjon gjennom natten, kan man ofte bli kvitt problemene, noe som er et vanlig problem hos de fleste som snorker.

Vi anbefaler at du skaffer deg en snorkeskinne hos tannlegen slik at den kan bli spesialtilpasset til deg.

Neseklype

Tannlege demonstrerer nesklype til pasient

En neseklype for snorking er en liten enhet som plasseres inni nesegangene for å holde dem åpne under søvn. Den fungerer ved å øke luftpassasjen og redusere vibrasjoner. Nasal dilators kan være spesielt effektive for de med tette neseganger eller allergier.

Disse enhetene finnes i ulike størrelser og former, og noen brukere kan oppleve at det tar litt tid å bli vant til dem. Det er også viktig å rengjøre dem grundig etter hver bruk for å unngå infeksjoner.

Tannlege i Norge tilpasser en snorkeskinne for pasient fleste snorker øvre luftveiene

 

Spørsmål og Svar

 • Hva er snorking?
  Det er en lyd som oppstår når luftstrømmen forbi avslappede vev i halsen forårsaker at vevene vibrerer under søvn.

 • Hva forårsaker snorking?
  Det kan forårsakes av forstørrede mandler, overvekt, alkoholforbruk, nesetetthet, og søvn på ryggen, blant annet.

 • Hvordan kan jeg redusere snorking?
  Du kan redusere problemet ved å sove på siden, unngå alkohol før leggetid, og opprettholde en sunn vekt.

 • Hva er CPAP-behandling?
  CPAP-behandling bruker en maskin som gir kontinuerlig positivt luftveistrykk for å holde luftveiene åpne under søvn, spesielt for de med søvnapné.

 • Kan livsstilsendringer hjelpe mot snorking?
  Ja, å opprettholde en sunn vekt, unngå alkohol og røyking, og praktisere god søvnhygiene kan redusere snorkingen.

 • Hvilke medisinske behandlinger finnes for snorking?
  Medisinske behandlinger inkluderer CPAP, kirurgiske inngrep for å fjerne vev eller korrigere nesetetthet, slapper musklene og bruk av spesialiserte enheter som mandibulære fremre enheter.

 • Hvorfor snorker menn oftere enn kvinner?
  Menn snorker oftere enn kvinner på grunn av forskjeller i anatomi og hormonelle faktorer som påvirker muskeltonen i svelget.

 • Hvordan påvirker snorking søvnkvaliteten?
  Det kan føre til fragmentert søvn, redusert søvnkvalitet, og i alvorlige tilfeller, søvnapné, som kan ha negative helseeffekter.

Sliter du med snorking eller søvnapné?

En lege eller tannlege kan hjelpe deg med å diagnosere problemet. Hos oss kan du få en spesialtilpasset snorkeskinne slik at du kan få en god natts søvn igjen. Bestill konsultasjon her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise