Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Ta vare på din tannhals – 5 tips for å unngå pusseskader

Oppretthold en sunn tannhals med våre fem tips for å unngå pusseskader og forbedre din munnhelse. Les hvordan riktig pusseteknikk og god munnhygiene kan hjelpe.

I denne artikkelen vil vi utforske fem effektive metoder for å opprettholde en sunn tannhals, og hvorfor det er viktig for din munnhelse. Disse metodene kan hjelpe deg med å forhindre problemer som tilbaketrukket tannkjøtt, pusseskader på tennene og betennelse.

1. God munnhygiene for sunn tannhals

Person praktiserer god munnhygiene for å opprettholde sunn tannhals i et moderne og rent baderom

God munnhygiene er grunnleggende for å opprettholde sunne tenner.. Det er viktig å følge de vanlige rutinene som regelmessig børsting og bruk av tanntråd for å fjerne matrester og bakterier som kan samle seg rundt halsen av tennene. Dette vil bidra til å forebygge plakk og tannstein, som kan føre til betennelse og tilbaketrukket tannkjøtt. I tillegg er det viktig å ha et balansert kosthold med lite sukker og syrlige matvarer, da disse kan føre til syreskader på tannemaljen og negativt påvirke tannhalsen.

2. Riktig pusseteknikk for å unngå pusseskader

Tenner hvor tannhalsen begynner å bli synlig

Riktig pusseteknikk er avgjørende for å unngå skader på tannhalsen. Det er viktig å ikke bruke for mye kraft når du pusser, da dette kan føre til at emaljen slites ned og halsen blir utsatt. Bruk en myk tannbørste og børst i sirkulære bevegelser for å fjerne plakk og matrester uten å skade tennene.

Det er også viktig å være oppmerksom på hvor du børster. Vær forsiktig med å pusse for hardt eller for ofte rundt den nederste delen av tannen, da dette kan føre til tilbaketrukket tannkjøtt og eksponering av halsen. Fokuser på å pusse langs kanten av tannkjøttet og forsiktig nedover halsen. På bildet over ser vi at den miderste tannen begynner å få eksponert tannhals. Hvis du opplever pusseskader på tennene, bør du dra til tannlegen for en undersøkelse.

En annen viktig del av riktig pusseteknikk er å bruke en fluorholdig tannkrem. Fluor bidrar til å styrke behandling emaljen og beskytte den mot syreskader som kan oppstå fra mat og drikke. Det er også anbefalt å bruke munnskyll med fluor for ekstra beskyttelse.

I tillegg til å følge disse retningslinjene, er det viktig å bytte ut tannbørsten din regelmessig for å sikre en effektiv rengjøring. En børste med slitte børstehår kan ikke fjerne plakk like godt og kan også føre til skader på tannhalsen.

3. Regelmessige besøk hos tannlegen

Vennlig tannlege ønsker pasient velkommen i moderne klinikk, som viser viktigheten av regelmessige tannlegebesøk

Som nevnt tidligere, er regelmessige besøk hos tannlegen avgjørende for å opprettholde sunne tenner. Tannlegen vil kunne oppdage eventuelle problemer som kan påvirke tannhalsen og gi råd om hvordan du kan forebygge dem. De vil også kunne utføre profesjonelle rengjøringer som fjerner plakk og tannstein som ikke kan fjernes ved vanlig børsting.

Tannlegen vil også være i stand til å undersøke eventuelle tegn på tilbaketrukket tannkjøtt eller betennelse og gi råd om behandlingsalternativer. Jo tidligere slike problemer blir oppdaget, jo bedre er mulighetene for å behandle dem.

I tillegg til å holde tannhalsen sunn, kan regelmessige besøk hos tannlegen også bidra til å forebygge andre tannproblemer som karies og tannkjøttsykdommer. Det er derfor viktig å følge anbefalingene fra tannlegen din når det gjelder hyppigheten av disse besøkene.

Bygging av en god relasjon med tannlegen din er også viktig, da du vil føle deg mer komfortabel med å diskutere eventuelle bekymringer du måtte ha om din tannhelse og få råd som er skreddersydd for deg.

4. Unngå skadelige vaner

Unngå røyking og bruk av tobakk, da dette kan forårsake betennelse i tannkjøttet og få tannkjøttet til å trekke seg tilbake.

5. Kosthold og ernering

Spis et balansert kosthold rikt på vitaminer og mineraler, spesielt C-vitamin, som er viktig for sunt tannkjøtt. Unngå mat og drikke med høyt sukkerinnhold som kan føre til karies og tannkjøttproblemer.

Ved å følge disse fem effektive metodene kan du opprettholde en sunn tannhals og forebygge problemer som tilbaketrukket tannkjøtt og betennelse. God munnhygiene, riktig pusseteknikk, regelmessige besøk hos tannlegen, unngå skadelige vaner, og et sunt kosthold er nøkkelen til god tannhelse.

Spørsmål og svar

 • Hva er en tannhals?
  Det er området på tannen der kronen møter roten. Dette området er spesielt utsatt for skader og betennelser.

 • Hva forårsaker tilbaketrukket tannkjøtt og pusseskder på tennene?
  Tilbaketrukket tannkjøtt og pusseskader kan skyldes hard pussing, dårlig munnhygiene, betennelse i tannkjøttet, og bruk av tobakk.

 • Hvordan kan jeg behandle tilbaketrukket tannkjøtt/pusseskader?
  Behandle tilbaketrukket tannkjøtt ved å oppsøke tannlege for råd og mulige behandlinger som skaling, rotplaning eller retraksjonskirurgi.

 • Hva er symptomene på betennelse i tannkjøttet?
  Symptomer på betennelse i tannkjøttet inkluderer rødhet, hevelse, blødning ved pussing, at tannkjøttet trekker seg tilbake og dårlig ånde.

 • Hvordan kan jeg forebygge blottede tannhalser?
  Forebygg blottede tannhalser ved å bruke en myk tannbørste, unngå hard pussing, og opprettholde god trukket seg tilbake munnhygiene.

 • Hvor ofte bør jeg besøke tannlegen?
  Besøk tannlegen minst to ganger i året for regelmessige sjekker og rengjøringer.

 • Kan kosthold påvirke tannkjøtthelsen?
  Ja, et balansert kosthold rikt på vitaminer og mineraler er viktig for sunt tannkjøtt. Unngå mat med høyt lange tannhalser sukkerinnhold for å forebygge karies og tannkjøttproblemer.

Sliter du med tannkjøttet og eksponert tannhals?

Kom på en tannundersøkelse, så sjekker vi hvor ille det er og hvilke behandlinger som kan hjelpe deg. Vi informerer om behandlingsplan og kostnadsoverslag. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise