Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Revitaliser smilet ditt: 5 fordeler med tannprotese

Oppdag fordelene med tannproteser! Utforsk ulike typer, vedlikehold og kostnader. Gjenopprett smil og funksjonalitet. Bestill gratis konsultasjon hos oss.

I denne artikkelen vil vi utforske ulike typer proteser, fordeler og ulemper, vedlikehold, samt kostnader. Dette er spesielt relevant for de som har manglende tenner eller vurderer tannproteser som en løsning for sine tannhelsebehov.

Typer proteser

Tannproteser er en vanlig løsning for tapt eller manglende tenner, og finnes i ulike former for å passe til individuelle tannhelsebehov. De ulike typene av proteser inkluderer hel- og delproteser, broer og implantater.

En helprotese er en avtagbar protese som erstatter alle tennene i over- eller underkjeven. Den er vanligvis laget av akryl og festes på plass ved hjelp av sugekopper eller lim. En delprotese, derimot, brukes når det er noen få manglende tenner. Den festes på plass ved hjelp av klips som fester seg på de gjenværende tennene.

Broer er en permanent løsning, som limes fast til nabotenner. De kan være laget av ulike materialer som gull, keramikk eller et komposittmateriale og kan vare i mange år med riktig vedlikehold. Implantater, derimot, er en mer avansert løsning som innebærer at et titanelement blir operert inn i kjevebenet for å fungere som rot for en kunstig krone eller bro. Dette er den mest robuste og langvarige løsningen, men også den dyreste.

Man kan også få en midlertidig protese når man venter på sin endelige del.

Hva er riktig for deg?

Utvalg av tannproteser på bord i tannlegekontor, profesjonelt og tydelig

Når det gjelder å velge riktig type protese, er det viktig å ta hensyn til individuelle behov og budsjett. En helprotese kan være et godt valg for de med flere manglende tenner eller som har problemer med tannkjøttet, mens en delprotese kan fungere bedre for de med kun noen få manglende tenner. Broer og implantater er mer permanent løsninger, men kan være kostbare.

Det er også viktig å ta hensyn til vedlikehold. Uansett hvilken type man velger, bør protesen rengjøres daglig for å unngå bakterievekst og dårlig lukt. Det er også viktig å ta den ut om natten for å la tannkjøttet puste. Vedlikehold av broer og implantater kan kreve ekstra forsiktighet, som regelmessige besøk hos tannlegen for kontroller og justeringer. Det er også viktig å følge riktige retningslinjer for munnskylling og bruk av tanntråd.

Når det gjelder kostnader, varierer prisene avhengig av typen protese, materialvalg og hvor mange tenner som skal erstattes. Det er viktig å konsultere med tannlegen for å få en nøyaktig prisvurdering og diskutere betalingsmuligheter som forsikring, Helfo eller finansieringsalternativer. Se våre finanseringsmuluigheter her.

Fordeler og ulemper

Denne type tannerstatning tilbyr både fordeler og utfordringer. De største fordelene med en tannprotese er at den kan forbedre både estetikken og funksjonaliteten i munnen, og gi tilbake et fullverdig smil selv til de som mangler flere tenner. Hel- og delproteser kan fungere som en kostnadseffektiv løsning sammenlignet med alternativer som tannimplantat eller tannbro.

På den andre siden kan det ta tid å venne seg til følelsen av å ha et gebiss, som er en helprotese, i munnen, og noen kan oppleve at det ikke føles like godt som egne naturlige tenner. I begynnelsen kan det også forekomme sårhet eller irritasjon i tannkjøttet, noe som ofte er et tegn på at protesen trenger justering. Det er viktig å ha flere besøk hos tannlegen for å sikre at protesen passer perfekt og fungerer som en integrert del av munnen.

Vedlikeholdet av en tannprotese er avgjørende for å hindre problemer som bakterievekst og dårlig lukt. Det krever nøye rengjøring og oppfølging av tannlegens råd. For noen kan en tannprotese være en midlertidig løsning mens de venter på mer permanente erstatninger som faste tenner via implantater.

Hvis du merker at protesen ikke sitter som den skal, eller at den forårsaker vedvarende ubehag, er det viktig å kontakte tannlegen din for en eventuell justering. Behandling kan gi deg “nye tenner” igjen, men det er essensielt å følge profesjonell veiledning for å oppnå best mulig resultat og komfort.

Tannproteser vs. tannimplantater

Konseptbilde viser forskjeller mellom tannproteser og tannimplantater

Mens tannproteser kan være et godt alternativ, kan også tannimplantater være et mer permanent og holdbart valg. Implantater er mer kostbare enn proteser, men de gir en følelse av å ha ekte tenner og krever mindre vedlikehold.

Det er viktig å diskutere med tannlegen om hvilken løsning som passer best for individuelle behov og budsjett. Noen ganger kan også en kombinasjon av proteser og implantater være den beste løsningen.

Hva koster en tannprotese?

Prisen kan variere avhengig av individuelle behov og ønsker. En helprotese kan koste fra noen tusenlapper til flere titusener, mens en delprotese vanligvis er rimeligere. Broer og implantater er mer permanent løsninger, men er også dyrere og kan koste opptil flere hundre tusen kroner.

Prosedyrene for å få tannproteser inkluderer en konsultasjon med tannlegen for å bestemme den beste typen protese for individuelle behov, et avtrykk av munnen som brukes til å lage protesen, og en etterfølgende tilpasning og justering av protesen for å sikre riktig passform.

Pasientfordeler ved å velge tannproteser inkluderer bedre estetikk, funksjonalitet og selvtillit. Med en godt tilpasset protese kan man spise, snakke og smile uten problemer eller ubehag. Det kan også bidra til å bevare kjevenes struktur og forhindre ytterligere tannskader.

Vedlikehold

Bord med tannproteseverktøy og instruksjoner for vedlikehold

For å sikre en lang levetid og god funksjon, er det viktig å følge riktige retningslinjer for vedlikehold. Dette inkluderer daglig rengjøring med en myk tannbørste og mild såpe eller tannproteserens. Det er også viktig å ta ut protesen om natten for å la tannkjøttet puste.

Videre bør man unngå tyggegummi, klebrig mat og harde gjenstander som kan skade protesen.

For de som opplever sårhet eller irritasjon i tannkjøttet, kan et mildt munnskyllevann eller saltvann hjelpe til å lindre ubehag. Det er også viktig å kontakte tannlegen hvis protesen føles løs eller ujevn, da dette kan indikere behov for tilpasning eller justering.

Her er fem fordeler:

 1. Forbedret utseende: Det kan gjenopprette et naturlig og attraktivt smil, noe som kan øke selvtilliten din og gi deg et positivt inntrykk.

 2. Bedre tyggefunksjon: Med riktig tilpassede proteser kan du tygge maten mer effektivt, noe som fører til bedre fordøyelse og generell helse.

 3. Gjenoppretter tale: Det kan bidra til å gjenopprette klar og tydelig tale, spesielt hvis du mangler tenner som påvirker uttalen.

 4. Forebygging av tannskader: Det kan beskytte gjenværende tenner og tannkjøttet ved å jevne ut tyggebelastningen og forhindre ytterligere slitasje.

 5. Forbedret livskvalitet: Med proteser kan du nyte et mer komfortabelt og funksjonelt tannsett, noe som kan øke din generelle livskvalitet og velvære.

Spørsmål og svar

 • Hva er en tannprotese?
  En tannprotese er en kunstig erstatning for manglende tenner, vanligvis laget av plastmaterialer eller porselen, som settes inn i munnen for å gjenopprette tyggefunksjon og estetikk.

 • Hvilke typer tannproteser finnes?
  Det finnes flere typer, inkludert helprotese som erstatter alle tennene (ofte kjent som gebiss), delprotese som erstatter noen tenner, og tannbroer som broer mellom egne tenner.

 • Hva er fordelene og ulempene med en tannprotese??
  Fordeler inkluderer bedre tyggefunksjon, forbedret utseende og støtte fra Helfo for visse pasienter. Ulemper kan omfatte behov for mer omfattende rengjøring, midlertidige proteser og kostnader.

 • Hvordan tar man vare på proteser?
  Tannproteser bør tas ut daglig og rengjøres grundig med en myk tannbørste og egnet proteserens. Det er også viktig å oppsøke tannlegen for regelmessige kontroller og vedlikehold.

 • Hvordan passer en tannprotese?
  En tannprotese skal sitte godt og komfortabelt i munnen. Med en helprotese, er det ofte lim som holder protesen på plass. Andre kan støttes av tenner eller skruer. Den må også passe godt til tannkjøttet og ikke tannprotese forårsake irritasjon eller ubehag.

 • Er tannproteser en permanent løsning?
  Tannproteser kan være en permanent løsning, spesielt helproteser, men de kan også være midlertidige, for eksempel etter tannuttrekning mens man venter på implantater eller broer.

 • Hva er forskjellen mellom tannimplantat og tannbro?
  Tannimplantater er permanente erstatninger som festes direkte til kjevebenet, mens tannbroer broer mellom eksisterende tenner for å erstatte manglende tenner.

 • Hvor mye koster en tannprotese?
  Prisen på en tannprotese varierer avhengig av typen protese, antall tenner som skal erstattes, og om pasienten har støtte fra Helfo. Det er viktig å konsultere med tannlegen for å få en nøyaktig prisvurdering.

Er du interessert i tannproteser?

Hos oss kan du bestille gratis konsultasjon. Under en konsultasjon vil vi hjelpe deg med å finne ut hvilken protese som passer best til deg, lage behandlingsplan og kostnadsoverslag. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise