Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Mistet Fylling? 3 ting du bør gjøre

Mistet fylling? Søk hjelp umiddelbart. Les våre tips for midlertidige løsninger, hva du bør unngå, og hvordan du beskytter tannen frem til behandling.

Har du mistet en tannfylling? Dette kan være både ubehagelig og bekymringsfullt. I denne artikkelen vil vi dekke tre effektive tips for å håndtere en mistet fylling og sikre at tannen din blir raskt og effektivt behandlet. Det er viktig å ta tak i problemet raskt for å unngå ytterligere skade og ubehag.

1. Ta kontakt med tannlegen umiddelbart

Person ringer tannlegen umiddelbart fra et moderne og rent tannlegekontor

Det første og viktigste tipset er å kontakte tannlegen din umiddelbart for å få en avtale for å reparere den mistede fyllingen. Dette bør gjøres så snart som mulig, helst samme dag som fyllingen gikk ut. Uten en fylling kan tannen være mer utsatt for infeksjoner og skader, så det er viktig å få den behandlet så raskt som mulig.

Tannleger har ofte ledige timer eller akutt-timer tilgjengelig for denne typen situasjoner. Det er derfor viktig å ikke nøle med å ta kontakt med tannlegen din. Hvis du ikke allerede har en fast tannlege, kan det være lurt å gjøre litt research og finne en som tilbyr akutt-timer eller som har gode vurderinger fra tidligere pasienter.

2. Midlertidige løsninger for mistet fylling

Tann som har mistet en del og trenger en ny fylling

Mens du venter på tannlegetimen, kan det være lurt å bruke midlertidige løsninger for å beskytte den eksponerte tannen. Dette kan bidra til å redusere ubehaget og beskytte mot infeksjoner.

En vanlig midlertidig løsning er et apotekprodukt kalt dentalfylling-materiale. Dette er en formbar voks som kan plasseres over den mistede fyllingen for å dekke og beskytte området. Det finnes også midlertidige lim eller lim-tape som kan brukes på selve tannen for å holde den på plass. Disse midlertidige løsningene er ikke ment å vare i lengre perioder, men de kan være nyttige mens du venter på tannlegetimen.

Et annet alternativ er å unngå å tygge på siden av munnen hvor fyllingen har gått ut. Dette vil redusere risikoen for at mat eller bakterier kommer inn og forårsaker ubehag eller infeksjoner. Du kan også prøve å tygge på den andre siden av munnen for å lette presset på den eksponerte tannen.

3. Unngå hard eller klissete mat

Inntil du får en ny fylling, bør du unngå mat som kan skade tannen ytterligere, som hard eller klissete mat. Dette vil bidra til å redusere belastningen på tannen og forhindre at situasjonen forverres.

Forebygging av fremtidige problemer

Person pusser tennene i moderne bad, som viser viktigheten av god munnhygiene for å forhindre fremtidige problemer

Etter at tannen din har blitt behandlet og fyllingen er erstattet, er det viktig å ta enkelte forholdsregler for å unngå lignende situasjoner i fremtiden. Dette inkluderer regelmessige besøk hos tannlegen for å sjekke på tilstanden til tennene dine og eventuelle fyllinger.

Det kan også være lurt å være forsiktig med hva du spiser etter at fyllingen har blitt erstattet. Spesielt hard mat eller mat som krever mye tygging kan skape ekstra press på tennene og føre til at fyllingen går krone ut igjen. Det kan også være lurt å unngå tyggegummi eller andre klebrige matvarer som kan trekke ut fyllinger.

I tillegg er det viktig å ha en god tannhygiene og børste tennene regelmessig for å holde de sunne og sterke. Dette vil bidra til å forebygge fremtidige problemer som mistede fyllinger.

Spørsmål og svar

 • Hva bør jeg gjøre først hvis jeg har mistet en fylling?
  Ta kontakt med tannlegen umiddelbart for å få en vurdering og nødvendig behandling.

 • Kan jeg bruke en midlertidig fylling?
  Ja, en midlertidig fylling kan beskytte tannen inntil du kan få profesjonell hjelp.

 • Hvorfor er det viktig å kontakte tannlegen raskt?
  En mistet fylling kan føre til betennelse og skade på tannen hvis den ikke behandles raskt.

 • Hva slags mat bør jeg unngå etter å ha mistet en fylling?
  Unngå hard eller klissete mat som kan skade tannen ytterligere.

 • Kan en mistet fylling lede til større tannproblemer?
  Ja, dersom en mistet fylling ikke behandles raskt, kan det føre til betennelse og ytterligere tannskader og behandlinger, som rotfylling.

 • Hvordan kan jeg forhindre at fyllinger faller ut?
  Oppretthold god munnhygiene og besøk tannlegen regelmessig for sjekk og vedlikehold.

 • Hvor lang tid tar det å få en ny fylling?
  Dette kan variere, men tannlegen kan ofte sette inn en ny fylling i løpet av en enkelt avtale.

Har du mistet tannfylling?

Uten å fikse den eksponerte delen, kan det lede til betennelse. Hvis betennelsen sprer, må en rotfylling til. Derfor bør man fikse det med en gang. Bestill undersøkelse eller akutt time her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise