Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Langvarig gull tannfylling | Fordeler og ulemper

Gull tannfyllinger har vært brukt i lang tid som en effektiv metode for å reparere ødelagte eller skadede tenner. De er sterke og holdbare, noe som gjør dem til et populært. Men det er også noen ulemper ved bruk av gull tannfyllinger som må vurderes før man bestemmer seg for denne behandlingen.

En av de største fordelene med fyllinger gull er at de er svært holdbare og kan vare i mange år. Dette gjør dem til et godt valg for personer som ønsker en langsiktig løsning for sine tannproblemer.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på fordeler og ulemper ved gull tannfyllinger, samt diskutere andre alternativer som kan være verdt å vurdere.

Fordeler med gull tannfylling

Gulltann og gull tannfylling er ikke det samme, men er like holdbareÅ velge langvarig gull som materialet for tannfyllinger har flere fordeler som gjør det til en attraktiv løsning for mange.

 1. Ekstrem holdbarhet
  Gull er kjent for sin eksepsjonelle holdbarhet. Gullfyllinger kan vare i mange år, og noen ganger til og med tiår, uten behov for utskiftning eller betydelige reparasjoner. Dette gjør dem til et kostnadseffektivt alternativ på lang sikt, da de reduserer behovet for hyppige besøk hos tannlegen.

 2. Biokompatibilitet
  Gull er et biokompatibelt materiale, noe som betyr at det sjelden forårsaker allergiske reaksjoner eller irritasjon i munnhulen. Dette gjør gullfyllinger egnet for de som har sensitiv tannkjøtt eller er allergiske mot andre materialer som brukes i tannbehandling.

 3. Tilpasning og presisjon
  Gullfyllinger blir laget på et laboratorie og tilpasses nøyaktig til pasientens tann. Dette sikrer en perfekt passform og minimal fjerning av sunn tannsubstans under prosedyren. Denne tilpasningen bidrar til å bevare den naturlige tannstrukturen og forhindrer eventuell ytterligere skade på tannen.

 4. Styrke
  Gull er sterkt og kan motstå tyggekrefter og slitasje. Dette gjør gullfyllinger spesielt egnet for biteresistente områder som baksiden av munnhulen. De kan tåle presset fra tygging og beskytte tannen mot ytterligere skade.

 5. Estetisk appell
  Selv om gullfyllinger ikke er like populære som noen estetisk mer tiltalende alternativer som keramikk eller kompositt, har de en unik skjønnhet som noen mennesker setter pris på. Gullfyllinger har en glitrende glans og en karakteristisk farge som skiller seg ut.


Ulemper ved gull tannfylling

Selv om det er mange gode grunner til å velge gull tannfyllinger, er det også noen ulemper som man bør vurdere før de velger dette alternativet.

 1. Estetikk
  En av de mest åpenbare ulempene med gullfyllinger er estetikken. Gull skiller seg tydelig ut i munnen, og noen mennesker foretrekker et mer naturlig utseende. Dette gjør gullfyllinger mindre egnet for synlige områder av tennene, som de fremre tennene.

 2. Pris
  Langvarig gull er et dyrt materiale, og kostnadene for gullfyllinger er ofte høyere sammenlignet med alternativer som kompositt eller amalgam. Prisen kan være en betydelig ulempe for mange.

 3. Behandlingstid
  Prosessen med å lage og tilpasse en gullfylling tar mer tid sammenlignet med alternative fyllinger. De som ønsker rask behandling, kan finne dette som en ulempe, ihvertfall hvis de trenger en nødsituasjon eller rask lindring fra tannpine.

 4. Geografisk tilgjengelighet
  Ikke alle tannleger tilbyr langvarige gull tannfyllinger som et alternativ, spesifikt de i mindre byer eller landlige områder. Man må kanskje reise til større byer som Oslo for å finne en tannlege som er dyktig i å plassere gullfyllinger.

Sammenligning med andre materialer

For å forstå fordelene og ulempene ved langvarige gull tannfyllinger bedre, er det viktig å sammenligne dem med andre materialer som benyttes i tannbehandling.

Amalgam

Amalgam er et annet holdbart materiale som har blitt brukt i tannbehandling i mange år. Det har en lavere kostnad sammenlignet med gull og er sterkt nok til å tåle tyggekrefter. Imidlertid har amalgam en mer synlig gråfarge som noen finner uønsket, ihvertfall i fronten av munnen. Merk at amalgam generelt ikke brukes i Norge lengre. Et unntak er hvor en person ikke kan bruke noen andre fyllinger.

Keramiske materialer

Keramiske materialer, inkludert porselen og zirkonium, er kjent for sitt estetiske utseende. De kan tilpasses til å matche fargen på pasientens naturlige tenner og benyttes ofte for fyllinger i de fremre tennene. Imidlertid er de ikke like sterke som gull og kan kreve mer tannsubstans å fjernes under prosessen.

Kompositt

Komposittfyllinger er laget av et plastmateriale som blandes med glasspartikler for å forbedre styrke og estetikk. De kan også tilpasses til å matche tannens farge, og de er et godt alternativ for små til mellomstore fyllinger. Komposittfyllinger har imidlertid ikke den samme holdbarheten som gull og kan kreve utskiftning etter noen år.

Når er fylling i gull det beste valget?

Langvarige gull tannfyllinger er ideelle for visse situasjoner. Her er noen tilfeller der de kan være det beste valget:

 • Store tannfyllinger
  Gullfyllinger er godt egnet for store tannfyllinger der styrke og holdbarhet er av største betydning. De kan tåle tyggekrefter i lang tid uten behov for utskiftning.

 • Tannkroner
  Gullkroner, også kjent som gullkapper, er en vanlig bruk av langvarig gull i tannbehandling. De benyttes til å erstatte hele tannkronen når den er alvorlig skadet eller svekket. Gullkroner gir enestående holdbarhet og lang levetid.

  Hvis du må erstatte tannkronen din, så kan du få en i gull

 • De med spesielle behov
  Personer som har allergi eller overfølsomhet overfor alternative materialer, kan dra nytte av gullfyllinger på grunn av deres biokompatibilitet.

 • Bakre molarer
  Gullfyllinger er ideelle for de baksidene av munnen, spesielt for personer som har sterke tyggekrefter. De kan tåle den ekstra belastningen som genereres under tygging.

 • Personer som verdsetter holdbarhet
  Personer som ønsker en langsiktig løsning og er villige til å investere i holdbarhet, kan finne gullfyllinger attraktive.


Spørsmål og svar


Vil en gullfylling være synlig i munnen min?

Ja, en gullfylling vil være synlig i munnen din, spesielt for de som velger å plassere dem på de fremre tennene. Gull har en distinkt glans og farge som skiller det ut fra alternative materialer som benyttes i tannbehandling. Dette kan være et problem for noen personer som foretrekker et mer naturlig utseende. Imidlertid kan gullfyllinger være et godt valg for baksiden av munnen, der de ikke vil være like synlige.

Er gullfyllinger trygt?

Ja, gullfyllinger er generelt sett et trygt alternativ for tannfyllinger. Det er et biokompatibelt materiale som ikke irriterer tannkjøttet eller vev i munnen. Imidlertid kan noen personer være allergiske mot metallet, og det er viktig å informere tannlegen din om eventuelle allergier før du får en gullfylling.

Hvor lenge varer en gullfylling?

Gullfyllinger kan vare i mange år hvis de er godt vedlikeholdt. Ifølge American Dental Association har noen gullfyllinger vart så lenge som 20-40 år! Imidlertid kan dette variere avhengig av pasientens munnhygiene, tyggevaner, med mer. Det er viktig å følge tannlegens anbefalinger for riktig vedlikehold for å sikre en lengst mulig levetid for gullfyllingen din.

Oppsummering

Valget mellom ulike materialer som langvarige gulltannfyllinger og andre alternativer avhenger av pasientens behov, estetiske preferanser og budsjett. Langvarige gulltannfyllinger har fordeler som ekstrem holdbarhet, biokompatibilitet, tilpasning og styrke. Likevel må pasienter også ta hensyn til ulempene, som estetikk, kostnad, behandlingstid og tilgjengelighet.

Det er svært viktig å diskutere de ulike alternativene grundig med tannlegen for å kunne ta en informert beslutning. Uansett hvilken substans som velges, er god munnhygiene og regelmessige besøk hos tannlegen avgjørende for å opprettholde en sunn tann og en strålende smil, enten det gjelder en krone, fylling eller behandling av hull.

Interessert i gullfyinger?

Bestill konsultasjon eller time i dag hos Oppsal Tannlegesenter.

 Tannimplantat Tannimplantat Tannimplantat Tannimplantat

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise