Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

5 trinn etter å ha mistet en tann

I denne artikkelen vil vi utforske de viktige skrittene en person kan ta etter å ha mistet en tann, enten det skyldes en ulykke, sykdom, eller naturlig årsak. Tap av en tann kan være en stressende og emosjonelt belastende opplevelse som påvirker både estetikk og funksjonalitet i munnen. Men moderne tannhelseprosedyrer tilbyr flere løsninger for å gjenopprette smilet og sikre at du kan fortsette å leve livet til det fulleste uten bekymringer.

Artikkelen vil dekke alt fra umiddelbare tiltak etter tannfall, vurdering av behandlingsalternativer, til implementering av langvarige løsninger som tannimplantater eller broer. Vi vil også diskutere viktigheten av å opprettholde god oral hygiene og regelmessige tannlegebesøk for å forebygge ytterligere tannfall og sikre helsen til resten av tennene.

Å miste en tann trenger ikke å bety slutten på et vakkert smil. Med riktig kunnskap og tilgang til moderne tannbehandlinger, kan du ta kontroll over din orale helse og gjenopprette smilet ditt. Denne artikkelen er relevant for alle som har opplevd tannfall og søker informasjon om hvordan de kan gå videre for å gjenopprette funksjon og estetikk i munnen.

Umiddelbare tiltak etter å ha mistet en tann

Kvinne med rette tenner


Etter at en tann har falt ut, er det viktig å handle raskt for å minimere potensiell skade og øke sjansene for en vellykket gjenoppretting. Det første trinnet er å finne den mistede tannen og håndtere den forsiktig. Hold den i kronen, ikke ved roten, og skyll den forsiktig i kaldt vann for å fjerne eventuell smuss eller skitt. Prøv deretter å sette tannen tilbake på plass i munnen så snart som mulig.

Hvis det er umulig å sette tannen tilbake på plass, må du oppbevare den i en tannbeskytter eller i en beholder med melk eller saltvann. Dette vil bidra til å bevare tannens celler og øke mulighetene for et vellykket tilbakesetting.

Etter de umiddelbare tiltakene bør du kontakte tannlegen din så snart som mulig for en evaluering og videre instruksjoner. Ikke utsett et besøk til tannlegen, da dette kan føre til ytterligere skade eller infeksjon i munnen.

Sikre tannen og bevar roten

Et av hovedmålene etter at en tann har fallt ut er å sikre at roten på den mistede tannen bevares, da dette vil bidra til å øke mulighetene for å sette den inn igjen. Dette gjelder spesielt for melketennene hos barn, da de kan bidra til å bevare plassen for permanent tannutvikling.

Hvis roten har blitt skadet eller brutt, kan det være nødvendig med en rotfylling for å sikre at tannen er klar for å settes tilbake. Dette innebærer fjerning av nervevevet og fylling av roten med en medisinsk forbindelse.

Hvis rotfylling ikke er mulig, må tannen fjernes permanent, men det finnes flere alternativer for å erstatte den mistede tannen.

Kontakt tannlegen umiddelbart

Etter en tann har fallt ut, er det viktig å kontakte tannlegen din så snart som mulig for en evaluering og videre instruksjoner. Tannlegen vil undersøke området der tannen falt ut og avgjøre om det er nødvendig med ytterligere behandling, som rotfylling eller å sette den tilbake. De vil også kunne gi deg råd om smertelindring og eventuelle medisiner som kan være nødvendig.

Å utsette et besøk til tannlegen kan føre til komplikasjoner som infeksjon, skade på nabotenner eller økt risiko for permanent tannløshet. Husk at tidlige tiltak kan være avgjørende for et vellykket utfall og gjenopprettelse av smilet ditt.

Sørg også for å følge eventuelle instruksjoner fra tannlegen nøye, inkludert å ta vare på den mistede tannen og opprettholde god oral hygiene for å forebygge ytterligere skade eller infeksjoner i munnen. Ved å følge disse trinnene kan du øke sjansene for en vellykket gjenoppretting og minimere konsekvensene av tannfall.

Til slutt, husk å ta vare på deg selv både fysisk og følelsesmessig etter en traumatisk opplevelse som å miste en tann. Snakk med venner og familie om det som har skjedd og søk støtte fra profesjonelle hvis du føler deg overveldet.

Vurder dine behandlingsalternativer

Etter en grundig evaluering av området, kan tannlegen din presentere deg for ulike behandlingsalternativer basert på ditt individuelle tilfelle. Disse alternativene inkluderer tannimplantater, broer eller proteser.

Tannimplantater er et populært alternativ for å erstatte en mistet tann, da de ser naturlige ut og fungerer som ekte tenner. En titanskrue blir implantert i kjeven din og fungerer som en tannrot for den kunstige tannen. Dette gir deg stabilitet og funksjonalitet som en ekte tann. Implantater kan også benyttes for å erstatte flere tapte tenner og gjenopprette tannben.

Broer er et annet alternativ, der én eller flere kunstige tenner blir festet til de omkringliggende tennene for å fylle ut det tomme rommet. Dette kan være et godt valg hvis du har nabotenner som trenger reparasjon eller kroner.

Proteser er et mer midlertidig alternativ og brukes vanligvis for å erstatte flere tapte tenner. De kan tas av og settes på igjen, og er en rimeligere løsning sammenlignet med implantater eller broer.

Å snakke med tannlegen din om de ulike alternativene og deres fordeler og ulemper vil hjelpe deg med å ta den beste beslutningen for ditt individuelle tilfelle.

Tannimplantater for varig løsning

Kvinne som smiler


Tannimplantater er en av de mest populære og effektive løsningene for å erstatte tapte tenner. De ser naturlige ut, føles som ekte tenner og kan vare livet ut med riktig omsorg.

Implantatprosessen krever flere trinn og kan ta flere måneder å fullføre, inkludert helbredelsestid for kjevebenet etter implantasjonen. Men resultatet er en stabil og permanent løsning som støttes av titanskruer som fester seg til kjeven din.

Etter at implantatene har blitt satt på plass, vil tannlegen plassere en kunstig tannkrone på toppen for å fullføre smilet ditt. Disse tennene er laget av holdbart materiale og kan matche fargen og formen til dine naturlige tenner.

Snakk med tannlegen din om muligheten for implantater som en varig løsning for å erstatte en mistet tann, og hvordan du kan opprettholde dem for et vakkert smil i mange år fremover. Endelig, husk å ta deg tid til å pleie tennene dine gjennom regelmessig pussing, bruk av tanntråd og regelmessige tannlegebesøk for å unngå fremtidig tannfall og opprettholde et sunt smil.

Broer og proteser som alternativer

Hvis implantater ikke er et mulig alternativ for deg, kan broer og proteser være gode løsninger for å erstatte en mistet tann eller flere tapte tenner.

Broer fungerer som en kryssordløsning, der én eller flere kunstige tenner er festet til de omkringliggende tennene for å fylle ut det tomme rommet. De kan være laget av ulike materialer som keramikk, gull eller porselen for å matche dine naturlige tenner.

Proteser er et midlertidig alternativ for å erstatte flere tapte tenner og kan tas av og settes på igjen. De er en rimeligere løsning sammenlignet med implantater eller broer, men de gir ikke den samme stabiliteten.

Snakk med tannlegen din for å finne ut hvilket alternativ som passer best for ditt individuelle tilfelle og hvordan du kan ta vare på dem for et sunt og vakkert smil. Ved å utforske dine behandlingsalternativer og opprettholde god munnhygiene, kan du gjenopprette tapte tenner og få tilbake selvtilliten din.

Forberedelser til tannbehandling

Før du gjennomgår tannbehandling for å erstatte en mistet tann, er det viktig å være godt forberedt. Først og fremst bør du følge tannlegens instruksjoner om hvordan du skal ta vare på den mistede tannen og området der den falt ut. Dette kan inkludere å skylle munnen med saltvann for å redusere risikoen for infeksjon.

Du bør også informere tannlegen din om eventuelle medisiner du tar, slik at de kan tilpasse behandlingen etter behov. Når det gjelder implantater, kan du også bli bedt om å begrense bruken av tobakk og alkohol for å fremme helbredelsesprosessen.

Ved å følge disse stegene kan du sikre en vellykket tannbehandling og gjenopprette tapte tenner på best mulig måte. Husk å også snakke med tannlegen din om eventuelle bekymringer eller spørsmål du måtte ha, slik at du er godt forberedt og føler deg trygg under prosessen.

Gjennomgang av medisinsk historikk og risikovurdering

Før du gjennomgår tannbehandling, vil tannlegen din be om å få se din medisinske historikk og helseinformasjon. Dette er viktig for å forstå eventuelle underliggende medisinske tilstander som kan påvirke tannbehandlingen.

Tannlegen din vil også gjennomføre en risikovurdering for å identifisere potensielle risikoer og komplikasjoner under behandlingen. Dette inkluderer å vurdere om du har noen allergier eller reagerer på visse medisiner, samt om du har en høy risiko for infeksjoner eller blødninger.

Ved å være åpen og ærlig om din medisinske historikk og følge tannlegens instruksjoner, kan du minimere eventuelle risikoer og få en vellykket tannbehandling. Det er også viktig å holde tannlegen din oppdatert på endringer i din helse eller medisiner, slik at de kan justere behandlingen etter behov.

Nødvendige røntgenbilder og analyser

Som en del av forberedelsene til tannbehandling, kan tannlegen din be om å få utføre nødvendige røntgenbilder og analyser. Dette er viktig for å få et nøyaktig bilde av kjeven og tennene dine, samt eventuelle underliggende problemer som kan påvirke behandlingen.

Røntgenbilder kan avsløre tilstedeværelsen av kjevebenstap, infeksjoner eller andre forhold som må behandles før tannbehandling kan utføres. Analyser, som en bittanalyse, kan også være nødvendig for å sikre at tannbehandlingen blir utført på riktig måte for å unngå problemer som ubalanse i tyggemuskulaturen.

Ved å gjennomføre nødvendige røntgenbilder og analyser, kan tannlegen din utvikle en mer nøyaktig og tilpasset behandlingsplan for å erstatte tapte tenner og gjenopprette ditt smil. Husk å følge tannlegens instruksjoner for å sikre at disse prosedyrene blir gjennomført på en trygg og effektiv måte.

Gjennomføring av behandlingen

Når alle forberedelsene er gjort, er det på tide å gjennomføre tannbehandlingen for å erstatte en mistet tann eller flere tapte tenner. Prosessen kan variere avhengig av hvilket behandlingsalternativ du har valgt, men din tannlege vil veilede deg gjennom hvert trinn og sikre at du er komfortabel underveis.

For implantatbehandling, vil tannlegen din først sette inn titanskruer i kjeven din. Dette vil kreve healingstid før den kunstige tannen kan festes på toppen. For broer og proteser, kan den kunstige tannen plasseres på en gang.

Under selve behandlingen vil tannlegen din sørge for at du er nummen og komfortabel, og de vil gi deg instruksjoner om hvordan du skal ta vare på det behandlede området etterpå. Ved å følge tannlegens instruksjoner og ta godt vare på din nye tann, kan du få tilbake et sunt og vakkert smil på kort tid.

Prosessen med å sette inn tannimplantater

Tannimplantater er et populært alternativ for å erstatte mistede tenner, men prosessen kan virke skremmende ved første øyekast. Faktisk er det en ganske enkel prosedyre som kan utføres under lokalbedøvelse og med minimal ubehag.

Først vil tannlegen din sette inn titanskruer i kjeven din, som fungerer som en kunstig rot for den nye tannen. Dette krever vanligvis 3-6 måneder for å helbrede før den permanente tannen kan plasseres på toppen. Deretter vil tannlegen din ta et avtrykk av tennene dine for å lage en perfekt passende tann.

Når healingen er fullført og den permanente tannen er klar, vil du bli kalt inn til en ny avtale for å få plassert den nye tannen. Dette kan gjøres i løpet av en kort økt, og du vil få instruksjoner om hvordan du kan ta vare på tannimplantatet for å sikre at det varer i mange år fremover. Ved å følge disse trinnene kan du få et nytt, permanent smil som ser naturlig ut og føles komfortabelt i munnen din.

Tilpasning og plassering av broer eller proteser

Kvinne som har mistet en tann og har nå et hulrom


Broer og proteser er et annet vanlig alternativ for å erstatte tapte tenner. Dette innebærer å plassere en kunstig tann eller flere på toppen av eksisterende tenner, som fungerer som “anker” for den nye tannen.

Først vil tannlegen din ta et avtrykk av tennene dine for å lage en perfekt passende bro eller protese. Deretter vil de forberede og file ned de eksisterende tennene som skal brukes som ankerpunkter. Når den kunstige tannen er ferdig, vil den bli plassert over de preparerte tennene og festet på plass ved hjelp av sement eller en metallramme.

Som med andre behandlingsalternativer, vil tannlegen din gi deg instruksjoner om hvordan du skal ta vare på den nye broen eller protesen for å sikre at de varer i lang tid. Ved å følge disse instruksjonene og besøke tannlegen din regelmessig for justeringer, kan du få et nytt smil som ser naturlig ut og fungerer godt i munnen din.

Forebygging for å unngå å miste flere tenner

Etter at du har fått en vellykket tannbehandling for å erstatte tapte tenner, er det viktig å ta vare på din nye tann og forhindre fremtidig tannfall. Dette kan gjøres ved å følge gode tannhygienerutiner som å pusse tennene regelmessig, bruke tanntråd og besøke tannlegen din for regelmessige kontroller.

Det er også viktig å unngå skadelige vaner som røyking og snus, da disse kan føre til tannproblemer og tap av tannimplantater eller broer/proteser. Hvis du opplever noen problemer med dine nye tenner, er det viktig å kontakte tannlegen din så snart som mulig for å få dem undersøkt og eventuelt behandlet.

Ved å ta godt vare på dine nye tenner og holde deg til en god tannpleierutine, kan du unngå å miste flere tenner i fremtiden og beholde ditt nye smil i mange år fremover. Ved å investere tid og innsats i tannhelsen din, kan du sikre et sunt og vakkert smil for livet.

Viktigheten av daglig munnpleie

Selv om tannbehandlinger er en effektiv løsning for å erstatte tapte tenner, er det like viktig å ta godt vare på dine eksisterende tenner.

Dette kan gjøres ved å opprettholde en god daglig munnpleierutine som inkluderer pussing av tennene to ganger om dagen med fluortannkrem, bruk av tanntråd for å fjerne plakk og matrester som kan samle seg mellom tennene, samt skylling med munnvann for å redusere bakterier som kan forårsake tannråte og tannkjøttsykdom.

Regelmessige tannlegebesøk for undersøkelser og rengjøring spiller også en kritisk rolle i å opprettholde tannhelsen. Ved å engasjere seg i disse forebyggende tiltakene, kan man unngå mange vanlige tannproblemer, holde tennene sunne og sterke, og sikre et varig smil. God daglig munnpleie er essensiell for både oral og generell helse.

Når barn begynner å miste tenner

Rundt 6 års alderen begynner barnet å miste sine første tenner. Dette markerer en viktig fase i utviklingen av et barns munnhelse, da de 20 melketennene gradvis løsner og faller ut for å gi plass til de permanente tennene. De første permanente tennene som bryter frem, er ofte fortennene i underkjeven, og dette skjer vanligvis rundt 6-årsalderen. Ved 12 års alder har de fleste barn mistet alle melketennene, og de siste permanente jekslene kommer ikke før i tenårene.

For å støtte denne overgangen fra melketenner til permanente tenner, er det viktig med et sunt kosthold og gode vaner. Inntak av kalsiumrike matvarer, som melk og ost, styrker tennene. Sukker og syreholdig mat bør begrenses for å forebygge tannråte. Regelmessig tannpuss, bruk av tanntråd og tannlegebesøk er essensielt for å opprettholde tannhelsen gjennom denne naturlige prosessen og sørge for at både melketennene og de permanente tennene er sterke og sunne.

Husk selv om melketennene faller ut av seg selv og er naturlig, bør man ta vare på barnets tenner mens de har de. For mye syreholdig mat og drikke, samt sukker, kan få melketennene til å råtne og falle ut for tidlig.

Ta vare på de permanente tennene

Etter at barn har fått de permanente tenner, bør tannhygiene stå i fokus. Disse tennene skal vare livet ut, så det er viktig å forebygge tannråte og andre tannproblemer. Hvis et barn mister en permantent tann, bør man oppsøke tannlegen ummidelbart, på samme måte som man ville gjort som voksen.

Er det lenge siden du har vært på en tannundersøkelse?

Bestill time her.

Utvalgte artikler

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise