Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

5 fordeler med narkose hos tannlegen

I denne artikkelen utforsker vi fordelene ved å bruke narkose under tannlegebehandlinger. Mange pasienter opplever angst og frykt ved tanken på tannlegebesøk, noe som kan føre til at nødvendig behandling blir utsatt. Bruk av narkose i tannbehandlinger tilbyr en løsning på dette problemet, ved å muliggjøre en smertefri og angstfri opplevelse.

Vi vil dekke hvordan narkose kan forvandle tannlegebesøket til en behagelig opplevelse, øke effektiviteten av behandlingen, og redusere den fysiske og psykiske belastningen for pasienter med tannlegeskrekk. Videre vil vi se på sikkerheten og tilgjengeligheten av narkose, samt hvordan det kan bidra til å opprettholde god oral helse ved å gjøre det enklere for pasienter å gjennomføre nødvendige tannbehandlinger.

Denne artikkelen er relevant for alle som føler ubehag ved tanken på tannlegebesøk, samt de som er nysgjerrige på hvordan moderne tannbehandlingsteknikker kan tilby en mer komfortabel behandlingsopplevelse. Gjennom å forstå fordelene med narkose, kan pasienter ta informerte valg om sin egen tannhelse og velvære.

Kvinne som får en tannhelsesjekkOvervinn tannlegefrykt med narkose

En av de største fordelene med å bruke narkose hos tannlegen er at det kan hjelpe pasienter med tannlegeskrekk å overvinne sin frykt. Tannlegefrykt er et vanlig problem som kan føre til at pasienter unngår å gå til tannlegen, noe som igjen kan resultere i alvorlige tannproblemer.

Narkose gjør det mulig for pasienter å sove og føle seg trygge under behandlingen, noe som kan bidra til å lindre angst og frykt. Dette kan også hjelpe pasienter med tidligere traumatiske opplevelser hos tannlegen, da de vil være i en avslappet tilstand og ikke oppleve smerte eller ubehag.

Ved å bruke narkose under tannlegebesøket, kan pasienter endelig overvinne sin frykt og få den nødvendige behandlingen for å bevare god oral helse. Dette kan også føre til at de blir mer positive til å gå til tannlegen i fremtiden, og dermed unngå alvorlige tannproblemer på lang sikt. Derfor er narkose et effektivt verktøy for å bekjempe tannlegefrykt og sikre at pasienter får den behandlingen de trenger.

Hvordan narkose reduserer angst og stress

Narkose fungerer ved å blokkere smertesignaler og indusere en sovende tilstand hos pasienten. Dette bidrar til å redusere angst og stress som kan oppstå under tannlegebehandlingen.

Mange pasienter føler seg bekymret for smerten de kan oppleve under en tannbehandling, spesielt hvis det innebærer bruk av nåler eller andre invasive teknikker. Ved å bruke narkose, trenger ikke pasientene å bekymre seg for dette, da de vil være i en dyp søvn og ikke kjenne noe ubehag.

I tillegg kan narkose også bidra til å redusere den psykiske belastningen som følger med tannlegebesøk. Mange pasienter opplever angst og stress i dagene eller ukene før en planlagt tannbehandling, men med narkose kan de slippe å bekymre seg og bare fokusere på å få behandlingen gjort.

Narkose er derfor en effektiv måte å redusere både fysisk og psykisk belastning under tannlegebesøket, noe som kan føre til en bedre total opplevelse for pasienten.

Pasienters erfaringer med angstfri behandling

Kvinne hos tannlegen


Mange pasienter som har erfaring med narkose hos tannlegen, rapporterer om en helt annen opplevelse sammenlignet med tidligere besøk. De føler seg mer avslappet og mindre engstelige før og under behandlingen, noe som gjør det mulig for dem å få den nødvendige behandlingen uten stress og ubehag.

Noen pasienter har til og med uttalt at de ikke engang husker noe fra tannlegebesøket på grunn av narkosen, noe som viser hvor effektivt det kan være for å lindre angst og skape en smertefri opplevelse.

Mange sier også at de føler seg mer fornøyde med resultatet av behandlingen når de har brukt narkose. Dette kan være fordi de ikke har måttet bekymre seg eller være stresset underveis, noe som gjør det mulig for dem å slappe av og tillate tannlegen å gjøre en god jobb.

Samlet sett er pasienters erfaringer med narkose hos tannlegen svært positive, og det kan være et verdifullt verktøy for de som lider av tannlegeskrekk.

Komplekse behandlinger blir enklere med narkose

Noen tannbehandlinger kan være mer komplekse og tidkrevende enn andre, og dette kan føre til at pasienter utsetter dem eller unngår å gjennomføre dem helt. Dette kan resultere i forverrede tannproblemer og større behov for omfattende behandlinger i fremtiden.

Ved bruk av narkose kan tannlegen utføre disse komplekse behandlingene uten å bekymre seg for pasientens ubehag eller angst. Dette gjør det mulig for tannlegen å jobbe mer effektivt og redusere behandlingstiden.

I tillegg kan narkose også tillate tannlegen å gjøre flere behandlinger samtidig, noe som igjen sparer pasienten for tid og besvær. Dette er spesielt nyttig for pasienter med en travel livsstil eller de som bor langt unna tannlegekontoret.

Ved å gjøre komplekse behandlinger enklere og mer effektive, kan narkose bidra til å opprettholde god oral helse og redusere behovet for omfattende behandlinger i fremtiden. Derfor er det et verdifullt verktøy for både pasienter og tannleger.

Narkose gjør lange behandlingssesjoner tålelige

Narkose hos tannlegen gjør lange behandlingssesjoner tålelige, spesielt for pasienter med angst for tannbehandling eller spesielle sykdommer eller tilstander som gjør vanlig tannbehandling utfordrende.

Ved å tilby tannbehandling i narkose, kan våre tannleger utføre nødvendige prosedyrer mens pasienten er i en dyp, men trygg, søvnliknende tilstand.

Dette gjør at selv de mest omfattende behandlingene kan gjennomføres på kort tid, uten ubehag for pasienten. Det er viktig å gi beskjed om eventuelle medisinske tilstander på forhånd, da dette kan påvirke typen narkose som brukes.

Økt lomfort under tannbehandling

Narkose kan også bidra til å øke komforten under tannbehandlingen på flere måter. For det første kan pasienter som lider av kvalme eller brekninger under behandling, dra nytte av narkosen, da de vil være i en dyp søvn og ikke oppleve disse ubehagelige symptomene.

I tillegg kan narkose også bidra til å redusere følsomheten i munnen, noe som gjør det mindre smertefullt når tannlegen arbeider på området. Dette er spesielt nyttig for pasienter med tannfølsomhet eller de som gjennomgår omfattende tannbehandlinger.

Til slutt kan narkose også tillate tannlegen å jobbe mer presist og effektivt, noe som igjen kan føre til mindre ubehag for pasienten og et bedre resultat. Det er derfor en verdifull ressurs for å sikre økt komfort under tannbehandlingen. Dette gjelder både for pasienter som lider av angst og de som ønsker en mer behagelig opplevelse hos tannlegen.

Avslapping og komfort med narkose

Narkose kan også være til stor hjelp for pasienter som ikke bare lider av tannlegeskrekk, men også angstlidelse eller andre psykiske lidelser.

I tillegg kan narkose også gi en følelse av kontroll for pasienter med angstproblemer. De kan velge å være i en dyp søvn under hele prosedyren, noe som gir dem en følelse av å ha valgt hva som er best for deres egen helse.

Fordelene med en smertefri opplevelse

En av de største fordelene med å bruke narkose hos tannlegen er den smertefrie opplevelsen det kan gi pasienter. Dette er spesielt viktig for de med lav smerteterskel eller som lider av alvorlige tannproblemer.

Narkosen blokkerer smertesignaler og gjør det mulig for tannlegen å arbeide i munnen uten at pasienten opplever ubehag eller smerter. Dette kan være spesielt nyttig under behandlinger som rotfyllinger eller tanntrekninger, som vanligvis kan være smertefulle. Ved å bruke narkose kan pasientene unngå denne smerten og få en mer behagelig behandlingsopplevelse.

I tillegg kan narkose bidra til å forhindre postoperative smerter, noe som igjen gjør det mulig for pasienten å komme seg raskere og returnere til sine daglige aktiviteter uten å bli påvirket av ubehag. Dette gjør narkose til en verdifull ressurs for pasienter som ønsker en smertefri tannbehandling.

Jente som får konsultasjon hos tannlegen


Sikkerhetsaspekter ved narkosebehandling

Selv om narkose er en trygg behandlingsmetode, er det viktig å være klar over de potensielle risikoene og bivirkningene som kan følge med bruk av narkose.

Tannlegen vil alltid gjennomføre en grundig undersøkelse av pasientens helsetilstand og risikofaktorer før de avgjør om narkose er en trygg opsjon for pasienten.

Pasienter som lider av visse medisinske tilstander, som hjertesykdom ellerallergier, bør informere tannlegen sin om dette før behandlingen. Dette vil sikre at tannlegen kan justere narkosen for å unngå eventuelle komplikasjoner eller bivirkninger.

I tillegg må pasienter følge de nødvendige instruksjonene før og etter behandlingen for å sikre en trygg og vellykket opplevelse med narkose.

Med riktig forberedelse og oppfølging, kan narkose være en svært verdifull ressurs for å sikre tannhelsen til pasienter med spesielle behov. Det er viktig å diskutere alle bekymringer eller spørsmål med tannlegen før behandlingen for å sikre at pasienten føler seg trygg og komfortabel gjennom hele prosessen.

Vurdering av risiko og sikkerhet

Som med enhver form for medisinsk behandling, innebærer narkose en viss risiko. Det er derfor viktig å nøye vurdere og diskutere disse risikoene med tannlegen før man bestemmer seg for å bruke narkose.

Tannlegen vil gjennomgå pasientens medisinske historie og eventuelle risikofaktorer, samt diskutere de ulike typene narkose som er tilgjengelige og hvilken som vil være den beste for pasienten.

De vanligste bivirkningene ved bruk av narkose er kvalme og oppkast rett etter inngrepet, men disse bivirkningene kan enkelt behandles. Alvorlige komplikasjoner er svært sjeldne, men hvis de skulle oppstå, er tannlegen utstyrt for å håndtere dem umiddelbart.

Overvåkning og sikkerhetsprotokoller under narkose

For å sikre maksimal trygghet for pasienten, følger tannlegen strenge overvåkingsprotokoller under narkosebehandlingen. Dette inkluderer kontinuerlig overvåking av pasientens vitale tegn, som puls og blodtrykk, samt andre tegn på eventuelle bivirkninger eller komplikasjoner.

Tannlegen vil også følge strenge sikkerhetsprotokoller for å sikre riktig dosering av narkosen og unngå eventuelle allergiske reaksjoner eller andre uønskede effekter.

Pasientens komfort og sikkerhet er alltid den høyeste prioriteringen under narkosebehandlingen, og tannlegen vil gjøre alt for å sikre en trygg og vellykket opplevelse for pasienten. Derfor, ved å følge nøye overvåkings- og sikkerhetsprotokoller, kan pasienter ha full tillit til at narkosebehandlingen er en trygg og effektiv måte å forbedre tannhelsen på.

Forberedelser før narkose hos tannlegen

Kvinne som gjør seg klar til narkose hos tannlegen


Før en narkosebehandling hos tannlegen, er det viktig å følge nøye forberedelsesinstruksjonene for å sikre en trygg og vellykket opplevelse.

Pasienter vil bli bedt om å faste i minst 6 timer før behandlingen for å unngå risikoen for kvalme og oppkast. De bør også informere tannlegen om eventuelle medisiner de tar, samt eventuelle allergier eller helsetilstander.

Det er også viktig å sørge for at en pålitelig person kan følge pasienten hjem etter behandlingen og holde et øye med dem i minst 24 timer. Dette er for å sikre at pasienten får tilstrekkelig hvile og oppfølging etter narkosen.

Ved å følge disse forberedelsesinstruksjonene, kan pasienter være trygge på at de er godt forberedt og klar til å dra nytte av alle fordelene ved narkosebehandling hos tannlegen.

Slik forbereder du deg for narkose

For å føle deg så komfortabel og trygg som mulig før en narkosebehandling, er det viktig å kommunisere med tannlegen din og stille spørsmål eller bekymringer du måtte ha.

Pass på at du forstår instruksjonene for faste og eventuelle medikamenter du må ta før behandlingen. Det kan også være nyttig å ha en pålitelig venn eller familiemedlem med deg under konsultasjonen for å hjelpe til med å stille spørsmål eller notere ned viktig informasjon.

Å følge instruksjonene for faste og ta medisiner som foreskrevet, vil bidra til å sikre at narkosebehandlingen går knirkefritt. Kommuniser også eventuelle bekymringer du måtte ha om risiko eller sikkerhet med tannlegen din før behandlingen for å føle deg komfortabel og trygg gjennom hele prosessen.

Narkose vs. lokalbedøvelse: Hva er forskjellen?

Narkose og lokalbedøvelse er to vanlige metoder som brukes for smertelindring under tannbehandlinger. Mens begge er effektive, er det noen viktige forskjeller å merke seg.

Narkose innebærer vanligvis å bli satt i en dyp søvn, mens lokalbedøvelse bare nummererer et spesifikt område av munnen. Narkose brukes ofte for lengre og mer invasiv behandling, mens lokalbedøvelse kan være tilstrekkelig for mindre prosedyrer.

I tillegg krever narkose grundigere forberedelser, som faste og oppfølging etter behandlingen. Lokalbedøvelse har vanligvis færre bivirkninger og en raskere utvinningstid.

Tannlegen din vil evaluere ditt individuelle tilfelle og diskutere alternativene med deg for å finne den beste smertelindringsmetoden for deg. Uansett hvilken metode som brukes, er både narkose og lokalbedøvelse effektive verktøy for å sikre en behagelig og smertefri tannbehandling.

Fordeler og ulemper ved narkosebehandling hos tannlegen

Selv om narkose er en effektiv smertelindringsmetode for tannbehandling, har det også noen fordeler og ulemper som må vurderes før man tar beslutningen om å bruke det.

Fordelene inkluderer muligheten til å bli satt i en dyp søvn og unngå eventuelle ubehag under inngrepet, samt å kunne utføre lengre og mer invasiv behandling uten avbrudd.

Ulemper kan inkludere risikoen for bivirkninger og komplikasjoner, sammen med lengre restitusjonstid og høyere kostnader.

Det er viktig å diskutere fordeler og ulemper med tannlegen din før du bestemmer deg for å gjennomgå narkosebehandling. Tannlegen vil kunne gi deg råd basert på ditt individuelle tilfelle og sikre at du tar den beste beslutningen for din tannhelse.

Når lokalbedøvelse er et bedre valg

Mens narkose kan være en effektiv smertelindringsmetode for tannbehandling i visse tilfeller, er det også situasjoner der lokalbedøvelse kan være et bedre valg.

Mindre og mindre invasive behandlinger som fyllinger eller tannuttrekninger kan ofte gjøres med lokalbedøvelse, noe som reduserer risikoen for bivirkninger og komplikasjoner.

Lokalbedøvelse er også vanligvis billigere og har en kortere restitusjonstid sammenlignet med narkose. I tillegg gir det pasientene mulighet til å være mer involvert i behandlingen og følge med på hva som skjer under inngrepet.

Igjen vil tannlegen din kunne evaluere ditt individuelle tilfelle og gi deg den beste anbefalingen basert på dine behov og ønsker. Uansett om du velger narkose eller lokalbedøvelse, er det viktig å følge instruksjonene fra tannlegen din for å sikre en trygg og vellykket behandling.

Etterbehandling og omsorg etter narkosebehandling

Etter en narkosebehandling er det viktig å følge noen nødvendige etterbehandlingsinstruksjoner for å sikre en rask og vellykket utvinning.

Pasienter bør sørge for å få tilstrekkelig hvile og drikke rikelig med væske for å unngå dehydrering. Det kan også være lurt å spise myk og lett mat den første dagen etter behandlingen for å unngå eventuelle smerter eller ubehag.

Pasienter bør også følge eventuelle instruksjoner om smertestillende eller antibiotika som er foreskrevet av tannlegen. Det er også viktig å følge opp med tannlegen din for eventuelle bekymringer eller spørsmål du måtte ha etter behandlingen.

Hva du kan forvente etter å ha våknet fra narkosen

Etter å ha blitt satt i en dyp søvn under narkosebehandling, kan pasienter forvente å våkne opp følelsesløse og kanskje litt forvirret. Dette er normalt og vil gradvis avta etter hvert som effekten av narkosen slites av.

Pasienter kan også forvente å ha noen smerter eller ubehag etter behandlingen, noe som kan lindres med smertestillende medisiner foreskrevet av tannlegen.

Det er viktig å følge instruksjonene fra tannlegen og ta godt vare på deg selv etter narkosebehandlingen for å sikre en rask og vellykket utvinning. Ikke nøl med å ta kontakt med tannlegen din hvis du har noen bekymringer eller spørsmål om hva du kan forvente etter å ha våknet fra narkosen.

Tips for smidig helbredelse hjemme

For å sikre en smidig gjenoppretting hjemme etter narkosebehandling, er det viktig å følge noen enkle tips.

Sørg for å ta godt vare på sårene dine og følg eventuelle instruksjoner fra tannlegen din om munnhygiene. Unngå å drikke gjennom sugerør og røyking for å unngå komplikasjoner.

Det er også viktig å følge en myk diett i noen dager etter behandlingen for å unngå ubehag eller smerter. Ta gjerne kontakt med tannlegen din hvis du har noen spørsmål om hva du bør gjøre for å sikre en rask og vellykket utvinning hjemme. Med riktig omsorg og oppfølging vil du snart kunne nyte de positive resultatene av narkosebehandlingen din.

Oppsummering

Narkosebehandling kan være en effektiv måte å sikre smertefri tannbehandling på, men det er viktig å forstå forskjellene mellom narkose og lokalbedøvelse, samt fordeler og ulemper ved bruk av narkose.

Pasienter bør også følge nøye med på etterbehandlingsinstruksjonene og ta godt vare på seg selv for å sikre en rask og vellykket utvinning hjemme.

Husk å diskutere alternativene med tannlegen din og følge deres anbefalinger for å finne den beste smertelindringsmetoden for deg og dine individuelle behov. Ved å følge riktig omsorg og oppfølging, kan narkosebehandling være en effektiv måte å sikre en behagelig tannbehandling på.

Spørsmål og svar

 • Hva er narkose, og hvordan fungerer det hos tannlegen?
  Narkose er en medisinsk prosedyre som gjør at pasienten sover eller er i en dyp avslappet tilstand under tannbehandlingen. Dette sikrer at pasienten ikke føler smerte eller ubehag under prosedyren.

 • Er narkose trygt hos tannlegen?
  Ja, narkose er generelt trygt når det administreres av en kvalifisert anestesilege eller tannlege med spesialkompetanse. Det gjennomføres alltid en grundig vurdering av pasientens helsehistorikk før narkose for å minimere risiko.

 • Kan alle få narkose hos tannlegen?
  De fleste pasienter kan få narkose for tannbehandlinger, men det kreves en individuell vurdering. Faktorer som helsehistorikk, type behandling, og pasientens angstnivå tas i betraktning. Barn, eldre, og pasienter med visse medisinske tilstander trenger spesiell vurdering.

 • Hva bør jeg forvente etter å ha blitt behandlet med narkose?
  Etter narkose kan du føle deg døsig og litt forvirret. Det er viktig å ha noen til å følge deg hjem og passe på deg de første timene etter behandlingen. Det er normalt å ikke huske selve behandlingen. Følg alle etterbehandlingsinstruksjoner fra tannlegen din for en rask og problemfri gjenoppretting.


Er du interessert i narkosebehandling ?

Bestill en gratis konsultasjon hos oss, så hjelper vi deg med behandlingsplan og kostnadsoverslag. Bestill her.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

 • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
 • 2 røntgenbilder
 • Enkel rens
 • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise