Picture of Wuba Kassahun

Wuba Kassahun

Wuba er en erfaren tannlege som brenner for faget sitt. Som grunnlegger og leder for Tannhelse Uten Grenser, gir han mye til de som har lite. Han er også medlem i fagnemda i Oslo Tannlegeforening, samt holder kurs til tannleger. Wuba er daglig leder for tre tannlegesentre.

Mer om Wuba

Hvor Mange Tenner Har Vi, og Hva Betyr De

Tennene våre spiller en avgjørende rolle i vårt daglige liv, fra å hjelpe oss med å spise til å opprettholde riktig tale og estetikk. I denne artikkelen vil vi utforske hvor mange tenner mennesker har gjennom livet, både melketenner og permanente tenner, samt deres betydning og funksjoner.

Fra Melketenner til Permanente Tenner

En illustrasjon som viser overgangen fra melketenner til permanente tenner i barn."                                                                                                     6 årsalderen       brutt frem                                        melketennene løsner og faller Menneskelige tenner utvikler seg i løpet av livet vårt, og starter med melketenner som kommer frem i barndommen. Disse tennene kalles også deciduous tenner eller primære tenner. Vanligvis begynner barn å få melketenner rundt 6 måneders alder, og de fleste har alle sine 20 melketenner når de er rundt to år gamle. Det er vanlig at melketennene faller ut og erstattes av permanente tenner i alderen 6-12 år. Permanente tenner er større og sterkere enn melketennene, og utgjør en viktig del av vårt voksne tannsett.

Funksjonen til Ulike Typer Tenner

Illustrasjon viser fire forskjellige tannformer Melketenner har en viktig funksjon i utviklingen av barnets kjeve og taleevne, samt å hjelpe med å tygge mat. Når de faller ut, gir de plass til permanente tenner som vil være der for resten av livet. De permanente tennene består av 32 tenner totalt, inkludert fire ulike typer: fortann, hjørnetann, premolar og molar. Hver type tann har sin unike form og funksjon i kjeven vår. Fortennene brukes til å rive og kutte mat, hjørnetennene er viktige for å male og tygge maten, premolarer bidrar også i tyggingen av mat og molarene er de største tennene som brukes til å male og knuse maten. Tennene våre spiller også en viktig rolle i utseendet vårt. De gir støtte til leppene og kinnene våre, noe som bidrar til et ungdommelig uttrykk. Uten tenner kan ansiktet se flatere og mer tappert ut. Derfor er det viktig å ta godt vare på tennene våre for å opprettholde god estetikk.

Viktigheten av Tannhelse

Illustrasjon av tannhelse gjennom ulike livsfaser Gjennom livet endres også tannhelsen vår, og det er viktig å ta godt vare på tennene i alle faser. I barndommen er det viktig å utvikle gode tannvaner som børsterutiner og kosthold for å opprettholde sunne melketenner og fremme god utvikling av permanente tenner. I voksen alder er det fortsatt viktig å opprettholde god oral hygiene for å unngå tannråte, tannkjøttsykdommer og andre tannproblemer. Dårlig tannhelse kan føre til smerter, infeksjoner og tap av tenner, som kan påvirke både fysisk helse og livskvalitet. Når vi blir eldre, kan tennene vise aldringstegn som misfarging og slitasje. Det er fortsatt like viktig å ta vare på tennene våre for å unngå disse problemene og opprettholde en sunn munnhelse gjennom hele livet. I tillegg til regelmessig børsting og tannlegebesøk, kan vi også opprettholde god tannhelse gjennom et sunt kosthold rikt på kalsium og andre næringsstoffer som styrker tennene våre. Med riktig omsorg kan vi nyte et liv med en sunn munn og et vakkert smil uansett alder.

Menneskets Evolusjon

Illustrasjon som viser hvorfor mennesker har 20 melketenner og 32 permanente tenner, og viser forskjeller i størrelse og funksjon Antallet tenner vi har i vårt voksne tannsett, 32 permanente tenner, er optimalt for å tygge og male ulike typer mat. Hvorfor har vi da bare 20 melketenner? En av grunnene til dette er at melketennene er mindre og rommet i kjeven vår er begrenset mens vi fortsatt vokser. Derfor kan ikke alle de permanente tennene få plass i munnen vår når de kommer frem. Melketenner faller også ut for å gi plass til de permanente tennene når den tid kommer. Dette skyldes at vårt kjevebein vokser i størrelse og rommet som trengs for de permanente tennene blir større. Det er også en teori om at antallet melketenner er relatert til menneskets evolusjon. Da mennesker begynte å tygge mer kompleks mat, utviklet vi et større behov for flere tenner i det voksne tannsettet. Uansett grunn, har antallet tenner vi har utviklet seg for å passe våre behov og gi oss muligheten til å opprettholde god oral helse gjennom livet. Derfor er det viktig å verdsette og ta godt vare på tennene våre, som spiller en avgjørende rolle i vår generelle helse og velvære.

Når Barnets Tenner Bryter Frem

Illustrasjon viser barnets tannutvikling fra spedbarn til barndom." Som nevnt tidligere, begynner barn å få melketenner rundt seks måneders alder. Disse tennene bryter gjennom tannkjøttet og kommer frem i en bestemt rekkefølge. Det første paret med melketenner som vanligvis kommer frem er de nederste midtre fortennene. Deretter følger de øverste midtre fortennene, deretter de to sidefortennene på hver side av den nedre og øvre fronten. Når barnet er rundt 2-3 år, vil de få sine første melkekjøtttenner som kommer frem bak de midtre fortennene. Disse tennene brukes til å tygge mat og er viktige for utviklingen av kjeven og taleevnen. Det er viktig å være oppmerksom på eventuelle forsinkelser eller unormale utviklinger når det kommer til barnets tannutvikling. Hvis du legger merke til noe bekymringsfullt, bør du kontakte en tannlege for videre undersøkelser og behandling om nødvendig. For å forstå antallet tenner vi har og deres betydning, vurder følgende punkter:
  • Det første settet med tenner kalles melketenner og består av 20 tenner. Disse tennene begynner å dukke opp når et barn er rundt seks måneder gammelt og er vanligvis fullstendig utviklet ved treårsalderen.
  • Det andre settet med tenner kalles permanente tenner og erstatter gradvis de melkete tennene. Dette settet består av 32 tenner og er vanligvis fullstendig utviklet i 20-årene.
  • Inndelingen av permanente tenner inkluderer åtte fortenner, fire hjørnetenner, åtte premolarer og tolv jeksler.
  • Tennene våre har ulike funksjoner avhengig av plasseringen deres i munnen. Fortennene brukes hovedsakelig til å bite og kutte mat, hjørnetennene brukes til å rive og rive, premolarer hjelper med å tygge maten vår, mens jekslene er ansvarlige for å male maten før den svelges.

Sammendrag

Mennesker har to sett med tenner gjennom livet: 20 melketenner som bryter frem i barndommen, og 32 permanente tenner som erstatter melketennene fra rundt 6 års alder. Hver type tann har en spesifikk funksjon, fra å bite og tygge mat til å støtte tale og ansiktsstruktur. God tannpleie gjennom hele livet er avgjørende for å opprettholde tannhelsen.

Spørsmål og Svar

Hvor mange tenner har man totalt?

Barn har 20 melketenner, og voksne har 32 permanente tenner.

Når begynner melketennene å bryte frem?

Melketennene begynner å bryte frem rundt 6 måneders alder.

Når mister barn melketennene?

Barn begynner å miste melketennene rundt 6 års alder.

Hva er funksjonen til fortennene?

Fortennene brukes til å bite av mat.

Hvor mange permanente tenner har voksne?

Voksne har 32 permanente tenner.

Hva er visdomstennene?

Visdomstennene er de siste molarene som bryter frem, vanligvis i sen tenåringsalder.

Hvorfor er hjørnetennene viktige?

Hjørnetennene brukes til å rive mat og støtte kjevestrukturen.

Hva er premolarers funksjon?

Premolarer brukes til å male og knuse mat.

Hvordan bør man ta vare på melketenner?

Melketenner bør pusses daglig og kontrolleres regelmessig av tannlege.

Hva kan skje hvis man ikke tar vare på tennene?

Dårlig tannpleie kan føre til hull, tannkjøttsykdommer og tap av tenner.

Komplett tannundersøkelse

En undersøkelse inkluderer:

  • Komplett undersøkelse av kjeveledd, bitt, slimhinner og tenner
  • 2 røntgenbilder
  • Enkel rens
  • Kostnadsoverslag og behandlingsforslag

Nå kun Kr. 990,- 

Tidsbegrenset tilbud. Gjelder bare ved bestilling fra nettside. 

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.

Mer å lese

Sjekk ut artikler fra vår blogg

Ingen flere innlegg å vise